Autor Wątek: Libertago  (Przeczytany 372856 razy)

Offline Boro

Odp: Libertago
« Odpowiedź #420 dnia: Pn, 20 Kwiecień 2020, 23:22:16 »
Piszę z pamięci, ale mam nadzieję, że nie wprowadzam w błąd:
- slipcase do Zagubionych dziewcząt i Habibi od Timofa był free, jeżeli zamówiło się komiksy bezpośrednio u wydawcy w przedsprzedaży,
- slipcase do Legionów od OMG był free, jeżeli kupiło się Legion: Kroniki  bezpośrednio od wydawcy po cenie okładkowej.
Płatne slipcasy ma Scream i teraz Libertago ... i dla mnie osobiście nie jest to mała kasa, szczególnie przy cenach Libertago.

Offline turucorp

« Odpowiedź #421 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2020, 01:10:17 »
- slipcase do Legionów od OMG był free, jeżeli kupiło się Legion: Kroniki  bezpośrednio od wydawcy po cenie okładkowej.
Płatne slipcasy ma Scream i teraz Libertago ... i dla mnie osobiście nie jest to mała kasa, szczególnie przy cenach Libertago.

Tak się składa, że akurat łaziłem za slipcase i np. wiem ile OMG zapłaciło za ich wykonanie.
Ważne są niuanse, bo kartonowy slipcase zrobiony w kilkuset egz. w drukarni będzie sporo tańszy od ręcznej roboty introligatora w kilkudziesięciu egz.(z takimi bajerami jak np. płótno i tłoczenia).
Do tego dochodzi dystrybucja, wydawca sprzedający bezpośrednio jest w stanie „dołożyć” slipcase przy sprzedaży jego zawartości za cenę okładkową, wyjdzie przy tym praktycznie na zero, bo marża, którą dałby hurtowni i księgarni, pójdzie na koszt slipcase.
Rozumiem, że w przypadku „Thorgala” wydawca chce na samym albumie zarobić tyle samo co na poprzednich tomach, więc trudno oczekiwać, że dołoży slipcase za darmo.
Z czysto biznesowego punktu widzenia jest to jak najbardziej logiczne, skoro ludzie wywalają taką kasę, to dodatkowe 59,90 nie powinno stanowić dla nich większego problemu.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline roble

« Odpowiedź #422 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2020, 17:45:47 »
Na stronie gildia.pl dostępne są tomy nr 1 i 2 po 499 z dostępnością 24h..
Żadnej wzmianki o ostatnich sztukach, wygląda jakby był dodruk..

Offline GoNzO

« Odpowiedź #423 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2020, 17:48:51 »
Na stronie gildia.pl dostępne są tomy nr 1 i 2 po 499 z dostępnością 24h..
Żadnej wzmianki o ostatnich sztukach, wygląda jakby był dodruk..

Chyba sobie jaja robią, tydzień temu kupiłem na allegro to limitowane wydanie :(.
Katalog komiksowy: https://comicgang.com.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #424 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2020, 17:57:16 »
hihi

Chyba sobie jaja robią, tydzień temu kupiłem na allegro to limitowane wydanie :(.

Jeśli to nie tajemnica... ile dałeś?  :)
« Ostatnia zmiana: Wt, 21 Kwiecień 2020, 17:59:50 wysłana przez ramirez82 »

Offline GoNzO

« Odpowiedź #425 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2020, 17:58:15 »
Może dodali też teksty na grzbietach :D?

Offline Hans

« Odpowiedź #426 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2020, 18:04:04 »
Pytałem w gildii i nie było dodruków, Gildia zostawia na swoim stanie zawsze kilka sztuk każdego komiksu z każdego wydawnictwa na ewentualne reklamacje. 
Teraz je wystawili na sprzedaż i kurde skusiłem się wydając kolejnego tysiaka.

Offline GoNzO

« Odpowiedź #427 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2020, 18:08:13 »
Jeśli to nie tajemnica... ile dałeś?  :)

1400, tragedii nie ma :>. Mógłbym teraz kupić i odsprzedać, ale mi się nie chce...

Offline roble

« Odpowiedź #428 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2020, 18:09:54 »
Hans, to się nie klei bo też sobie zamówiłem pakiecik bo teraz posucha na rynku przez tego wirusa i dalej dostępność 24h. Dostalem maila że zamówienie potwierdzone i w czwartek do odbioru w paczkomacie..
Ile mogliby zostawić sobie takich albumów??

Offline Hans

« Odpowiedź #429 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2020, 18:14:09 »
Hans, to się nie klei bo też sobie zamówiłem pakiecik bo teraz posucha na rynku przez tego wirusa i dalej dostępność 24h. Dostalem maila że zamówienie potwierdzone i w czwartek do odbioru w paczkomacie..
Ile mogliby zostawić sobie takich albumów??
Niech zostawią po 5 albumów.
Kilka rzeczy wyprzedanych tak już na gildii kupiłem i wiem że na pewno zawsze zostawiają jakieś części nakładu. Ale nie spodziewałem się, ze zostawią też sobie ekskluzywnego Thorgala.
Dla mnie to na plus, dla portfela na minus  :)

Edit: napisałem do Polishcomicart na Facebooku, powiedzieli że nie robili i nie robią żadnych dodruków komiksów.
« Ostatnia zmiana: Wt, 21 Kwiecień 2020, 18:16:02 wysłana przez Hans »

Offline roble

« Odpowiedź #430 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2020, 18:17:20 »
Mozesz teraz sprzedac za 700 wiec na plus.. :)
Nakład tom nr1 status wyprzedany..  Ciekawe na jak długo? ;)

Offline Hans

« Odpowiedź #431 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2020, 18:21:14 »
Mozesz teraz sprzedac za 700 wiec na plus.. :)
Żartujesz, zostawiam w kolekcji, jeszcze za taką cenę  :)
A z drugiej strony ogromne brawa dla Gildii za to, że mając takie albumy nie bawili się w spekulowanie cenami jak np fantastyczne światy, tylko wystawili je za cenę okładkową.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #432 dnia: Wt, 21 Kwiecień 2020, 18:21:58 »
Może faktycznie jakieś z dwa egzemplarze im się zachowały? Jeśli tak, to sprzedaż po normalnej cenie, gdy inne sklepy śpiewają za pierwszy tom 1000 zł, bardzo na plus dla Gildii.

Offline Eduardo

« Odpowiedź #433 dnia: Śr, 22 Kwiecień 2020, 06:53:01 »
Tak, cz-b zakupiłem w preorderze (który w naszych realiach działa odwrotnie - zamawiasz pierwszy=płacisz więcej 😉).
Kolorowego mam w hc z Egmontu więc nie widzę sensu kupowania z Libertago. Kolorowego w trejdach brałbym ale w standardowym wydaniu/formacie.
Przez długi czas miałem tak samo: nie widziałem sensu kupowania kolorowej edycji z Libertago, bo mam hc z Egmontu... Ale wymiękłem przy okazji zapowiedzi trzeciego tomu zbierającego Krainę Qa... Sentyment z młodości i fakt powiększonych plansz przygniotły mój portfel i zgrabnie wycisnęły z niego gotówkę.
I znając życie: przed czarno-białą edycją także nie przejdę obojętnie...

Offline Gazza

« Odpowiedź #434 dnia: Śr, 22 Kwiecień 2020, 11:49:20 »
Może być to dla niektórych "obrazoburcze" ale dla mnie rysunki Rosińskiego w Thorgalu są poprawne i tyle. Jak dla mnie, a bazuję na posiadanym pierwszym tomie noir, powiększony format niewiele wnosi - kupiłem go dla wersji cz-b, a nie nieco większych plansz. Kreska nie jest arcyszczegółowa bym nagle dojrzał w tych kadrach jakieś wcześniej niezauważalne detale itp. Jest OK i podoba mi się Thorgal w opcji bez kolorów, ale sam powiększony nieco format mnie nie kręci.
Szanuję oczywiście czyjeś zachwyty. :)
W mojej opinii rysunki Loisela w Ptaku mogły zyskać zdecydowanie na zwiększeniu plansz. Straciły natomiast na pomniejszeniu swoją czytelność i urok rysunki Singelina w wydanym w wersji mini przez NSC - PTSD.
Tak czy inaczej - cieszę się, że wydania Libertago znalazły uznanie na naszym rynku, ale ja kolorowego Thorgala zdubluję kiedyś może (oczywiście pomijam tu cz-b bo będę go wiernie kupował z uwagi na słabość do takiej wersji komiksów w ogóle) jeśli doczekamy się zwykłych ekonomicznych trejdów - bo ogólnie wolę zbiorcze niż pojedyncze albumy.