Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1498762 razy)

Offline HaVoK

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #3750 dnia: So, 19 Marzec 2022, 18:35:07 »
Nie będą usatysfakcjowani ci, którzy usatysfakcjonowani być nie chcą dla zasady. Na tym forum jest nistety kilka takich osób, ale cóż zrobić, kiedy postrzeganie świata odbywa się tylko przez "ja chcę".

Offline sad_drone

« Odpowiedź #3751 dnia: So, 19 Marzec 2022, 18:39:03 »
Tak tylko odnośnie tego zarzekania się co poniektórych że nie będą już brali pojedyńczych tomów od muchy, pragnę zauważyć że mucha od dłuższego czasu wydaje praktycznie wyłacznie grubsze wydania zbiorcze. Może nie tak grube jak ten zapowiedziany gideon ale co najmniej zbierające dwa tpb. Tu sytuacja jest wyjątkowa, seria była wydawana jak wychodziła w oryginale, deluxe pierwszy zbierający 3 tpb pojawił się dopiero pod koniec zeszłego roku, więc ciężko się złościć że od początku mucha tak nie wydawała (tym bardziej że wtedy jeszcze nie przeszli modelem wydawniczym na grubsze tomy). Trochę mnie dupa piecze że zainwestowałem w te 6 pojedyńczych tomów (chociaż większy problem to dla mnie miejsce niż cena) ale i tak cieszę się na ten dodruk bo zawsze zostaje opcja odsprzedaży i wymiany na omnibus.
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline HaVoK

« Odpowiedź #3752 dnia: So, 19 Marzec 2022, 18:43:40 »
Wyjaśnij proszę albo ktoś inny kogo także "dupa piecze", czy w czasie lektury nie odczuwałeś żadnej przyjemnosci? Nie cieszyłeś się, że oto obcujesz z dziełem, które nakloniło Cię do kupna każdego następnego tomu?

Offline LukCook

« Odpowiedź #3753 dnia: So, 19 Marzec 2022, 18:43:56 »
Fajnie z omniakiem Gideona, w końcu sprawdzę czy to tak dobre jak mówią.

Może warto pomyśleć o takim zbiorze Sagi.

Offline sad_drone

« Odpowiedź #3754 dnia: So, 19 Marzec 2022, 18:47:45 »
@Havok Gideona kupiłem w komplecie używanego, nie czytam komiksów po jednym tomie raczej bo zapominam wszystko co przeczytałem, plus lubię mieć całą fabułę na raz ;).
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline xanar

« Odpowiedź #3755 dnia: So, 19 Marzec 2022, 18:49:02 »
Saga byłby pewnie w większym formacie niż te pojedyncze tomy a to jeszcze większe oszukaństwo. :)
Zresztą sprawa już się wyjaśniła, nie mogli wydać w jednej książce, bo nie było materiały, także można skasować te ostanie parę stron :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3756 dnia: So, 19 Marzec 2022, 18:54:30 »
Fajna inicjatywa z takimi zbiorczymi wydaniami. Ja już nie będę kupował od Muchy tych pojedynczych, tylko będę czekał na zbiorcze.
To żebyś się doczekał, bo ja jakoś nigdzie nie widzę deklaracji, że będą kolejne tego typu akcje.

Offline xanar

« Odpowiedź #3757 dnia: So, 19 Marzec 2022, 19:04:00 »
No, jak wszyscy będą czekać na zbiorcze to na pewno nie będzie.

Offline andy13

« Odpowiedź #3758 dnia: So, 19 Marzec 2022, 19:39:10 »
To żebyś się doczekał, bo ja jakoś nigdzie nie widzę deklaracji, że będą kolejne tego typu akcje.
Teraz też nie było żadnych deklaracji, ale wszyscy piszą, że dobra i racjonalna decyzja wydawnictwa, więc czemu mieli by dalej tak nie robić.
Bo zostanie wydany ze względu na dobrą sprzedaż i koniec nakładów pojedynczych? Lol, naprawdę trzeba takie rzeczy tłumaczyć?
Sam napisałeś, że jak jest dobra sprzedaż i koniec nakładu pojedynczych, to wychodzi zbiorcze. Czyli jak kolejny tytuł się sprzeda, to kupię zbiorcze. A jak nie sprzeda, to kupię pojedyncze po kilku latach. Lol, naprawdę trzeba takie rzeczy tłumaczyć?

No, jak wszyscy będą czekać na zbiorcze to na pewno nie będzie.
Przecież to nie Mandragora, która upadła, bo zaczęła robić trejdy z pojedynczych wydań przez co przestały sprzedawać się zeszyty. Na pewno przemyśleli swoją politykę i wiedzą, co robią. Dużo forumowiczów potwierdza, że to logiczne rozwiązanie..

Offline death_bird

« Odpowiedź #3759 dnia: So, 19 Marzec 2022, 20:35:11 »
Fajnie z omniakiem Gideona, w końcu sprawdzę czy to tak dobre jak mówią.

Może warto pomyśleć o takim zbiorze Sagi.

Nie znam tego tytułu (Gideon), znajduje się on poza moim radarem, ale dostrzegam potencjalny problem jeśli chodzi o komunikację Muchy na chwilę obecną i w przyszłości.
W obecnej sytuacji Wydawnictwo powinno zdeklarować się czy w zamierzeniu to jest jednorazowa akcja (choć wiadomo - plany sobie, życie sobie), czy też to jest nowa polityka.
Innymi słowy: skoro pojawia się taka oto nowa sytuacja to dobrze by było gdyby dali znać jakie mają plany na życie, bo wtedy każdy będzie mógł wybierać (a o wybór chyba tutaj głównie chodzi) czy chce kupować pojedyncze tomy od razu czy woli grubasa po jakimś czasie.
I wtedy nikt nie miałby prawa czuć się "pokrzywdzony", bo zasady gry byłyby jasne.

"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Kvothe

« Odpowiedź #3760 dnia: So, 19 Marzec 2022, 20:57:27 »
Żadne wydawnictwo nie da wam takiej deklaracji, to jest pewne.

Ciekawe jakby Egmont wydał za 2 lata Sandmana w Deluxe, ból dupska byłby niesamowity

Online michał81

« Odpowiedź #3761 dnia: So, 19 Marzec 2022, 21:12:58 »
Ciekawe jakby Egmont wydał za 2 lata Sandmana w Deluxe, ból dupska byłby niesamowity
Ale zrobił coś takiego z Lucyferem i bólu dupy nie było. Przecież tam była identyczna sytuacja, gdzie ostatnie tomy nadal były dostępne (i to na miękko, przez co zajmowały mniej miejsca na półkach, przynajmniej takie wiele osób twierdzi w przypadku wydania na miękko) i zbiorcze wyszły taniej niż pojedyncze tomy. Ciekawe gdzie byli wszyscy co teraz tak psioczą na Muchę, czyżby przyklaskiwali Egmontowi? 🤔🤫

Offline andy13

« Odpowiedź #3762 dnia: So, 19 Marzec 2022, 21:26:55 »
Pewnie nie. Jak wydali Watchmen w dużym formacie, to nie było żadnego komentarza chyba. Niektórzy nie potrzebują wydań w formacie obrazów, z dodatkami zajmującymi drugie tyle objętości. Tak samo byłoby z Sandmanem. A jak już weszli w Vertigo i uniwersum Sandmana na twardo, to głupotą byłoby Lucyfera wydać na miękko.
Tutaj to właściwie ten sam komiks w tym samym formacie. Jak ktoś ma 3 pierwsze tomy, a teraz wie, że wyjdzie takie samo wydanie, tylko zbiorcze, może być trochę zły… Dlatego ja teraz odpuszczam wszystkie pojedyncze wydania Muchy i czekam na zbiorcze.

Offline parsom

« Odpowiedź #3763 dnia: So, 19 Marzec 2022, 21:30:14 »
Zauważyliście, jaki był odstęp czasowy pomiędzy ukazaniem się ostatnich tomów Lucyfera, a nowym wydaniem? I jak to wygląda w przypadku Gideon?

Offline xanar

« Odpowiedź #3764 dnia: So, 19 Marzec 2022, 21:31:34 »
Jak ktoś ma trzy pierwsze to kupi trzy kolejne, nie bardzo wiem po co miałby sprzedawać te pierwsze żeby kupić  w jeden książce, format ten sam, "prestiż" na półce większy czy jak, pieniądze też podobne.