Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1492054 razy)

vision2001 i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline celtic

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #8445 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 10:24:45 »
Tych zeszytów nie ma w zbiorczym tbp Rise of the Midnight Sons bo jest to start nowej serii Ghost Rider/Blaze: Spirits of Vengeance.
Jeśli byłby brak ich w polskim wydaniu powodowałoby to dużą dziurę fabularną
Spoiler: PokażUkryj
finalny pojedynek z Deatwatchem, śmierć Dana z ręki Blackouta
, bo jest w RotMS kontynuacja tych wątków. Nie ma sensu tego wstawiać w tomie 3, te zeszyty powinny być wydane w tomie 2. Tak naprawdę to Rise of the Midnight Sons jest dopiero 3 tomem. Inicjatywy z dodaniem tych brakujących zeszytów ze strony Muchy jest zdecydowanie na plus.

Czyli dodanie numerów #21-do tego felernego numeru #24 było inicjatywą Muchy i dostaliśmy je z inicjatywy Muchy. Wyszło jak wyszło, więc cały czas myślę że dobrym pomysłem byłoby dodanie tych numerów do tomu trzeciego. Tak samo jak i numerów #29-30 z historią która była przerywnikiem w historii "Midnight Sons"
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Online eyesore

« Odpowiedź #8446 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 10:46:32 »
Dlaczego tak uważasz? Ja takiego wrażenia nie mam. IMHO Mucha od samego początku prezentowała klasyczne te Marvele w swojej ofercie tak w pół drogi między zwykłym TPB, a omniakiem. Miała w tej kwestii "autorskie" podejście, a za dobór zeszytów w "Spectacularze" zbierała pochwała, o ile dobrze pamiętam.

Może dlatego że od 10 stron nastąpiło maksymalne rozszczelnienie zwieraczy bo wydawnictwo wywaliło 4 strony z oryginalnego wydania (i wciąż nie wiem czy to ma jakiś wpływ na fabułę czy nie) i 80% forum zachowuje się jak spasione amerykańce które poparzyły się gorącą kawą i chcą zadośćuczynienia lub linczu.
I tak, wiem że chodzi o ich głupie tłumaczenie ale to jest komiks a nie mleko w którym były substancje radioaktywne wiec teksty "to są debile" lub z fb "jebać was" są już grubo przesadzone.

Szczególnie to interesujące że podobno większość tego forum to stare chłopy po 40stce. Czyli takie które dostały od tmsemic jakieś wycinańce czasami bez ładu i składu a tutaj już rezygnują z kupowania komiksu oraz tego wydawnictwa bo brakuje 4 (słownie czterech) stron.
« Ostatnia zmiana: Pt, 18 Lipiec 2025, 11:29:17 wysłana przez eyesore »

Offline eridraven

« Odpowiedź #8447 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 10:46:57 »
Dlaczego tak uważasz? Ja takiego wrażenia nie mam. IMHO Mucha od samego początku prezentowała klasyczne te Marvele w swojej ofercie tak w pół drogi między zwykłym TPB, a omniakiem. Miała w tej kwestii "autorskie" podejście, a za dobór zeszytów w "Spectacularze" zbierała pochwała, o ile dobrze pamiętam.

BTW na FB moje prywatne konto zostało przez Muchę zbanowane.

Zależy jak spojrzysz na sprawę:
- jeśli chciałeś dostać Mighnight sons to jest dostałeś. Wiele osób pisze, że brakujące zeszyty dotyczą innej historii, więc to jest forma kompletności
- jeśli nastawiasz tylko na kompletność zbiorów pod kątem zeszytów, to dostajesz poszatkowane historie.

Ad BTW, jeśli FB ma (i to nie od dziś) takie features jak blokowanie osób, ograniczenie widoczności, to dlaczego tego nie używać? Widocznie Mucha ma tak samo gorące uczucia wobec zapalczywych fanów tak jak my wobec niej. To chyba oczywiste, że to działa zawsze w dwie strony:
- my mamy prawo komentować
- Mucha ma prawo blokować.
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

« Odpowiedź #8448 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 10:58:45 »
Ad BTW, jeśli FB ma (i to nie od dziś) takie features jak blokowanie osób, ograniczenie widoczności, to dlaczego tego nie używać? Widocznie Mucha ma tak samo gorące uczucia wobec zapalczywych fanów tak jak my wobec niej. To chyba oczywiste, że to działa zawsze w dwie strony:
- my mamy prawo komentować
- Mucha ma prawo blokować.

