Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723822 razy)

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #3060 dnia: Wt, 16 Styczeń 2024, 18:50:31 »
https://www.gildia.pl/komiksy/578712-encyklopedia-kreskowek-wyssanych-z-mietowek

Tak patrzę na te przykładowe strony i faktycznie, absolutnie autorzy tworząc te komiksy nie naśladowali stylu Baranowskiego xD Również nie wzorowali się na nim ani nie odtwarzali jego kreski.

Nie zrozumiał. Cóż... A ja miałem to ugryźć z innej strony, ale teraz to już nie ma sensu. Twoja jest smaczniejsza.

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #3061 dnia: Wt, 16 Styczeń 2024, 19:56:46 »
Przecież ja cały czas mówię o tym, że powinny być opcje, żeby ich nikomu nie zabierać.
No dobra, czyli jak wydajemy, to zawsze w 2 wersjach? Wydanie kieszonkowe na miękko, najlepiej rozbite na 5 tomów i kolekcjonerskie - wielki integral na twardo. A może jeszcze dorzućmy średni rozmiar w oprawie z obwolutą, żeby był większy wybór?
To bez sensu!
Obecnie tytuły wychodzą i budżetowo i kolekcjonersko, i "normalnie". Zależnie od tytułu. Klasyki miały już masę wydań tanich, teraz czas na kolekcjonerskie. Ja np. chciałbym Sisters w integralu w mniejszym formacie. Ale jest wydawane w większym pojedyncze zeszyty. Albo żeby Avatar nie nie wychodził w pojedynczych twardych oprawach, tylko też w integralu (lubię integrale). Ale wychodzi jak wychodzi.
Chcę powiedzieć, że jest tyle tytułów na rynku, że każdy znajdzie coś dla siebie. Coś co mu podpasuje i treścią, i oprawą.

Ależ ja się z tym w 100% zgadzam. Tyle, że jak ten czytelnik się obrazi, to nie on poniesie konsekwencje.
Tylko na co ma się obrażać? Że komiks ma większy rozmiar niż się spodziewał? :o Równie dobrze wydawcy mogą zacząć wydawać kieszonkowe tomiki i kogoś urazi, że jest za mały. Wszystkim nie dogodzisz. A jak zaczniemy wydawać w dwu standardach, to domniemany czytelnik zobaczy u znajomego wielki komiks i pomyśli "o tak, też bym sobie taki kupił", pójdzie do internetów, kupi pierwszy lepszy tani i... się obrazi bo przyjdzie mały. A on chciał duży. I po co wydawnictwo robi zamieszanie i wydaje w różnych wersjach :o

Ja nie chcę tych pozycji. Mam swoje. I nie interesuje mnie nic, czego nie mogę w nich czytać.
Ok, droga wolna. Pytałeś tylko jak czytać "takie coś" (w domyśle duże formaty) to odpowiedziałem. Da się? Da! Tobie to nie pasuje? Trudno, będę z tym żyć.

Tu popełniasz podstawowy błąd: ja nie piszę o sobie. Ja sobie radzę i poradzę sobie bez względu na to, w którym kierunku pójdzie rynek. Najwyżej przestanę kupować.
To po co się bawisz w adwokata diabła? Robiłeś jakiś badania nt. jakie formaty lubi czytać ktoś kto nie czyta, ale może zechce?

Na marginesie, w mojej bibliotece nie ma komiksów.
To zmień bibliotekę lub powiedz bibliotekażowi by poszerzył asortyment ;)

Online Leyek

« Odpowiedź #3062 dnia: Wt, 16 Styczeń 2024, 21:31:22 »
No i jest jedna z najważniejszych nagród literackich w Polsce dla komiksu :) !!!!!

Jacek się zaplątał odbierając Paszport Polityki i zapomniał podziękować wydawcy to ja nadrabiam i gratuluję Kulturze Gniewu :)

EDIT. A na dodatek piękne przemówienie Jacka propagujące komiks i ładny show z przewidzianej minuty wyciągnięte spokojnie z 5 min ;)
« Ostatnia zmiana: Wt, 16 Styczeń 2024, 21:36:28 wysłana przez Leyek »

Offline holcman

« Odpowiedź #3063 dnia: Wt, 16 Styczeń 2024, 21:53:09 »
No i jest jedna z najważniejszych nagród literackich w Polsce dla komiksu :) !!!!!

Jacek się zaplątał odbierając Paszport Polityki i zapomniał podziękować wydawcy to ja nadrabiam i gratuluję Kulturze Gniewu :)

Wszystkie gratulacje należą się Jackowi! Ja się po prostu cieszę, że mogę być jego wydawcą.

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #3064 dnia: Śr, 17 Styczeń 2024, 12:56:02 »

