Autor Wątek: Nagle Comics - nowy wydawca na rynku  (Przeczytany 208092 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Konrad

Odp: Nagle Comics - nowy wydawca na rynku
« Odpowiedź #840 dnia: Śr, 30 Lipiec 2025, 22:59:22 »
Na wrzesień Nagle zapowiada aż 6 tytułów:

- Ameryka

- Trylogia nowojorska. Miasto ze szkła, Duchy, Zamknięty pokój
https://www.goodreads.com/book/show/216247487-paul-auster-s-the-new-york-trilogy

- Hillbilly tom 4 (finałowy)

- Transformers tom 3

- Void Rivals tom 3

- jeszcze jeden niepotwierdzony tytuł

Online Toranga

« Odpowiedź #841 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 11:44:32 »
Ciekawe co to będzie, ten tajemniczy tytuł.
Jakieś pomysły?

Online Castiglione

« Odpowiedź #842 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 13:01:11 »
Interesująco brzmi ta "Trylogia nowojorska". Choć jak zwykle u mnie dylemat, że może lepiej byłoby się wziąć za oryginał ;D

Offline PJP

Offline Murazor

« Odpowiedź #844 dnia: Pn, 04 Sierpień 2025, 13:57:36 »
takie średnia promocja, bo chyba wszystko taniej w dyskontach ???

Offline rapr

« Odpowiedź #845 dnia: Pn, 04 Sierpień 2025, 14:08:22 »
Z kodem "wakacje" wychodzi nieco taniej niż w dyskontach. Ale nadal trzeba uzbierać darmową dostawę

Offline eyesore

« Odpowiedź #846 dnia: Pn, 04 Sierpień 2025, 14:37:29 »
Z kodem "wakacje" wychodzi nieco taniej niż w dyskontach. Ale nadal trzeba uzbierać darmową dostawę
a od jakiej kwoty jest darmowa dostawa? bo nie wiedzę na stronie

Offline rapr

« Odpowiedź #847 dnia: Pn, 04 Sierpień 2025, 14:54:19 »
299zł chyba. Pokazuje się w koszyku

Offline pszemcio

« Odpowiedź #848 dnia: Wt, 19 Sierpień 2025, 14:33:12 »
Interesująco brzmi ta "Trylogia nowojorska". Choć jak zwykle u mnie dylemat, że może lepiej byłoby się wziąć za oryginał ;D

Oryginał koniecznie, ale tu masz 3 już legendarnych twórców komiksowych i naprawdę warto, choć to co zrobił Mattotti nie jest komiksem tak naprawdę. Dodatkowo całość była konsultowana z Austerem. Zdążyli skończyć przed jego śmiercią

Offline Konrad

« Odpowiedź #849 dnia: Nd, 24 Sierpień 2025, 00:22:45 »
Wydawnictwo pokazało kilka pierwszych stron z nadchodzącego komiksu Piotra Dumały - Ameryka.

Wielokrotnie pisaliśmy, że wrzesień w NAGLE! będzie jednym z najmocniejszych miesięcy wydawniczych tego roku. Powoli więc prezentujemy przykładowe plansze i zaczynamy od tego cuda: "AMERYKI" autorstwa Piotra Dumały na motywach powieści Franza Kafki. Przedsprzedaż rozpocznie się na początku września, o czym oczywiście niezwłocznie Was poinformujemy!
"AMERYKA"
Historia młodego Europejczyka, Karla Rossmanna, wysłanego do Stanów Zjednoczonych po skandalu obyczajowym. Bohater trafia do obcego świata pełnego absurdów, biurokracji i upokorzeń, w którym próbuje odnaleźć swoje miejsce. Satyryczno-groteskowa wizja Ameryki i jednocześnie wspaniała metafora naszej współczesności, w której jednostka zmaga się z anonimowością, opresyjnym systemem i brakiem sprawczości.
Ameryka to bezprecedensowy projekt na polskim rynku komiksowym - stworzona przez Piotra Dumałę, jednego z najwybitniejszych polskich twórców animacji, luźna adaptacja powieści Kafki, która w kontekście rozpadającego się na naszych oczach świata nabiera niesamowicie aktualnego wydźwięku. Prawdziwa uczta pod względem wizualnym i literackim!
Dla fanów:
"Brutalisty", "Przybysza" czy "Persepolis".

Offline LukCook

« Odpowiedź #850 dnia: Śr, 27 Sierpień 2025, 12:38:56 »
❗️📢❗️ Czwartą wrześniową premierą NAGLE! będzie "INICJACJA" Marcina Pryta.
Twórczość komiksowa Marcina Pryta to osobny, bardzo charakterystyczny rozdział w polskim komiksie niezależnym lat 90. Punk, opuszczone fabryki, poczucie alienacji, do tego oszczędna, balansująca między surowym realizmem a groteską kreska i niezwykła poetycka wrażliwość sprawiają, że zawarte w tym zbiorze opowieści to prawdziwa klasyka polskiego komiksu.
MARCIN PRYT to człowiek-instytucja: poeta, frontman kultowego zespołu 19 Wiosen, rysownik i twórca komiksów. Inicjacja zbiera jego prace z lat 90. Niezwykły zmysł obserwacji, wrażliwość i talent sprawiają, że te historie stają się jednym z najbardziej przejmujących opisów dojrzewania w czasach polskiej transformacji.
Dla fanów:
"Ghost World", "Flood" czy "Ciemności Smalandii".