Z mojej strony luz. Profil Muchy, decyzje Muchy. Jak i tak dostęp do ich feedu będę miał. Warto się też zastanowić czy taka decyzja im się po prostu opłaci.

Zależy jak spojrzysz na sprawę:
- jeśli chciałeś dostać Mighnight sons to jest dostałeś. Wiele osób pisze, że brakujące zeszyty dotyczą innej historii, więc to jest forma kompletności
- jeśli nastawiasz tylko na kompletność zbiorów pod kątem zeszytów, to dostajesz poszatkowane historie.

Nastawienie odbiorcy to jedno, podejście Muchy - drugie. Komiks był reklamowany jako "najpełniejsze" wydanie "Świtu". Mucha zdecydowała się na "kompletność", postawiła na taką, a nie inną formę. To jedna sprawa i nie mieszałbym do tego oceny czytelnika. Dyskusje o tym czy historia w takim kształcie działa czy nie działa, czy "dodatkowe" zeszyty były/są potrzebne - to już subiektywny odbiór każde czytelnika.
kolorowezeszyty.blogspot.com

Offline eridraven

« Odpowiedź #8449 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 11:11:11 »
Z mojej strony luz. Profil Muchy, decyzje Muchy. Jak i tak dostęp do ich feedu będę miał. Warto się też zastanowić czy taka decyzja im się po prostu opłaci.

Ja widzę to jako damage control, bo to jest profil Wydawcy, ma informować, a nie dawać przestrzeń do pozbywania się frustracji.

Nastawienie odbiorcy to jedno, podejście Muchy - drugie. Komiks był reklamowany jako "najpełniejsze" wydanie "Świtu". Mucha zdecydowała się na "kompletność", postawiła na taką, a nie inną formę. To jedna sprawa i nie mieszałbym do tego oceny czytelnika. Dyskusje o tym czy historia w takim kształcie działa czy nie działa, czy "dodatkowe" zeszyty były/są potrzebne - to już subiektywny odbiór każde czytelnika.

To jeszcze raz: piszesz o kompletności "Świtu", a nie serii o Ghost Riderze, więc dostałeś dokładnie to, czego chciałeś.  I tak, chodzi o EMOCJONALNĄ ocenę czytelnika.
Komiks to tylko hobby

Offline Leyek

« Odpowiedź #8450 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 11:15:26 »
Może dlatego że od 10 stron nastąpiło maksymalne rozszczelnienie zwieraczy bo wydawnictwo wywaliło 4 strony z oryginalnego wydania (i wciąż nie wiem czy to ma jakiś wpływ na fabułę czy nie) i 80% forum zachowuje się jak spasione amerykańce które poparzyły się gorącą kawą i chcą zadośćuczynienia lub linczu.
I tak, wiem że chodzi o ich głupie tłumaczenie ale to jest komiks a nie mleko w którym były substancje radioaktywne wiec teksty "to są debile" lub z fb "jebać was" są już grubo przesadzone.

Szczególnie to interesujące że podobno większość tego forum to stare chłopy po 40stce. Czyli takie które dostały od tmsemic jakieś wycinańce czasami bez ładu i składu a tutaj już rezygnują z kupowania komiksu oraz tego wydawnictwa po brakuje 4 (słownie czterech) stron.

Ja nie kupiłem tego komiksu, w ogóle mnie on nie interesuje, ale z zacytowanymi komentarzami z FB się mogę identyfikować (choć sam napisałem mniej agresywny i bardziej merytoryczny komentarz u nich, który został "spuszczony do klopa" celem zacierania śladów).

4 strony to 90% komentujących ma w dupie, chodzi o kolejną krzywą akcję tego wydawcy i debilne rozegranie "wytłumaczeń". Tylko i aż tyle. Jeszcze jakby to był trejd za 4 dychy to pewnie każdy by machnął ręką ale zobacz ile ten komiks kosztuje a dostaje się (przez świadomą, ukrywaną decyzję wydawcy) nie to co zostało zapowiedziane.

