Autor Wątek: O recenzjach komiksów – na blogach/portalach i YouTube  (Przeczytany 16628 razy)

Offline donT

Odp: O recenzjach komiksów – na blogach/portalach i YouTube
« Odpowiedź #180 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2024, 17:36:11 »
Bardzo lubię filmy z unboxingiem komiksów, ten zdecydowanie jest moim ulubionym:

Takie unboxingi to ja rozumiem! Miod, malina i unintenional ASMR.
 ;)
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Wombai

« Odpowiedź #181 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2024, 17:55:37 »
...No i najgorsze, że nikt się oficjalnie nie chwali skąd ma te komiksy. W przypadku recenzji gier praktycznie zawsze jest informacja skąd autor ma grę.

W każdym moim filmie, czy to unboxing, czy recenzja mówię, albo jest to w opisie, że komiksy zakupiłem z własnych środków i są częścią mojej prywatnej kolekcji. Miałem kilka propozycji otrzymania darmowych egzemplarzy do recenzji, ze wszystkich zrezygnowałem, właśnie dlatego, że cenię sobie moją niezależność.
Nie mam ciśnienia, że coś muszę przeczytać szybciej, później, nagrać o tym film itp. Po drugie sam element sympatii i wdzięczności, że coś się dostało, w jakimś stopniu rzutuje na stronniczość opinii.

To jest dla mnie problem, dlatego podchodzę z dużą rezerwą do tego co mówią youtuberzy....

Jak trochę poobserwujesz, to wyłapiesz kto dostaje komiksy, kto część kupuje sam, gdzie jest barter, itd.
Obecnie prawo nakazuje oznaczanie taki materiałów jako "sponsorowany", jeśli ktoś tego nie robi, to może się liczyć z poważnymi konsekwencjami ze strony UOKiKu i skarbówki.
Wiem dość dokładnie, którzy YouTuberzy dostają komiksy i które, a które kupują sami.

Generalnie sami wydawcy też jakoś tego nie ukrywają. Szczególnie Nagle!, Scream, Mucha, NSC, Kurc, udostępniają na swoich profilach FB treści sponsorowane. Choć Nagle! robi wyjątki, bo udostępniali też z dużym opóźnieniem moje dwa filmy "Krop po kroku" i "Contrition" (z miniatury tego drugiego jestem szczególnie dumny :] )

Unboxingi są też popularne wśród twórców dlatego że taki materiał najłatwiej zrobić.
Do recenzji już trzeba komiks przeczytać, do takiego unboxingu twórcą nawet nie chce się minimalnie wysilić i sprawdzić jak poprawnie wymawia się imiona i nazwiska autorów.

Jeśli masz na myśli tylko wyciąganie komiksów z pudła to tak. Natomiast mój film jest całkowitym zaprzeczeniem tego, że nagranie unboxingu w stylu '@Wombai' to łatwa robota, niewymagająca przygotowania. Ale znowu, to jest szalenie rozległy temat na osobną dyskusję. Bo można się przygotować i PRZYGOTOWAĆ. Za procesem nagrywania stoi bardzo wiele czynników. Właśnie kiedy to piszę córka woła mnie na rower, więc powoli kończę.

Ja bym chciał, żeby każdy wydawca miał taki kanał, jak Lost in Time - coś na kształt unboxingu....

W pełni się zgadzam! To co robi LiT jest podręcznikowym przykładem jak powinny wyglądać treści na kanale każdego wydawcy komiksów. Poza stroną www z przykładowymi planszami, powinny być takie filmy z prezentacją komiksu, dosłownie 1 minuta.

