Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 723540 razy)

Offline Sędzia

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #2730 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 21:49:34 »
Mnie tam to rybka, bo swoje przeczytałem i sprzedałem a nowego wydania nie kupię, ale Leyka rozumiem i się z nim zgadzam. Skoro będą nowe odcinki, to powinniście wydać je zbiorczo jako tom 4 dla tych co wcześniej kupili 3 tomy kompletnego wydania. A tak, jeśli ktoś chce mieć komplet, to zmuszacie go do kupienia ponownie czegoś, za co Wam już zapłacił.

Online Leyek

« Odpowiedź #2731 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 21:51:07 »
Słucham? Ktoś kogoś zmusza do kupowania? TiM to jest komiks dla dzieci i jest cała masa dzieciaków, która na poprzednie wydanie się nie załapała. Więc wznawiamy tytuł w innej formie.

Tak, tak i to dzieciaki wykupiły to pierwsze wydanie :) Bądźmy poważni. Przecież i Pan i ja dobrze wiemy, że w połowie, a pewnie i w większej części to zbiorcze wydanie kupiły stare chłopy (i kobiety) co znali te historię z Komiksowa (część dla siebie i swoich dzieciaków, część tylko dla siebie lub siebie i dzieciaków z przyszłości).
A i na pewno tym dzieciakom co się nie załapały na poprzednie wydanie najbardziej zależy na nowych historiach (jeśli żadnych nie znają to wszystko będzie przecież dla nich nowe) ;)

Offline holcman

« Odpowiedź #2732 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 21:53:26 »
Mnie tam to rybka, bo swoje przeczytałem i sprzedałem a nowego wydania nie kupię, ale Leyka rozumiem i się z nim zgadzam. Skoro będą nowe odcinki, to powinniście wydać je zbiorczo jako tom 4 dla tych co wcześniej kupili 3 tomy kompletnego wydania. A tak, jeśli ktoś chce mieć komplet, to zmuszacie go do kupienia ponownie czegoś, za co Wam już zapłacił.

Nikt nie jest do czegoś zmuszany. I skąd wiecie, że taki 4 tom - ale w innej szacie graficznej - nie powstanie za jakiś czas? Ale wiadomo, wydawca najgorszy.

I nic nie powinniśmy oprócz robienia wszystkiego, jak najlepiej potrafimy. 

Online Leyek

« Odpowiedź #2733 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 21:57:42 »
Nikt nie jest do czegoś zmuszany. I skąd wiecie, że taki 4 tom - ale w innej szacie graficznej - nie powstanie za jakiś czas? Ale wiadomo, wydawca najgorszy.

Nic nie zostało zapowiedziane to skąd mamy wiedzieć? ;)
Ostatnio same dla Was wyróżnienia, nagrody itd. to trochę narzekania nie zaszkodzi, co byście nie obrośli w piórka ;)

A co do "zmuszania" - pisze Pan jakby sam nie był fanem komiksów i nie wiedział, że nieraz nawet 1 plansza nieznana w innym wydaniu, to jest jak skarb, który trzeba znać ;)

Offline holcman

« Odpowiedź #2734 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 22:00:28 »
Tak, tak i to dzieciaki wykupiły to pierwsze wydanie :) Bądźmy poważni. Przecież i Pan i ja dobrze wiemy, że w połowie, a pewnie i w większej części to zbiorcze wydanie kupiły stare chłopy (i kobiety) co znali te historię z Komiksowa (część dla siebie i swoich dzieciaków, część tylko dla siebie lub siebie i dzieciaków z przyszłości).
A i na pewno tym dzieciakom co się nie załapały na poprzednie wydanie najbardziej zależy na nowych historiach (jeśli żadnych nie znają to wszystko będzie przecież dla nich nowe) ;)

Nie panujmy sobie, to raz.
Dwa - nawet nie wiesz do ilu dzieciaków, które wcześniej o TiM nie słyszały, trafiło to wydanie sprzed w sumie blisko dekady. I te dzieciaki dzisiaj już nie będą tych komiksów kupować, bo w międzyczasie dorosły. Nowe wydanie jest dla nowych dziecięcych czytelników. A nowe historie chcą tworzyć autorzy, a z różnych względów nie mogą sobie pozwolić na tworzenie ich masowo tylko raz na parę miesięcy. Rozumiem, że powinnismy im zabronić? :-)

Offline 79ers

« Odpowiedź #2735 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 22:01:22 »
Od duetu Leśniak/Skarżycki zdecydowanie bardziej lubię JJ-a.

Offline holcman

« Odpowiedź #2736 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 22:02:15 »
Nic nie zostało zapowiedziane to skąd mamy wiedzieć? ;)
Ostatnio same dla Was wyróżnienia, nagrody itd. to trochę narzekania nie zaszkodzi, co byście nie obrośli w piórka ;)

A co do "zmuszania" - pisze Pan jakby sam nie był fanem komiksów i nie wiedział, że nieraz nawet 1 plansza nieznana w innym wydaniu, to jest jak skarb, który trzeba znać ;)

Nie wiecie, ale już wieszacie psy. To jest właściwe podejście, prawda? A jeśli ta jedna plansza to skarb to raczej powinna panować radość a nie narzekania, co?

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2737 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 22:08:03 »

I nic nie powinniśmy oprócz robienia wszystkiego, jak najlepiej potrafimy.

KG u mnie jest w pierwszej 3 wydawców, więc nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym, że wydawca najgorszy. Zareagowaliśmy na Waszą zapowiedź, która naszym zdaniem nie uwzględnia interesów stałych klientów. To tak jak promocja w telefonii komórkowej albo w banku, ale tylko dla nowych klientów.

Oczywiście można zamknąć temat, że nikt nikogo nie zmusza.

Offline michał81

« Odpowiedź #2738 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 22:14:07 »
Nagle wznawia Parkera z dodatkowymi komiksami w nowej edycji, kiedy poza pierwszym tomem wszystkie tomy dostępne z poprzedniej edycji. Na forum wielka radość. KG wznawia Tymka i Mistrza w nowej edycji z nowymi komisami, kiedy tomy z poprzedniej edycji są niedostępne. Wielkie oburzenie. Meritum tego forum.

Online Leyek

« Odpowiedź #2739 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 22:18:31 »
@michal81
Co innego jak nowe wydanie robi nowy wydawca (dodatkowo na bazie innego niż pierwotne zagranicznego wydania), a co innego jak idzie kolejne wydanie od dotychczasowego. Nie mów, że tego nie rozumiesz.

Offline holcman

« Odpowiedź #2740 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 22:20:18 »
KG u mnie jest w pierwszej 3 wydawców, więc nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym, że wydawca najgorszy. Zareagowaliśmy na Waszą zapowiedź, która naszym zdaniem nie uwzględnia interesów stałych klientów. To tak jak promocja w telefonii komórkowej albo w banku, ale tylko dla nowych klientów.

Oczywiście można zamknąć temat, że nikt nikogo nie zmusza.

Ale wiesz, że stali klienci się ciągle zmieniają? Jedni sobie odpuszczają, inni się pojawiają i dopiero zaczynają swoją przygodę z komiksem. 7 lat, jakie minęły od poprzedniego wydania to kupa czasu. Nowi czytelnicy TiM jeszcze się wtedy nie urodzili.

Online freshmaker

« Odpowiedź #2741 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 22:21:36 »
ci co czytali wydanie egmontu mają teraz po 30 lat.

Offline holcman

« Odpowiedź #2742 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 22:22:28 »
ci co czytali wydanie egmontu mają teraz po 30 lat.

A ci co czytali w Komiksowie są jeszcze starsi :-)

Offline michał81

« Odpowiedź #2743 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 22:23:41 »
@michal81
Co innego jak nowe wydanie robi nowy wydawca (dodatkowo na bazie innego niż pierwotne zagranicznego wydania), a co innego jak idzie kolejne wydanie od dotychczasowego. Nie mów, że tego nie rozumiesz.
Nie rozumiem. Miałem kompletne wydanie Taurusa. Wyszło nowe wydanie z dodatkowym materiałem.

Ale jak się upierasz przy jednym wydawcy to proszę. Egmont wydał Hellboya wznowił kilka brakujących tomów, po czym wydał nowe wydanie z nowymi dodatkami i nowymi historiami nie wydanymi wcześniej. Ludzie bili brawo, nikt nie krzyczał "co z tymi którzy kupili stare wydania".

Online freshmaker

« Odpowiedź #2744 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 22:25:29 »
poza tym to normalne mieć kilka różnych wydań fajnego komiksu