Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1492341 razy)

Offline WolfSazen

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #8385 dnia: Cz, 17 Lipiec 2025, 11:54:25 »
Jak na tak mała ilość pozycji, które wydaje mucha to naprawdę konkretne wtopy im się zdarzają. Ewidentnie brakuje kogoś kto odpowiadałbym za kontrolę jakości. Ja też już dawno powiedziałem, że nie ma co wspierać fuszerki, można kupić zawsze w oryginale i zagłosowac portfelem za nie wspieraniem "bylejakości".

Offline Reverith

« Odpowiedź #8386 dnia: Cz, 17 Lipiec 2025, 12:00:34 »
Z ciekawości, dlaczego świadomie wspierasz fuszerkę?

Błąd ludzki. Gdybym miała nie kupować  komiksów od wydawców, którzy nie robią błędów, to nie byłoby od kogo kupić. Może nie jestem takim wyjadaczem, jak cześć forumowiczów, raczej kupuje niewiele, patrząc po chwali postach innych, ale nie zdarzyło mi się, aby w komiksie nie było jakiegoś błędu. Ostatnio jeden z Epiców Spider-Mana, masa literówek i jedno zdanie, którego sensu nie sposób zrozumieć. A tam jest przecież redakcja, redakcja merytoryczna i dwie osoby od korekty. Przyzwyczaiłam się i tyle.

Offline Xmen

« Odpowiedź #8387 dnia: Cz, 17 Lipiec 2025, 12:02:29 »
Ja kupię, innej wersji po PL nie będzie i akcja bojkotu jest IMO kontrproduktywna. Może tylko spowodować, że po prostu nie będzie kontynuacji, albo będzie rzutowało jeszcze inaczej, in minus, na to co (a raczej co nie) pojawi się na rynku.

Sądzę, że wystarczająco Mucha została przeciągnięta pod kilem i nie spodziewam się, by podobna sytuacja miała miejsce w przyszłości. Bojkot nie spowoduje, że zrobią w tej materii coś więcej na przyszłość, raczej odwrotnie - będzie po prostu mniej, albumów.
Jedyne słuszne rozwiązanie to nie kupić tego komiksu. Jeżeli  komuś zależy żeby mucha się poprawiła jest to jedyne wyjście. Może wpadka finansowa zmusi ich do odrobiny starań w tym co robią.  Różne wpadki miały już miejsce wcześniej i bez wątpienia będą miały miejsce w przyszłości. Jeżeli nie będzie kontynuacji to trudno, to tylko kolejny Marvel.
To moje zdanie, wiadomo każdy zrobi jak uważa.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #8388 dnia: Cz, 17 Lipiec 2025, 12:13:48 »
Błąd ludzki. Gdybym miała nie kupować  komiksów od wydawców, którzy nie robią błędów, to nie byłoby od kogo kupić. Może nie jestem takim wyjadaczem, jak cześć forumowiczów, raczej kupuje niewiele, patrząc po chwali postach innych, ale nie zdarzyło mi się, aby w komiksie nie było jakiegoś błędu. Ostatnio jeden z Epiców Spider-Mana, masa literówek i jedno zdanie, którego sensu nie sposób zrozumieć. A tam jest przecież redakcja, redakcja merytoryczna i dwie osoby od korekty. Przyzwyczaiłam się i tyle.
Przecież wydawnictwo z premedytacją nie poinformowało kupujących o braku stron w Ghost Riderze i dopiero jak podniósł się raban, to nagle się przyznali. Co jak co, ale w takim przypadku to daleko do jakiegokolwiek błędu ludzkiego.

Offline Xmen

« Odpowiedź #8389 dnia: Cz, 17 Lipiec 2025, 12:15:34 »
Prześledź posty tej osoby na forum, głównie grała w zgadywanie kadrów i broniła Muchy. Jakiś przeobrażony motyl albo coś ;D
Faktycznie ta Reverith to jakaś obrończyni muchy, nawet już miałem z nią dyskusję, oburzyła się na mnie, że śmiałem skomentować inną wpadkę muchy. Większość jej wiadomości dotyczy muchy, nie ma co traktować poważnie jej wpisów.
A mucha przy tej akcji z ghost Riderem, edycja postów, "przyznaniem się do błędu" przeszła samą siebie. Nie widzę nawet punktu zaczepienia jak można ich bronić, ale jakoś nie widzę na forum wyzwisk, tylko jak najbardziej uzasadnioną krytykę.
« Ostatnia zmiana: Cz, 17 Lipiec 2025, 12:19:07 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Cornelius

« Odpowiedź #8390 dnia: Cz, 17 Lipiec 2025, 12:17:09 »
No bo przecież nie daj boże, żeby ktoś miał zdanie odmienne od jedynej słusznej linii partyjnej.

Offline komiks

« Odpowiedź #8391 dnia: Cz, 17 Lipiec 2025, 12:17:34 »
No faktycznie Mucha słabo postąpiła, tylko nie wiem czy reakcja jednak nie jest przesadzona względem tego co się wydarzyło, ja w każdym razie nie mam zamiaru oddawać swojego egzemplarza.

Błąd ludzki. Gdybym miała nie kupować  komiksów od wydawców, którzy nie robią błędów, to nie byłoby od kogo kupić.

