Autor Wątek: Kurc  (Przeczytany 593107 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kadet

Odp: Kurc
« Odpowiedź #2805 dnia: Wt, 11 Listopad 2025, 09:23:29 »
A tutaj jestem z misją wyśmiewania konserw.

Oooo! Będzie stand-up o brzoskwiniach w puszce? A może skeczyk o paprykarzu? Osobiście uważam, że patisony mają duży potencjał komediowy :)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #2806 dnia: Wt, 11 Listopad 2025, 09:35:48 »
W książę był kadr z Barbarelli, który zapętałem. Czterdzieści lat jak z bicza strzelił. Kadr wrył mi się w pamięć

Może piszę rzeczy oczywiste, ale kadr nie do końca jest taki sam - w książce Barbarella dorobiła się biustonosza.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2807 dnia: Wt, 11 Listopad 2025, 10:05:16 »
Odnośnie Barbalelli.
Będąc młodym szkrabem trafiłem na książkę Krzysztofa Teodora Teplica: Sztuka Komiksu (mam ją do dzisiaj).

Korzystając z sytuacji zrobię mały offtop i zapytam:
Dobra ta książka? Już parę razy widziałem ją na portalach sprzedażowych i zastanawiałem się nad zakupem.

Offline greg0

« Odpowiedź #2808 dnia: Wt, 11 Listopad 2025, 10:24:45 »
(...) w książce Barbarella dorobiła się biustonosza.
Teraz wiemy, dlaczego część ludzi nie kupiła książki Toeplitza.
Ważne żeby narzekać...

Offline Archelon

« Odpowiedź #2809 dnia: Wt, 11 Listopad 2025, 13:29:42 »
Dobra ta książka? Już parę razy widziałem ją na portalach sprzedażowych i zastanawiałem się nad zakupem.

Uważam, że warto przeczytać.
W pierwszym rozdziale autor definiuje gatunek. Zaczyna od prekursorów komiksu (typu tkanina z Bayeux). Omawia protokomiksy i początki gatunku. Skupia się na prasie amerykańskiej przełomu stuleci (Yellow Kid, The Katzenjammer Kids).
Kolejny, obszerny rozdział, omawia elementy języka komiksu. Komiks jako nowa świadomość wzrokowa. Charateryzuje typu bohaterów (generacje, rzeczywistość a mitologia, idee). Opisuje przestrzeń w narracji komiksowej: konwecje, kompozycje planszy, prespektywę, teksty, napisy, znaki, formy dymków, przestawienie ruchu i czasu. Wszystko ilustrowane jest odpowiednimi przekładami komiksów (kadry lub plansze). Przykłady komiksów to: Valentina Crepaxa, Krazy Kat, Dick Tracy Goulda, Flash Gordon, Batman Boba Kane, Fistaszki, prace Roberta Crumba, Najcenniejszy dar Andrzeja Mleczki, Little Nemo, Asterix, Tarzan, Prince Valiant Hala Fostera i inne.
W ostatnim rozdziale jest przedstawienie komiksu na tle kultury współczesnej. Komiks jako sztuka masowa.
Książka zawiera podstawowe informacje odnośnie sztuki komiksu.
Należy brać pod uwagę rok wydania książki (1985). Przez 40 lat w komiksie doszło sporo nowych aspektów (popularność mangi, wzrost zainteresowania graphic novel, dekompozycja superbohaterów).

Proponuje (jeśli nie masz) przczytać Zrozumieć komiks.
« Ostatnia zmiana: Wt, 11 Listopad 2025, 13:31:25 wysłana przez Archelon »

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #2810 dnia: Wt, 11 Listopad 2025, 14:19:27 »
Mi się podobało (komiks i film), ale ja lubuję się ostatnio w ramotkach. Żałuję, że nie ma tam tomu 3 i 4.
Ktoś wie co stoi na przeszkodzie aby Kurc wydał też tomy 3-4? A może to planują?
Batman returns
his books to the library

Offline Brvk

« Odpowiedź #2811 dnia: Wt, 11 Listopad 2025, 15:18:12 »
Gdy czytałem ją 20 lat temu to wydała mi się ciekawa. Co prawda jest trochę pamiątką czasów i traktuje o podstawach, ale pisana przez wyjątkowego autora, którego perspektywa może być do dziś interesująca - zarówno jako znawcy sztuki filmowej, jak i człowieka nie związanego bliżej ze światkiem komiksowym.

Offline Melkazir

« Odpowiedź #2812 dnia: Wt, 11 Listopad 2025, 15:20:42 »
Ktoś wie co stoi na przeszkodzie aby Kurc wydał też tomy 3-4? A może to planują?
zapewne brak odrestaurowania materiałów przez Humanoids, bo na tym bazuje polska wersja

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2813 dnia: Wt, 11 Listopad 2025, 16:09:08 »
@Archelon, @Brvk dzięki za info. Wiem, że ta książka ma swoje lata, ale ujęcie komiksu w tej perspektywie również mnie ciekawi.
@Archelon, "Zrozumieć Komiks" i "Stworzyć Komiks" czytałem już dwukrotnie i na pewno wrócę jeszcze nie raz.

Offline Olgierd

« Odpowiedź #2814 dnia: Wt, 11 Listopad 2025, 21:31:14 »
I ten kadr jest na przykładowych planszach, cóż za przypadek
https://kurc.com.pl/produkt/barbarella-2025/

Tak w ogóle, dobry ten komiks, ktoś czytał?

Czytałem. Mimo że bardzo lubię ramotki, nie dałem rady przez to przebrnąć. Jako świadectwo przemian zachodzących w komiksie zapewne może być interesujący, ale według mnie to pozycja raczej do przejrzenia. Takie balansowanie erotyką na granicy kiczu.

Offline Melkazir

« Odpowiedź #2815 dnia: Cz, 20 Listopad 2025, 14:31:41 »
Ma ktoś info kiedy ostatni integral Czerwonej Maski i Bouncer?

Offline Necr09

« Odpowiedź #2816 dnia: So, 22 Listopad 2025, 13:25:58 »
Pytałem dzisiaj na targach książki w Łodzi, maja być oba w przyszłym roku
FGO: 758,469,198

Offline keram2

« Odpowiedź #2817 dnia: Nd, 23 Listopad 2025, 07:24:11 »

Ja wieczorem (wracając z NŻK) zaszedłem na ich stoisko i zapytałem o Bernarda Prince'a - ciągle walczą o ten jeden album  z poza Lombardu, pytałem czy nie rozważają publikacji z jego pominięciem, odpowiedzieli, że już tyle czasu minęło, że jeszcze trochę nie zrobi różnicy.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2818 dnia: Nd, 23 Listopad 2025, 12:52:29 »
W sumie faktycznie - jak dla mnie, skoro tyle już czekam, to niech walczą dalej, a nuż się uda :)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!