Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1495868 razy)

Offline MacLeKrSk

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #870 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2020, 21:35:47 »
Czy w "Twardzielu" są jakieś materiały dodatkowe, szkice, wywiady, itp.?

Online michał81

« Odpowiedź #871 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2020, 21:40:59 »
Czy w "Twardzielu" są jakieś materiały dodatkowe, szkice, wywiady, itp.?
Nie.

Itachi

• Gość
« Odpowiedź #872 dnia: Pt, 24 Kwiecień 2020, 18:52:36 »
Zaćmienie

Opus magnum (kolejne?) w dorobku Eda Brubakera. Kapitalny scenariusz, śledziłem losy bohaterów z podwyższonym pulsem. Co najlepsze, trudno przewidzieć jakie decyzje podejmą postacie, zakończenie jest wysmakowane. Ogólnie tematyka jest arcy ciekawa, kino lat 40 te wszystkie intrygi, podłe zagrywki, obracanie ludzi w zwykłe śmieci, które można wywalić jak papierek po snickersie. Po tych wszystkich lekturach w klimatach noir chyba już do końca życia będę kojarzył ten gatunek z Edkiem.

Zaćmienie posiada wszystko to co kocham w komiksach. To idealna składanka trzech wybitnych osobistości. Bo nie można zapominać o mistrzach w swoim fachu - Sean Phillips i Elizabeth Breitweiser ponowie dopełniają całość swoim talentem. Te trio ma ciągłość do tworzenia nieziemskich prac, które sprawiają jakbyśmy przenieśli się w czasie i w małej salce oglądali najlepsze kino.

Offline Koora

« Odpowiedź #873 dnia: Pt, 24 Kwiecień 2020, 22:03:14 »
Też przeczytałem kilka dni temu i mam bardzo podobne odczucia. Największą zaletą jest klimat i dbałość o szczegóły. Świetna lektura!

Offline death_bird

« Odpowiedź #874 dnia: Pt, 24 Kwiecień 2020, 22:05:26 »
Ale czy mnie pamięć nie myli czy jednak lata 50-te?
Maccartyzm i te sprawy.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Leyek

« Odpowiedź #875 dnia: Pt, 24 Kwiecień 2020, 22:18:16 »
Wg opisu na stronie Image niby 1948, ale coś w tym co piszesz musi być, bo też kojarzę te wątki. No chyba, że miesza mi się z Ave, Cezar! Coenów, które oglądałem w podobnym czasie.
Samo Zaćmienie, choć pamiętam je jak przez mgłę, to wiem, że rozczarowało mnie zakończeniem.

Offline perek82

« Odpowiedź #876 dnia: So, 25 Kwiecień 2020, 13:48:21 »
aż sobie zamówiłem Zaćmienie przy sobocie.
Kończę Fatale własnie. Criminal tom 3 w koszyku.
Nieźle się to czyta, chociaż bardzo podobne są do siebie te komiksy. Jak to przeczytam, to się zastanowię może czy by coś jeszcze sobie znaleźć tego autora.
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #877 dnia: Wt, 28 Kwiecień 2020, 12:10:13 »
czy ktoś z Was czytał już Drogę ku wieczności i chciałby podzielić się wrażeniami ?

Offline laf

« Odpowiedź #878 dnia: Śr, 29 Kwiecień 2020, 09:34:37 »
Kończę Fatale własnie.
Mnie osobiście Fatale rozczarowało. Zbyt długo rozkręcała się ta seria i w historię Jo wsiąknąłem dopiero tak przy 4. tomie. Z trzech przeczytanych komiksów duetu Bru/Phi ten był akurat najgorszy.
Zaćmienie natomiast to jedyny komiks, który poleciłem swojej żonie  ;D i choć ona się za to do tej pory nie wzięła, to jednak lektura tego tomu sprawiła mi ogromną frajdę. Świetnie przedstawione czasy i problemy ludzi z filmowego świata, a dodatkowo Phillips wchodzi na zdecydowanie wyższy poziom niż w Fatale. Nie można zapomnieć o wspaniałym wydaniu i klimatycznych dodatkach. Jeden z lepszych komiksów ever!

P.S. Jak zbiorę Criminal i Śpiocha to mam zamiar zamiar odświeżyć sobie wszystkie serie pisane przez mój ulubiony duet twórców  8).
P.S. 2 Nie wiem czy pamiętacie, ale w Catwoman t. 3 jest jeden zeszyt rysowany przez Phillipsa - kolejna rzecz do kolekcji od tego duetu  :)

Offline perek82

« Odpowiedź #879 dnia: Śr, 29 Kwiecień 2020, 20:10:35 »
Mnie koncówka Fatale rozczarowała. Mam wrażenie, że komiks miał dużo większy potencjał - sam pomysł, żeby akcja toczyła się w różnych okresach bardzo mi się podobał, ale nie wyciśnięto z tego tyle, ile można było. Jest nieźle a mogło być bardzo dobrze.
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***

Offline asx76

« Odpowiedź #880 dnia: Śr, 29 Kwiecień 2020, 20:38:41 »
czy ktoś z Was czytał już Drogę ku wieczności i chciałby podzielić się wrażeniami ?

Wygląda na to, że nikomu spośród tu obecnych nie spieszy się ze wstąpieniem na drogę prowadzącą ku wieczności ;)

Offline nayroth

« Odpowiedź #881 dnia: Śr, 29 Kwiecień 2020, 21:00:18 »
Ja przeczytałem sam tytuł i mam wrażenie że nie rozumiem dlaczego Marvel-Arek Wróblewski zdecydował się na takie tłumaczenie... Z tego co google podpowiadają jest to nawiązanie wprost do Seven [steps] to Eternity, i tak samo powinno się przełożyć tj: Siedem do(ku) wieczności. Pamiętam ze poza fenomelnalną grafiką, właśnie sam tytuł mnie zaintrygował, a różnych "dróg ku czemuśtam" to już wszedzie było tyle, że szkoda w ogóle gadać.   
« Ostatnia zmiana: Śr, 29 Kwiecień 2020, 21:42:49 wysłana przez nayroth »

Offline laf

« Odpowiedź #882 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2020, 08:26:01 »
Nie wiem czy Ci to pomoże, ale tutaj jest udostępniony pierwszy zeszyt w oryginale - https://imagecomics.com/read/seven-to-eternity
Pod kątem grafiki wygląda to bajecznie.

Offline LordDisneyland

« Odpowiedź #883 dnia: Cz, 30 Kwiecień 2020, 08:44:23 »
Jeszcze się trzymam i nie kupiłem, ale po spotkaniach z takimi postami, obywatelu laf, to ja długo się bronić rady nie dam  ;D
W dodatku przeczytane dwa pierwsze tomy UXF dodały parę punktów Remenderowi, którego nadal jednak uważam za dość przeciętnego scenarzystę ;)
,, - Eeeeech.''

Offline perek82

« Odpowiedź #884 dnia: Pt, 01 Maj 2020, 22:50:44 »
Dołączam się do pochwał dla Zaćmienia. Wciągnąłem ciągiem (z przerwą na grillowanie). Pierwszorzędna lektura. W sumie nie wiem, czemu nie kupiłem jak wyszło.
Czyta się jakby się film oglądało. Kapitalne. I też fajne dodatki w formie artykułów o aktorach z lat 30-tych i 40-tych.
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***