Niektórym chyba umyka big picture. Z tego co Mucha sama napisała (a potem usunęła, ale są screeny) to nie jest błąd, tylko świadomie puścili niekompletny zeszyt 24. To wyszło, bo klienci zauważyli, a nawet wtedy Mucha nie odpowiadała na pytania lub pisała bzdury (jak forumowiczowi w mejlu, że reprodukcje tych materiałów nie istnieją). Dopiero po kilku dniach Mucha raczyła odnieść się oficjalnie na FB. Więc to jest miks partactwa (wiedzieli co wydają), olewactwa (nie poinformowali o tym klientów), ignorancji (jak już klienci zauważyli to mieli na to wywalone).

Później pokazali, że nawet pożarów nie umieją gasić, bo zamieścili dwa wpisy, które następnie usunęli. Mogli usunąć komentarze, jeśli im się nie podobały, ale oni usunęli własne wpisy.

Egmont potrafił zmielić nakład, kiedy było coś nie tak, albo siedzieli w redakcji i ręcznie dorysowywali literkę w dymku. Mucha miała już kilka wtop, które kwalifikują do zmielenia nakładu, a nie potrafili nawet przeprosić.

Jeśli komuś zależy na tym komiksie, to oczywiste, że powinien rozważyć zakup, lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu. Z drugiej jednak strony, jeśli klienci i tak kupują buble, to czy Mucha wyciągnie z tego jakieś wnioski? Na razie słabo im to idzie.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online xanar

« Odpowiedź #8392 dnia: Cz, 17 Lipiec 2025, 12:18:33 »
Weź sobie policz ile jedni i drudzy wydają i ci wyjdzie jaki to procent u Muchy swojego czasu literówki to był standard, nawet pamiętam, ze wrzucali przykładowe strony w swoim sklepie z literówkami.
To co ty prezentujesz to jakiś syndrom sztokholmski.

No bo przecież nie daj boże, żeby ktoś miał zdanie odmienne od jedynej słusznej linii partyjnej.
Można, niektórzy nawet przyznają nagrodę najlepszego wydawcy takiemu wydawnictwu, czy to się pokrywa z rzeczywistości, no jakoś tak jej nagiąć nie potrafię.
« Ostatnia zmiana: Cz, 17 Lipiec 2025, 12:22:22 wysłana przez xanar »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Reverith

« Odpowiedź #8393 dnia: Cz, 17 Lipiec 2025, 12:21:56 »
Przecież wydawnictwo z premedytacją nie poinformowało kupujących o braku stron w Ghost Riderze i dopiero jak podniósł się raban, to nagle się przyznali. Co jak co, ale w takim przypadku to daleko do jakiegokolwiek błędu ludzkiego.
.

Pisałam ogólnie o wtopach, były podnoszone w dyskusji rozkładówki i EoW. Nie odnosiłam się tylko do tej ostatniej.

Online xanar

« Odpowiedź #8394 dnia: Cz, 17 Lipiec 2025, 12:23:55 »
Tak z ciekawości nie przeszkadzają ci piksele, rozjechane rozkładówki, brakujące strony, część komiksu w innym języku, literówki też nie, to co musiałoby się stać żebyś się oburzyła ?
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Leyek

« Odpowiedź #8395 dnia: Cz, 17 Lipiec 2025, 12:33:46 »
Tak z ciekawości nie przeszkadzają ci piksele, rozjechane rozkładówki, brakujące strony, część komiksu w innym języku, literówki też nie, to co musiałoby się stać żebyś się oburzyła ?

Mucha musiałaby przestać jej (lub komuś z kim ma bliskie relacje) przestać płacić (lub wysyłać darmowych komiksów) ;)

Offline Reverith

« Odpowiedź #8396 dnia: Cz, 17 Lipiec 2025, 12:43:01 »

Urwane serie, pomylone dymki, zdublowane strony, ale to jak w przypadku stron w innym języku błąd drukarki i łatwo wymienić komiks, w mangach czasem trafiam na zdublowane strony. Nierzetelne tłumaczenie lub niemające wiele wspólnego z oryginałem. Dodatki pozostawione w oryginale, bardzo słaba jakoś druku jak na przykład w jednym Daredevilu. Brak folii na komiksach, przez co przychodzą porysowane.

Offline Xmen

« Odpowiedź #8397 dnia: Cz, 17 Lipiec 2025, 12:50:15 »
Ale to słaby druk przeszkadza ci tylko w dardevilu? A już w spider manie czy na wschód od zachodu nie?
Ciekawe, bardzo ciekawe.

Offline Reverith

« Odpowiedź #8398 dnia: Cz, 17 Lipiec 2025, 12:55:37 »
Ale to słaby druk przeszkadza ci tylko w dardevilu? A już w spider manie czy na wschód od zachodu nie?
Ciekawe, bardzo ciekawe.

Odczytuje to jako trochę inna sytuację. Egmont nie pisał że sam skanował tego Daredevila tylko wydał jak dostał materiały. To duża korporacja i mogła zadbać o lepszą jakość. EoW z tych trzech wymienionych tytułów wygląda najlepiej.

Offline komiks

« Odpowiedź #8399 dnia: Cz, 17 Lipiec 2025, 12:58:01 »
To duża korporacja i mogła zadbać o lepszą jakość.

Wiesz, że Mucha tez mała nie jest?
Możesz wskazać o co zadbała Mucha w związku z tym Ghost Rider? Wymień cokolwiek, co uważasz, że "zadbali".
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness