Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1494059 razy)

Offline Takesh

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #6855 dnia: Śr, 28 Luty 2024, 11:42:11 »
Muszka wyda Śmierć Gwen Stacy. Nieźle. Fajnie idą. Mam nadzieję, że podobnie zrobią z X-Men. Tylko tutaj wolałbym najpierw uzupełnię ery Jima Lee komiksami zrobionymi przez innych twórców, np wspominane wcześniej Bishop's Crossing i inne tego typu. X-Men Legacy pod koniec roku chyba pewne?

Przy okazji uzupełniania to może Fantastyczną Czwórkę sprzed Hickmana, czyli Millera i Straczyńskiego. Thor Simmonsona. Ant-Man Kirkmana, ale też jego Spider-Man. Spectacular Jenkinsa. Earth X z kontynuacją. Ghost Rider 2099 i Doom 2099 Ellisa. To takie na szybko kilka podpowiedzi z Marvela. Mogą mieć szansę z uwagi na tytuły i/lub nazwiska twórców.

Online xanar

« Odpowiedź #6856 dnia: Śr, 28 Luty 2024, 11:42:13 »
Nic nie można wycinać, bo licencjodawca na to nie pozwoli. Wycinanie to jakaś mrzonka. Koniec tematu, nie ma co się więcej nad tym rozwodzić. Można wycinać, a raczej pominąć dodatki, które niespecjalnie są atrakcyjne, a tylko by podwyższały cenę albumu.
No jak koniec, jeszcze dostaniesz z pięćdziesiąt postów w tym temacie.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online michał81

« Odpowiedź #6857 dnia: Śr, 28 Luty 2024, 11:50:59 »
Mucha mogla by wydac cos jeszcze ze swiata Ghost Ridera, chocby znany nam z Mega Marvela Świt Synów Nocy.
Zapowiedziany omnibus GR rozwiązuje problem materiałów, które do tej pory nie były dostępne, bo zawiera zeszyty #21-24. Spirits of Vengeance: Rise of the Midnight Sons jest crossoverem i posiada zeszyty #28, #31 i jest to głównie start nowej serii czyli Spirits of Vengeance. Można by to połączyć i uzupełnić o brakujące #25, #29, #30 (zeszyty #26-27 są u nas zawarte w Legendach X-men), ale powstanie mega kobyła, bo samo SoV to 430 stron. Tylko, że przy takiej opcji pomijany jest cały dodatkowy materiał jaki jest zawarty w omnibusie: MARC SPECTOR: MOON KNIGHT #25, PUNISHER WAR JOURNAL (1988) #29-30; GHOST RIDER/WOLVERINE/PUNISHER: HEARTS OF DARKNESS; materiał zMARVEL HOLIDAY SPECIAL (1991) #1 oraz MARVEL COMICS PRESENTS (1988) #64-71; #90-118. I ktoś kto chce tylko czytać GR jest w takiej sytuacji do zakupu X-men, aby mieć komplet.
Wg mnie pomiedzy Spirits of Vengeance: Rise of the Midnight Sons i już wydany tom GR przez Muchę, można spokojnie stworzyć tom zawierający pominięte zeszyty i to co powyżej. Ale to jak będzie chciała wydać to Mucha to już jest w jej kwestii i redakcji. I pewnie i tak zależy od sprzedaży wydanego już tomu.
« Ostatnia zmiana: Śr, 28 Luty 2024, 11:53:27 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #6858 dnia: Śr, 28 Luty 2024, 12:03:15 »
Nic nie można wycinać, bo licencjodawca na to nie pozwoli. Wycinanie to jakaś mrzonka. Koniec tematu, nie ma co się więcej nad tym rozwodzić. Można wycinać, a raczej pominąć dodatki, które niespecjalnie są atrakcyjne, a tylko by podwyższały cenę albumu.

Jeśli nie można, to nie można, trudno. Ja się wypowiadam z punktu widzenia zwykłego czytelnika. Jeśli mogą wychodzić takie wycinanki jak Uncanny X-Men Jim Lee, DD Zero, JLA Morrisona/Wieża Babel, to myślałem, że można by wydać Jim Lee X-Men zeszyty 4-13. No bo przecież Carrefour wydał tylko 1-3. Ale jeśli się nie da, to szkoda.

Tego nie ma Punktach Zwrotnych.

