Autor Wątek: Komiksy od „Krakersa"  (Przeczytany 133189 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krakers

Odp: Komiksy od „Krakersa"
« Odpowiedź #870 dnia: Pn, 03 Marzec 2025, 17:15:11 »
W głosowaniu oddano 36 głosów. Wygrało „Retro 4”. Szczegółowe wyniki głosowania tutaj:

https://komiks.top/wyniki-glosowania-co-wydac/

Strona „Krakersa” - komiks.top

Offline Krakers

« Odpowiedź #871 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 17:09:10 »
Przed chwilą wysłałem maila zbiorczego do osób zamawiających „Senną zmorę głodomora” z kwotami i numerem konta do wpłaty. Jeśli ktoś nie dostał lub ma jakieś pytania, proszę o wiadomość e-mailową. Nakład wyniesie 40 egz. Można nadal domawiać.

Offline Krakers

« Odpowiedź #872 dnia: Cz, 08 Maj 2025, 16:38:01 »
Za niecałe dwa tygodnie (ok. 19 maja) wydanie zbiorcze „Sennej zmory głodomora” trafi do drukarni. Komiks powinien ukazać się na początku czerwca. Można jeszcze zamawiać, bo finalny nakład zostanie ustalony w dniu oddania do druku.

Cena – 500 zł
Wysyłka paczkomatem – 20 zł
Wysyłka kurierem FedEx – 15 zł

Zamawiających, którzy jeszcze nie wpłacili, proszę o wpłaty lub o kontakt.

Tymczasem skompletowano już komiksy do antologii komiksowej „Retro – 4”. Oto one – w kolejności od najkrótszego do najdłuższego. Wstępne tytuły (nie wiem jeszcze, jak zostaną finalnie przetłumaczone).

1. „Potwór!” – komiks grozy na 5 stron.

2. „Odpowiedź Maelstroma” – komiks grozy na 5 stron.

3. „Olbrzym Clunyngtonów” – komiks historyczny na 6 stron.

4. „Tom Corbet, kosmiczny kadet” – drugi kosmiczny klasyczny z tej serii, którego akcja rozpoczyna się na Marsie – album na 34 strony.

5. „Zagadka znikających kosmonautów” – kosmiczny komiks – album na 64 strony.

6. „Dick Burton znajduje podmorskie miasto” – komiks przygodowo, fantastyczno-awanturniczy o podwodnym mieście na dnie oceany – album na 63 strony.

Chciałbym wydać Retro 4 we wrześniu lub październiku, ale wszystko zależy od tempa tłumaczenia. Wszystkie komiksy są już wyretuszowane i gotowe do składu wstępnego. Projekt okładki wkrótce.

Offline Krakers

« Odpowiedź #873 dnia: Pt, 09 Maj 2025, 15:57:29 »
Przed chwilą wysłałem oficjalny mailing do wszystkich osób z listy mailingowej, w tym informację, że zeszytem towarzyszącym „Retro - 4” może być „Frankenstein”.

Offline Krakers

« Odpowiedź #874 dnia: Cz, 15 Maj 2025, 06:12:05 »
Właśnie dostałem informację zwrotną z Gmaila, że zablokował moją wiadomość zbiorczą do wszystkich osób z listy mailingowej z adresami gmailowymi, bo blokuje korespondencję wysyłaną z emaili w domenie wolnemedia.net, z którego wysłałem wiadomość. Przed chwilą ponowiłem maila z adresu alternatywnego w domenie int.pl.

Są tylko 3 egzemplarze nadwyżki „Sennej zmory głodomora - ingerlala”, który powinien trafić do drukarni w najbliższy poniedziałek.

Offline Damballa

« Odpowiedź #875 dnia: Cz, 15 Maj 2025, 09:11:15 »
Niestety, nadal mail nie doszedł.

Offline pablomas

« Odpowiedź #876 dnia: Śr, 21 Maj 2025, 14:05:39 »
A u mnie wiadomość była w spamie.
Sprawdźcie.

Offline Krakers

« Odpowiedź #877 dnia: Pt, 23 Maj 2025, 08:08:28 »
Wydanie zbiorcze „Sennej zmory głodomora” Winsora McCaya (komiksy z początków XX wieku, autor „Małego Nemo w Krainie Snów”, 1044 strony A4, to chyba najgrubszy komiks wydany dotąd w Polsce), trafił do drukarni. Powinien zgodnie z planem ukazać się na początku czerwca. Tak wygląda okładka przednia, oraz cała okładka (ze znacznikami zgięć). Komiks można jeszcze zamawiać. Są 3 egzemplarze nadwyżki.

Jak widać, wykorzystałem okładkę z 4 tomu. Chciałem nadać jej podobny wygląd i kolor grzbietu (czarny) jak integrala „Małego Nemo” (czarno-biała grafika), ale brzydko wychodziło. Chociaż kolor grzbietu jest inny, komiks powinien dobrze się prezentować na półce obok „Nemo”.

« Ostatnia zmiana: Pt, 23 Maj 2025, 08:13:03 wysłana przez Krakers »

Offline Krakers

« Odpowiedź #878 dnia: Wt, 03 Czerwiec 2025, 09:44:33 »
Według maila z drukarni, komiks powinien zostać wysłany z drukarni do wydawcy 13 czerwca.
« Ostatnia zmiana: Wt, 03 Czerwiec 2025, 09:47:22 wysłana przez Krakers »

Offline Krakers

« Odpowiedź #879 dnia: Śr, 18 Czerwiec 2025, 17:47:16 »
Dzisiaj wyszły pierwsze przesyłki z wydaniem zbiorczym „Sennej zmory głodomora”. Do końca tygodnia wszystkie paczki powinny być w drodze.

Offline Krakers

« Odpowiedź #880 dnia: Pt, 27 Czerwiec 2025, 06:02:22 »
Zostały 2 egz. integrala „Sennej zmory głodomora” do wyczerpania nakładu.

Offline Krakers

« Odpowiedź #881 dnia: Pt, 11 Lipiec 2025, 16:46:52 »
Można już zamawiać:

- Retro 5 (105 zł, 180 stron A4)

- Frankenstein (10 zł, broszura A5)

Data wydania: wrzesień 2025 (zależy od tego, kiedy zbierze się liczba chętnych na nakład 100 egz.)

Jutro rozeslę w tej sprawie mailing.

Prace sa mocno zaawansowane - literki naniesiono na 56 stronach ze 180. Możliwe, że do końca lipca będą gotowa, czyli w drugiej połowie sierpnia komiksy mogą pójść do druku. Ale ostateczna data wydania zależy głównie od tego, kiedy zbierze się na tyle duża liczba chętnych, by uzbierał się nakład 100 egz.

Offline Kandor

« Odpowiedź #882 dnia: Pt, 11 Lipiec 2025, 17:05:10 »
Tzn. "retro 4"?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #883 dnia: Pt, 11 Lipiec 2025, 17:46:42 »
Co to za Frankenstein?

Offline Krakers

« Odpowiedź #884 dnia: So, 12 Lipiec 2025, 15:59:01 »
Tak, „Retro 4”, pomyliłem się z cyferką.

-------

Przed chwilą rozesłałem mailing do osób na liście mailingowej ws. „Retro 4” i „Frankensteina”. Próbki komiksów z „Retro 4” już pokazywałem. Poniżej dołączam próbki „Frankensteina”. projektu okładki jeszcze nie mam. Komiksy mają wielkie szanse ukazać się we wrześniu, z poślizgiem w październiku. 50 stron ze 180 ma już naniesione polskie literki.

W sumie w zeszycie Frankenstein będą dwa komiksy - 12 i 10 stron. Całość, łącznie z okładką, 24 strony.

Próbki „Retro 4” są tu, na forum, ewentualnie pod tym linkiem:

https://komiks.top/integral-sennej-zmory-glodomora-wkrotce-do-druku-zapowiedz-retro-4/