Odnośnie TWD to sądzę, że dużo jest osób, które sobie już dawno ogarnęły brakujące tomy od Taurusa tj. albo dokupiły trady po angielsku lub sprzedały polskie wydania na rzecz wydań oryginalnych (tak jak w moim przypadku - 16 tomów HC). Pytanie więc, ilu tak naprawdę byłoby chętnych na nowe wydania w naszym ojczystym języku.
Myślę, że byłoby i to sporo:
1) Serial, do którego zasiadają coraz to nowi ludzie, mogą chcieć sięgnąć po komiks (którego można by rzecz nie ma po polsku);
2) Mimo wszystko większość narodu nie czyta, a jak czyta to wybiera język polski, bez względu na znajomość angielskiego, więc czekają na wydanie pl (np. ja - mam dosłownie kilka komiksów po ang tylko dlatego, że nie ma dla nich żadnej nadziej po polsku, a z czytaniem po angielsku raczej większych problemów nie mam, poza tym jakbym wszedł w wersje ang. i zaczął kupować jeszcze więcej, to już się mogę pakować
).
3) Sporo klientów pozbyło się swoich tomów z Taurusa widząc brak szans na wydanie do końca (np. oddanie do biblioteki, sprzedaż osobom, które nie znają sytuacji z TWD itp). A mimo wszystko chciałyby mieć tą serię w swojej kolekcji...
4) Pamiętajmy, że boom na komiksy trwa od kilku lat, klientów przybywa, i na pewno są takie osoby (np. ja - w komiksach od drugiej połowy 2019), które chętnie by sobie kupiły TWD i przeczytały, ale co poradzę, skoro nie ma). A że mam co czytać, to wersja po ang. póki co nie jest rozważana.
5) Mamy na rynku dostępne kilka pozycji Kirkmana - Outcast, Invincible, Oblivion Song - mi się osobiście wszystkie bardzo podobały, ogólne recenzje tych pozycji też są bardzo pozytywne, a przy okazji wszystko (chyba) jest dostępne na rynku. Także nowe wydanie TWD może poniekąd zostać pociągnięte przez nazwisko autora.
Ale żeby przyciągnąć jak najwięcej klienteli, to chyba trzeba by wydać już wersję kolorową. Bardzo lubię komiksy cz.-b., a TWD miało taki fajny odcień, nie był to taki czarny czary - wg mnie super pasował do klimatu. Ale jednak są osoby, u których brak koloru przekreśla komiks.
Takie jest moje marzenie komiksowe - móc kupić całe TWD (bez względu na wydanie - TPB, compedia, 2in1 HC - obojętne, byle było).