Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1198397 razy)

Offline LukCook

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #7635 dnia: Pt, 06 Wrzesień 2024, 14:01:23 »
Newburn w druku.

Bzzz, bzzz 🪰 📖🔥!
Kolejny komiks wysłany do druku 😉
„Wyszło śpiewająco. Każdy, kto pokochał Daredevila
w wydaniu Chipa, powinien sięgnąć i po tę serię” - Kieron Gillen

Offline ww24

« Odpowiedź #7636 dnia: So, 07 Wrzesień 2024, 11:58:35 »
No nie "my", tylko jest tu głównie jeden taki użytkownik, stawiający znak równości między tymi wydaniami. Większość jest raczej zdania, że to nie to samo. I że jeśli są dostępne polskie wydania, to je kupuje. Problem jest w tym, że mamy bardzo dużo braków. Jeśli ktoś chce je uzupełniać w oryginale i jest komplecistą, wtedy rozumiem, że woli mieć np. ciąg amerykańskich epików czy omniaków z całością, niż jeszcze dodatkowo wydawać pieniądze na powtórzone treści, tyle że po polsku. Bo są ludzie, którzy biegle czytają po angielsku i nie robi im różnicy język wydania. Ale jest to mniejszość komiksiarzy. Osobiście wolę komiksy czytać po polsku.

Mucha zawsze była droższa od konkurencji. Dlatego ich wydania Rodu M czy Civil War długie lata zalegały w magazynach, kiedy WKKM zaoferowała tańszą alternatywę. Ale premiery z continuuity to ja zawsze wezmę, nawet za tą cenę. Paradoksalnie ratuje ich to, że wydają mniej takich komiksów. Jeśli więc ktoś kupuje większe ilości egmontów w "standardowych" cenach po rabacie, jak raz na kwartał/pół roku musi zapłacić więcej za komiks który chce przeczytać, to jest to dla niego do przełknięcia. Popatrzmy na ten rok. Do tej pory ja kupiłem od nich jeszcze tylko X-Men Jim Lee. Teraz wezmę Brood Sagę i do stycznia raczej nic więcej.
Nawet jeśli dodać X-Static to też niewielka liczba. Chyba że ktoś lubi ten Biel, czerń i krew, to wtedy wychodzi więcej. Ale dla mnie to już są pozycje nie warte tej swojej podwyższonej ceny. Ale ten nieEpic chcę mieć w swojej kolekcji. Z ciężkim sercem i portfelem, ale kupię. Mnie jeszcze ratuje to, że wrzesień mam lekki i nie biorę tylu innych komiksów, co w sierpniu czy październiku.
Skąd masz pewność (jakieś własne badania na za*ebiście reprezentatywnej grupie ?), że ludzie czytający po angielsku komiksy - w Polsce - stanowią mniejszość ?

Offline parsom

« Odpowiedź #7637 dnia: So, 07 Wrzesień 2024, 13:48:25 »
Tak chęć przy... się do Bazyla to już wam rozum odbiera.
Pierwsza z brzegu przesłanka:
Wątek o promocjach komiksów obcojęzycznych - 9 stron. Polskojęzyczne -  61 stron.
Druga - np. dyskusja o wydaniu Asteriosa Polypa, kiedy to dopiero po wyraźnym stwierdzeniu że się nie da, ludzie zaczęli pisać, że kupili wersję oryginalną.
Tu naprawdę nie ma co szukać dziury w całym.

« Odpowiedź #7638 dnia: So, 07 Wrzesień 2024, 14:58:41 »
Skąd masz pewność (jakieś własne badania na za*ebiście reprezentatywnej grupie ?), że ludzie czytający po angielsku komiksy - w Polsce - stanowią mniejszość ?

Bo stanowią mniejszość w każdej grupie społecznej, może z jakimiś wyjątkami typu lektorzy czy tłumacze. Ogólnie w naszym kraju to więcej ludzi mówi że umie się porozumieć po angielsku niż umie porozumieć się po angielsku. Oczywiście im dalej w las tym jest z tym lepiej, ale do poziomu Skandynawii to dalej jest hektar drogi. Zresztą wystarczy wejść na allegro przy zapowiedzi jakiegoś szczególniej pożądanego albumu mającego być wydanym w Polsce na wysyp używanych wydań anglojęzycznych, aby się przekonać jak przynajmniej jakaś część kupujących oryginały je traktuje (podpowiem, jak protezy).
  O ogólnej odklejce Bazyla od rzeczywistości raczej wszyscy bywalcy tutaj wiedzą, ale już pomijając jego niedorzeczne zachciewajki to odpowiedź "kupuj oryginały" jest jeszcze bardziej niedorzeczna, zwłaszcza jak ktoś chciałby przeczytać komiks na 100%, bez pomijania gierek słownych czy obcych związków frazeologicznych. Że już nie wspomnę o tym, że wystarczy wejść na odpowiedni dział na forum, gdzie regularnych czytaczy i kolekcjonerów tych wszystkich omni i innych wygibusów to tak naprawdę jest kilku na krzyż i oni wiecznie pytają się o jakieś dodruki czy wznowienia bo najwidoczniej mają problemy z kompletowaniem serii. Więc wychodzi na to, że i Amerykanin nie przeczyta wszystkiego co chce bo część nie znajduje się w sprzedaży.
« Ostatnia zmiana: So, 07 Wrzesień 2024, 16:29:22 wysłana przez SkandalistaLarryFlynt »

Offline Motyl

« Odpowiedź #7639 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2024, 15:39:25 »
Dalej czekam na trzeci tom X-Statix w księgarniach, żeby kupić razem z drugim, wezmę komplet Astro City a dalej to już ciemność widzę.

