Autor Wątek: Nagle Comics - nowy wydawca na rynku  (Przeczytany 203014 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline greg0

Odp: Nagle Comics - nowy wydawca na rynku
« Odpowiedź #195 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 11:33:14 »
"Bezimienna dziewczynka i jej zakuta w gigantyczny pancerz strażniczka..."
"Lona Steelrose chce zostać wrestlerką, ale żyje w cieniu matki, najlepszej zawodniczki w historii"
"...nastoletnia detektywka, mierzy się z okultystycznymi tajemnicami..."

Płyną z poprawnym prądem.
wywiało facetów, same kobiety :D
przepraszam, jeden jest - "Wszystko zmienia się, gdy tajemniczy nekromanta ..." ;D
« Ostatnia zmiana: So, 08 Kwiecień 2023, 11:35:55 wysłana przez greg0 »
Ważne żeby narzekać...

Offline Simon

« Odpowiedź #196 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 12:00:40 »
Dla mnie o wiele ciekawsze są te kolejne zapowiedzi czyli ten czarno - biały kryminał "Contrition", De Crecy "Foligatto" i Frederik Peeters "Saint-Elme". W ten pakiet wchodzę na pełnej z dużym rozbiegiem.
O tak, te trzy dla mnie również zdecydowanie najciekawsze. Plus jeszcze to:
https://m.bedetheque.com/serie-13326-BD-Capucin.html

Ten Capucin wygląda nieźle, widać, że artystka inspirowała się Sfarem, jeśli chodzi o rysunek.
"Between thought and expression lies a lifetime"

Offline Cringer

« Odpowiedź #197 dnia: So, 08 Kwiecień 2023, 13:27:34 »
"Bezimienna dziewczynka i jej zakuta w gigantyczny pancerz strażniczka..."
Płyną z poprawnym prądem.
Aż mi się przypomniała "Strażniczka kluczy" płynąca nurtem z lewackiej Francji ponad 30 lat temu.

Offline Pocztar

« Odpowiedź #198 dnia: Nd, 09 Kwiecień 2023, 11:38:17 »

Pytanie należy postawić inaczej, jak rzetelny jest tekst napisany po kilku, kilkunastu godzinach od otrzymania przesyłki. Digital czy fizyczny egzemplarz nie ma znaczenia. Przeczytać, pomyśleć, wyciągnąć wnioski, napisać, odczekać, przeczytać jeszcze raz, sprawdzić.  Przeglądając fejsa rzucam pobieżnie okiem na teksty recenzentów. Zawsze lubię te od blogerów wymienianych jako topowi, najlepsi, polecani przez ludzi z komiksowa, zachwalanych jak ktoś pyta: "kogo czytać". I jak widzę, wypociny na 400 wyrazów traktujące o komiksie mającym ponad 500 stron, w których nie ma nic poza radami Staszka spod monopolowego - że komiks jest fajny lub nie - bo on tak uważa (zero argumentacji) albo miał dzisiaj słaby dzień i mu komiks nie podszedł, bardzo szybko dostaję klarowną odpowiedź, kogo czytać, a kogo nie. Rekordziści lubują się w pisaniu o niczym lub praktykują streszczanie zawartości jakichś integrali bez dokonywani ich nawet pobieżnej analizy. Przykry to fakt, ale rzetelność obecne jest na wagę złota. Za dużo wszystkiego, za mało czasu.

Staram się nie uderzać w innych kolegów-recenzentów, ale faktycznie też widzę taki trend, że niektóre teksty pojawiają się "byle szybciej". Mam na oku takiego jednego blogera, który właśnie pisze byle jak najszybciej, byle jak najkrócej (i inne "byle jak"), płytko, pełno jest błędów (zarówno merytorycznych, jak i interpunkcyjnych, literówek etc.), nieraz pomylone nazwiska albo płeć autorów (bo się koledze nawet nie chce sprawdzić czy to rysownik czy może jednak rysowniczka była). Byle napisać szybko i byle szybko umieścić recenzyjki z odnośnikiem do bloga na stronach sklepów internetowych. Ale recenzuje wszystko w ilościach hurtowych, a to dla mnie oznacza jedno - przeceniasz drogi Motylu rzeczoną "rzetelność", bo mało komu na niej zależy. Nawet wydawcom już coraz mniej, bo albo chcą, żeby recenzje jakiegoś tytułu pojawiły się ASAP, bo jest koniem pociągowym, albo się cieszą, że pojawiają się recenzje na Gildii czy LubimyCzytać. A i sami czytelnicy konsumują teraz treść inaczej. Nawet nie zliczę jak często myślę sobie, że robienie researchu, zamieszczanie ciekawostek czy jakichś w moim odczuciu ciekawych odnośników w recenzjach mija się z celem, bo mało kto to docenia, a czytelnicy wolą unboxing, unfoiling, przekartkowanie i recenzję w stylu "no fajny komiks, ładne ma rysunki". I tak jest od lat. Na YouTube wartościowe, pogłębione treści eksperckie mają po kilkaset wyświetleń, a takie Ekipy czy inne Kruszwile lecą w miliony, dziesiątki milionów, setki milionów. Ja wiem, że my stare konie jesteśmy przyzwyczajeni do innych treści, doceniamy wkład, doceniamy pogłębioną wiedzę i poświęcamy czas na przeczytanie czegoś dłuższego, podobnie jak autor poświęcił czas na przygotowanie się i napisanie tego. Ale trzeba się pogodzić z tym, że jesteśmy wymierającym gatunkiem ;)