Offline eyesore

« Odpowiedź #851 dnia: Śr, 03 Wrzesień 2025, 12:44:19 »
Mam za sobą lekturę Redcoat i szczerze polecam jak ktoś lubi przygodowe odprężające czytadło. Niby rzecz dzieje się w "uniwersum" Bezimiennych ale spokojnie można czytać to bez znajomości innych pozycji z tego świata.
Fajne połączenie postaci historycznych z fantastyką, wartka akcja, dość szybko wiadomo kim będzie główny zamaskowany zły ale nie psuje to przyjemności z czytania. Co mnie zastanawia to okładki, dość słaba jest w wydaniu zbiorczym, szczególnie że wrzucone są inne w środku i są naprawdę fajne.
Kolejna sprawa że są też wrzucone okładki z każdego zeszytu na których są np. stwory przypominające yeti, których nie ma tak naprawdę w komiksie (chyba że może w drugim tomie ale jak na razie sie nie zapowiada). Trzecia sprawa co do okładek to bardzo mocno sugerują że postacie z komiksu Rook które wydaje Labrum są w tym uniwersum, Bezimiennych. Wiem że już gdzieś ktoś napisał że nie są połączone ale mimo wszystko dziwnie to wygląda dla mnie.
Takie mocne 7,5 /10.

Offline Popiel

« Odpowiedź #852 dnia: Śr, 03 Wrzesień 2025, 14:57:37 »
Dodam dwa słowa retrospekcji do "Inicjacji" Marcina Pryta.

Rok 2005. Regularnie uczęszczam do łódzkiej wypożyczalni kaset/płyt "Charlie" na Piotrkowskiej. Mają sporo klasyków - Kurosawę, Pasternaka, Tarkowskiego, Howarda Hawksa. Na niektóre się zapisuję, a przy okazji gadam z bardzo kumatym obsługującym - Marcinem. Rozmowa schodzi na komiksy. Jestem wówczas nuworyszem - kilkanaście lat wcześniej odpuściłem sobie Thorgale i Semici, ale już poznałem Strażników, Bilala, Kaznodzieję i nieco na oślep zgłębiam temat. Marcin pożycza mi więcej Bilali, więcej Moora, Mausa, jakieś zinki. Ma ogromną wiedzę w temacie. A potem nagle wypożyczalnia się zamyka.

Nie ma mediów społecznościowych, nie ma jak utrzymać kontaktu, zostaje #smuteczek.pl

Osiemnaście lat później Michał Arkusiński wydaje w Mandioce "Historie środka", adaptując na komiksy kilka moich tekstów, I nie tylko moich - m. in. Marcina Pryta, które to nazwisko nic mi nie mówi. Spotykamy się dopiero na spotkaniu autorskim na MFKiG.

Noż k***a! Toż to Marcin z wypożyczalni! Znów kumple.

Taka anegdotka - klamra. A autorskiego komiksu Marcina jestem bardzo ciekaw, bo jego undergroundowy sznyt rysowniczy połączony ze storytellingiem, który można poznać na płytach "19 wiosen", obiecuje doznania  niebanalne, drapieżne, post-punkowe i skorelowane z rzeczywistością jak w najlepszych filmach, o których kilkanaście lat temu gadaliśmy godzinami :)

Offline Konrad

« Odpowiedź #853 dnia: Cz, 04 Wrzesień 2025, 18:09:14 »
A tak wyglądają szczegółowe informacje odnośnie wszystkich 6 wrześniowych premier:
- Trylogia Nowojorska
149,90 zł - 400 stron - 160x250 mm - twarda oprawa - 24.09.2025
https://smakliter.pl/trylogia-nowojorska-paula-austera-opracowanie-zbiorowe,produkt-2775997
- Ameryka
139,90 zł - 224 strony - 190x270 mm - twarda oprawa - 24.09.2025
https://smakliter.pl/ameryka-piotr-dumala,produkt-2775969
- Inicjacja
119,90 zł - 160 stron - 170x260 mm - twarda oprawa - 24.09.2025
https://smakliter.pl/inicjacja-pryt-marcin,produkt-2788466
- Hillbilly. Tom 4
89,90 zł - 112 stron - 170x260 mm - twarda oprawa z obwolutą - 24.09.2025
https://smakliter.pl/hillbilly-tom-4-eric-powell,produkt-2776001
- Transformers. Tom 3
86,90 zł - 144 strony - 170x260 mm - miękka oprawa - 24.09.2025
https://smakliter.pl/transformers-tom-3-daniel-warren-johnson-jorge-corona-jason-howard,produkt-2776027
- Void Rivals. Tom 3
84,90 zł - 128 stron - 170x260 mm - miękka oprawa - 24.09.2025
https://smakliter.pl/void-rivals-tom-3-robert-kirkman-lorenzo-de-felici,produkt-2775981

Offline MonsterGirl

« Odpowiedź #854 dnia: Pn, 29 Wrzesień 2025, 09:03:10 »
Mamy część zapowiedzi Nagle na rok 2026.

Dwie polskie (+ jedna na 2027) i sześć zagranicznych.

https://komiksopedia.pl/aktualnosc/zapowiedzi-nagle-comics-na-2026-rok/

Komiksopedia - newsy, wywiady, artykuły, kalendarz wydarzeń, baza danych. Możliwość oceniania i tworzenia własnych kolekcji.