Na koniec @Comzilla! - z Tobą zgadzam się w całej rozciągłości i w sumie mam bardzo podobnie.
Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dzięki za tę dyskusję.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #182 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2024, 18:34:28 »
Dla mnie sam fakt, że grupa jest zamknięta, świadczy o tym, że coś jest nie tak.
Przypuszczam że nie miałeś sytuacji gdzie Facebook wysyła Ci powiadomienie, że np. znajoma jakiej od kilku lat nie widziałeś ma problem, bo jej noworodek nie chce jeść.
Żeby dało się z Facebooka korzystać to trzeba się de facto zamknąć w bańkach (czyli wszystko poustawiać tak, żeby jak najmniej treści spoza obserwowanych grup/osób się pokazywało), bo większość Facebooka to śmietnik, a grupy publiczne to wysypiska śmieci.
Wracając do powiadomień - napisz na grupie publicznej a część osób które znasz dostanie powiadomienia, a reszcie wyświetli się po prostu na tzw. głównej co i gdzie pisałeś. Rozumiem że można narzekać na to, że grupa jest "prywatna", bo wtedy bez konta/logowania nie da się czytać, ale spójrz na to w ten sposób - bez konta/logowania i tak nic nie wniósłbyś do grupy publicznej (nie mógłbyś nic napisać itp.), więc grupa na ograniczeniu widoczności nic nie traci...
No i oczywiście spam i inne tego typu rzeczy o jakich pisze @Comzilla!, ale to wszystko pod jeden śmietnik podpada.

mnie natomiast zastanawia ze grupa ma 13 tys czlonkow
a feedback, rozmowy, lajki itp sa tam marginalne :)
Na pewno ma to związek z algorytmami/pozycjonowaniem na Facebooku, są okresy kiedy posty z KBG i KKK mi się wyświetlają, a są, tak jak obecnie, od kilku miesięcy przynajmniej, że w ogóle postów z tych grup nie widzę i jak chcę się do nich dostać to muszę wyszukać na pasku bocznym/w wyszukiwarce... Ale jw. były okresy gdzie co drugi post na tzw. głównej miałem z tych grup. Na to co widać ma wpływ "aktywność" własna, ale też potencjał reklamowy itp., a częściowo jest to pewnie kompletnie losowe...

Offline studio_lain

« Odpowiedź #183 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2024, 18:39:51 »
tak ja tez uwazam, ze to pewnie robota algorytmow itp

ale SL ma jakies 3 tys obserwujacych i najwieksze hity osiagaja bez reklamy jakies 200 lajkow
wpisy z linkami po jakies 30

az tak by cielo zasiegi? a moze po porstu ludzie nie sa zainteresowani tymi informacjami?

tu nie chodzi o to ze te grupy to sciema czy cos... tylko - nie tylko mnie pewnie - to zaskakuje
przy takiej ilosci osob to tam powinny trwac gorace dyskusje o wzyszosci batmana nad supermanem ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Morgana -można już kupić!
Tablica Wenus - sierpień
Aphorodite IX - sierpień
Mordercza kołysanka - wrzesień
Spawn King - wrzesień
Vae Victis - październik
Haunt - październik
Solo - listopad
Spawn Dark Ages - listopad
ABC Warriors - grudzień
Sonata - grudzień

Offline Popiel

« Odpowiedź #184 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2024, 19:04:48 »
Obejrzałem dwadzieścia pięć minut i mam kilka pytań.

Czemu nie prezentujesz komiksów po ich rozpakowaniu? Masz jakąś specjalną technikę, którą chcesz się pochwalić? Praca scyzoryka, podrzucanie i cięcie w locie maczetą? Nigdy nie rozumiałem czemu ktoś uważa, że interesujące jest pokazywanie na filmie jak szarpie się folię/tekturę kłami i pazurami.

Te Twoje sformułowania:
- "Nie czytałem, nie znam, ale kiedyś widziałem kreskówkę, może zerknę na emeryturze";
- "A tu mamy jakieś macki, krew i potwory";
- "Będzie zaciukiwał złoli";
- "tu będą pewnie tematy związane z...";
- "a tego nie czytałem, ale koszulkę taką by nosił";
- co to jest "kreska superbohaterska"?
- co ma wspólnego odklejona folia ze złym wydrukowaniem komiksu?

Ech. Jesteś kolejną postacią, która nie wie kompletnie o czym mówi. Gdybyś to wszystko spisał, to byłby jeden wielki bełkot - pewnie stąd propsowanie filmów, bo tam chociaż coś się rusza i ludziom umykają wypowiadane indolencyjne bzdury.

Idealne podsumowanie jest przy końcu (czyli w okolicach 25 minuty - a to dopiero mniej niż 1/3 materiału!). Mówisz: "za dużo tych tytułów, aż mi się w głowie zaczyna kręcić".

I to jest sama prawda. I za to plus. Nie zmuszaj się. Nie męcz. Naprawdę nie powiedziałeś nic, czego nie można wyczytać na stronie sklepu - ilość stron, cena okładkowa, okładka miękka czy twarda, autorzy...

Ech, kolejny atencjusz-zajawkowicz, który ma parcie na szkło, ale poza tym to już niezbyt wiele do powiedzenia.

Offline kostuch

« Odpowiedź #185 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2024, 19:48:16 »
Ech, kolejny atencjusz-zajawkowicz, który ma parcie na szkło, ale poza tym to już niezbyt wiele do powiedzenia.

Poprostu chyba jednym wystarczy ze wkleja zdjecie chociazby tutaj na forum ze swoimi zakupami a inni musza klepac te comiesieczne uboxingi na jutubie

Unboxingow nie ogladam bo szkoda na to czasu ale osobiscie bardziej mnie razi podpisywanie slowem "recenzja" kopiuj wklej bełkotow ktore dla kazdego recenzowanego komiksu wygladaja niemal identycznie. Ja juz nie mowie ze kazdy ma podchodzic do tematu recenzji jak np @cojapacze ale jak ktos ma wywalone na porzadny research i mala wiedze z danego zagadnienia(wielokrotnie problemem jest np tak wydawaloby sie fundamentalna sprawa jak poprawne przeczytanie nazwisk autorow)  to niech chociaz bedzie uczciwy i material opisuje jako prezentacja a nie recenzja

Offline komiks

« Odpowiedź #186 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2024, 20:06:51 »
Przypuszczam że nie miałeś sytuacji gdzie Facebook wysyła Ci powiadomienie, że np. znajoma jakiej od kilku lat nie widziałeś ma problem, bo jej noworodek nie chce jeść.
Nie mam konta FB.

Żeby dało się z Facebooka korzystać to trzeba się de facto zamknąć w bańkach (czyli wszystko poustawiać tak, żeby jak najmniej treści spoza obserwowanych grup/osób się pokazywało), bo większość Facebooka to śmietnik, a grupy publiczne to wysypiska śmieci.
To rzeczywiście jakiś masochizm, nie rozumiem dlaczego ludzie z tego korzystają.

Wracając do powiadomień - napisz na grupie publicznej a część osób które znasz dostanie powiadomienia, a reszcie wyświetli się po prostu na tzw. głównej co i gdzie pisałeś. Rozumiem że można narzekać na to, że grupa jest "prywatna", bo wtedy bez konta/logowania nie da się czytać, ale spójrz na to w ten sposób - bez konta/logowania i tak nic nie wniósłbyś do grupy publicznej (nie mógłbyś nic napisać itp.), więc grupa na ograniczeniu widoczności nic nie traci...
No i oczywiście spam i inne tego typu rzeczy o jakich pisze @Comzilla!, ale to wszystko pod jeden śmietnik podpada.
To forum jest przykładem, że nie trzeba się zamykać na świat. Czy jest to z korzyścią dla samego forum? Myślę, że tak, bo ja najpierw tylko czytałem, potem postanowiłem założyć konto, żeby brać udział w tym, co czytam. Jest jeszcze sprawa popularyzacji komiksów, zamknięte grupy temu nie sprzyjają.

