Pewnie nie kupię tego Spectaculara, ale nie ze względu na cenę. Pewnie byłaby to fajna sentymentalna podróż, ale od jakiegoś czasu komiksy superhero bawią mnie trochę mniej.
Ta dyskusja, ciągnąca się od kilku dni, chyba nie powinna koncentrować się na tym jednym komiksie. Zakładam ( być może naiwnie), że Mucha nie zawyżyła ceny Spidera. Po prostu ta kwota jest moim zdaniem adekwatna do kosztów, jakie musiało ponieść wydawnictwo. Musimy się chyba pogodzić z tym, że ceny komiksów pójdą w górę. Ten przypadek jest wyjątkowo wyraźny, bo dotyczy komiksu, który przekroczył tę barierę dwóch stów i był bardzo oczekiwany przez fanów.
Koledzy wspominali o podwyżkach ceny stali i innych surowców. Ja prowadzę firmę usługową i w ciągu ostatniego roku podniosłem ceny o ok. 50%. I nadal trzymam się w średniej rynkowej. To nie rynek komiksów się zmienia. To świat oszalał przez covidową zawieruchę.
Nie wierzę w zachłanną Muchę, która testuje rynek. Myślę, że chcąc zarobić na tym komiksie, musieli dać taką cenę. Życzę tylko wszystkim kupującym, żeby byli zadowoleni z tego zakupu. Ja raczej nie dołączę, ale, jak już wspomniałem, nie ze względu na cenę (chociaż cholera wie, czy nie kupię w jakimś zakupowym szale

)