Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723819 razy)

Offline Death

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #2970 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 22:32:52 »

Offline LukCook

« Odpowiedź #2971 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 22:33:59 »
Nie, nie robimy tego ze względu na oszczędności, po prosu naszym zdaniem tak będzie lepiej. Kropka. A już te emocjonalne szantaże o robieniu z czytelników idiotów to naprawdę możesz sobie darować. Lepiej zamilczeć.

Jest taki plan. Ale może nie dojść do skutku bo format nie jest NORMALNY :-)

Płynne przejście od szantażu emocjonalnego do szantażu  ;D :D

Na poważnie to naprawdę aż taka petarda graficzna nie jest, żeby zmniejszenie formatu aż tak zburzyło odbiór.
« Ostatnia zmiana: Śr, 10 Styczeń 2024, 22:36:00 wysłana przez LukCook »

Online Leyek

« Odpowiedź #2972 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 22:40:31 »
A myślisz, że ten nowy format nie był konsultowany z autorem?

Bądźmy poważni. Dobrze każdy wie jak wyglądają konsultacje/negocjacje jak jedna strona ma miażdżącą przewagę. Zresztą parę postów praktycznie sam to potwierdziłeś:

Nie, nie robimy tego ze względu na oszczędności, po prosu naszym zdaniem tak będzie lepiej. Kropka.

Offline holcman

« Odpowiedź #2973 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 22:46:49 »
Bądźmy poważni. Dobrze każdy wie jak wyglądają konsultacje/negocjacje jak jedna strona ma miażdżącą przewagę. Zresztą parę postów praktycznie sam to potwierdziłeś:

No to popytaj autorów, jak się z nami pracuje :-) Jaka miażdżąca przewaga? Na którym fragmencie boiska? I tak samo często, jak ze względu na warstwę graficzną proponujemy autorom format mniejszy to sugerujemy również powiększenie formatu (vide Rycerz Janek, czy komiks z marca, nad którym właśnie pracujemy). A czasami autor przychodzi z wizją, którą staramy się wiernie odtworzyć. A czasami nie ma żadnego wyobrażenia o tym, jak książka powinna wyglądać.

Ale lepiej węszyć spiski i dorabiać niestworzone teorie :-)

I tak, naszym zdaniem będzie lepiej, ale to zdanie zrodziło się z rozmów z autorem, a nie przy użyciu siły.

Offline pablomas

« Odpowiedź #2974 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 22:58:10 »
Ha
« Ostatnia zmiana: Śr, 10 Styczeń 2024, 23:01:10 wysłana przez pablomas »

Offline michał81

« Odpowiedź #2975 dnia: Śr, 10 Styczeń 2024, 23:45:22 »
Czytałem Rycerza Janka w wersji angielskiej i tam naprawdę wystarcza format amerykańskiej zeszytówki, choć ja wolę format OHC lub DC Deluxe (albo Muchowy) jak zwał tak zwał. Szkoda tylko, że polskie wydanie jego wygląda ubogo w porównaniu z amerykańskim. :(

Komiks Baranowskiego to inna bajka, tam prawie każda pozycja to pasuje do innego formatu.

Widzę, że Opowieści Grabarza będą pasowały formatem do zbiorczych Jeża Jerzego, super, ale czemu na twardo, przecież to tylko 150 stron, no chyba że będzie panorama, no to wtedy rozumiem?
« Ostatnia zmiana: Śr, 10 Styczeń 2024, 23:47:46 wysłana przez michał81 »

Offline greg0

« Odpowiedź #2976 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 01:06:05 »
Dzięki za info. Wylatuje z koszyka.
Wylatuje.
Nie, nie robię tego ze względu na oszczędności, po prosu moim zdaniem tak będzie lepiej. 
Edit:
Kropka.
« Ostatnia zmiana: Cz, 11 Styczeń 2024, 01:15:52 wysłana przez greg0 »
Ważne żeby narzekać...

Offline PJP

« Odpowiedź #2977 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 08:10:48 »
No cóż, czytelnik wyżej trochę racji ma z tym rozwojem rynku kolekcjonerskiego. Tylko trochę, bo jednak inne wydania są też dostępne. Co do Grabarza to raczej jestem na nie wobec wydania mniejszego niż klasyczne, ale z ciekawości się skuszę - żeby tradycyjnie skrytykować, jeśli ten format będzie badziewny 8)

« Odpowiedź #2978 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 08:36:19 »
Cóż, ten brak odpowiedzi mówi dużo więcej, niż mogłaby przekazać jakakolwiek faktyczna. Teraz już znam swoje miejsce.

Nie miałem pojęcia, że wywyższanie się na forum internetowym stanowi część dobrego biznes planu. Ale w końcu to nie ja jestem potentatem wydawniczym, nie znam się na korporacjach.

szczególnie odnośnie wydań komiksów TB - które ukazały się i ukazują we wszelkich możliwych formatach i konfiguracjach.

To akurat nie jest prawda. Ale skoro taka wersja lepiej pasuje do narracji...

Offline holcman

« Odpowiedź #2979 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 08:47:13 »
Cóż, ten brak odpowiedzi mówi dużo więcej, niż mogłaby przekazać jakakolwiek faktyczna. Teraz już znam swoje miejsce.

Nie miałem pojęcia, że wywyższanie się na forum internetowym stanowi część dobrego biznes planu. Ale w końcu to nie ja jestem potentatem wydawniczym, nie znam się na korporacjach.

To akurat nie jest prawda. Ale skoro taka wersja lepiej pasuje do narracji...

Ten brak odpowiedzi mówi tylko o jednym - wysłałem Pana post do wspólników, żeby też go poznali i mogli się wypowiedzieć. Nie jest to post, na który odpowiada się szybko.

Wywyższanie się? Gdzie?

Offline holcman

« Odpowiedź #2980 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 09:09:26 »
Czytałem Rycerza Janka w wersji angielskiej i tam naprawdę wystarcza format amerykańskiej zeszytówki

Jednemu czytelnikowi wystarcza format zeszytowy do „Rycerza Janka”, a drugiemu nie podoba się B5 przy „Opowieściach Grabarza”. I bądź tu człowieku mądry. Kilka postów wyżej napisałem, czym kierujemy się dobierając formaty i póki co ta metoda się sprawdza, co oznacza że w jakichś 80% przypadków jesteśmy zadowoleni z efektu końcowego :-)

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #2981 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 09:46:10 »
Skoro już jestem na tym forum i jestem autorem wydawanym przez Kulturę Gniewu, to tylko napiszę w kwestii tej pozycji siły i narzucania przez wydawcę autorom jak mają wyglądać ich komiksy. Kiedy wydawaliśmy "Jeśli zrobisz to teraz..." to obecny tu Szymon Holcman zapytał dosłownie "jak Wam się marzy, żeby ten komiks był wydany?". I został wydany w formie i formacie jaki podaliśmy. Jako "nice to have" podaliśmy płócienny grzbiet, ale też nie urodziliśmy się wczoraj i wiemy, że takie pierdoły to dodatkowy koszt i podwyższa cenę komiksu, a nie chcieliśmy, żeby ten był drogi, więc się przy tym nie upieraliśmy.

Co do "Grabarza". Kurczę, przecież ten komiks ma zwykle trzy rzędy kadrów, po dwa kadry w rzędzie, duże dymki i liternictwo i też te teksty nie są jakoś specjalnie obszerne, niespecjalnie szczegółowe rysunki a format 165x260 to nie jest przecież jakiś kieszonkowy maluch. Ktoś wspominał o Lucky Luku i Tintinie - to było przegięcie. Ale tu? No ale rozumiem, macie tu wydawcę m.in. od tego, żeby wyrażać swoje niezadowolenie, ale chyba nie oczekujecie, że pod wpływem opinii pięciu osób z forum zmielą cały nakład i zrobią Wam nowy w formacie A4 :)

Offline parsom

« Odpowiedź #2982 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 11:02:17 »
Ludzie, weźcie wy może więcej czytajcie, a mniej się nadymajcie...

Offline nekro

« Odpowiedź #2983 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 11:25:54 »
Jaszczu- niestety to format 165x235 mm, a nie 260mm jak napisałeś. Format pomniejszony aż o 38% w stosunku do oryginału.
Zobaczymy jak to wyjdzie.

Offline Death

« Odpowiedź #2984 dnia: Cz, 11 Styczeń 2024, 11:35:28 »
Wylatuje.
Nie, nie robię tego ze względu na oszczędności, po prosu moim zdaniem tak będzie lepiej. 
Edit:
Kropka.
U mnie takie pomniejszone wydania wylatują od razu. Miałem brać tego Grabarza, ale właśnie nie wezmę ze względu na format. Już od początku się zastanawiałem czy pomniejszą, zanim jeszcze zaczęliście pisać na forum i jak się okazało, że tak, to decyzja była prosta. Tymka i Mistrza oraz Jeża Jerzego też nie brałem pod uwagę jak tylko okazało się, że będzie mały format.
Tak samo nie brałem na przykład Trylogii Nikopola z Egmontu, jak było takie małe wydanie. Po prostu nie.