Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1492079 razy)

vision2001 i 3 Gości przegląda ten wątek.

Online xanar

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #8430 dnia: Cz, 17 Lipiec 2025, 20:59:53 »
Ja też nie widziałem komentarzy w stylu przyjdziemy i spalimy wam wydawnictwo, były bluzgi, ale też nie jakieś nie wiadomo jakie, raczej standard odnośnie tego, że wydali tak jak wydali. Zasadniczo to ich wina, bo nie reagowali przez parę dni od ujawnienia "problemu", jakby napisali coś od razu to nie byłoby tylu negatywnych komentarzy, bo to działa jak kula śnieżna.

Usunąć to usunęli bo to bardziej chodziło o krytykę o czym świadczy to co wrzucił użytkownik DrugiejSzansy, tam a w artykule jest, że napisał do Muchy zapytanie o wyjaśnienie i zamiast odpowiedzi dostał, tu cytat " Z kolei następnego dnia, 16 lipca zostałem usunięty ze znajomych przez Christine Meyer z Mucha Comics."
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Xmen

« Odpowiedź #8431 dnia: Cz, 17 Lipiec 2025, 21:06:07 »
Serio? muszę przeczytać, to co wrzucił @DrugiejSzansy.
Niby dorośli ludzie a zachowują się jak dzieci. Tam musi coś mocno w główce nie siedzieć, osoby zwiazane z wydawnictwem strasznie emocjonalnie reagują na krytykę, chociaż zwykle zapytanie to nawet nie jest krytyka.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Leyek

« Odpowiedź #8432 dnia: Cz, 17 Lipiec 2025, 21:10:35 »
Z kolei następnego dnia, 16 lipca zostałem usunięty ze znajomych przez Christine Meyer z Mucha Comics."

Hahaha jak w przedszkolu ;) "Jesteś gupi, nie bawię się z Tobą"

A myślałem, że to tylko @Motyl odpowiada za zły PR wydawnictwa, ale widać, że to cała grupa gagatków.

Online Castiglione

« Odpowiedź #8433 dnia: Cz, 17 Lipiec 2025, 21:18:26 »
Tak, ale co to ma do rzeczy? To zupełnie inna sytuacja.  Momokoversum to świadoma błędna decyzja wydawnicza Egmontu, a te 4 strony w Ghost Riderze to nieszkodliwa, nieświadoma pomyłka Muchy. Tam pretensje były słuszne a tutaj na siłę jest robiona afera.
Ale jak nieświadoma? xD Przecież napisali wprost w oświadczeniu, że nie chcieli czekać i puścili bez tych 4 stron, żeby "uszczęśliwić fanów Ghost Ridera".

Offline Death

« Odpowiedź #8434 dnia: Cz, 17 Lipiec 2025, 21:22:31 »
Z kolei następnego dnia, 16 lipca zostałem usunięty ze znajomych przez Christine Meyer z Mucha Comics."
Akurat oglądam pierwszy raz w życiu serial Twin Peaks, właśnie zacząłem drugi sezon i myślałem, że już nic bardziej dziwnego dzisiaj nie zobaczę, ale serial Władcy Much, to jeszcze większy surrealizm.

Offline komiks

« Odpowiedź #8435 dnia: Cz, 17 Lipiec 2025, 21:36:13 »
Śledził ktoś komentarze na fb Muchy? Faktycznie byly jakies groźby, czy Mucha znow sie kompromituje?
Przeczytałem wszystkie komentarza spod obu wpisów i jeszcze sprawdzałem na bieżąco, czy dochodzą nowe (filtrowanie na FB Najnowsze) i nie pamiętam żadnych gróźb. Najmocniejszy komentarz jaki zapamiętałem to był chu... wam w du.. Był też wpis, w którym ktoś postraszył UOKiK, ale raczej dla beki, niż na poważnie.

https://komiksopedia.pl/artykul/4000-znakow-o-czterech-brakujacych-stronach-mucha-comics/

Dziękuję za artykuł. Po tym co przeczytałem, szczególnie ten fragment:
zostałem usunięty ze znajomych przez Christine Meyer z Mucha Comics
Przestaje kupować komiksy u tego wydawcy. Można być partaczem i to jestem wstanie wybaczyć, ale takiego cwaniactwa i buty nie akceptuję. Jeśli wydawnictwem kieruje taka osoba, to nie chcę mieć z nimi nic wspólnego. Jeśli ktoś nie wie o co chodzi, to niech przeczyta podlinkowany artykuł, tam jest kontekst w którym autor cytuje wysłany do wydawnictwa mejl i jak został potraktowany.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline greg0

« Odpowiedź #8436 dnia: Cz, 17 Lipiec 2025, 22:44:51 »
Właśnie przeczytałem, że MC od kilku lat systematycznie partaczy komiksy które wydaje.
W głosowaniu na najlepsze komiksowe wydawnictwo 2024 Mucha zajęła 7 miejsce wyprzedzając min. Ongrysa, Timofa, Kurca
Głos na Muchę Comics oddało 38 użytkowników - połowa głosujących.
...
W  Top 2023 na Muchę głos oddało 38 użytkowników.
...
Ciekawe jak będzie w tym roku? ;D

Ważne żeby narzekać...