Offline Dracos

« Odpowiedź #199 dnia: Nd, 09 Kwiecień 2023, 12:03:09 »
@Pocztar Wiesz ja szybciej przeczytam tekst, niż obejrzę 10 minutowy filmik. Na YT te unboxingi czasami kliknę i nawet w tym 2 min klipie tak naprawdę klikam co 20 sek żeby zobaczyć coś co mnie interesuje bo  długie rozwodzenie się mnie nuży. Pewnie w ten sposób im klikalność leci. Nie przepadam za recenzjami chociaż jak tutaj ktoś w odpowiednim wątku wklei to i przeczytam jeśli dotyczy to tytułu który wcześniej pojawił się na moim radarze. Może od YT lepszym narzędziem byłyby podcasty dla takich pogłębionych recenzji z jakimś researchem wcześniej przeprowadzonym, ale znowu tych czytelników komiksów w PL jest tak mało, że i tych słuchaczy podcastów też byłaby znikoma ilość.

Na takim serwisie jak LC czy Gildia nie potępiałbym w czambuł tych wszystkich recenzji lubię, nie lubię, spodobało mi się jeśli mają chociaż kilka zdań uzasadnienia. Nie każdy ma umiejętność bądź chęć napisania recenzji z prawdziwego zdarzenia, a mimo tego mogą mieć dobry gust albo przynajmniej rezonujący z naszym i w ten sposób też potrafią zachęcić albo odradzić lekturę. Tak samo tutaj na forum  czasem kilka słów od użytkownika którego kojarzę może więcej znaczyć niż długa recenzja od profesjonalisty.

Offline Pocztar

« Odpowiedź #200 dnia: Nd, 09 Kwiecień 2023, 12:15:54 »
Na takim serwisie jak LC czy Gildia nie potępiałbym w czambuł tych wszystkich recenzji lubię, nie lubię, spodobało mi się jeśli mają chociaż kilka zdań uzasadnienia. Nie każdy ma umiejętność bądź chęć napisania recenzji z prawdziwego zdarzenia, a mimo tego mogą mieć dobry gust albo przynajmniej rezonujący z naszym i w ten sposób też potrafią zachęcić albo odradzić lekturę. Tak samo tutaj na forum  czasem kilka słów od użytkownika którego kojarzę może więcej znaczyć niż długa recenzja od profesjonalisty.

Nie potępiam, odnosiłem się do sytuacji, kiedy LC czy Gildia są darmowym przekierowywaczem ruchu na stronę blogera. A użytkownik, którego kojarzysz może być ten recenzentem, przecież to się nie wyklucza :) Sporo tutaj jest autorów z tego co widzę, czasem z portali, czasem z blogów a czasem z social mediów :)

Offline HaVoK

« Odpowiedź #201 dnia: Nd, 09 Kwiecień 2023, 12:52:18 »
Mnie najbardziej zadziwia, że wydawnictwa dbające tak mocno o swoje komiksy, udostępniają kiepsko napisane teksty. Co to za reklama, kiedy recenzja dotycząca komiksu wydawcy jest napisana byle jak. Może gdyby nie wszystkie pozytywne opinie w tym byle jak pozytywne byłyby umieszczane, może wtedy poziom tych tekstów by wzrósł?

Offline LukCook

« Odpowiedź #202 dnia: Śr, 12 Kwiecień 2023, 12:55:16 »

Offline LukCook

« Odpowiedź #203 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 14:03:30 »
Tytuły Nagle pojawiły się na gildii: https://www.gildia.pl/szukaj/wydawnictwo/nagle-comics

Offline Konrad

« Odpowiedź #204 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 20:26:05 »
Kolejna zapowiedź z Image to Luther Strode
https://imagecomics.com/comics/series/luther-strode
a jesienią taki komiks jeszcze wydamy. Tradd Moore, tiszercik Liturgy - czego chcieć więcej.

Offline michał81

« Odpowiedź #205 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 20:29:43 »
Ciekawe czy pojedyncze tpb, czy też zbiorczy całości.

Offline kaishaku

« Odpowiedź #206 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 20:42:20 »
Kolejna zapowiedź z Image to Luther Strode
https://imagecomics.com/comics/series/luther-strode

Czy Nagle! nie powinno zmienić nazwy na:
Pozamiatane!   ;)

Powiedzieć wow na ofertę, to nic nie powiedzieć.
Luther rządzi!

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #207 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 21:16:15 »
Ciekawe czy pojedyncze tpb, czy też zbiorczy całości.

Na FB odpisali, że zbiorczy, 512 stron.

Offline komiks

« Odpowiedź #208 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 21:27:36 »
Czym charakteryzuje się ten komiks, oprócz tego, że jest pełen przemocy?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #209 dnia: Pt, 14 Kwiecień 2023, 21:32:46 »
Czym charakteryzuje się ten komiks, oprócz tego, że jest pełen przemocy?

A to nie wystarczy?😉
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything