Autor Wątek: Kurc  (Przeczytany 606699 razy)

Offline Takesh

Odp: Kurc
« Odpowiedź #2820 dnia: Pn, 08 Grudzień 2025, 11:09:44 »
Barbarella to kamień milowy komiksu.

Podobnie można powiedzieć o innych klasykach. Z biegiem lat są coraz mniej rozumieni i doceniani. Ale czasem warto spojrzeć na pewne dzieła z szerszej perspektywy i mogą one wtedy dać czytelnikowi o wiele więcej, niż im się wydaje na pierwszy rzut oka.

Można to podsumować słowami samego Foresta, który w jednym z wywiadów tak opisywał niektórych odbiorców: Tam gdzie ja widziałem humor i ekspresję wolności, inni widzieli tylko goły tyłek.

Offline komiks

« Odpowiedź #2821 dnia: Pn, 08 Grudzień 2025, 13:53:56 »
No właśnie ja mam z tym trochę problem, jeśli dzieło ocenia się w innych kategoriach niż sztuka. To oczywiście jest ważne dla historii komiksu / sztuki i tym podobne, ale ja szukam przede wszystkim inspiracji. Mało mnie interesuje, że komiks łamał tabu, albo był w czymś prekursorem lub wpisywał się w jakiś nurt, światopogląd itp. to są dla mnie kwestie wtórne, ciekawostki, nie czerpię z tego tytułu przyjemności w czytaniu. Analogicznie nie interesują mnie filmy oparte na faktach, wolę fantastykę, bo liczy się to co mnie inspiruje, a nie kontekst powstania dzieła.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online Castiglione

« Odpowiedź #2822 dnia: Pn, 08 Grudzień 2025, 14:10:52 »
Przy Cazie pisałeś trochę co innego...

Offline komiks

« Odpowiedź #2823 dnia: Pn, 08 Grudzień 2025, 15:11:26 »
Niby co? Caze cenię głównie za pomysłowość, kreację fantastycznych światów oraz rysunek.

Online Castiglione

« Odpowiedź #2824 dnia: Pn, 08 Grudzień 2025, 17:58:01 »
No ludzie pisali mniej więcej to samo, co napisałeś wyżej, a prowadziłeś przeciw nim całą krucjatę.

Offline Xmen

« Odpowiedź #2825 dnia: Pn, 08 Grudzień 2025, 18:02:24 »
Może wtedy AI wypluło w inne wyniki, a on zapomniał. Ani maszyna, ani człowiek nie są nieomylni.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #2826 dnia: Pn, 08 Grudzień 2025, 19:27:34 »
To poproszę cytaty, bo łatwo się kogoś obrzuca błotem, trudniej pisać z sensem.

Offline donT

« Odpowiedź #2827 dnia: Pn, 08 Grudzień 2025, 22:00:16 »
O tak pisales. Jak dla mnie przeczysz sam sobie, ale drazyc nie bede. Kazdy moze miec slabszy dzien.

Wystarczy sięgnąć do posłowia, gdzie znajdziemy wprowadzenie dla każdego, kto chce zgłębić temat. Ocenianie Arché Lailah bez uwzględnienia kontekstu historyczno-kulturowego, to jak wręczyć małpie książkę i po tym jak ją wypluje, stwierdzić, że niedobra.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Online Castiglione

« Odpowiedź #2828 dnia: Pn, 08 Grudzień 2025, 22:19:41 »
donT temat wyjaśnił ;)

Offline komiks

« Odpowiedź #2829 dnia: Pn, 08 Grudzień 2025, 23:09:36 »
Według mnie, nie ma tu żadnej sprzeczności.

Różnica jest taka, że w przypadku Arché Lailah Cazy zrozumienie symboliki jest potrzebne do poprawnej interpretacji warstwy wizualnej. Część krytykujących tego nie zrobiła i zobaczyła tylko gołe dupy. Pisałem wtedy o kontekście historyczno-kulturowym, bo tak się składa, że tam należy szukać klucza interpretacyjnego. Ale klucz sam w sobie nie jest wartością tego komiksu, tylko to co nim otworzymy gdy go użyjemy.

W przypadku Barbarelli sytuacja jest odmienna. Klucz - czyli kontekst kulturowo-historyczny - pozwala jedynie zrozumieć, że komiks kiedyś był ważny i łamał tabu. Tyle. Dla mnie jest to ciekawostka historyczna, która nie zmienia mojego odbioru, nie inspiruje, nie pobudza neuronów. Barbarella zestarzała się jako dzieło sztuki, w przeciwieństwie do Cazy, którego wizja nadal działa.