Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 662033 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline donT

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #3600 dnia: Cz, 12 Czerwiec 2025, 21:13:41 »
Być może skusiłbym się na zakup komiksów Corbena gdyby nie to, że popełnił Hellblazera. Hellblazera bezkrytycznie uwielbiam ale kreska Corbena mnie odrzuciła. To jest jakiś koszmar, chyba najgorsza grafika w całym (wydanym w Polsce) Hellblazerze. Postacie karykaturalne, zaburzone proporcje ciała, niechlujne. Ja po czymś takim raczej pasuję.

Oprocz kolorow, Hellblazer Corbena, niewiele rozni sie od innych komiksow Corbena, a karykaturalne, groteskowe postacie to jego znak rozpoznawczy. Jezeli Ci nie podszedl, to inne raczej tez nie podejda.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline komiks

« Odpowiedź #3601 dnia: Cz, 12 Czerwiec 2025, 21:21:59 »
Jak na moje oko 1 i 2 tom to core i są najważniejsze, można by je wydać w pakiecie, jako 2 tomy razem i tak sprzedawać. Reszta to zależy czy się sprzeda. Oczywiście puryści kompleciści oburzą się, że tak nie wolno.

Uzasadnienie:

1. "Neverwhere" (Den 1)
To pierwszy tom, oryginał serii.
Postać Den zadebiutowała w krótkim filmie animowanym Neverwhere oraz w historii zamieszczonej w magazynie Grim Wit No. 2, a następnie ukazała się już w numerze Heavy Metal (1977).

2. "Muvovum" (Den 2)
To sequel do Neverwhere.
Kontynuuje historię Dena w świecie Neverwhere.

3. "Children of Fire" (Den 3)
To prequel, skupia się na losach obcej rasy i wydarzeniach sprzed pojawienia się Dena – sam Den tam praktycznie nie występuje.

4. "Dreams and Alarums" (Den 4)
kontynuuje sagę Dena po Muvovum.

5. "The Price of Memories" (Den 5)
jest dalszym ciągiem przygód Dena (i odnosi się również do wątków z "Children of Fire" jako rozbudowy uniwersum). Czasem bywa traktowany jako osobna, uzupełniająca historia.
« Ostatnia zmiana: Cz, 12 Czerwiec 2025, 21:33:43 wysłana przez komiks »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline holcman

« Odpowiedź #3602 dnia: Cz, 12 Czerwiec 2025, 21:34:24 »
Zawsze możecie oddać Lain, to 800 szt. zejdzie ;D
Mglistego Wymiaru nie zeszło 800 :-)
SL też nie zawsze schodzi cały nakład (o czym mówił Arek w niedawnym wywiadzie).

Ze wszystkie uwagi bardzo dziękuję. Broni nie składamy tylko kombinujemy.

Offline Death

« Odpowiedź #3603 dnia: Cz, 12 Czerwiec 2025, 21:53:20 »
Hellblazer Corbena to był ten o więzieniu? Zajebiste to było.

Online Łosiek

« Odpowiedź #3604 dnia: Cz, 12 Czerwiec 2025, 22:58:56 »
Hellblazer Corbena to był ten o więzieniu? Zajebiste to było.

Tak, o więzieniu. Jak widać gusta są różne (no i dobrze). Mnie odrzuciło, Tobie się spodobało.
Wiara nie daje odpowiedzi, tylko blokuje zadawanie pytań. - Frater Ravus

Online PabloWu

« Odpowiedź #3605 dnia: Pt, 13 Czerwiec 2025, 06:22:59 »
Mglistego Wymiaru nie zeszło 800 :-)
SL też nie zawsze schodzi cały nakład (o czym mówił Arek w niedawnym wywiadzie).

Ze wszystkie uwagi bardzo dziękuję. Broni nie składamy tylko kombinujemy.

