...No i najgorsze, że nikt się oficjalnie nie chwali skąd ma te komiksy. W przypadku recenzji gier praktycznie zawsze jest informacja skąd autor ma grę.
W każdym moim filmie, czy to unboxing, czy recenzja mówię, albo jest to w opisie, że komiksy zakupiłem z własnych środków i są częścią mojej prywatnej kolekcji. Miałem kilka propozycji otrzymania darmowych egzemplarzy do recenzji, ze wszystkich zrezygnowałem, właśnie dlatego, że cenię sobie moją niezależność.
Nie mam ciśnienia, że coś muszę przeczytać szybciej, później, nagrać o tym film itp. Po drugie sam element sympatii i wdzięczności, że coś się dostało, w jakimś stopniu rzutuje na stronniczość opinii.

To jest dla mnie problem, dlatego podchodzę z dużą rezerwą do tego co mówią youtuberzy....
Jak trochę poobserwujesz, to wyłapiesz kto dostaje komiksy, kto część kupuje sam, gdzie jest barter, itd.
Obecnie prawo nakazuje oznaczanie taki materiałów jako "sponsorowany", jeśli ktoś tego nie robi, to może się liczyć z poważnymi konsekwencjami ze strony UOKiKu i skarbówki.
Wiem dość dokładnie, którzy YouTuberzy dostają komiksy i które, a które kupują sami.
Generalnie sami wydawcy też jakoś tego nie ukrywają. Szczególnie Nagle!, Scream, Mucha, NSC, Kurc, udostępniają na swoich profilach FB treści sponsorowane. Choć Nagle! robi wyjątki, bo udostępniali też z dużym opóźnieniem moje dwa filmy "Krop po kroku" i "Contrition" (z miniatury tego drugiego jestem szczególnie dumny :] )
Unboxingi są też popularne wśród twórców dlatego że taki materiał najłatwiej zrobić.
Do recenzji już trzeba komiks przeczytać, do takiego unboxingu twórcą nawet nie chce się minimalnie wysilić i sprawdzić jak poprawnie wymawia się imiona i nazwiska autorów.
Jeśli masz na myśli tylko wyciąganie komiksów z pudła to tak. Natomiast mój film jest całkowitym zaprzeczeniem tego, że nagranie unboxingu w stylu '@Wombai' to łatwa robota, niewymagająca przygotowania. Ale znowu, to jest szalenie rozległy temat na osobną dyskusję. Bo można się przygotować i PRZYGOTOWAĆ. Za procesem nagrywania stoi bardzo wiele czynników. Właśnie kiedy to piszę córka woła mnie na rower, więc powoli kończę.
Ja bym chciał, żeby każdy wydawca miał taki kanał, jak Lost in Time - coś na kształt unboxingu....
W pełni się zgadzam! To co robi LiT jest podręcznikowym przykładem jak powinny wyglądać treści na kanale każdego wydawcy komiksów. Poza stroną www z przykładowymi planszami, powinny być takie filmy z prezentacją komiksu, dosłownie 1 minuta.
Na koniec @Comzilla! - z Tobą zgadzam się w całej rozciągłości i w sumie mam bardzo podobnie.
Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dzięki za tę dyskusję.