Autor Wątek: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.  (Przeczytany 396078 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline srogin

Odp: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.
« Odpowiedź #480 dnia: Cz, 25 Czerwiec 2020, 12:02:51 »
I nie mówię o tej zagadce, tylko o którejś z ostatnich dni 8)

Odczep się!  :)

Offline muaddib

« Odpowiedź #481 dnia: Cz, 25 Czerwiec 2020, 12:04:31 »
W tym punkcie regulaminu chodzi o to, żeby odpowiedź była jednoznaczna, a skoro nie było innego tomu 7 to nie widzę problemu. Chociaż.... wpisanie całego tomu trwa dłużej i uczestnicy trzymający się regulaminu mogą być pokrzywdzenie przez te kilka(naście) sekund. Może warto zmienić "dokładny" na "jednoznaczny" tytuł w regulaminie?

Teraz już i tak za późno - trzeba wszystkie tomy wymienić  ;)
Strzelaliście odpowiedziami jak z gatlinga i nie mogłem przebić się z wysłaniem szóstego tomu Lady S. :(

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #482 dnia: Cz, 25 Czerwiec 2020, 12:06:42 »
Chociaż.... wpisanie całego tomu trwa dłużej i uczestnicy trzymający się regulaminu mogą być pokrzywdzenie przez te kilka(naście) sekund.

Właśnie o to mi chodzi. Albo nie bawimy się w podawanie tytułów albumów, albo bawimy. Ale niech to dotyczy wszystkich.

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #483 dnia: Cz, 25 Czerwiec 2020, 14:05:16 »
To może niech moderator rozstrzygnie? Dla mnie odpowiedź BosMana wskazywała na tom 7 zbiorczy i tak ją zrozumiałem. I jako taka jest prawidłowa. Gdyby chodziło o poszczególne albumy wchodzące w skład integrali, to należałoby napisać "album 7".
Odpowiedź jest zgodna z tytułem na okładce.
W tym przypadku, gdy nie było pojedynczego 7 tomu, wątpliwości być nie powinno. Ale przy trzeciej edycji, kiedy już dawno ustaliliśmy, że podajemy pełny tytuł serii i tytuł albumu jeśli jest, to powinniśmy się tego trzymać. A nie, że jedni się trzymają, inni nie... I nie mówię o tej zagadce, tylko o którejś z ostatnich dni 8)
Chodzi mi o to, że albo uznajemy odpowiedzi tylko z tytułem serii i numerem, to wtedy niech nikt się nie wysila na podawanie tytuły albumu, albo nie uznajemy.
Widocznie przeoczyłem, ale wiadomo trzeba się pilnować nawzajem. Na razie w miarę nam to nam wychodzi.  ;D
W tym punkcie regulaminu chodzi o to, żeby odpowiedź była jednoznaczna, a skoro nie było innego tomu 7 to nie widzę problemu. Chociaż.... wpisanie całego tomu trwa dłużej i uczestnicy trzymający się regulaminu mogą być pokrzywdzenie przez te kilka(naście) sekund. Może warto zmienić "dokładny" na "jednoznaczny" tytuł w regulaminie?
Ma to znaczenie. Taka jest ta gra. Raz tak, raz tak. Można też wkleić. ;D Ja to jednak tak odbieram, że to głównie zabawa ma być, ale ja nie gram o nagrody. Spokojnie mogę przyhamować, zrezygnować z szukania, odpocząć, popracować, itp.  ;D
A Wy gracie. A nagrody piękne tego lata.  8)
Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #484 dnia: Cz, 25 Czerwiec 2020, 14:13:14 »
Wiosną też były piękne!

Offline Jaxx

« Odpowiedź #485 dnia: Cz, 25 Czerwiec 2020, 14:13:53 »
Odpowiedź jest zgodna z tytułem na okładce.

Dokładnie tak samo do tego podszedłem. Czyli na przyszłość - odpowiedzi takie jak np. ta:

Lady S. tom 1

... nie powinny być uznane, nawet jeżeli były prawidłowe, bo zgadujący nie podał pełnego tytułu albumu, który przecież na okładce jest? (sorki, srogin, że akurat Twoją odpowiedź daję jako przykład, ale czystym przypadkiem mi się nawinęła :) )

« Ostatnia zmiana: Cz, 25 Czerwiec 2020, 14:19:06 wysłana przez Jaxx »

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #486 dnia: Cz, 25 Czerwiec 2020, 14:28:37 »
Dokładnie tak samo do tego podszedłem. Czyli na przyszłość - odpowiedzi takie jak np. ta:
"Lady S tom 1"
... nie powinny być uznane, nawet jeżeli były prawidłowe, bo zgadujący nie podał pełnego tytułu albumu, który przecież na okładce jest?
Tak, i tak było i powinno być.
Chociaż sytuacje takie się zdarzają rzadko, to jednak się zdarzają. W poprzedniej edycji po długiej dyskusji zaliczyliśmy taką odpowiedź.
Konkurs też ma swoje własne tempo, musi być dopasowany, do Was graczy.  8)

Wiosną też były piękne!
I to jak.  ;D pierwsze nagrody - teraz już historyczne.   ;)
Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Offline srogin

« Odpowiedź #487 dnia: Cz, 25 Czerwiec 2020, 14:36:51 »
Moim zdaniem taka odpowiedź jest jednoznaczna i precyzyjna. Na okładce Lady S. jest "1". Nie ma innego komiksu z którym można by pomylić moją odpowiedź.
Oczywiście dopasuję się do woli reszty i jeżeli jest taka potrzeba, będę wklejać tytuły z Gildii (co i tak zazwyczaj robię)

Offline muaddib

« Odpowiedź #488 dnia: Cz, 25 Czerwiec 2020, 14:39:58 »
Spokojnie mogę przyhamować, zrezygnować z szukania, odpocząć, popracować, itp.  ;D
Potrzebowałem kilku punktów w tej edycji, żeby do tego dojrzeć  :) Poświęcam odzyskany czas na czytanie komiksów, bez ciągłego zaglądania na telefon.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #489 dnia: Cz, 25 Czerwiec 2020, 14:44:48 »
Dla mnie może być tylko z numerem tomu, wygodniej, mniej problematyczne. Tylko, że dotąd, przez poprzednie edycje ustaliliśmy inaczej :)

Piłem do tej sytuacji:

https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/z-jakiego-komiksu-jest-ten-kadr-edycja-3/msg83141/#msg83141

Wg. regulaminu, gdybym po niepełnej odpowiedzi srogina, podał pełną odpowiedź, powinna być uznana moja  :)
« Ostatnia zmiana: Cz, 25 Czerwiec 2020, 14:48:36 wysłana przez ramirez82 »

Offline srogin

« Odpowiedź #490 dnia: Cz, 25 Czerwiec 2020, 14:46:57 »
Dla mnie może być tylko z numerem tomu, wygodniej, mniej problematyczne. Tylko, że dotąd, przez poprzednie edycje ustaliliśmy inaczej :)

Poprawię się  ;)

Offline srogin

« Odpowiedź #491 dnia: Cz, 25 Czerwiec 2020, 14:47:42 »
Potrzebowałem kilku punktów w tej edycji, żeby do tego dojrzeć  :) Poświęcam odzyskany czas na czytanie komiksów, bez ciągłego zaglądania na telefon.

Myślę, że jeszcze dwa punkty i też do tego dojrzeję  8)

Offline vision2001

« Odpowiedź #492 dnia: Cz, 25 Czerwiec 2020, 14:48:52 »
A może jednak niech będzie, że w takiej sytuacji decyduje zadający zagadkę? Może przy jej zadaniu niech od razu da znać, że wymaga całego tytułu, albo tytuł serii i tom (tylko, że to już może być czasem podpowiedź...)?
Bo takie Tytusy to chyba kiedyś nie miały podtytułów dla danej księgi i dopiero przy którymś komiksie zostło to wprowadzone jako dodatkowy zapis na okładce?

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #493 dnia: Cz, 25 Czerwiec 2020, 14:50:07 »
Poprawię się  ;)

Nie no, chodzi o ustalenie jak robimy. Czy tak jak w regulaminie, czy jak kto woli?

A może jednak niech będzie, że w takiej sytuacji decyduje zadający zagadkę? Może przy jej zadaniu niech od razu da znać, że wymaga całego tytułu, albo tytuł serii i tom (tylko, że to już może być czasem podpowiedź...)?
Bo takie Tytusy to chyba kiedyś nie miały podtytułów dla danej księgi i dopiero przy którymś komiksie zostło to wprowadzone jako dodatkowy zapis na okładce?

O właśnie, dobry przykład. Ja wtedy podałem Tytusa tylko z numerem księgi i odpowiedź była uznana jako niepełna.

Ale nie może być tak, że regulamin zależy od widzimisię zadającego pytania. Muszą być jasne i równe zasady dla wszystkich.

Offline Jaxx

« Odpowiedź #494 dnia: Cz, 25 Czerwiec 2020, 14:52:40 »
Moim zdaniem taka odpowiedź jest jednoznaczna i precyzyjna. Na okładce Lady S. jest "1". Nie ma innego komiksu z którym można by pomylić moją odpowiedź.
Oczywiście dopasuję się do woli reszty i jeżeli jest taka potrzeba, będę wklejać tytuły z Gildii (co i tak zazwyczaj robię)

Gdybym zadał zagadkę z pierwszego tomu Lady S i w ten sposób byś odpowiedział, to ja osobiście nie miałbym problemu z uznaniem - bo ja wiem, że właśnie o ten komiks Ci chodzi. Ale ok, skoro taka zasada jest ustalona i Lyricstof twierdzi, żeby ją stosować, to trzeba się jej trzymać.

I w sumie jest w tym sporo racji, bo jednolitość musi być utrzymana. Inaczej zaraz będą zgrzyty, jak polecą zagadki z Władców Chmielu czy Bruno Brazila - oba mają i wydania zbiorcze, i wydania albumowe, więc tu napisanie "tom 1" czy nawet "cz.1" już pozostawi pole do dyskusji.   

A ja niestety wpadłem w tę pułapkę po szyję. Ot, taki urok debiutanta w zabawie :)

Piłem do tej sytuacji:

https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/z-jakiego-komiksu-jest-ten-kadr-edycja-3/msg83141/#msg83141

Wg. regulaminu, gdybym po niepełnej odpowiedzi srogina, podał pełną odpowiedź, powinna być uznana moja  :)

Gdybyś tak zrobił, na pewno zatrzymałbym się i poprosił o przedyskutowanie tematu z moderatorami. Ale podałeś inną :)
« Ostatnia zmiana: Cz, 25 Czerwiec 2020, 14:54:23 wysłana przez Jaxx »