Może spróbujcie wydać od razu całość, tylko w przedsprzedaży dodajcie slipcase i powinno się sprzedać :)

Offline donT

« Odpowiedź #3606 dnia: Pt, 13 Czerwiec 2025, 09:06:55 »
Jeden wydawca z takim modelem sprzedazowym w zupelnosci wystarczy. KG nie idzcie ta droga.
« Ostatnia zmiana: Pt, 13 Czerwiec 2025, 09:11:48 wysłana przez donT »

Offline Szekak

« Odpowiedź #3607 dnia: Pt, 13 Czerwiec 2025, 09:18:09 »
Dokladnie, lepiej nie dostać dena wcale, niż dostać w "złym" modelu sprzedażowym.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline donT

« Odpowiedź #3608 dnia: Pt, 13 Czerwiec 2025, 09:46:43 »
No jasne, przeciez serie od lat sie w ogole nie sprzedaja.
🙄

Offline adamarluk

« Odpowiedź #3609 dnia: Pt, 13 Czerwiec 2025, 10:21:48 »
Zauważam trend słabej sprzedaży 1 tomu jeśli nie idzie za tym w miarę szybka publikacja kolejnych tomów serii/danego autora. W przypadku Kultury Gniewu casus pierwszego podejścia do Klezmerów.

Online PabloWu

« Odpowiedź #3610 dnia: Pt, 13 Czerwiec 2025, 10:41:34 »
Jeden wydawca z takim modelem sprzedazowym w zupelnosci wystarczy. KG nie idzcie ta droga.

Wydaje mi się że to jest dobre rozwiązanie w ekstremalnych przypadkach a tutaj taki mamy: po pierwsze aby dostać zajebistą serię w całości z czymś ekstra w przedsprzedaży jako nagrodę za wsparcie projektu niż aby nie dostać nic albo żeby wydawca wydał pierwszy tom który się sprzeda jeszcze gorzej i poprzestanie  na tym jednym.

Offline donT

« Odpowiedź #3611 dnia: Pt, 13 Czerwiec 2025, 11:05:54 »
Rozumiem obawy, ale dlaczego od razu zakladacie, ze sprzedaz bedzie slaba i wydawca wycofa sie nie konczac calosc? Nie mierzcie kazdego wydawnictwa jedna miara. Na moje oko, porzucanie serii nie zdarza sie obecnie tak czesto jak kiedys (z wyjatkiem Taurusa, ale to szczegolny, ciezki i niereformowalny przypadek). W komiksowie rozne cuda mialy miejsce. To raz. Co jesli posypiesz zetonem na calosc, ktora juz przy tomie pierwszym Ci nie podejdzie? Jasne - odsprzedasz. Moze sie uda, moze nie. Stracisz na tym? Kto wie. To dwa. Trzy - coraz czesciej slychac, ze pakiet sa rozwiazaniem, ze wlasnie tedy droga, bo inaczej nie wyjdzie. Temat rzeka, do ktorej nie chce wchodzic i zaczynac kolejnej gownoburzy, mam swoje zdanie na ten temat.  Jak dla mnie to nie netflix, nie musze miec calosci od razu, dreszczyk oczekiwania tez bywa fajny. Peace panowie, nie ma co sie zrec.

Online PabloWu

« Odpowiedź #3612 dnia: Pt, 13 Czerwiec 2025, 11:59:08 »
Generalnie nie jestem fanem kupowania od razu całości a wręcz wolę pojedyńczo i najlepiej po taniości. Tutaj wydawnictwo rzuciło na rynek można by powiedzieć że test czy jest zainteresowanie tytułem no i okazało się że jest Nas trochę za mało także cieszę się że panowie kminią jak to wydać i chwała im za to . To jest jednak biznes a nie działalność charytatywna, cyferki w tabelkach muszą się zgadzać i stąd moja luźna propozycja. No i zawsze warto rozmawiać nawet jeżeli mamy inne spojrzenie na dany temat, toż to w końcu forum dyskusyjne  :) 
Pozdro.

Offline Cornelius

« Odpowiedź #3613 dnia: Pt, 13 Czerwiec 2025, 12:27:09 »
Ja zupełnie się nie dziwię, że wydawnictwo chciało najpierw oszacować zainteresowanie - Corben jest mega specyficzny i wiele osób mocno odbija się od jego estetyki. Trochę mnie jednak dziwi wybór Murky World jako papierka lakmusowego. "Specyficzność" Corbena pogłębiała się z upływem czasu, więc skok na głęboką wodę z dziełem stworzonym u kresu życia mógł z góry przesądzić wynik tego testu. Gdyby zacząć np. od Mutant World/Son of Mutant World sprzedaż mogła by wyglądać inaczej. Raz, że stylistyka mniej groteskowa (wg Corbenowskich standardów), dwa, że jest to (dla osób w, hem, pewnej grupie wiekowej) niejako rozpoznawalna marka.

Offline komiks

« Odpowiedź #3614 dnia: So, 14 Czerwiec 2025, 21:43:15 »
Tak wygląda 88 stron.

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness