Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 548799 razy)

Bender

• Gość
Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #1125 dnia: Pn, 01 Listopad 2021, 18:58:40 »
Zapowiedzi Kultury Gniewu na I kwartał 2022r. Ogólnie polecam obejrzeć cały live, bo jest bardzo ciekawy

fajnie sie słuchało,
@holcman to jeszcze sie przyznaj jakiej licencji najbardziej zaazdrościcie konkurencji  8)

Offline holcman

« Odpowiedź #1126 dnia: Pn, 01 Listopad 2021, 22:18:03 »
fajnie sie słuchało,
@holcman to jeszcze sie przyznaj jakiej licencji najbardziej zaazdrościcie konkurencji  8)

Dzięki!
O tych licencjach, których zazdroszczę konkurencji to w kilku różnych miejscach już mówiłem - pojawiała się np. Hilda, jeden nadchodzący tytuł z Mandioki, czy właśnie pozostały Pedrosa. Ale najbardziej to zazdroszczę licencji na Thorgala, Asteriksa i Kajka i Kokosza :-)

Bender

• Gość
« Odpowiedź #1127 dnia: Pn, 01 Listopad 2021, 23:13:33 »
@holcman No o Pedrosie to był bardziej taki wyrzut. ;) A Thorgal i reszta kaman. Miałem na myśli bardziej realistyczne typu Donżon,  ale spoko ;) A skoro trochę przy Blainie.... ten biedny Gus tak czeka i czeka....   8) 

Offline Death

« Odpowiedź #1128 dnia: Wt, 02 Listopad 2021, 16:34:04 »
Oglądam sobie ten live i Szymon powiedział właśnie coś co bardzo mi się spodobało. Że Klezmerzy to najlepszy komiks Joanna Sfara. Mów mi bracie. :D
Ja w ogóle uważam, że to jeden z najlepszych komiksów jakie czytałem.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1129 dnia: Wt, 02 Listopad 2021, 16:38:29 »
Oglądam sobie ten live i Szymon powiedział właśnie coś co bardzo mi się spodobało. Że Klezmerzy to najlepszy komiks Joanna Sfara. Mów mi bracie. :D
Ja w ogóle uważam, że to jeden z najlepszych komiksów jakie czytałem.

A jakbyś miał powiedzieć w skrócie co w nim aż takiego dobrego? Jakoś nie załapałem się na pierwszy tom, to potem mi się zaległość zrobiła i nie nadrabiałem, w efekcie nie znam tej serii.

Offline Death

« Odpowiedź #1130 dnia: Wt, 02 Listopad 2021, 16:55:47 »
Najlepszy jest ten wschodnioeuropejski klimacik. Wioski po kolana zasypane śniegiem, jakieś karczmy, klezmerzy grają na weselu lub czyichś urodzinach, wspaniale zarysowani bohaterowie, świetne dialogi, opowieści w opowieści. To jest tak jakbyś cały czas siedział w tej klimatycznej karczmie na początku Nieustraszonych pogromców wampirów lub w Pod rozbrykanym kucykiem z Wyprawy w tłumaczeniu Marii Skibiniewskiej, ktoś by ci donosił piwo, sluchałbyś sobie karczemnej muzyki i opowieści i mógłbyś stamtąd w ogóle nie wychodzić. Nigdy.
« Ostatnia zmiana: Wt, 02 Listopad 2021, 17:21:17 wysłana przez Death »

Offline Eyeless

« Odpowiedź #1131 dnia: Wt, 02 Listopad 2021, 18:41:53 »
Hmm, odbiłem się od Wampira, Nie musisz się mnie bać też mnie nie porwało. Mam już lekką blokadę na Sfara, ale tak zachwalacie Klezmerów, że spróbuję dorwać w bibliotece część pierwszą.