« Odpowiedź #3065 dnia: Śr, 17 Styczeń 2024, 17:19:11 »
No dobra, czyli jak wydajemy, to zawsze w 2 wersjach? Wydanie kieszonkowe na miękko, najlepiej rozbite na 5 tomów i kolekcjonerskie - wielki integral na twardo. A może jeszcze dorzućmy średni rozmiar w oprawie z obwolutą, żeby był większy wybór?
To bez sensu!
Obecnie tytuły wychodzą i budżetowo i kolekcjonersko, i "normalnie". Zależnie od tytułu. Klasyki miały już masę wydań tanich, teraz czas na kolekcjonerskie. Ja np. chciałbym Sisters w integralu w mniejszym formacie. Ale jest wydawane w większym pojedyncze zeszyty. Albo żeby Avatar nie nie wychodził w pojedynczych twardych oprawach, tylko też w integralu (lubię integrale). Ale wychodzi jak wychodzi.
Chcę powiedzieć, że jest tyle tytułów na rynku, że każdy znajdzie coś dla siebie. Coś co mu podpasuje i treścią, i oprawą.
 Tylko na co ma się obrażać? Że komiks ma większy rozmiar niż się spodziewał? :o Równie dobrze wydawcy mogą zacząć wydawać kieszonkowe tomiki i kogoś urazi, że jest za mały. Wszystkim nie dogodzisz. A jak zaczniemy wydawać w dwu standardach, to domniemany czytelnik zobaczy u znajomego wielki komiks i pomyśli "o tak, też bym sobie taki kupił", pójdzie do internetów, kupi pierwszy lepszy tani i... się obrazi bo przyjdzie mały. A on chciał duży. I po co wydawnictwo robi zamieszanie i wydaje w różnych wersjach :o
 Ok, droga wolna. Pytałeś tylko jak czytać "takie coś" (w domyśle duże formaty) to odpowiedziałem. Da się? Da! Tobie to nie pasuje? Trudno, będę z tym żyć.
 To po co się bawisz w adwokata diabła? Robiłeś jakiś badania nt. jakie formaty lubi czytać ktoś kto nie czyta, ale może zechce?
 To zmień bibliotekę lub powiedz bibliotekażowi by poszerzył asortyment ;)

Stary, wybacz, ale ta rozmowa zupełnie nam się nie klei. Możemy sobie bez jakiejkolwiek urazy już pójść w swoje strony?

Offline Death

Offline Guru_Komiksu

« Odpowiedź #3067 dnia: Cz, 18 Styczeń 2024, 14:32:11 »
Odesłano mnie tutaj z pytaniem na temat nakładów komiksów: Festiwalu oraz Złotej Kolekcji Janka Kozy. Ile poszczególnych egzemplarzy wynoszą nakłady ww. komiksów?

Offline Konrad

« Odpowiedź #3068 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 04:07:26 »
Taka zapowiedź na marzec:
18 stycznia 1934 roku - dokładnie 90 lat temu! - ekipa w składzie Karpiński, Ostrowski, Daszyński i Osiecki zdobyli szczyt Mercedario (6720 m n.p.m) w Andach. Było to pierwsze w historii udokumentowane zdobycie tego szczytu.

Komiks o tej wyprawie, „Wyżej niż kondory” Anny Zalewskiej na podstawie wspomnień Wiktora Ostrowskiego, wydamy w marcu - w 90. rocznicę zdobycia Aconcagua (6960 m n.p.m), najwyższego szczytu Andów oraz całej Ameryki nową wschodnią drogą nazywaną od tamtej pory „Ruta de los Polacos”).

Online Leyek

« Odpowiedź #3069 dnia: Pt, 19 Styczeń 2024, 12:42:50 »
Festiwal Jacka Świdzińskiego trwa w najlepsze! I bardzo dobrze!
Zachęcamy do odsłuchania najnowszej rozmowy z autorem m.in. „Festiwalu” na antenie Off Radio Kraków
Jak doszło do tego, że projekt w zamyśle propagandowy, jakim miał być festiwal, wymknął się spod kontroli władz komunistycznych, stając się świętem dialogu i szczeliną do zachodniego świata? Co z tym wszystkim mieli wspólnego Wojciech Fangor i Marek Hłasko? I czemu komiks wciąż funkcjonuje w Polsce jako gatunek marginalizowany i niszowy?

https://off.radiokrakow.pl/podcasty/chcemy-wiecej-madrzej-i-lepiej-rozmowa-z-jackiem-swidzinskim-autorem-komiksu-festiwal

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #3070 dnia: So, 20 Styczeń 2024, 11:41:44 »
Bardzo fajna rozmowa. Mniej o komiksie, a dużo o samym wydarzeniu, o sytuacji społeczno-politycznej w naszym pięknym kraju, o ludziach którzy wtedy żyli. Dobra lekcja historii.

Offline parsom

« Odpowiedź #3071 dnia: Pn, 05 Luty 2024, 13:14:04 »
Pytanie do posiadaczy "Opowieści grabarza" - czy też macie przednią okładkę mniej wystającą od tylnej (w sensie - węższą)? Bo nie wiem, czy to cały nakład czy tylko mnie się tak trafiło.

Offline michał81

« Odpowiedź #3072 dnia: Pn, 05 Luty 2024, 13:29:17 »
Pytanie do posiadaczy "Opowieści grabarza" - czy też macie przednią okładkę mniej wystającą od tylnej (w sensie - węższą)? Bo nie wiem, czy to cały nakład czy tylko mnie się tak trafiło.
Też tak mam. Wg mnie jest źle wklejona okładka.

Offline parsom

« Odpowiedź #3073 dnia: Pn, 05 Luty 2024, 14:04:44 »
No masz, u mnie to wygląda jakby ta okładka była przesunięta z jednej strony w górę. Rzeczywiście wygląda na złe wklejenie - przez co w zasadzie każdy bok jest krzywy. Teraz pytanie, czy to jednak cały nakład taki...

Offline Pinto

« Odpowiedź #3074 dnia: Pn, 05 Luty 2024, 15:47:40 »
To jest najczęstsza chała odstawiana przez nasze drukarnie, zwłaszcza BZGraf. Ja coś takiego od razu reklamuję.