Autor Wątek: Kurc  (Przeczytany 594861 razy)

Offline neo789

Odp: Kurc
« Odpowiedź #1230 dnia: Wt, 11 Październik 2022, 14:10:53 »
A jeśli nie zostało zlecone wprost? Jeśli w ogóle nie została określona gramatura papieru na grzbiecie bo nikomu nie przyszło do głowy dopilnowanie tego?

No to wydawca powinien to naprawić z własnej kieszeni. Przepraszam, ale takie partactwo przy 10 tomie serii nie zasługuje na jakąkolwiek obronę.

Offline sirPablo

« Odpowiedź #1231 dnia: Wt, 11 Październik 2022, 14:45:42 »
Pożyczyłem zdjęcie od kolegi vision2001 i zadałem pytanie Kurcowi na FB. A poza tym Kurc zapowiedział nastęnego Najemnika
« Ostatnia zmiana: Wt, 11 Październik 2022, 14:48:34 wysłana przez sirPablo »

Offline Warpath

« Odpowiedź #1232 dnia: Wt, 11 Październik 2022, 18:26:39 »
Właśnie porównałem swojego Storma z poprzednimi - do tej pory leżał osobno na kupce wstydu do czytania, więc nie było porównania. No i faktycznie mocna wtopa. To nie chodzi tylko o tą tekturkę, ale generalnie ten ostatni tom jest nieco niższy niż poprzednicy. Także tak jakby cały rozmiar jest mniejszy - i na długość i na wysokość. No i papier też faktycznie wydaje mi się cieńszy. Nie jakoś znacznie, ale jednak.

Fajnie byłoby usłyszeć jakieś wyjaśnienia ze strony wydawnictwa i deklarację poprawy.

Offline sirPablo

« Odpowiedź #1233 dnia: Wt, 11 Październik 2022, 19:42:27 »
Jest odpowiedź od Kurca - wyjaśniają sprawę  ;)

Offline Warpath

« Odpowiedź #1234 dnia: Wt, 11 Październik 2022, 19:44:57 »
Czyli nie był to zamierzony ruch wydawnictwa? No poczekajmy na konkluzje.

Offline Midar

« Odpowiedź #1235 dnia: Wt, 11 Październik 2022, 20:56:56 »
Kurde, nie mają wcześniejszych tomów, sami tego nie wykryli?

Offline Dracos

« Odpowiedź #1236 dnia: Wt, 11 Październik 2022, 21:27:03 »
Kurde, nie mają wcześniejszych tomów, sami tego nie wykryli?

Mhm dostajesz tom z drukarni stawiasz obok reszty, nie nie widzisz różnicy. No proszę Cię teraz to jest PR crisis management, jak to przedstawić publice żeby na tobie psów nie powiesili.

Offline Midar

« Odpowiedź #1237 dnia: Śr, 19 Październik 2022, 16:53:05 »
Dostajemy zapytania o "Funky'ego Kovala" tria Parowski-Rodek Polch.
Tak, prace cały czas trwają. Nie korzystamy z materiałów do druku powstałych na przełomie lat 80. i 90. lecz ze skanów z oryginalnych plansz. Pracy i obróbki jest jednak więcej niż się spodziewaliśmy.
Oczywiście zależy nam na jak najlepszej jakości.
      A co będzie zawierać wydanie?
Oczywiście cztery klasyczne tomy:
1. Bez oddechu
2. Sam przeciw wszystkim
3. Wbrew sobie
4. Wrogie przejęcie
plus
epizod "Na białym szumie" oraz cztery plansze z planowanej piątej części autorstwa Macieja Parowskiego i Bogusława Polcha, w tym jedna plansza niepublikowana. Wszystkie plansze w czerni i bieli.
Dodatki:
-artykuł wspominkowy autorstwa Krzysztofa Lipki-Chudzika
-oryginalne opinie czytelników o "Kovalu" z lat 1982-1992
-opowiadanie Macieja Parowskiego "Ostatnia przygoda Funky'ego"
Całość ilustrowana szkicami i rysunkami Polcha.
Objętość około 240 stron.
Oficjalna zapowiedź już niedługo.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #1238 dnia: Śr, 19 Październik 2022, 19:22:35 »
A co będzie zawierać wydanie?
Oczywiście cztery klasyczne tomy:

To jest tak napisane jakby były poza tymi czterema jakieś inne tomy Funky'ego, takie nieklasyczne.
Swoją drogą to ja za klasykę uznaję tylko dwa pierwsze, pozostałe zaliczają dość szybki zjazd poziomu.
Szkoda, że Kurc tego nie wyda w dwóch dwupakach to bym sobie z przyjemnością darował ten drugi.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1239 dnia: Śr, 19 Październik 2022, 20:16:45 »
Mogliby w czwartym tomie od nowa dialogi napisać bo ja dalej nie wiem o co w nim chodzi  ;) .

Offline parsom

« Odpowiedź #1240 dnia: Śr, 19 Październik 2022, 20:55:00 »
Ja trzeci jeszcze znoszę, ale czwarty miałbym ochotę wydrzeć z wydania zbiorczego, żeby mi pozostałych nie zatruwał swoją obecnością. Kupowanie tego w powiększonym wydaniu to jak dla mnie zbyt wysublimowany masochizm.

Offline Randal63

« Odpowiedź #1241 dnia: Cz, 20 Październik 2022, 05:19:58 »
To jest tak napisane jakby były poza tymi czterema jakieś inne tomy Funky'ego, takie nieklasyczne.
Swoją drogą to ja za klasykę uznaję tylko dwa pierwsze, pozostałe zaliczają dość szybki zjazd poziomu.
Szkoda, że Kurc tego nie wyda w dwóch dwupakach to bym sobie z przyjemnością darował ten drugi.
Całkowicie się z tobą zgadzam. Chętnie bym wymienił na półce poprzednie wydanie na taki dwupak i zapomniał o reszcie. ;)

Offline NuoLab

« Odpowiedź #1242 dnia: Cz, 20 Październik 2022, 10:51:55 »
Mogliby w czwartym tomie od nowa dialogi napisać bo ja dalej nie wiem o co w nim chodzi  ;) .

Swego czasu w odpowiedzi na takie narzekania ś.p. Maciej Parowski ogłosił na fejsie konkurs na najlepszą egzegezę tego komiksu i obiecał napisać co rzeczywiście miał na myśli. O ile się orientuję niestety sprawa pozostała  bez dalszego ciągu.

Offline tuco

« Odpowiedź #1243 dnia: Cz, 20 Październik 2022, 12:49:20 »
Swego czasu w odpowiedzi na takie narzekania ś.p. Maciej Parowski ogłosił na fejsie konkurs na najlepszą egzegezę tego komiksu i obiecał napisać co rzeczywiście miał na myśli. O ile się orientuję niestety sprawa pozostała  bez dalszego ciągu.
widocznie dał sobie spokój, gdy na spokojnie próbował to przeczytać.

A może kiedyś powstanie wydanie z nowym scenariuszem (zamiast z nową okładką, kolorami czy formatem). pamiętam swego czasu konkursy na najlepszy tekst minikomiksów z wyczyszczonymi dymkami. jest potencjał!

Offline Pinto

« Odpowiedź #1244 dnia: Wt, 25 Październik 2022, 00:45:49 »
Przymierzam się do zakupu "Rorka". Czy dobrze widzę, że o ile wydania Sideci były w dużym rozmiarze, to Kurc wydał "Rorka" w pomniejszeniu?