Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1910664 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gruby AL

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #9315 dnia: Pt, 17 Lipiec 2026, 18:57:35 »
Komiks był dostępny prawie 6 lat do kupienia (...)
A mi zachciało się go mieć właśnie wtedy, gdy przestał być dostępny 😀
Czytałem w oryginale, a gdy seria zaczęła się u nas ukazywać, brakło na nią środków. Teraz mógłbym uzupełnić :/
Rozumiem, że seria była dostępna przez lata, ale mały dodruk tego trzeciego tomu by się przydał. Jaki jest sens posiadania stanów magazynowych tomów 1, 2 i 4? Bez trójki nikt więcej tego nie kupi...

Offline michał81

« Odpowiedź #9316 dnia: Pt, 17 Lipiec 2026, 19:21:50 »
Stany tych pozostałych mogą być już tak niskie, że nie opłaca się dodrukowywać tego jednego tomu, bo wtedy jak wyprzedadzą się pozostałe to ten dodruk będzie zalegał, a pewnie wymaga to też dodatkowej licencji, tym bardziej że od publikacji minęło ponad 5 lat, a na tyle czasu są one najczęściej podpisywane.
« Ostatnia zmiana: Pt, 17 Lipiec 2026, 19:36:13 wysłana przez michał81 »

Online Castiglione

« Odpowiedź #9317 dnia: Pt, 17 Lipiec 2026, 19:24:24 »
W sumie jak się wyprzeda, to mogliby to kiedyś wznowić zbiorczo, podobnie jak "Gideon Falls" czy "Fatale". "Astonishing X-Men" też mogłoby pójść w jednym tomie, długo już tego nie ma na rynku.

Offline Crono

« Odpowiedź #9318 dnia: Pt, 17 Lipiec 2026, 19:36:11 »
Tak, mogliby wydać Astonishing X-men w jednym tomie. Mam ten komiks, ale to jedna z najlepszych historii o mutantach i z chęcią bym go w takim formacie kupił.

Offline Lukop

« Odpowiedź #9319 dnia: So, 18 Lipiec 2026, 22:06:07 »

Online Castiglione

« Odpowiedź #9320 dnia: So, 18 Lipiec 2026, 22:12:22 »
Już myślałem, że robią jakieś jubileuszowe wydanie Elektry ;D Świetny komiks swoją drogą.

Offline Komediant

« Odpowiedź #9321 dnia: So, 18 Lipiec 2026, 23:13:13 »
Świetny i w dorobku Millera trochę niedoceniany, ale też potrzebuje dużego formatu żeby robić wrażenie. Pomniejszony format z wydania Egmontu mocno kastruje ten komiks, pod tym względem wydanie Muchy jest jedynym właściwym po polsku. Co do wydawniczych debiutów to Taurus miał równie mocny z 300.

Online Castiglione

« Odpowiedź #9322 dnia: So, 18 Lipiec 2026, 23:54:49 »
Zgadzam się, mam wszystkie tomy DD Millera od Egmontu, ale Elektrę zostawiłem sobie także w wersji Muchy. Dużo lepiej czyta się to w takim formacie, mimo że korekta z tego, co pamiętam była gorsza... ale to już kilka lat, więc może mi się mieszać.

« Odpowiedź #9323 dnia: Nd, 19 Lipiec 2026, 00:46:41 »
A mi zachciało się go mieć właśnie wtedy, gdy przestał być dostępny 😀
Czytałem w oryginale, a gdy seria zaczęła się u nas ukazywać, brakło na nią środków. Teraz mógłbym uzupełnić :/
Rozumiem, że seria była dostępna przez lata, ale mały dodruk tego trzeciego tomu by się przydał. Jaki jest sens posiadania stanów magazynowych tomów 1, 2 i 4? Bez trójki nikt więcej tego nie kupi...
Znam ten ból, sam nie raz nie kupiłem czegoś jak było dostępne, czy to z braku środków wtedy, czy innych powodów - a finalnie wyprzedał się on.
Ogólnie masz rację, ale niestety Mucha niezbyt to rozumie, tak samo jest z Jessicą, są dostępne wszystkie tomy Aliasu oprócz pierwszego  :(
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Takesh

« Odpowiedź #9324 dnia: Nd, 19 Lipiec 2026, 08:29:39 »
Elektra miała tragiczną korektę. Taki piekny komiks, a tak wydany. Ale format jak najbardziej na plus. Jakby ten tom wyszedł dziś w takim stanie, to byłoby używanie po Muszce... Ale wznowić by go mogli w lepszej jakości redakcyjnej. Tylko, czy potrafią...?

Offline michał81

« Odpowiedź #9325 dnia: Nd, 19 Lipiec 2026, 09:32:16 »
Ale wznowić by go mogli w lepszej jakości redakcyjnej. Tylko, czy potrafią...?
Ale Elektra jest wydana w 3 tomie Daredevil Franka Millera, więc może być problem z tym wznowieniem. Minus wydania w Daredevilu to format, bo jest dostosowany do tego zeszytowego, a nie "kwadratowego" jak oryginał, ale ten problem jest ze wszystkimi graphic novels, co widać dobrze w epikach.

Online Castiglione

« Odpowiedź #9326 dnia: Nd, 19 Lipiec 2026, 12:31:04 »
Elektra miała tragiczną korektę.
No niestety tak to właśnie zapamiętałem...

Też zakładam, że wznowienie jest niemożliwe, chyba że w wykonaniu Egmontu... W sumie ten komiks nadawałby się do Marvel Limited.

W ogóle przypomniałem sobie, jak dobrym tomem jest trzeci DD Millera, myślę że moim ulubionym w serii. Poza Elektrą jest tam przecież jeszcze bardzo dobre "Love and War" z rysunkami Sienkiewicza.

Offline xanar

« Odpowiedź #9327 dnia: Nd, 19 Lipiec 2026, 12:33:24 »
Czyli z tą korektą to można powiedzieć, że taka tradycja xD
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Antari

« Odpowiedź #9328 dnia: Pn, 20 Lipiec 2026, 10:12:49 »
Ta Elektra to powinien być tytuł do Marvel Limited zamiast tego tragicznego Ghost Ridera i pewnie rozeszła by się w mgnieniu oka. A tak to ten gniot (Ghost Rider) będzie zalegał i oczywiście wieszanie psów, że nikt nie kupuje "bo Marvel Limited".

Offline donT

« Odpowiedź #9329 dnia: Pn, 20 Lipiec 2026, 10:30:37 »
O tak. Elektra na dzien dobry zjada wiekszosc potencjalnych kandydatow do Egmontowej linii Marvel Limited. Gdyby wydali to jak w oryginale, czyli lacznie z Love and War, bylby 100% hicior.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.