Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1492554 razy)

ukaszm84

• Gość
Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #1905 dnia: So, 21 Sierpień 2021, 21:58:28 »
Dla mnie idealna by była sytuacja gdyby tytuły wydawane w takich ekskluzywnych formatach, były również w takich bardziej przystępnych. Strażników na pewno kupię w DC Limited, ale Przedwiecznych i innych z Marvel Limited nie zamierzam, przez co tych historii nie poznam w ogóle. Ale zdaję sobie, oczywiście, sprawę, że kilka różnych wydań to raczej nie na nasz rynek.

Online xanar

« Odpowiedź #1906 dnia: So, 21 Sierpień 2021, 22:39:27 »
Format typu przedwieczni itd powinni zaorać jak najszybciej, źle się to czyta, trzyma , zajmuje dużo miejsca i cena jest zbyt wysoka.
Oczywiście to tylko moje zdanie.
No to nie kupuj, równie dobrze mogłeś napisać, że powinni przestać produkować duże samochody bo są duże i trudno jest zaparkować, no i są droższe od mniejszych  ::)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Cringer

« Odpowiedź #1907 dnia: So, 21 Sierpień 2021, 22:49:27 »
No to nie kupuj, równie dobrze mogłeś napisać, że powinni przestać produkować duże samochody bo są duże i trudno jest zaparkować, no i są droższe od mniejszych  ::)
Tylko z samochodem masz wybór. Czy duży czy średni czy mały. Z komiksami po polsku tego wyboru nie masz. I jesteś skazany na to drogie, limitowane uber wydanie albo obejście się smakiem.

Online xanar

« Odpowiedź #1908 dnia: So, 21 Sierpień 2021, 23:02:39 »
A ile osób kupi taki komiks z 1976 roku, albo jeszcze lepiej Strange'a z lat 60-tych (ile narzekania było jak wwkm te starsze rzeczy wychodziły) jest tak wydawane bo inaczej nie ma sensu, albo wydadzą tak albo w ogóle nie będzie. Motyl napisał parę postów wyżej, że nierealne jest wydanie X-Men Claremonta a to jest coś co najlepiej się w USA sprzedaje (obok Spider-man) o czym my tu w ogóle rozmawiamy.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1909 dnia: So, 21 Sierpień 2021, 23:06:33 »
Dla mnie idealna by była sytuacja gdyby tytuły wydawane w takich ekskluzywnych formatach, były również w takich bardziej przystępnych. Strażników na pewno kupię w DC Limited, ale Przedwiecznych i innych z Marvel Limited nie zamierzam, przez co tych historii nie poznam w ogóle. Ale zdaję sobie, oczywiście, sprawę, że kilka różnych wydań to raczej nie na nasz rynek.
Jakkolwiek do samych ekskluzywnych wydań nic nie mam (kto chce, ten kupuje, ja nie widzę potrzeby aż tak dużego formatu), tak chciałbym mieć wybór. Tak jak "Watchmen" - jest na rynku normalne wydanie, jest edycja DC Limited, według mnie idealna sytuacja. OK, są takie rzeczy, dla których ta linia może być jedyną możliwością pojawienia się na polskim rynku, ale takie rzeczy, jak wspomniane wcześniej "Weapon X" - bezwzględnie powinny być dostępne w normalnej wersji.

Offline Cringer

« Odpowiedź #1910 dnia: So, 21 Sierpień 2021, 23:34:09 »
A ile osób kupi taki komiks z 1976 roku, albo jeszcze lepiej Strange'a z lat 60-tych (ile narzekania było jak wwkm te starsze rzeczy wychodziły) jest tak wydawane bo inaczej nie ma sensu, albo wydadzą tak albo w ogóle nie będzie. Motyl napisał parę postów wyżej, że nierealne jest wydanie X-Men Claremonta a to jest coś co najlepiej się w USA sprzedaje (obok Spider-man) o czym my tu w ogóle rozmawiamy.
A ile osób by kupiło takiego Batmana Black i White gdyby był wydany w DC Deluxe i byłby tańszy i cały czas dostępny?
Nie każdemu limitki i drożyzna pasuje i o tym rozmawiamy. Bo zlanie tematu stwierdzeniem "nie chcesz, nie kupuj", nijak się ma do rzeczywistości gdy ktoś chce ten komiks ale nie chce tej ceny.

Online xanar

« Odpowiedź #1911 dnia: Nd, 22 Sierpień 2021, 00:06:03 »
Jakby wydali te Batmany na miękko były by jeszcze tańsze i jeszcze bardziej dostępne, akurat Eternalsy i Strange to nie Batmany. Nie wiem czy zauważyłeś, ale to była odpowiedź na komentarz typu - nie powinno tego być bo mi nie pasuje.

Offline Motyl

« Odpowiedź #1912 dnia: Nd, 22 Sierpień 2021, 00:22:35 »
Wydawanie komiksów w olbrzymich formatach może za moment zweryfikować samo życie. Tektura używana do twardych okładek stała się właśnie problemem. W ciągu ostatnich czterech miesięcy jej cena podwoiła się. Koszt druku komiksu o podobnej objętości z identycznym nakładem jest obecnie o ponad dwadzieścia procent wyższy niż pod koniec zeszłego roku. A prognoza na przyszłość nie jest lepsza, bo według drukarni w najbliższych miesiącach ceny wzrosną jeszcze bardziej. Należy się więc nastawić, że wszyscy wydawcy bez wyjątku będą musieli podnieść ceny.

Online Xmen

« Odpowiedź #1913 dnia: Nd, 22 Sierpień 2021, 00:29:32 »
Prawda źle się wyraziłem ten "ekskluzywny" format powinni zmienic na mniejszy tańszy. W normalnym wydaniu widzę doskonale jak dla mnie taka cegła typu przedwieczni nie dostarcza żadnych dodtkowych doznań wizualnych, komiks i tak trzymam kilka cm od twarzy.
No w sumie tacy przedwieczni leżą na stole bo trzymać tego się nie da.
No to jak tacy strażnicy kosztują 350 to po podwyżce podobny komiks bedzie kosztowal 420 a pod koniec 2022 koło 500
Więc niedlugo lepiej przerzucic sie na wydania amerykanskie
« Ostatnia zmiana: Nd, 22 Sierpień 2021, 00:32:35 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Online xanar

« Odpowiedź #1914 dnia: Nd, 22 Sierpień 2021, 00:31:32 »
Wydawanie komiksów w olbrzymich formatach może za moment zweryfikować samo życie. Tektura używana do twardych okładek stała się właśnie problemem. W ciągu ostatnich czterech miesięcy jej cena podwoiła się. Koszt druku komiksu o podobnej objętości z identycznym nakładem jest obecnie o ponad dwadzieścia procent wyższy niż pod koniec zeszłego roku. A prognoza na przyszłość nie jest lepsza, bo według drukarni w najbliższych miesiącach ceny wzrosną jeszcze bardziej. Należy się więc nastawić, że wszyscy wydawcy bez wyjątku będą musieli podnieść ceny.

Egmont stosuje taktykę cięcia kosztów - cieńszy papier itd. zresztą co ostatnio potaniało a będzie jeszcze gorzej.

Prawda źle się wyraziłem ten "ekskluzywny" format powinni zmienic na mniejszy tańszy. W normalnym wydaniu widzę doskonale jak dla mnie taka cegła typu przedwieczni nie dostarcza żadnych dodtkowych doznań wizualnych, komiks i tak trzymam kilka cm od twarzy.
No w sumie tacy przedwieczni leżą na stole bo trzymać tego się nie da.

Ja to normalnie w rękach czytam, omnibusy po 1200 stron też, na siłkę idź, puki jeszcze otwarte i istnieją.
Tobie nie dostarcza dodatkowych doznań a innym tak.

Wydania amerykańskie też drożeją, ostatnio epici podrożyli i te omnibus też będą droższe bo już takie badziewie wydają, że możesz czytać dwie strony na raz.
« Ostatnia zmiana: Nd, 22 Sierpień 2021, 00:37:11 wysłana przez xanar »

Online Xmen

« Odpowiedź #1915 dnia: Nd, 22 Sierpień 2021, 00:36:06 »
Papier cienszy a komiksy i tak droższe.
Zysk x2
Jakie są te dodatkowe doznania?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline misiokles

« Odpowiedź #1916 dnia: Nd, 22 Sierpień 2021, 00:39:16 »
A przy zachowaniu starego papieru cena wzrosła by 3x.

Online xanar

« Odpowiedź #1917 dnia: Nd, 22 Sierpień 2021, 00:42:09 »
Papier cienszy a komiksy i tak droższe.
Zysk x2
Jakie są te dodatkowe doznania?

Bo jakby był grubszy to byłyby jeszcze droższe.
Większy format większe obrazki.

Napisz do Egmontu żeby zlikwidowali format bo ci się nie podoba, tutaj to te twoje posty raczej nic nie dadzą.

Online Xmen

« Odpowiedź #1918 dnia: Nd, 22 Sierpień 2021, 00:50:39 »
Wow większe obrazki.
Nie będę do nich pisał bo to mi nic nie da.
Po prostu nie kupuję komiksów w tym formacie :)
Może jak wydadza coś fajnego. Póki co tylko strażnicy ale mam standardowe wydanie a dla "większych obrazków" no to sory

Online xanar

« Odpowiedź #1919 dnia: Nd, 22 Sierpień 2021, 00:53:40 »
No po to są większe formaty, żeby wszystko było większe i ogólnie jest to lepiej wydane jakościowo a przynajmniej powinno być. To może dla grubszego papieru kupisz, lubisz grubszy papier ;D
« Ostatnia zmiana: Nd, 22 Sierpień 2021, 00:55:17 wysłana przez xanar »