Autor Wątek: Kultura Gniewu  (Przeczytany 425169 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline holcman

Odp: Kultura Gniewu
« Odpowiedź #2640 dnia: Pt, 17 Listopad 2023, 14:38:31 »
Zaiste, kwintesencja polskiego komiksowa. Garść wyrazów, a i tak nie obeszło się bez literówki.

Kwintesencja tego forum :-)

Offline Murazor

« Odpowiedź #2641 dnia: Pt, 17 Listopad 2023, 15:21:49 »
Wytykanie błędów? No tak, lepiej się klepać po pleckach i udawać, że wszystko gra ::)

To nie FB, gdzie krytyczne komentarze można usuwać - KG chyba nie ;) ale kilka wydawnictw żyje sobie w takim udawanym stanie własnej cudowności.

A, żeby nie było offtopu, Rebelka jak zwykle genialne plansze, szkoda, że scenarzystów ma raczej... średnich, żeby nie powiedzieć kiepskich. Miasto psów, czy Geneza raczej mi nie podeszły, Judasz trochę lepiej, może przez fakt kontrowersyjnego przedstawienia postaci.

Marzy mi się, żeby jakiegoś Wiedźmina narysował, ze scenariuszem nawiązującym do oryginalnych opowiadań :)
« Ostatnia zmiana: Pt, 17 Listopad 2023, 15:27:09 wysłana przez Murazor »

Offline holcman

« Odpowiedź #2642 dnia: Pt, 17 Listopad 2023, 16:05:06 »

To nie FB, gdzie krytyczne komentarze można usuwać - KG chyba nie ;) ale kilka wydawnictw żyje sobie w takim udawanym stanie własnej cudowności.

Nigdy nie usuwaliśmy żadnych komentarzy z naszych mediów społecznościowych.

A, żeby nie było offtopu, Rebelka jak zwykle genialne plansze, szkoda, że scenarzystów ma raczej... średnich, żeby nie powiedzieć kiepskich. Miasto psów, czy Geneza raczej mi nie podeszły, Judasz trochę lepiej, może przez fakt kontrowersyjnego przedstawienia postaci.

Marzy mi się, żeby jakiegoś Wiedźmina narysował, ze scenariuszem nawiązującym do oryginalnych opowiadań :)

Polecam nowy „Cyberpunk 2077. XOXO” napisany przez Sztybora a rysowany przez Jakuba. Dla mnie świetne.
A Lovecraft scenariuszowo może zaskoczyć :-)

Offline Murazor

« Odpowiedź #2643 dnia: Pt, 17 Listopad 2023, 16:35:01 »
Dzieki za polecajke, mam na radarze, ale pewnie poczekam na tomik zbiorczy ;) oby byl rownie dobry jak Big City Dreams.

Offline kosmoski

« Odpowiedź #2644 dnia: Pt, 17 Listopad 2023, 18:28:15 »

Offline Leyek

« Odpowiedź #2645 dnia: Pn, 20 Listopad 2023, 16:09:50 »
Oto nasze BESTSELLERY za rok... 2022!
🙂
Tak prezentuje się lista 10 najlepiej sprzedających się komiksów, które swoją premierę miały w roku 2022. Dlaczego dopiero teraz? Bo dopiero po blisko 12 miesiącach, widać tak naprawdę w miarę pełny obraz, pospływały płatności, zwroty itd. Poza tym - po co się spieszyć?
🙂
Bardzo nas cieszy, że 60% tego zestawienia składa się z polskich komiksów! Że są na niej tytuły zarówno dla dorosłych, jak i dla młodszych czytelników. Że są na niej uznani twórcy, ale też debiutanci.
A najbardziej nas cieszy, że cały czas kupujecie wydawane przez nas komiksy, dziękujemy!

Nic z tego nie rozumiem, jak premierowy tom Misia Zbysia mógł przegrać z Tominem, Załogą Promienia czy Wolnością albo śmiercią. Jakby przyjmowali zakłady to spokojnie bym stawiał, że to jest top3 danego roku.

EDIT. Przecież Miś ma ze sto albo i lepiej razy większy rynek zbytu niż nasze "poważne" komiksiki. Rozmawiałem z synem to u niego w klasie czy na świetlicy (początek podstawówki, żadna metropolia) dzieciaki Misia Zbysia znają lub chociaż kojarzą, a na 99% nikt z rodziców nie czyta komiksów.
Zresztą wystarczy spojrzeć jak Egmont idzie w dziecięcy segment.
« Ostatnia zmiana: Pn, 20 Listopad 2023, 16:18:02 wysłana przez Leyek »

Offline starcek

« Odpowiedź #2646 dnia: Pn, 20 Listopad 2023, 16:27:34 »
Jak przegrać skoro na grafice nie ma podanych miejsc?
Za każdym razem, gdy ktoś napisze 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Leyek

« Odpowiedź #2647 dnia: Pn, 20 Listopad 2023, 16:39:00 »
@starcek

W komentarzu na FB było, że kolejność okładek jest kolejnością sprzedaży.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2648 dnia: Pn, 20 Listopad 2023, 18:10:38 »
Nic z tego nie rozumiem, jak premierowy tom Misia Zbysia mógł przegrać z Tominem, Załogą Promienia czy Wolnością albo śmiercią. Jakby przyjmowali zakłady to spokojnie bym stawiał, że to jest top3 danego roku.

EDIT. Przecież Miś ma ze sto albo i lepiej razy większy rynek zbytu niż nasze "poważne" komiksiki. Rozmawiałem z synem to u niego w klasie czy na świetlicy (początek podstawówki, żadna metropolia) dzieciaki Misia Zbysia znają lub chociaż kojarzą, a na 99% nikt z rodziców nie czyta komiksów.
Zresztą wystarczy spojrzeć jak Egmont idzie w dziecięcy segment.

To są zapewne komiksy, które wyszły poza bańkę komiksową. Oba łączy atrakcyjność dla środowisk lewicujących - Załoga Promienia ma niebinarną bohaterkę a Herzyk z tego co kojarzę mocno sympatyzuje z tymi kręgami. Tomine ma chyba również swoją markę poza komiksowem.

Offline Komediant

« Odpowiedź #2649 dnia: Pn, 20 Listopad 2023, 19:02:09 »
Tomine ma chyba również swoją markę poza komiksowem.

No na pewno poza tym forum, rzuciłem okiem na top listę za zeszły rok i na Samotność komiksiarza głosowało całe dwie osoby (w tym ja na #1 8)).

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2650 dnia: Pn, 20 Listopad 2023, 20:07:20 »
No na pewno poza tym forum, rzuciłem okiem na top listę za zeszły rok i na Samotność komiksiarza głosowało całe dwie osoby (w tym ja na #1 8)).

Mam wrażenie, że w tym przypadku problemem jest tematyka tego komiksu, tutaj raczej ludzie są zainteresowani samymi komiksami, a nie życiem ich twórców. Ale to tylko strzał.

Offline Popiel

« Odpowiedź #2651 dnia: Pn, 20 Listopad 2023, 20:47:20 »
Hm, to komiksy autobiograficzne są tutaj dyskwalifikowane?

Offline Leyek

« Odpowiedź #2652 dnia: Pn, 20 Listopad 2023, 20:57:00 »

Weź już nie zaczynaj ;)

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2653 dnia: Pn, 20 Listopad 2023, 21:17:40 »

Mam wrażenie, że większość użytkowników forum szuka w komiksach czegoś innego, a przytoczone głosowanie wydaje się potwierdzać moje wrażenie.

Offline starcek

« Odpowiedź #2654 dnia: Wt, 21 Listopad 2023, 10:16:04 »
@starcek

W komentarzu na FB było, że kolejność okładek jest kolejnością sprzedaży.

A jeśli tak, to pardon. Akurat kupiłem Zasadę trójek okazyjnie, to zobaczę co to za hicior. :)
Za każdym razem, gdy ktoś napisze 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.