Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1491901 razy)

blacktigereye (+ 1 Ukrytych) i 3 Gości przegląda ten wątek.

Online Cornelius

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #8550 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 18:16:26 »
Dobra, umówmy się - w dobrze wydanym komiksie nie powinno być żadnych błędów. Jednakowoż, ogarnięta językowo osoba jest w stanie przeprowadzić sobie korektę w głowie (nieogarnięta nie zauważy). Tak, oczywiście, wszelkiego rodzaju literówki, błędy składniowe, kreatywna interpunkcja itp wybijają z rytmu lektury, ale przynajmniej wiadomo, że są to błędy. Błędnie tłumaczenie nie jest oczywiste, więc nie mając dostępu do oryginału i jakiegoś tam poziomu kompetencji czytelnik nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że czyta coś innego niż autor zamierzył. (No a potem narzekanie, że fabuła bez sensu...)

Tutaj akurat to przekręcenie znaczenia nie jest jakieś dramatyczne, no ale jednak jest i to w miejscu gdzie naprawdę bym się go nie spodziewał, więc od razu zaczynam myśleć "co jeszcze tam przeleciało tłumaczowi nad głową?"

Offline Castiglione

« Odpowiedź #8551 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 18:18:30 »
Ale błędy ortograficzne, których sporo było też w Spectacularze, świadczą o braku korekty. Lub jej niskim poziomie. A to jest również słabe w przypadku komiksu w tej cenie.
W którymś z tomów "Recklessa" pada kilkukrotnie "jakiś" (w różnych odmianach) zamiast "jakichś". Więc no przede wszystkim dobrze byłoby, gdyby korekty dokonywała osoba, która ogarnia język, a nie tylko sprawdza, czy Word nie podkreśla błędu.

Online xanar

« Odpowiedź #8552 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 20:17:15 »
Z tego co było mówione to mają być dodruki Criminala więc napisz im jeszcze który to tom, może motyl przeczyta i tym razem dopilnuje korekty i poprawią.
Najlepiej ma facebooku  ;D

Ja znam przyszłość to wam powiem jak będzie, będą wydawać tak jak wydają bo inaczej nie umieją, najwyżej poblokują więcej osób.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Toranga

« Odpowiedź #8553 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 20:30:41 »
Najlepiej ma facebooku  ;D

Ja znam przyszłość to wam powiem jak będzie, będą wydawać tak jak wydają bo inaczej nie umieją, najwyżej poblokują więcej osób.

Tak będzie. Przynajmniej tego sie obawiam.

Online Pestak

« Odpowiedź #8554 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 21:30:08 »
Jeśli przy błędach w tłumaczeniu ( choć czy to kwestia tłumaczenia to nie jestem pewien bo nie widziałem oryginału) Muchy jesteśmy to ciekawa sytuacja jest w Spectacular Spiderman Tombstone. Jest tam scena gdy Peter czyta kartkę od MJ i odczytuje , że poszła kupić coś na obiad a jednocześnie widzimy te sama przypiętą kartkę gdzie jest napisane że owszem poszła coś kupić, ale  na kolację. Może jest odwrotnie, nie mam teraz komiksu przed sobą, tak czy inaczej sytuacja dziwna.
« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Lipiec 2025, 21:32:01 wysłana przez Pestak »

Online Cornelius

« Odpowiedź #8555 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 22:26:05 »
Ktoś nie mógł się zdecydować jak przetłumaczyć "dinner" - dobrze, że nie uśrednił do "obiadokolacji".

Offline Toranga

« Odpowiedź #8556 dnia: Pn, 21 Lipiec 2025, 22:43:19 »
W oryginalnym wydaniu i na kartce, i w dymku Petera jest napisane: "Peter, took Kristy shopping for dinner goodies. Back soon. Loveya. MJ."

Offline Wintermute

« Odpowiedź #8557 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 14:46:37 »
Zwrot przeprowadzony bardzo sprawnie. W poniedziałek wysłałem, dzisiaj kasa na koncie (kwota zakupu + koszty przesyłki).

Offline Masonna

« Odpowiedź #8558 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 15:16:15 »
To mówicie, że typ od Komiksopedii został zbanowany na FB Muchy? To przecież lewak, bardzo zatem dobrze, że tak się stało. Lepiej późno, niż wcale :)
Komary rypią...

Offline Xmen

« Odpowiedź #8559 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 15:22:10 »
Mucha to pewnie też "lewaki", banują swoich xd
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Adolf

« Odpowiedź #8560 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 18:10:40 »
Pokrzyczeliśmy sobie na forum i już temat ucichł. Jak coś gdzieś napomnę w innym wątku to jeszcze mnie ktoś zaraz zrówna z 12-latkiem, albo powie, że mam jakąś obsesję... tak się kończą afery. Do usłyszenia jak Mucha znowu coś odjebie.

Offline Xmen

« Odpowiedź #8561 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 18:37:49 »
No ale sporo stron popłakaliśmy, dłużej nie ma sensu tego ciągnąć. Na FB blokują, więc to rzucanie grochem o ścianę.
Teraz, po takiej wpadce z dwa, trzy komiksy uda im się wydać poprawnie. To powtarzająca się reguła. Ja trzymam za nich kciuki, jak się nie uda to przynajmniej jest zabawa z ich serią kompromitacji. Oby tylko inne wydawnictwa nie brały z nich przykładu i nie myślały "przecież i tak kupią".
« Ostatnia zmiana: Wt, 22 Lipiec 2025, 18:39:51 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Online michał81

« Odpowiedź #8562 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 18:40:30 »
@Adolf czego oczekujesz? Deklaracji czytelników że nie będą kupowali komiksów Muchy? Patrząc, że najlepiej sprzedającym się tytułem jest Saga, to raczej nie stanowią oni tu większości na forum. Możesz nie kupować ich komiksów, nikt ci takiej decyzji nie zabrania. Jak patrzę na stopkę w komiksach w których jest najwięcej błędów to widać, że nad nimi pracuje najczęściej ta sama ekipa z nowym redaktorem naczelnym (no dobra nie tak nowym, ale wcześniej była nim inna osoba, gdzie aż takich wpadek nie było).
« Ostatnia zmiana: Wt, 22 Lipiec 2025, 18:44:29 wysłana przez michał81 »

Offline Adolf

« Odpowiedź #8563 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 18:54:47 »
@Adolf czego oczekujesz? Deklaracji czytelników że nie będą kupowali komiksów Muchy? Patrząc, że najlepiej sprzedającym się tytułem jest Saga, to raczej nie stanowią oni tu większości na forum. Możesz nie kupować ich komiksów, nikt ci takiej decyzji nie zabrania. Jak patrzę na stopkę w komiksach w których jest najwięcej błędów to widać, że nad nimi pracuje najczęściej ta sama ekipa z nowym redaktorem naczelnym (no dobra nie tak nowym, ale wcześniej była nim inna osoba, gdzie aż takich wpadek nie było).

Wolałbym deklarację tych skompromitowanych redaktorów, że będą się bardziej starać. Mam na liście od Muchy do zakupu Spider-Man: Tombstone, ale wstrzymam się z tym na bardzo długo. Nawet jeśli część osób zagłosuje portfelem, to Mucha może coś poczuje. A osobiście chciałbym żeby czuli jak patrzymy im na ręce, mała presja nie zaszkodzi.

Offline Xmen

« Odpowiedź #8564 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 18:56:26 »
Który to ten redaktor?