Na pewno ma to związek z algorytmami/pozycjonowaniem na Facebooku, są okresy kiedy posty z KBG i KKK mi się wyświetlają, a są, tak jak obecnie, od kilku miesięcy przynajmniej, że w ogóle postów z tych grup nie widzę i jak chcę się do nich dostać to muszę wyszukać na pasku bocznym/w wyszukiwarce... Ale jw. były okresy gdzie co drugi post na tzw. głównej miałem z tych grup. Na to co widać ma wpływ "aktywność" własna, ale też potencjał reklamowy itp., a częściowo jest to pewnie kompletnie losowe...
To występuje również na youtube, te firmy chcą decydować, co kto może oglądać i kiedy. Można się na to nie godzić i obchodzić system, ale do dla chcących, jak komuś nie zależy, to dostaje co mu dają.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Wombai

« Odpowiedź #187 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2024, 21:29:07 »
@Popiel tylko się uśmiechnąłem :)
Łatwość z jaką przychodzi Ci ocenianie człowieka, którego kompletnie nie znasz, bardzo dużo o Tobie mówi. I nie jest to nic pozytywnego.

Rzucasz wyrwanymi z kontekstu frazami, nie rozumiesz, albo nie podoba Ci się konwencja, a na deser nazywasz mnie atencjuszem, który nie wie co gada i się nie zna. Mam na kanale 214 filmów, mniej niż 25% z nich to szerokorozumiane unboxingi. Udział ten ciągle spada na rzecz recenzji i prezentacji konkretnych tytułów. Jak każdy inteligentny człowiek ciągle się uczę, rozwijam swój kanał, staram się poprawiać jakość.
Nie podoba Ci się, to proszę omijaj szerokim łukiem. Ty nie potrzebujesz mnie do szczęścia, a ja Ciebie.
Pokój z Tobą.

Offline Enceladus

« Odpowiedź #188 dnia: Pn, 29 Kwiecień 2024, 22:07:49 »
W wolnej chwili zdarza mi sie obejrzec jakis filmik poswiecony komiksom - chcac nie chcac, nawet jesli nie podobal mi sie poziom danego filmiku to bywalo (kilkanascie razy a moze i wiecej) ze zakupilem dany komiks, bo jednak cos mnie zaintrygowalo w danym tytule (w koncu decyzja nalezy do mnie).
Takie kanaly sa jednak potrzebne - czy nam pasuja czy nie... Wombai, Lubiekomiksy, Sylwek itd.
Nie wszystko musi byc idealne aby moc czerpac z tego wiedze potrzebna do zainteresowania danym tytulem.
He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!

Offline Popiel

« Odpowiedź #189 dnia: Wt, 30 Kwiecień 2024, 00:21:42 »
@Popiel tylko się uśmiechnąłem :)
Łatwość z jaką przychodzi Ci ocenianie człowieka, którego kompletnie nie znasz, bardzo dużo o Tobie mówi.
Nie oceniam człowieka - może masz kolonię małych pand i wieczorami lubisz oglądać konstelacje gwiazd. Nie wiem. Oceniam kontent, który przedstawiłeś, a który - tak w sferze werbalnej jak i wizualnej, nie ma dla mnie - czytelnika komiksów - większej wartości.

Rób swoje, licz się z krytyką, nie płacz, że ciężko.

Albo Cię to kręci albo nie. Tyle.

Offline RysioBercik

• Polubień: 0
  • Przybyłem, zobaczyłem, wróciłem się
« Odpowiedź #190 dnia: Pt, 11 Lipiec 2025, 15:44:43 »
Może już mam zwidy od filmików, ale widziałem ostatnio Jarka
https://www.lublin112.pl/zderzenie-volkswagena-z-radiowozem-sa-utrudnienia-w-ruchu-zdjecia/
« Ostatnia zmiana: Pt, 11 Lipiec 2025, 16:33:46 wysłana przez RysioBercik »