Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1497312 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ukaszm84

• Gość
Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #2640 dnia: Cz, 09 Wrzesień 2021, 17:32:57 »
Dopytałem. Na razie nie ma planów kolejnego Corbena. Duchy zmarłych to taki one-shot.

Wielkie dzięki za pamięć, choć nie będę udawał, że mi się ta odpowiedź podoba :P

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2641 dnia: Cz, 09 Wrzesień 2021, 21:50:48 »

sum41

• Gość
« Odpowiedź #2642 dnia: Cz, 09 Wrzesień 2021, 21:51:53 »
Prawdziwy hologram mieli wstawic?☺

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #2643 dnia: Cz, 09 Wrzesień 2021, 22:00:09 »
@UP
Mogli dać okładkę alternatywną.

- Na pewno nie, musimy wydać 17 tom Conana.

Po tym jak dostaliśmy pełnego Savage Sword of Conan i zachwyciły mnie jego przygody, to gdybym dostał Conana Barberiana w zbiorczych tomach, to zdecydowanie bym nie pogardził. Niestety na razie nie wiadomo nawet czy Egmont coś wrzuci po tych Wolnych Towarzyszach.

Offline donT

« Odpowiedź #2644 dnia: Cz, 09 Wrzesień 2021, 22:02:23 »
Dopytałem. Na razie nie ma planów kolejnego Corbena. Duchy zmarłych to taki one-shot. 

Oj szkoda... sadzilem, ze pojda za ciosem i wydadza cos jeszcze. No coz bede polowal dalej na oryginaly.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2645 dnia: Cz, 09 Wrzesień 2021, 22:13:59 »
okładkę hologram od muchy pozostawiam bez komentarza. mam gdzieś w piwnicy tmsemica z hologramem o ile dobrze pamietam. jeżeli komuś się ta okładka podoba w omniaku za 2 stówy to bardzo się cieszę i gratuluje.

Offline LukCook

« Odpowiedź #2646 dnia: Cz, 09 Wrzesień 2021, 22:21:31 »
Całe szczęście, że mucha nie poszła na całość i nie wykorzystała okładki „bez hologramu” jako frontu omniaka  8)

Offline Piterrini

« Odpowiedź #2647 dnia: Cz, 09 Wrzesień 2021, 22:34:48 »
@Lafar widzę poszedłeś "na całość" :P
W sumie przyklepałeś to co pisałem w poprzedniej wiadomości w wątku chcąc opisać ogólnie różnicę i specyfikę prac służących odrestaurowaniu materiałów.
Widzisz jednak, że 2 godziny to za mało żeby rezultaty były zadowalające, m.in. narzędzia względnie automatyczne niedokładnie zaznaczają, a żeby nie "przesadzić" w drugą stronę niestety trzeba poprawiać "ręcznie", niby tzw. robota głupiego na tym etapie, ale to trwa, zwłaszcza jak pomnożysz to przez 8x24=192 strony (bo wyżej ktoś pisał że 24 strony ma zeszyt).
Tylko nie wiem po co się w to Bawiłeś @Lafar, Mucha doskonale wie co i jak, bo Mucha to nie tylko Motyl przecież, także oni nie potrzebują żeby ktoś im udowadniał...

Ogólnie to przyjrzałem się foto wcześniej wstawionym w wątku i jednak widać rozmycie na planszach Muchy, zwłaszcza w zestawieniu z polskim liternictwem. Taka szybka opcja została więc zastosowana, a jak już pisałem - raz że efekt odrestaurowania mógłby się nie podobać (jw. - trzeba poprawiać, gdzie postawić kropkę w takim przypadku, bo można tak w nieskończoność poprawiać a i tak komuś coś się w oczy rzuci niedokładnie zrobionego), a dwa że koszty wysokie (jw. czas). Jakbym był Muchą, to bym tego nie robił z prostego powodu - "dlaczego mamy to robić za Marvela?". Jasne, byłaby hipotetyczna opcja, że wydawcy z innych krajów będą zainteresowani odkupieniem masterów (nie wiem jak to nazwać, odkupieniem praw do wydania wykonanej przez Muchę pracy), ale czy takie trójstronne (Marvel-Mucha-inny wydawca) umowy mają rację bytu w komiksowym świecie?

Offline Lafar

« Odpowiedź #2648 dnia: Cz, 09 Wrzesień 2021, 23:07:02 »
O czym ty piszesz to ja nie wiem. Jak się za coś biorę to robię to tak, żeby było zrobione możliwie najlepiej. Zwłaszcza wtedy gdy ktoś za to płaci. Po co to robiłem... bo ludzie myślą, że to jakaś magia tajemna, rzeczy dostępne tylko dla tych którzy mają do spalenia dziesiątki tysięcy złotych. Albo dla tych co mówią 'nie da się, to są stare komiksy, tak musi być'. Czas skończyć z tym pieprzeniem i ciągłymi wymówkami. Trzeba być fair w stosunku do wydawnictwa (czyli nie wymagać rzeczy niestworzonych, co np mieli zrobić z tym hologramem wyżej? czemu był taki hejt na cenę?) ale też niech wydawnictwo jest fair w stosunku do nas (czyli nie rzuca wymówkami i nie przemilcza faktu słabej jakości przed premierą).