Online Castiglione

« Odpowiedź #8437 dnia: Cz, 17 Lipiec 2025, 22:47:20 »
Na pewno Reverith odda głos ;D

Offline celtic

« Odpowiedź #8438 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 08:02:39 »
A nie było tak że numery #21-24 pierwotnie nie miały się znaleźć w tym zbiorku?
Zachęcam do wrzucenia tychże numerów do zapowiadanego tomu trzeciego.
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline michał81

« Odpowiedź #8439 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 08:34:30 »
A nie było tak że numery #21-24 pierwotnie nie miały się znaleźć w tym zbiorku?
Zachęcam do wrzucenia tychże numerów do zapowiadanego tomu trzeciego.
Tych zeszytów nie ma w zbiorczym tbp Rise of the Midnight Sons bo jest to start nowej serii Ghost Rider/Blaze: Spirits of Vengeance.
Jeśli byłby brak ich w polskim wydaniu powodowałoby to dużą dziurę fabularną
Spoiler: PokażUkryj
finalny pojedynek z Deatwatchem, śmierć Dana z ręki Blackouta
, bo jest w RotMS kontynuacja tych wątków. Nie ma sensu tego wstawiać w tomie 3, te zeszyty powinny być wydane w tomie 2. Tak naprawdę to Rise of the Midnight Sons jest dopiero 3 tomem. Inicjatywy z dodaniem tych brakujących zeszytów ze strony Muchy jest zdecydowanie na plus.
« Ostatnia zmiana: Pt, 18 Lipiec 2025, 08:41:33 wysłana przez michał81 »

Offline Gazza

« Odpowiedź #8440 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 09:11:15 »
Pozwolę sobie wrzucić i tutaj. Forumowiczom dziękuje za pomoc przy pracy nad tym tekstem. Uważam, że warto - rzetelnie i konkretnie, bez robienia "afery" - pisać i nagłaśniać takie sprawy.
(...)

Po więcej, konkretnie i ze szczegółami:

https://komiksopedia.pl/artykul/4000-znakow-o-czterech-brakujacych-stronach-mucha-comics/

A propos konkretów i rzetelności (z podlinkowanego tekstu): "forum Spec Komiks" - serio?  ::)

Offline Leyek

« Odpowiedź #8441 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 09:47:56 »
A propos konkretów i rzetelności (z podlinkowanego tekstu): "forum Spec Komiks" - serio?  ::)

Ja to do dzisiaj nie rozumiem genezy nazwy Komikspec. Mimo, że obserwowałem stworzenie i przeniosłem się z gildii z samego początku istnienia KS.

Offline eridraven

« Odpowiedź #8442 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 09:51:08 »
Tych zeszytów nie ma w zbiorczym tbp Rise of the Midnight Sons bo jest to start nowej serii Ghost Rider/Blaze: Spirits of Vengeance.
Jeśli byłby brak ich w polskim wydaniu powodowałoby to dużą dziurę fabularną
Spoiler: PokażUkryj
finalny pojedynek z Deatwatchem, śmierć Dana z ręki Blackouta
, bo jest w RotMS kontynuacja tych wątków. Nie ma sensu tego wstawiać w tomie 3, te zeszyty powinny być wydane w tomie 2. Tak naprawdę to Rise of the Midnight Sons jest dopiero 3 tomem. Inicjatywy z dodaniem tych brakujących zeszytów ze strony Muchy jest zdecydowanie na plus.

Szkoda, że nikt nie bierze tego pod uwagę w tej całej IMBIE :D
« Ostatnia zmiana: Pt, 18 Lipiec 2025, 09:54:13 wysłana przez eridraven »
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline radioblackmetal

« Odpowiedź #8443 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 09:56:11 »
Ja to do dzisiaj nie rozumiem genezy nazwy Komikspec. Mimo, że obserwowałem stworzenie i przeniosłem się z gildii z samego początku istnienia KS.

Wg.SI

Nazwa „Komikspec” prawdopodobnie jest zbitką dwóch słów:

„Komiks” – czyli forma opowieści obrazkowej, łącząca rysunki i tekst.

„Spec” – skrót od „specjalista” lub „specjalistyczny”.

Możliwe interpretacje:

1. Komikspec = specjalista od komiksów
→ Osoba znająca się na komiksach, np. krytyk, kolekcjoner, twórca lub pasjonat.
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

« Odpowiedź #8444 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 10:04:03 »
Szkoda, że nikt nie bierze tego pod uwagę w tej całej IMBIE :D

Dlaczego tak uważasz? Ja takiego wrażenia nie mam. IMHO Mucha od samego początku prezentowała klasyczne te Marvele w swojej ofercie tak w pół drogi między zwykłym TPB, a omniakiem. Miała w tej kwestii "autorskie" podejście, a za dobór zeszytów w "Spectacularze" zbierała pochwała, o ile dobrze pamiętam.

BTW na FB moje prywatne konto zostało przez Muchę zbanowane.
kolorowezeszyty.blogspot.com