Według mnie, porównywanie Spawna do Batmana jest nieuprawnione, ponieważ Batman jest aktualnie jednym z najlepiej sprzedających się superbohaterów. Niedaleko za Batmanem stoi wspomniany tutaj Spiderman. Rozpoznawalność tych dwóch postaci jest ogromna, chociażby dlatego, że cały czas powstają nowe filmy i komiksy, a za tym idzie cały merchandise.
Spawn w naszym kraju to tylko komiksy TM-semic i Mandragory z lat 1997-2006 i jeden film z 1997 roku, czyli zamknięty rozdział. Postawiłbym nawet tezę, że Lara Croft jest popularniejsza od Spawna, bo w końcu też były komiksy, filmy, kultowa gra, dodatkowo film kinowy i gra AAA ukazały się współcześnie przed kilku laty. Jak zatem sprzedaje się komiks
Tomb Rider Archiwa? Pierwszy tom się sprzedał, ale już kolejne leżakują. Seria tych
cieńszych Tomb Riderów również leżakuje. Według mnie, na korzyść Spawna przemawia tylko kultowy rysownik, ale czy McFarlane pociągnie tę serię na swoim nazwisku, śmiem wątpić. Szukając podobieństw ligowych, na myśl przychodzi mi jeszcze Hellboy, też kultowy rysownik i też trochę mało eksploatowany bohater, chociaż rozpoznawalnośc Hellboya według mnie jednak większa niż Spawna, ponieważ piekielny chłopak miał aż 3 filmy kinowe, a ostatni w 2019 roku.
PS Opieram popularność częściowo na filmach, mówcie co chcecie, ale nie bez powodu Egmont wstrzela się z komiksami akurat kiedy wychodzi film lub serial