Offline komiks

« Odpowiedź #8451 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 11:20:37 »
Tutaj już dawno nie chodzi o brakujące 4 strony, tylko o zachowanie Muchy i recydywę.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline eridraven

« Odpowiedź #8452 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 11:28:19 »
Tutaj już dawno nie chodzi o brakujące 4 strony, tylko o zachowanie Muchy i recydywę.

Jeśli to faktycznie "recydywa", to chciałbym poznać opinię prawnika. Ktoś zapłaci i wklei na forum?
Komiks to tylko hobby

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #8453 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 11:30:25 »
TM Semici były pocięte, ale nie kosztowały worka siana.

Po pierwsze brak jest 4 stron w niby kompletnym wydaniu. Po drugie Mucha najpierw ignoruje potem bagatelizuje problem. Potem mówi, że można komiks zwrócić jak się komuś nie podoba i że dodruk będzie poprawiony. Ale nie ma mowy o tym, że można będzie pierwsze wydanie wymienić na drugie. Nie ma mowy o terminie wydania dodruku.

No i po czwarte - to już nie jest pierwszy raz. Były już wcześniejsze wpadki, a mimo to dalej są błędy. Skoro my komiksiarze kupujemy od Muchy takie same komiksy jak Egmontu, tylko drożej, to chyba mamy prawo wymagać pełnowartościowego produktu? A wydawnictwo zdaje się być obrażone, że ich krytykujemy. No jak w komiksie za 180 zł są takie błędy, to klient ma prawo być zły i może się z niego ulać na ich profilu FB. Zmiana wersji co chwila (jak np. u Marszałka Sejmu :) ) też nie pomaga. Po prostu jak kupuję książkę lub komiks chciałbym żeby miał on dobrą korektę i redakcję.

Inna sprawa, że Mucha dostaje bardzo mocno. Natłuczenie kilkunastu stron tutaj to dużo. Zgadzam się, że Egmont ma lżej, bo ma więcej miłośników. A oni też potrafili w Sprawiedliwości Limited za ponad 200 zł wydrukować okładkę z błędami. I co miesiąc robią literówki w Gigantach. A takiego słusznego shame'u dla nich nie ma.
« Ostatnia zmiana: Pt, 18 Lipiec 2025, 11:38:32 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #8454 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 11:31:35 »

Szczególnie to interesujące że podobno większość tego forum to stare chłopy po 40stce. Czyli takie które dostały od tmsemic jakieś wycinańce czasami bez ładu i składu a tutaj już rezygnują z kupowania komiksu oraz tego wydawnictwa po brakuje 4 (słownie czterech) stron.
Świetnie, to najlepiej nic nie robić, tylko łykać krzywe akcje wydawnictw dalej. Uważam, że w reakcji klientów nie ma krzty przesady w tej sytuacji bo, jak pamiętamy, to wydawnictwo zataiło informacje o braku stron. I właśnie to wywołało oburzenie, które jednak coś dało tj. Mucha zdecydowała się na zwroty.
Ja sam nie jestem zainteresowany tym tytułem, ale może Mucha jak i inne wydawnictwa, po tej akcji, przejrzą na oczy, że czasy robienia klientów w chuja są skończyły. Zwłaszcza, że w wielu przypadkach to recydywa.

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #8455 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 11:37:49 »
Inna sprawa, że Mucha dostaje bardzo mocno. Natłuczenie kilkunastu stron tutaj to dużo. Zgadzam się, że Egmont ma lżej, bo ma więcej miłośników. A oni też potrafili w Sprawiedliwości Limited za ponad 200 zł wydrukować okładkę z błędami. I co miesiąc robią literówki w Gigantach. A takiego słusznego shame'u dla nich nie ma.

Nie ma jak to, przy okazji, wbić szpileczkę w Egmont  :P
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Online eyesore

« Odpowiedź #8456 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 11:51:38 »
Świetnie, to najlepiej nic nie robić, tylko łykać krzywe akcje wydawnictw dalej. Uważam, że w reakcji klientów nie ma krzty przesady w tej sytuacji bo, jak pamiętamy, to wydawnictwo zataiło informacje o braku stron. I właśnie to wywołało oburzenie, które jednak coś dało tj. Mucha zdecydowała się na zwroty.
Ja sam nie jestem zainteresowany tym tytułem, ale może Mucha jak i inne wydawnictwa, po tej akcji, przejrzą na oczy, że czasy robienia klientów w chuja są skończyły. Zwłaszcza, że w wielu przypadkach to recydywa.
Czy zawsze musi być na ostrzu noża, skrajność w lewo lub prawo? Nie można normalnie? Bo w tym popiedol@#$ kraju to chyba wszystko tak wygląda, od polityki do właśnie komiksów.
Nie napisałem że nic nie robić, tylko że to jest nienormalne żeby pisać "jebcie się" za brak czterech stron lub idiotyczne tłumaczenie.
Jak wcześniej pisałem przez jakiś czas nawet wyważone komentarze były na forum odnośnie tej sytuacji (zważywszy na to jak w innych wątkach to wygląda czasem) ale im dalej w las tym gorzej.
I można się wkurzać na to jak postąpili, można wymagać jakiegoś tam zadośćuczynienie. Można też po prostu zagłosować portfelem i powiedzieć "pas" na kolejne wydania od nich i jak dostaną po grzbiecie finansowo to zmienią podejście do klienta (lub może nawet stracą jedną czy dwie licencje od Marvela to tym bardziej to poczują).

Offline komiks

« Odpowiedź #8457 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 11:57:18 »
Inna sprawa, że Mucha dostaje bardzo mocno. Natłuczenie kilkunastu stron tutaj to dużo.
Mandioca ma osobny wątek, bo zrobiła dodruk komiksu.

Odnoszę wrażenie, że obrońcy Muchy wyjmują z kontekstu co im pasuje. Przykładowo powołują się na bluzgi w komentarzach, ale już pomijają, że za wysłanie do wydawnictwa kulturalnego mejla z pytaniami do artykułu użytkownik @DrugiejSzansy dostał bana. Pomijają, że Mucha cały czas kłamie, jak tylko zostanie przyłapana, to zmienia wersję wydarzeń. I w końcu pomijają, że wcale nie było konieczne usuwanie wpisów na FB, żeby pozbyć się komentarzy pojedynczo lub wszystkich.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline michał81

« Odpowiedź #8458 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 12:18:45 »
Czyli dodanie numerów #21-do tego felernego numeru #24 było inicjatywą Muchy i dostaliśmy je z inicjatywy Muchy.
Od #21 do #25.

Online Wintermute

« Odpowiedź #8459 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 12:34:08 »
Tą sprawę Mucha mogła załatwić bardzo szybko i sprawnie i w sposób który byłby najlepszy dla wszystkich. Coż, poległa w kontakcie z klientem.

Kwesti 4 stron. Tak to mały procencik w skali całego komiksu ale to 20% zeszytu. Już to pisałem. Nie ma nic do fabuły? Można wyciąć? Wolalbym żeby nikt nie decydował które strony sobie wyciąć. Chcialbym te rysunki po prostu zobaczyć i mieć w komiksie.
To może tym tropem idąc niech wydawca sobie powycina strony nie mające nic do fabuły w kolejnym komiksie. Bo po co one komu.

Odcinki 21 i 24 znajdują sie w pierwszym tomie omniaka Danny Ketch. Świt jest w drugim tomie omniaka. Wygląda że Mucha wycina i składa to po swojemu i tak to wychodzi.

Komentarze i wcześniejsze wpisy z Facebooka i tak by usunęli. Nie może zostać dowód takiego syfu. Kazdy by to czytał i wyrabiał opinie o wydawnictwie. Bluzgi były tylko pretekstem do usunięcia. Już co wywołało takie emocje nikogo, szczegolnie obronców nie interesuje.
Obrońcy mówią, zgadzamy się na wycinanie ston.

Ostaecznie nie wycięli tych stron tylko nie chcieli ich szukać i zrobili to z premedytacją. Tylko zapomnieli powiedzieć. I to jest problem. Zapominanie o informowaniu klienta.