I to właśnie napisałem - Utopii czy Dark Reign X-Men nie ma w PZ, więc można by to wydać po polsku obok nich. Czytaj ze zrozumieniem.

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #6859 dnia: Śr, 28 Luty 2024, 12:25:51 »
Uncanny X-MEN Jima Lee wydany przez Egmont to nie jest żadna wycinanka. Ten komiks wyszedł w USA jako X-Men Visionaries: Jim Lee

Offline Takesh

« Odpowiedź #6860 dnia: Śr, 28 Luty 2024, 12:30:42 »
Uncanny X-MEN Jima Lee wydany przez Egmont to nie jest żadna wycinanka. Ten komiks wyszedł w USA jako X-Men Visionaries: Jim Lee

Niestety, ale jest. Spójrz jakie numery się tam znajdują. Chociaż ta "wycinanka" tak została stworzona przez Marvela.

Offline Motyl

« Odpowiedź #6861 dnia: Śr, 28 Luty 2024, 12:41:47 »
Muszka wyda Śmierć Gwen Stacy. Nieźle. Fajnie idą. Mam nadzieję, że podobnie zrobią z X-Men. Tylko tutaj wolałbym najpierw uzupełnię ery Jima Lee komiksami zrobionymi przez innych twórców, np wspominane wcześniej Bishop's Crossing i inne tego typu. X-Men Legacy pod koniec roku chyba pewne?

Przy okazji uzupełniania to może Fantastyczną Czwórkę sprzed Hickmana, czyli Millera i Straczyńskiego. Thor Simmonsona. Ant-Man Kirkmana, ale też jego Spider-Man. Spectacular Jenkinsa. Earth X z kontynuacją. Ghost Rider 2099 i Doom 2099 Ellisa. To takie na szybko kilka podpowiedzi z Marvela. Mogą mieć szansę z uwagi na tytuły i/lub nazwiska twórców.

Nie wyda. Grafika pochodzi z Marvels. Śmierć Gwen była w WKKM i pewnie za parę lat będzie w Marvel Origins. Fajne tytuły, ale nie dałoby się ich pomieścić w planie w ciągu pięciu lat. Bo jest dużo fajnych komiksów do wydania innych niż superhero.

Jeśli nie można, to nie można, trudno. Ja się wypowiadam z punktu widzenia zwykłego czytelnika. Jeśli mogą wychodzić takie wycinanki jak Uncanny X-Men Jim Lee,

Tutaj masz kontakt do Marvela: https://www.marvel.com/corporate/about
Możesz ich zapytać, dlaczego opublikowali "takie wycinanki jak Uncanny X-Men Jim Lee" i czy wydawcy z innych krajów mogą sobie te wycinki przerabiać. Jak poznasz odpowiedź, to daj znać. Możesz też dopytać, czy Jim Lee, którego wczesne prace w X-Men zbierał ten tom, nie ma nic przeciwko, aby znalazły się tam prace innych autorów. Do boju!

Offline Takesh

« Odpowiedź #6862 dnia: Śr, 28 Luty 2024, 12:44:33 »
No szkoda. Ale od czasu do czasu warto podrzucać różne pomysły. A nóż któryś chwyci?  8)
Dzięki Motyl!

Online michał81

« Odpowiedź #6863 dnia: Śr, 28 Luty 2024, 12:45:58 »
I to właśnie napisałem - Utopii czy Dark Reign X-Men nie ma w PZ, więc można by to wydać po polsku obok nich. Czytaj ze zrozumieniem.
Nie ma czegoś takiego jak Dark Reign X-Men. Marvel nigdy takiego tytułu nie wydał.

Offline Motyl

« Odpowiedź #6864 dnia: Śr, 28 Luty 2024, 13:05:50 »
Kiedy Reckless tom 4 wskoczy na gildię? Coś wiadomo?

Prośba do sklepu Gildii poszła co najmniej dwa razy, pewnie już nawet więcej, ale na razie bez odzewu.

No szkoda. Ale od czasu do czasu warto podrzucać różne pomysły. A nóż któryś chwyci?  8)
Dzięki Motyl!

