Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1496664 razy)

Offline death_bird

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #2625 dnia: Śr, 08 Wrzesień 2021, 22:54:03 »
No nie, to ironia. Kilka osób tutaj jednak uważa że to nic takiego. Myślę że w tej cenie nie powinno być takich niedoróbek.

Nie wyłapałem.  :(
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Cringer

« Odpowiedź #2626 dnia: Śr, 08 Wrzesień 2021, 23:02:27 »
Mają po 24.
No to licząc pracę po 2h na stronę. Co jest dość optymistyczne bo jednak doszłyby próbki druku, poprawki itp. I zakładając że bierzemy grafika na freelancerce za 25zl netto/godzina to nam wyjdzie jakieś 10000zł netto. (Cena za godzinę trochę z d..... ale nie wiem ile by sobie ktoś za takie coś policzył).
Ciekaw jestem jak takie koszta przełożyłyby się na cenę komiksu? A może Mucha przepłaciła osobie którą zatrudniła? Nigdy się tego nie dowiemy.
A tak właściwie to można sobie od tak poprawić kolory i wydać, czy trzeba to wysłać Marvelowi do akceptacji? Bo to jednak nie byłby oficjalny materiał od nich.

Offline Lafar

« Odpowiedź #2627 dnia: Śr, 08 Wrzesień 2021, 23:08:58 »
A tak właściwie to można sobie od tak poprawić kolory i wydać, czy trzeba to wysłać Marvelowi do akceptacji? Bo to jednak nie byłby oficjalny materiał od nich.

Jak można w takiej wersji jak jest teraz to można i po remasterze. Jedno i drugie nie jest robione przez oryginalnego wydawcę.

Co do ceny... Ja bym to zrobił za darmo, gdyby tylko poszło jakieś info, że są problemy przed wydaniem.

Offline andy13

« Odpowiedź #2628 dnia: Śr, 08 Wrzesień 2021, 23:28:26 »
Co do ceny... Ja bym to zrobił za darmo, gdyby tylko poszło jakieś info, że są problemy przed wydaniem.
Jak była zapowiedź tytułu, były komentarze, że ten format nie zwiększa ceny. Teraz jest częsta argumentacja, że wysoka cena spowodowana jest większym formatem.
Więc fakt, że zrobiłbyś to za darmo, nie do końca może być odpowiedzią, jak wpłynęłoby to na cenę.
A jak ktoś by jeszcze zrobił darmową korektę literówek, to już w ogóle..

Ale zasadniczo dobrze Ci to wyszło.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #2629 dnia: Śr, 08 Wrzesień 2021, 23:33:53 »
Dlaczego wersja 10 minut wygląda lepiej od tej 2h?
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline michał81

« Odpowiedź #2630 dnia: Śr, 08 Wrzesień 2021, 23:35:38 »
Jak można w takiej wersji jak jest teraz to można i po remasterze. Jedno i drugie nie jest robione przez oryginalnego wydawcę.
Tylko z jakiegoś powodu sam Marvel jeszcze nie zrobił tego remastera.
« Ostatnia zmiana: Cz, 09 Wrzesień 2021, 00:35:46 wysłana przez michał81 »

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #2631 dnia: Cz, 09 Wrzesień 2021, 01:25:15 »
@Lafar na szefa Muchy. :)

Offline Lafar

« Odpowiedź #2632 dnia: Cz, 09 Wrzesień 2021, 07:16:35 »
Więc fakt, że zrobiłbyś to za darmo, nie do końca może być odpowiedzią, jak wpłynęłoby to na cenę.
A jak ktoś by jeszcze zrobił darmową korektę literówek, to już w ogóle..

Nie chodziło mi o obniżenie ceny tylko o jej zachowanie. Motyl pisał, że kontaktowali się z kimś kto miałby się tym zająć i cena była kosmiczna, dlatego się nie zdecydowali. Ja jestem z tej grupy która uważa cenę za rozsądną - 160zł za, nie oszukujmy się, materiał który nie jest dostępny w innej formie zbiorczej na świecie a do tego jest pożądany przez pewną grupę osób to nie jest tak dużo. Papier jest dobry, szycie jest spoko (leży płasko), objętość spora. Tylko obróbka części materiałów i to jak jest tekst wlany działa na niekorzyść tego wydania (o literówkach się nie wypowiem bo jeszcze nie czytałem).

Dlaczego wersja 10 minut wygląda lepiej od tej 2h?

Wersja 10 minut zostawia więcej z oryginalnego zeszytu (kolory wychodzące poza linie, więcej widocznego halftonu). Wersja 2h próbuje odtworzyć to w jaki sposób Marvel przygotowuje te materiały. To co się bardziej podoba zależy od gustu ale wiadome, że nostalgia będzie grała też ważną rolę przy wyborze czyli dużo osób wybierze wersję szybszą bo przypomina im to co było kiedyś. Są głosy, że Marvel właśnie tak powinien odnawiać swoje komiksy - paleta bliższa temu co widać w zeszycie (czyli końcowemu produktowi) a nie temu jakie kolory zostały użyte (przykładowo, kolorysta wiedział, że musi użyć bardziej nasyconej czerwieni bo w druku wyjdzie ciemniej ergo to co widzimy na stronie było w większości tym co chciał osiągnąć)

Tylko z jakiegoś powodu sam Marvel jeszcze nie zrobił tego remastera.

Pompują teraz jakieś ramotki typu Killraven i rzeczy z Marvel UK więc szczerze wątpię, że brak materiałów jest tu jakąkolwiek wymówką. Leży po prostu gdzieś w kolejce zadań i ciągle wskakuje przed to coś nowego.
- Szefie może teraz tego Specatculara...
- Na pewno nie, musimy wydać 17 tom Conana.
« Ostatnia zmiana: Cz, 09 Wrzesień 2021, 07:21:17 wysłana przez Lafar »

Offline LukCook

« Odpowiedź #2633 dnia: Cz, 09 Wrzesień 2021, 09:11:11 »
Jeszcze w temacie bzyczenia muchy i jej apelu o obserwowanie ceny 3go tomu epicu od Egmontu. Jest już dostępny w sklepie Egmontu, cena bez zmian w porównaniu do poprzednich części.

Offline death_bird

« Odpowiedź #2634 dnia: Cz, 09 Wrzesień 2021, 09:21:51 »
W kwestii cen to nie wiem czy nie rąbnąłem się spisując to wcześniej, ale patrząc dzisiaj to "Budowniczowie Gotham" zamiast zapowiadanego poprzednio nominalnego 69,99 kosztują 59,99.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Czarorkuk

« Odpowiedź #2635 dnia: Cz, 09 Wrzesień 2021, 14:36:29 »
 Hej czy te skany w albumie są tak bardzo złej jakości? Chciałem kupić ale wacham się jeśli mam kupić coś co jest zwalone. Ma ktoś jakiś przykładowy skan?

Offline vision2001

« Odpowiedź #2636 dnia: Cz, 09 Wrzesień 2021, 14:39:59 »
Ciut jest tu:
Ukradłem z FB (sorry Łukasz O. i Rafał T.):

A tu mały kwiatek:

Ciut masz tu:
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/mucha-comics/msg146892/#msg146892

Offline LukCook

« Odpowiedź #2637 dnia: Cz, 09 Wrzesień 2021, 15:07:29 »
Dwie przykładowe strony z Spectaculara. To co najbardziej bije po oczach w stronach słabszej jakości to kolory. Poza nieszczęsnymi zeszytami ze słabszą jakością, nic innego nie zakłóca odbioru ani nie przeszkadza w lekturze.

Dobra jakość:

Słaba:

Offline Death

« Odpowiedź #2638 dnia: Cz, 09 Wrzesień 2021, 16:53:05 »
Wczoraj przed meczem przeczytałem do końca Dwóch braci i napiszę tylko, że będziecie zachwyceni tym jak autorzy znakomicie potrafią opowiadać komiksem. Narracja jest na poziomie Lemire. Ruch w kadrach został uchwycony w najlepszym możliwym momencie, a dialogi są niewymuszone i brzmią naturalnie. To kompletnie inny poziom niż Daytripper. Osoby, takie jak ja, którym w poprzednim ich komiksie wydanym w Polsce przeszkadzały wstawki narratora w stylu legendarnego już Paolo Coelho uznają pewnie, że to co najmniej bardzo dobry komiks, a tym którzy ubóstwiają Datrippera zabraknie chyba skali i dadzą mocną dychę. U mnie 8-9. Pewnie będzie 9 po przemyśleniu całej historii. Dzieło.

Offline Motyl

« Odpowiedź #2639 dnia: Cz, 09 Wrzesień 2021, 17:30:30 »
czy jest szansa na kolejne tytuły rysowane przez Corbena?

Dopytałem. Na razie nie ma planów kolejnego Corbena. Duchy zmarłych to taki one-shot.