Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1492542 razy)

Online Xmen

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #8535 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 14:55:51 »
Pyszczku, nie kupuj tego, lub załóż wydawnictwo i wydaj porządnie. Byli tu już tacy, którzy pisali w bardzo podobnym stylu i potem zakładali rewelacyjnie wydawnictwa. 😁
Wariacie ja już dawno tego nie kupuję. Może założę wydawnictwo. Mam już swoją piekarnie, kawiarnie, lodziarnie, warsztat samochodowy, zawsze tak robię jak mi się coś nie podoba.
Mam jeszcze lepszy pomysł, może niech oni przestaną wydawać, skoro nie potrafią, albo zaczną wciskać ludziom patelnię jak ROM pod biedronką, bo mają podobne metody handlowe.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Pocztar

« Odpowiedź #8536 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 15:02:41 »

Studio Lain chciało wydać Ghost Ridera 2099, ale okazało się, że licencję przejęła Mucha. A co Wy na to żeby zrobić petycję, by Mucha nie wydawała tego komiksu i zrzekła się praw, by Studio Lain przygotowało swoją wersję bez prowizorki?

Dzięki, ale ja chyba jednak wolę, żeby można było kupić ten komiks ;)

Offline Adolf

« Odpowiedź #8537 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 15:04:10 »
Ty poważny jesteś?

Prowokacyjny. Sprowokować kogoś do jakiegoś działania. Tu mamy na myśli Muchę, by przemyślała swoje postępowanie i zaczęła dbać o klientów, którzy się od niej odwracają. By dawała nam komiksy wysokiej jakości jak konkurencja i przestali traktować swoich chlebodawców jak idiotów. Dziwne, że muszę tłumaczyć takie rzeczy...

Offline Castiglione

« Odpowiedź #8538 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 15:20:12 »
Napisałeś, że celem tej petycji byłoby to, aby komiks wydało SL, a nie sprowokowanie Muchy do poprawy. Nie takie dziwne, biorąc pod uwagę, że w tym co piszesz, prezentujesz zazwyczaj postrzeganie świata oczami 12-latka.

Offline michał81

« Odpowiedź #8539 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 16:19:37 »
Studio Lain pytało o licencję na GR2099 i jak wiem jest ona zablokowana przez innego polskie wydawcę, który z tego co było sugerowane ma w planach ten komiks na rok 2026.

Nie było potwierdzone, że licencje nabyła Mucha. Może jednak to być też inny wydawca, bo Mucha nie potwierdziła do tej pory, że wyda ten komiks.

Jeśli licencja została zapłacona to nie wiem jak Mucha czy inny wydawca ma teraz zrezygnować z wydania komiksu. Kto zwróci poniesione koszta? Może użytkownik @Adolf skoro wpadł na taki pomysł?

Tym razem nie trzeba niczego samemu składać bo jest gotowy na wzór omnibus, trzeba dopilniwać aby dostarczono kompletne i w dobrej jakości materiały.

Online xanar

« Odpowiedź #8540 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 16:35:01 »

Jeśli licencja została zapłacona to nie wiem jak Mucha czy inny wydawca ma teraz zrezygnować z wydania komiksu. Kto zwróci poniesione koszta? Może użytkownik @Adolf skoro wpadł na taki pomysł?
Korektę wystawią i im oddadzą pieniądze  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline komiks

« Odpowiedź #8541 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 17:10:21 »
trzeba dopilniwać aby dostarczono kompletne i w dobrej jakości materiały.
Łooo panie, aleś teraz dał.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Toranga

« Odpowiedź #8542 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 17:20:10 »
Studio Lain pytało o licencję na GR2099 i jak wiem jest ona zablokowana przez innego polskie wydawcę, który z tego co było sugerowane ma w planach ten komiks na rok 2026.

Nie było potwierdzone, że licencje nabyła Mucha. Może jednak to być też inny wydawca, bo Mucha nie potwierdziła do tej pory, że wyda ten komiks.

Tym razem nie trzeba niczego samemu składać bo jest gotowy na wzór omnibus, trzeba dopilniwać aby dostarczono kompletne i w dobrej jakości materiały.

Hola, hola. Trzeba to jeszcze porządnie przetłumaczyć i dopilnować redaktorsko. No i korekta by się przydała. Jest wiele potencjalnych min.

Offline Death

« Odpowiedź #8543 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 17:42:31 »
Mucha ma tylko jedną opcję. Kolejne komiksy przygotować dobrze, zrobić porządną korektę, redakcję, nie polecieć w balona. No i nie blokować czytelników na Facebooku. Po prostu. Jak wyjdą fajne komiksy, to ludzie kupią. Bo lubimy fajne komiksy. Mają interesujący katalog na drugą połowę roku. Większość mnie interesuje. Ostatnio czytam sobie serię Criminal i fajnie byłoby gdyby zapowiedziane na drugą połowę roku komiksy Brubakera unikały takich rzeczy:

:)

Offline michał81

« Odpowiedź #8544 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 17:47:29 »
Ostatnio czytam sobie serię Criminal i fajnie byłoby gdyby zapowiedziane na drugą połowę roku komiksy Brubakera unikały takich rzeczy:
Z tego co było mówione to mają być dodruki Criminala więc napisz im jeszcze który to tom, może motyl przeczyta i tym razem dopilnuje korekty i poprawią.

Offline Cornelius

« Odpowiedź #8545 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 17:51:34 »
Fajnie by było gdyby zlecali tłumaczenia osobom, które czują niuanse angielskiego i nie zmieniają nieświadomie znaczenia tłumaczonego tekstu.

Offline Death

« Odpowiedź #8546 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 17:52:54 »
Z tego co było mówione to mają być dodruki Criminala więc napisz im jeszcze który to tom, może motyl przeczyta i tym razem dopilnuje korekty i poprawią.

Offline Toranga

« Odpowiedź #8547 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 17:56:46 »
Fajnie by było gdyby zlecali tłumaczenia osobom, które czują niuanse angielskiego i nie zmieniają nieświadomie znaczenia tłumaczonego tekstu.

Ale tu nie jest potrzebna znajomość niuansów języka angielskiego, tylko ortografii języka polskiego.

PS Jakie to szczęście, że Criminala od początku czytałem w wydaniu amerykańskim. Oszczędziłem sobie zgrzytania zębami.

Offline Cornelius

« Odpowiedź #8548 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 17:58:39 »
Błąd ortograficzny jestem w stanie przeboleć, bo jest oczywisty. Zmiany znaczenia tekstu przeboleć nie jestem w stanie.

Offline Toranga

« Odpowiedź #8549 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 18:02:13 »
Ale błędy ortograficzne, których sporo było też w Spectacularze, świadczą o braku korekty. Lub jej niskim poziomie. A to jest również słabe w przypadku komiksu w tej cenie.