Offline tuco

« Odpowiedź #1132 dnia: Wt, 02 Listopad 2021, 19:04:31 »
A jakbyś miał powiedzieć w skrócie co w nim aż takiego dobrego? Jakoś nie załapałem się na pierwszy tom, to potem mi się zaległość zrobiła i nie nadrabiałem, w efekcie nie znam tej serii.
ale przeca było drugie wydanie, a widzę, że nawet resztki pierwszego się walają gdzieniegdzie

Offline skil

« Odpowiedź #1133 dnia: Wt, 02 Listopad 2021, 19:15:39 »
Dla mnie to zagadka, że taki Kot rabina (który dobre miał może 4 pierwsze albumy) się sprzedaje, a lepsi o klasę Klezmerzy jakoś nie.
A poza tym uważam, że Rosja powinna być zniszczona.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1134 dnia: Wt, 02 Listopad 2021, 19:20:38 »
ale przeca było drugie wydanie, a widzę, że nawet resztki pierwszego się walają gdzieniegdzie

Tak, wiem, miałem na myśli, że nie kupiłem podczas premiery, potem pojawiały się kolejne tomy i już zacząłem niejako z automatu traktować jako serię, której nie zbieram. A cały czas jest ogrom świetnych rzeczy do czytania, więc siłą rozpędu tak zostało u mnie. Ale czytając takie komentarze mam wielką chęć to zmienić.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1135 dnia: Wt, 02 Listopad 2021, 19:21:56 »
@skil

No a jak ma się nie sprzedawać jak tu większość kompleciści ;) Tak jak piszesz 4 czy 5 albumów Kota było niezłe, ten pierwszy u nas wydany na chudo już bardzo słabiutki i męczący, kolejny tylko trochę lepszy, ale i tak dalej kupuję :) Choć jak na razie to tych dalszych już nie czytałem.

Offline Konrad

« Odpowiedź #1136 dnia: Wt, 02 Listopad 2021, 19:59:08 »
W innym temacie (https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/ciekawe-zapowiedzi-ze-swiata-bez-trykotu/msg157071/#msg157071) wrzuciłem chwilę temu kilka zapowiedzi z nowego katalogu Glenatu, a Szymon już potwierdził, że dwa z nich wyda Kultura Gniewu: La bombe i Peau d'Homme

La bombe - one-shot - 472 strony
https://www.glenat.com/1000-feuilles/la-bombe-9782344020630
https://www.bedetheque.com/serie-68702-BD-Bombe-Alcante-Bollee-Rodier.html

Peau d'Homme - one-shot - 160 stron
https://www.glenat.com/1000-feuilles/peau-dhomme-9782344010648
https://www.bedetheque.com/serie-69772-BD-Peau-d-Homme.html

Offline Leyek

« Odpowiedź #1137 dnia: Wt, 02 Listopad 2021, 20:34:06 »
"Najemnik Medox" Marka Bieleckiego i Jacka Dąbały z lekkim poślizgiem przyjechał z drukarni!

Offline gashu

« Odpowiedź #1138 dnia: Wt, 02 Listopad 2021, 21:09:43 »
@skil

No a jak ma się nie sprzedawać jak tu większość kompleciści ;) Tak jak piszesz 4 czy 5 albumów Kota było niezłe, ten pierwszy u nas wydany na chudo już bardzo słabiutki i męczący, kolejny tylko trochę lepszy, ale i tak dalej kupuję :)

Sfar w słabszej formie to i tak lepszy poziom niż 80% współczesnych komiksowych scenarzystów.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1139 dnia: Wt, 02 Listopad 2021, 21:55:38 »
Hehe domyślam się do czego pijesz, ale niestety Sfar to nie A. Moore. A ten 6 tom Kota jest megasłaby, 7 ledwo średni. Choć np. takie krytykowane pamiętam tu na forum "Nie musisz się mnie bać", mnie się podobało.
Słabszy Sfar będzie lepszy tak od 50-60% współczesnych scenarzystów :)