My bez nich nie będziemy mieć fajnych komiksów, oni bez nas nie zarobią. Powinniśmy mieć do siebie nawzajem szacunek.

Widzisz jednak, że 2 godziny to za mało żeby rezultaty były zadowalające,

Nie widzę bo są zadowalające. Nie są idealne - są zadowalające.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #2649 dnia: Cz, 09 Wrzesień 2021, 23:27:47 »
W żadnym wypadku nie chciałem Ciebie urazić...

Nie piszę prywatnej wiadomości bo odpowiadasz publicznie, to odpowiem tak samo...
Miejsca oznaczone strzałkami i jedynką wymagają typowo ręcznego czyszczenia z uwagą na kontur lineartu. Wiadomo dlaczego, ale wyjaśnię innym - metody zaznaczania czy kolorem czy płaszczyzną itp. (może też być np. poziomami, ale to też na kolorze bazuje) napotykają na taki nietypowy element (raster/pseudo-faktura) i nie działają dokładnie, zwłaszcza jeśli raster jest koloru lineartu. Nie wiem, może intencją było aby zachować ten raster? Tylko to też trzeba by było zachować dokładnie, nie selektywnie...
W okręgach takie rzeczy co rzuciły mi się w oczy od razu, ponownie - wiem że wyczyściłbyś to do pracy płatnej, ale to jest taki przykład, jak już się za coś płaci to takich rzeczy być nie może, teraz sobie wyobraź że redaktor czy kto tam działa u Muchy przy zatwierdzaniu materiałów ogląda prawie 200 plansz i każdą by odsyłał do poprawek? No nie, najlepiej jakby się zajął restauracją ktoś, kto się zna "bardziej" niż my, to wszystko już pokryłem w przytaczanej wiadomości na stronie 171.

Zrobiłeś to dla siebie, więc w ogóle nie powinno to podlegać takiej krytyce, zakwestionowałeś jednak to co piszę odnośnie konieczności poświęcenia większej ilości czasu na to, więc...

Offline Lafar

« Odpowiedź #2650 dnia: Pt, 10 Wrzesień 2021, 07:17:48 »
Pitterini, specjalnie dla Ciebie zrobiłem analizę obróbki 'żmudnej pracy' wykonanej w tomie SSM. Zaznaczyłem na screenie gdzie nie zostało zrobione nic poza wyrównaniem poziomów i zblurowaniem halftonu. Nie miałem akurat czasu ale zaznaczyłem też gdzie jest nieostro. Uważaj na szafkę w tle!

Pozwolę sobie też zacytować samego siebie:

Nie są idealne - są zadowalające.

Jeżeli naprawdę nie widzisz różnicy w 'w 3h od wyciągnięcia komiksu z paczkomatu mam to' a 'to jest proces odnowy materiału serwowany przez wydawnictwo' to nie mamy chyba o czym rozmawiać.

najlepiej jakby się zajął restauracją ktoś, kto się zna "bardziej" niż my

O właśnie! O to chodzi! O to właśnie mi chodzi!

Offline kknd2

« Odpowiedź #2651 dnia: Pt, 10 Wrzesień 2021, 07:23:13 »
Hej czy te skany w albumie są tak bardzo złej jakości? Chciałem kupić ale wacham się jeśli mam kupić coś co jest zwalone. Ma ktoś jakiś przykładowy skan?
Skany i ich wielkość są Ok, ale podbity znacznie kontrast psuje całkowity odbiór. Zawłaszcza w historii o Pumie jest to widoczne - tła są zupełnie inne, Puma wygląda jak syn Sinestro

« Odpowiedź #2652 dnia: Pt, 10 Wrzesień 2021, 10:18:13 »
Czy ktoś się orientuje, czy Mucha ma Spectaculara na swoim stoisku na KW? Jeśli tak, to w jakiej cenie?

Offline Motyl

« Odpowiedź #2653 dnia: Pt, 10 Wrzesień 2021, 10:26:05 »
Czy ktoś się orientuje, czy Mucha ma Spectaculara na swoim stoisku na KW? Jeśli tak, to w jakiej cenie?

Powinien być na stoisku Taurusa z 30% rabatem. Jako takiego stoiska Muchy nie ma.

Offline laf

« Odpowiedź #2654 dnia: Pt, 10 Wrzesień 2021, 10:27:34 »
Jako takiego stoiska Muchy nie ma.
Ale w Łodzi będzie?