Autor Wątek: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.  (Przeczytany 396926 razy)

Offline l_z_l

Odp: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.
« Odpowiedź #165 dnia: Pn, 04 Maj 2020, 10:12:11 »
Autor scenariusza jest jeden, ale rysowników jest wielu.

Antologia (gr. ἀνθολογία) – pojedyncza publikacja albo seria wydawnicza wydana drukiem lub cykl audycji radiowych bądź kolekcja nagrań płytowych itp. – będąca wyborem dzieł lub ich fragmentów, jednego lub wielu autorów, dokonana według określonych zasad, opatrzona tytułem.

Kiedyś poruszałem ten temat w związku z zagadką z "Voyera" i "A wszystko to fado!", ale chyba przeważyły głosy że trzymamy się definicji antologii jako zbioru komiksów "wielu autorów". Proponuję przenieść tę dyskusję do innego wątku :)

Proponuje ustalić jakąś definicje legalną na potrzeby naszej zabawy i dołączyć ją do regulaminu.
... bo definicja przytoczona przez arczi_ancymona zbytnio zawęża dobór kadrów.

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #166 dnia: Pn, 04 Maj 2020, 11:12:00 »
Proponowałbym, żeby w tej edycji zostało tak jak jest do tej pory, czyli:
1. zaliczamy krótkie komiksy jednego artysty (rysownika!) zebrane w jednym albumie (możemy zamieszczać jako zagadkę)
2. nie zaliczamy komiksów wielu artystów (rysowników, scenarzystów). Wszelkie zbiory okazjonalne, historyczne itp. (nie możemy zamieszczać)
Na razie to funkcjonuje. Nie zamieszczamy takich (1.) kadrów w nadmiarze, (było chyba tylko trzy takie przypadki w całej zabawie). Z antologii (2.) wcale nie było zamieszczanych kadrów.

Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Offline muaddib

« Odpowiedź #167 dnia: Pn, 04 Maj 2020, 12:33:20 »

Aby zostać w nocnych klimatach, znalazłem taki kadr:

8)

Dawno nie odfoliowałem tylu komiksów :D Wykluczyłem już wszystko co mi przyszło do głowy, ale nie mogę się oprzeć wrażeniu, że czytałem ten komiks... Mam nadzieję, że niedługo będzie podpowiedź albo odpowiedź, bo mózg nie da mi spokoju.

Offline pokia

« Odpowiedź #168 dnia: Pn, 04 Maj 2020, 12:34:39 »
I teraz mam pytanie.
Skoro takie Kompletne Szoki są antologią (wg. mnie) i oddałem strzał, ale formalnie nie ma on mocy, bo jest sprzeczny z regulaminem (antologia wyłączona z zabawy), to czy muszę czekać z udzieleniem następnej odpowiedzi, która może nastąpić po odpowiedzi innego gracza czy mogę dać od razu kolejną odpowiedź?

A może nie ma znaczenia czy odpowiedź jest sensowna? Choćby była najgłupsza, to jest jednak zabranie głosu i na kolejny strzał trzeba poczekać.

Chyba sam sobie odpowiedziałem.

Offline l_z_l

« Odpowiedź #169 dnia: Pn, 04 Maj 2020, 15:18:24 »
Cytat: muaddib
Mam nadzieję, że niedługo będzie podpowiedź albo odpowiedź, bo mózg nie da mi spokoju.
Już jest, sorry, że musiałeś czekać.  ... i znam ten ból. :)

Proponowałbym, żeby w tej edycji zostało tak jak jest do tej pory, czyli:
1. zaliczamy krótkie komiksy jednego artysty (rysownika!) zebrane w jednym albumie (możemy zamieszczać jako zagadkę)
2. nie zaliczamy komiksów wielu artystów (rysowników, scenarzystów). Wszelkie zbiory okazjonalne, historyczne itp. (nie możemy zamieszczać)
Na razie to funkcjonuje. Nie zamieszczamy takich (1.) kadrów w nadmiarze, (było chyba tylko trzy takie przypadki w całej zabawie). Z antologii (2.) wcale nie było zamieszczanych kadrów.

AD 2.
Czyli na przykład Jessica Jones: Puls odpada ?

Osobiście uznałbym, że na potrzeby naszej zabawy wydania zbiorcze serii komiksowych możemy uznać za nie-antologie , pod warunkiem, że zeszyt/albumy w nich zawarte następują po sobie lub/i tworzą logiczną całość.
Przykład:
Jessica Jones: Puls TAK
Batman: Opowieści najlepsze NIE

Choć oczywiście nie mam nic przeciwko temu jak jest teraz.  ;)
 ... ale w przyszłości można pomyśleć o zmianie.

... i koniecznie jakoś dodać (np w formie przypisu) do regulaminu aby nowe osoby chcące wziąć udział poznały powyższe zasady.

Offline muaddib

« Odpowiedź #170 dnia: Pn, 04 Maj 2020, 19:45:19 »
Pytałem się o to w poście z "pytaniami, komentarzami itd." i nikt nie napisał, że nie można, a były posty, że reset po podpowiedzi byłby sprawiedliwy, żeby ten ostatni odpowiadający też mógł z podpowiedzi skorzystać. Myślę, że powinno to być doprecyzowane w regulaminie.
Czy ktoś z moderatorów konkursu potwierdzi lub zaprzeczy?

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #171 dnia: Pn, 04 Maj 2020, 19:52:56 »
@Leyek

« Odpowiedź #131 dnia: Pt, 17 Kwiecień 2020, 11:31:57 »
Podpowiedź resetuje kolejkę? (teoretycznie nie ma wtedy postu pod postem)
Bo teraz Conana też chciałem odpowiedzieć, ale że jako ostatnia odpowiedź była moja to się wstrzymałem, żeby w razie czego nie zamącić.

Bardzo mądrze wtedy zrobił. Więc myślałem, że jest jasne.

Offline Leyek

« Odpowiedź #172 dnia: Pn, 04 Maj 2020, 20:00:47 »
Wtedy tak zrobiłem, ale po fakcie spytałem, bo uważam, że uczciwiej by było jakby po podpowiedzi można było odpowiedzieć jeszcze raz. Bo w sytuacji gdy pojawia się podpowiedź, reszta jest w lepszej sytuacji niż ostatni odpowiadający, ale sprzeczać się nie będę, bo to tylko zabawa.

Offline l_z_l

« Odpowiedź #173 dnia: Pn, 04 Maj 2020, 20:24:44 »
Myślę, że powinno to być doprecyzowane w regulaminie.
Moim zdaniem jest doprecyzowane w przytoczonym przez Muaddiba punkcie regulaminu.
 :)
Ale dzięki za hint :) W "Wielkiej przeprawie" ogólnie Uderzo bawił się trochę, rysując krajobrazy w różnej pogodzie i porach dnia, więc jest też mrok nocy... ale mroku w sensie metaforycznym to raczej się nie spodziewaj ani tu, ani w żadnym innym albumie :)

Dokładnie, moim zdaniem to chyba najciekawszy graficznie Asterix. Na przykład plansza z której jest pierwszy kadr ma 12 kadrów z czego 10 są całkiem czarne i zawierają tylko dymki a pozostałe dwa to zachód i wschód słońca.  :D

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #174 dnia: Pn, 04 Maj 2020, 20:25:33 »
@Leyek - W poprzedniej edycji nie byłoby tego problemu.  ;D
Może i ten reset nie byłby taki zły. Trzeba pomyśleć na przyszłość.  :)

Offline vision2001

« Odpowiedź #175 dnia: Wt, 05 Maj 2020, 20:30:35 »
Brawo dla Leyeka i Visiona też, bo pierwszy odgadł rysownika  :)
Zawsze jakiś laur pocieszenia ;)

Offline LordDisneyland

« Odpowiedź #176 dnia: Śr, 06 Maj 2020, 03:58:07 »
Ale tempo, raptem chwilę mnie nie było, a sporo kadrów naprzód odlecieliście ;) O punktach, przez litość dla samego siebie, nie wspomnę :D
,, - Eeeeech.''

Offline Leyek

« Odpowiedź #177 dnia: Śr, 06 Maj 2020, 14:44:40 »
Ciasno się robi :)

Sugerujesz, że ten na piechotę to srogin i tak ławą zostanie na finiszu wyprzedzony? ;)

Offline death_bird

« Odpowiedź #178 dnia: Śr, 06 Maj 2020, 17:20:34 »
Lepiej nie sugeruj takich rzeczy, bo wychodzi na to, że srogin wszystkich odsadził na piechotę...  ;D
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline muaddib

« Odpowiedź #179 dnia: Cz, 07 Maj 2020, 09:35:05 »
Zastanawiam się, czy szykuje się powtórka z Le Mans 66, czy Srogin w końcu przywali z dubeltówki.