Lista tytułów sh, które widziałbym na naszym rynku, jest długa. Mam na niej (obecnie) jakieś 50 tytułów. Jednakże to nie są moce przerobowe Muchy i moce przerobowe naszego rynku. Bo nie każdy czyta sh, nie każdy bohater jest na tyle popularny, aby wydanie jego przygód okazało się opłacalne. Kilka historii z wkkm można byłoby dokończyć, rozwinąć, co pewnie wiązałoby się z wydaniem na nowo tego materiału (tak, tak, duble), ale nie są to historie z czołowymi postaciami Domu Pomysłów. Ogromna ilość tytułów na rynku tylko zafałszowuje obraz, że jest super, bo oferta jest bogata - to nie ulega wątpliwości, ale odbiorcy nie rosną lawinowo. Sprzedaż rozciąga się na lata i wydawcy muszą być na to gotowi. Niemniej kończąca się promocja na tytuły Muchy w sklepie Gildii bardzo miło zaskoczyła, w tydzień poszło tyle tytułów, że o matko jedyna :)

Offline _Paweł

« Odpowiedź #6865 dnia: Śr, 28 Luty 2024, 13:17:11 »
Jeśli nie można, to nie można, trudno. Ja się wypowiadam z punktu widzenia zwykłego czytelnika. Jeśli mogą wychodzić takie wycinanki jak Uncanny X-Men Jim Lee, DD Zero, JLA Morrisona/Wieża Babel, to myślałem, że można by wydać Jim Lee X-Men zeszyty 4-13. No bo przecież Carrefour wydał tylko 1-3. Ale jeśli się nie da, to szkoda.

A ja się cieszę, że mam cały początek X-Men w jednym albumie. TM-Semic dawno temu poszły do ludzi, Carrefoura nie kupowałem. A tu mam w komplecie, jest ładny powiększony format i papier kredowy (lubię nawet w starych komiksach). Rozumiem, że jeżeli ktoś jest na bieżąco i to od kilkudziesięciu lat, to chciałby czytać coś nowego. Dla mnie stare historie na nowo wydane dają dużo frajdy. Pamięć nie ta i już ich dokładnie nie pamiętam, więc się przy nich dobrze bawię. W zasadzie to wychodzi na to, że pamiętam tylko okładki, ale już z samego komiksu niemalże nic.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #6866 dnia: Śr, 28 Luty 2024, 13:24:01 »

Niemniej kończąca się promocja na tytuły Muchy w sklepie Gildii bardzo miło zaskoczyła, w tydzień poszło tyle tytułów, że o matko jedyna :)

Bo to dobra promocja była, a i tak trzeba było koszyk przycinać

Offline rapr

« Odpowiedź #6867 dnia: Śr, 28 Luty 2024, 13:57:00 »
Niemniej kończąca się promocja na tytuły Muchy w sklepie Gildii bardzo miło zaskoczyła, w tydzień poszło tyle tytułów, że o matko jedyna :)

Przyznam, że sam się skusiłem. Gdyby nie ta promocja, to raczej nie kupiłbym Stumptown, a okazała się to bardzo ciekawa lektura! (Przeczytałem dwa z czterech tomów).

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #6868 dnia: Śr, 28 Luty 2024, 14:13:33 »
Kilka historii z wkkm można byłoby dokończyć, rozwinąć, co pewnie wiązałoby się z wydaniem na nowo tego materiału (tak, tak, duble), ale nie są to historie z czołowymi postaciami Domu Pomysłów.

Ale proszę bardzo. Mi się podobało jak Mucha wydała Iron Fista czy Astonishing X-Men. Albo Spider-Man Straczynskiego tom 1 od Egmontu. Tzn. pierwszy tom w 100% pokrywający się z Kolekcją, a potem kupuje się tomy kolejne. Ja tak właśnie zrobiłem. Taką "konkurencję" ja bardzo lubię. Bo każdy ma wtedy wybór, czy zostaje przy starych wydaniach, czy wymienia na nowe. Bez przymusu. Ale nie coś takiego jak She Hulk, DD, Punisher MK lub New Mutants.

W każdym razie czekam na Brood Sagę i kolejne projekty SH od Muchy.
« Ostatnia zmiana: Śr, 28 Luty 2024, 14:15:13 wysłana przez Bazyliszek »

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #6869 dnia: Śr, 28 Luty 2024, 15:18:51 »
Niestety, ale jest. Spójrz jakie numery się tam znajdują. Chociaż ta "wycinanka" tak została stworzona przez Marvela.
Ja zrozumiałem wypowiedź Bazyla, że to Egmont ulepił tego skladaka. Zdaje sobie sprawę, że Marvel tak to wydał.