Już niedługo X-Statix 3, będzie kolejnym tytułem po Newburnie. Dalej nie wypatruj ciemności, tylko kolejnych rubinowych spojrzeń Cyclopsa :)

« Odpowiedź #7640 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2024, 19:20:12 »
  Pożywiom uwidim jak mawiali starożytni Indianie.

Offline GoNzO

« Odpowiedź #7641 dnia: Wt, 10 Wrzesień 2024, 22:36:19 »
Komplecik, właśnie skończyłem czytać ::)

Offline Crono

« Odpowiedź #7642 dnia: So, 21 Wrzesień 2024, 12:23:02 »
Motyl, jak tam pierwsze wyniki sprzedażowe Sagi miotu? Napawają optymizmem? Pytam pod kątem ewentualnego wydania innych epików o mutantach:)

Offline Motyl

« Odpowiedź #7643 dnia: So, 21 Wrzesień 2024, 12:32:23 »
Za krótki okres w sprzedaży, może po miesiącu będzie wiadomo konkretną ilość sztuk, jaka zeszła. W Łodzi pytałem na Atomie, to wszystkie nowości sprzedawały się nieźle, najlepiej Brubaker, co nie powinno dziwić, plus jego cena nie była wysoka. Saga nie kosztuje mało, więc pewnie też część czytelników poluje na większe promocje niż 30%. Na pewno pierwszego dnia i to tak do godziny 16 sprzedały się wszystkie egzemplarze Wielu śmierci Laili Starr.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #7644 dnia: Nd, 22 Wrzesień 2024, 15:10:05 »
Ja upolowałem coś tam taniej. Teraz na Ceneo najniższa oferta to Skup Szop za 151.90 zł. Miałem brać, ale na Taniej Książce było 157 zł. Razem z moją zniżką 7% wyszło 146.43 zł. Uznałem to za cenę do przełknięcia i wziąłem. Dorzuciłem 5 tom Ex Machiny na darmową wysyłkę i czekam na przyjście. Powinno być około wtorku.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #7645 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 16:29:07 »
Dziś przyszła mi paczka z Brood Sagą. Oględziny potwierdzają, że teraz ten pasek na okładce bez słów Epic Collection jest po nic i brzydko wygląda. Grzbiet też jest dość surowo zrobiony. Brakuje dat publikacji. Egmont to jednak dobrze wymyślił.

https://www.instagram.com/p/DAV62WptFJ5/?img_index=1

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #7646 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 16:49:39 »
Dziś przyszła mi paczka z Brood Sagą. Oględziny potwierdzają, że teraz ten pasek na okładce bez słów Epic Collection jest po nic i brzydko wygląda. Grzbiet też jest dość surowo zrobiony. Brakuje dat publikacji. Egmont to jednak dobrze wymyślił.

https://www.instagram.com/p/DAV62WptFJ5/?img_index=1
Fakt, wygląda to słabo. Ja już po lekturze i muszę przyznać, że to Claremont najlepszej jakości:). Natomiast jeszcze co do samego wydania, to znalazłem dwie literówki i dwa błędy z pomyłką podmiotu w zdaniu (jeden bardzo bolesny tj. tytuł jednego z zeszytów brzmi "The life that late I led" przetłumaczono na "Życie, które prowadziłem" i byloby to ok, gdyby nie fakt że powyższe odnosi się do Carol Danvers:) Aha, i jest jeszcze błąd w tłumaczeniu już na 7 stronie (można to nawet zobaczyć na planszach udostępnionych przez wydawcę): Cyclops w trakcie treningu że Storm stwierdza, że jest pokonany ("I'm beat"), ale w tym przypadku powinno być że jest wyczerpany.
To tyle z błędów, które zauważyłem. Można natomiast w jakimś stopniu usprawiedliwić wydawcę ogromną ilością tekstu w komiksie, gdzie bohaterowie co krok walą swoje przemyślenia:)
« Ostatnia zmiana: Śr, 25 Wrzesień 2024, 16:59:04 wysłana przez Raveonettes »

Online xanar

« Odpowiedź #7647 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 17:40:13 »
To tyle z błędów, które zauważyłem. Można natomiast w jakimś stopniu usprawiedliwić wydawcę ogromną ilością tekstu w komiksie, gdzie bohaterowie co krok walą swoje przemyślenia:)
No, bez żartów.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #7648 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 18:19:42 »
No, bez żartów.
Kurczę, faktycznie masz rację. Cofam to. Wynikało to tylko z tego, że mam bardzo nisko zawieszoną poprzeczkę jeżeli chodzi o tych komediantow z Muchy,.

Offline LukCook

« Odpowiedź #7649 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 18:31:08 »

Usprawiedliwienie dla X-Statix 2 i Na Wschód od Zachodu 3 - było dużo rysunków  :D  :D