Autor Wątek: Krogulec - nowy wydawca  (Przeczytany 10355 razy)

Offline MonsterGirl

Krogulec - nowy wydawca
« dnia: Wt, 21 Październik 2025, 21:28:54 »
Dziś ujawnił się nowy polski wydawca komiksów. Krogulec, bo tak brzmi jego nazwa, swój pierwszy tytuł wyda już w listopadzie, a będzie nim pozycja prosto z łam magazynu 2000 AD.

Nadchodzącym tytułem jest Ten-Seconders autorstwa Roba Williamsa (scenariusz) i takich rysowników jak Mark Harrison, Dom Reardon, Ben Oliver, Edmund Bagwell, Shaun Thomas i Ben Willsher. To quasi-superbohaterskie science fiction rozgrywające się w niedalekiej przyszłości na Ziemi, gdzie ludzkość niemal całkowicie została zniszczona przez rasę istot o supermocach. Ci, którzy walczą z tyranią tzw. „bogów”, noszą przydomek „dziesięciosekundowcy” – tyle bowiem wynosi średnia długość życia tych, którzy są wystarczająco odważni, aby stawić czoła przytłaczająco potężnym przeciwnikom.

Więcej szczegółów, jak i wywiad z wydawcą pod poniższym linkiem:

https://komiksopedia.pl/aktualnosc/krogulec-nowy-wydawca-na-polskim-rynku/

Komiksopedia - newsy, wywiady, artykuły, kalendarz wydarzeń, baza danych. Możliwość oceniania i tworzenia własnych kolekcji.

Offline Takesh

Odp: Krogulec - nowy wydawca
« Odpowiedź #1 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 21:40:10 »
Ciekawe. Miękka okładka, 4 tomy w jednym, dodatki. Brzmi spoko. Zobaczymy jak jakość polskiego wydania będzie wyglądać.

Sam komiks fajny, Williams potrafi, a artyści spoko. Najbardziej lubię Olivera.

Trzymam kciuki.

Offline Adolf

« Odpowiedź #2 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 22:02:03 »
Wydawca jak zadba o dobrą reklamę to ma szanse na sukces. Zapraszamy przedstawiciela na forum :) Tytuł na start całkiem ciekawy. Ważne by usłyszało o nim jak najwięcej osób. W Empiku raczej go nie kupimy, ale jak ktoś będzie zainteresowany to sobie znajdzie w jednym ze sklepów dystrybuujących tytuł (Gildia niestety po aferach już nie jest serwisem, z którego każdy korzysta). W każdym razie miło, że rynek się rozwija i wchodzą na niego nowi gracze. Życzę powodzenia.

Offline Szekak

« Odpowiedź #3 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 22:19:16 »
Wszystko z 2000 AD biorę z miejsca, więc fajnie.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Online Leyek

« Odpowiedź #4 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 23:04:07 »
Fajnie, że ktoś uderza w niszę pozostawioną przez Studio Lain.
Oby 2000 AD to był ich główny obszar wydawniczy.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #5 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 23:07:33 »
Kolejne wydawnictwo? Jestem zaskoczony bo na rynku jest już dość ciasno. Ciekawa jaka cena bo moim zdaniem jedyna nisza na rynku to tanie, budżetowe wydania. Ekskluzywów za miliony monet jest już wystarczająco.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline komiks

« Odpowiedź #6 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 23:16:56 »
najbliżej nam do sf i tego skierowanego do młodzieży.

głównie zarówno do młodszych jak i starszych fanów komiksu

I pierwszy tytuł to quasi-superbohaterskie science fiction.
Na razie nie jestem zachęcony.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Death

« Odpowiedź #7 dnia: Śr, 22 Październik 2025, 00:09:22 »
O, to może wydadzą Slaine'a:)

Online Xmen

« Odpowiedź #8 dnia: Śr, 22 Październik 2025, 01:26:39 »
Ciekawe jak cenowo będzie to wyglądało?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Necr09

« Odpowiedź #9 dnia: Śr, 22 Październik 2025, 09:04:25 »
Nowe wydawnictwo wydające głównie sci-fi to duży plus, ale to

Jaka będzie forma dystrybucji?
Głównie Gildia, ale też zapewne parę mniejszych sklepików.

to już niestety dla mnie lampka ostrzegawcza, jeżeli tak zostanie, to się zapewne minę z ich ofertą.
FGO: 758,469,198

Offline eyesore

« Odpowiedź #10 dnia: Śr, 22 Październik 2025, 09:06:07 »
moja pierwsza myśl jak zobaczyłem nazwę, "ooo, ktoś nowy ale jakaś dziwna nazwa wydawnictwa, pewnie jakieś niszowe rzeczy, ziny, może polskich twórców będą wydawać, no tak średnio dla mnie"
po czy bardzo się zdziwiłem, AD 2000, super fajnie, od razu całość jednej pozycji na raz, cieszę się, teraz trzymam kciuki za jakość no i żeby nie dowalili 2 stów na dzień dobry ze słabymi rabatami (lub bez) bo wtedy tak różnie będzie

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #11 dnia: Śr, 22 Październik 2025, 13:43:37 »
Ten-Seconders - bardzo dobry tytuł. Jego opis nie ujawnia za wiele i w sumie prowadzi w całkiem stereotypowe rejony, a sam komiks jest... nothing but. Mam ogromną przyjemność pracować nad tekstem tłumaczenia (jeden z bardziej wymagających komiksów w tym roku dla mnie) - prace na ukończeniu. Intrygująca, mądra i bardzo fajnie napisana rzecz; zostaje z człowiekiem po przeczytaniu, zmusza szare komórki do wysiłku, a jednocześnie po prostu dobra opowieść. Mocną stroną są bohaterowie, mieliśmy dużo pracy ze stylizacją języka pod ich wyraziste charaktery; dużo zmóżdżania się.
Wiem jednocześnie, że od strony technicznej za ten projekt odpowiada bardzo doświadczony składacz, więc spodziewam się naprawdę wysokiej jakości.
Świetny wybór na otwarcie imho 💙

Offline Adolf

« Odpowiedź #12 dnia: Śr, 22 Październik 2025, 13:49:27 »
Właśnie podbiłaś średnią sprzedaży o 10% :) Oby wydawcy nie zabrakło egzemplarzy.

Online Xmen

« Odpowiedź #13 dnia: Śr, 22 Październik 2025, 15:32:59 »
Ale jeżeli to będzie tylko na gildii to ta sprzedaż i tak nie będzie zbyt wysoka.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #14 dnia: Śr, 22 Październik 2025, 17:25:36 »
chlopaki ale wiecie ze za tym stoi Jacek ktorego znacie z Studia Lain jako tłumacza :)
podrzucam mu właśnie sugestie z 2000ad jak wypali ;)

Jacek powodzenia!
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze