Autor Wątek: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.  (Przeczytany 397061 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pokia

Odp: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.
« Odpowiedź #120 dnia: Wt, 14 Kwiecień 2020, 09:49:00 »
Jeszcze raz napiszę to samo. Tylko użyję innego porównania.
To tak jakby trójka kolaży wyprzedziła cały peleton o 10 minut, ale dwadzieścia metrów przed metą się zatrzymują i czekają na resztę, aż dojedzie. W tym czasie będą sobie czekać.

Jak peleton już dojedzie, to czy zwycięstwo będzie dobrze smakować? Chyba nie. To zabiera motywację innym.

I wcale nie piszę tego z pozycji osoby która ma ambicje wygrać. W pierwszym konkursie nawet nie wiedziałem, że jest jakaś nagroda. Kilka razy strzeliłem, coś tam wiedziałem, ale za późno. Nie odgadłem nawet komiksu, który sam przygotowałem do druku. Nie mam ambicji, ani wiedzy, aby wygrać. Dla mnie to tylko zabawa.

Ale zasady powinny być jasne i takie same dla wszystkich.
Dlatego wg. mnie osoby które wygrały w poprzedniej edycji, powinny pauzować. Nie arbitrują, moderują i ogólnie czuwają nad całością, tylko nich nie odbierają punktów innym skoro sami wygrać nie mogą.
« Ostatnia zmiana: Wt, 14 Kwiecień 2020, 09:50:38 wysłana przez pokia »

Offline Arne

« Odpowiedź #121 dnia: Wt, 14 Kwiecień 2020, 19:40:56 »
Mam pytanie:
Komiksy superhero (ale nie tylko) zbieraja w roznych wydaniach zbiorczych rozne zeszyty. Co jesli dany kadr byl dostepny w roznych wydaniach zbiorczych?
Mialem tak dzisiaj: "amazing spider-man"#149, z ktorego kadru uzyl w zagadce ramirez ukazal sie w dwoch wydaniach zbiorczych: w Superbohaterach Marvela #80 o Benie Reillym i w Kolekcji Spider-Mana: Sadze klonow. Najpierw strzelilem w pierwsza pozycje, po negatywnej odpowiedzi strzelilem (bez mozliwosci sprawdzenia) po raz kolejny, juz prawidlowo. Ale okazuje sie, ze moj pierwszy strzal tez byl trafny. Co w takim wypadku?

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: Wt, 14 Kwiecień 2020, 19:53:27 »
A to zabawne, oba kadry (przypadkowo, gdyby drugi kadr był z innego zeszytu, nie byłoby problemu) wrzucone przeze mnie były z #149, ale nie wiedziałem, że ten zeszyt był też w SMB o Benie Reillym. Była już podobna sytuacja jak ktoś wrzucił kadr z Iznoguda, tylko tam akurat była różnica w czcionce z wydania albumowego sprzed 20-lat, a nowego integrala. Podejrzewam, że ten #149 był w obu przypadkach w identycznym wydaniu - czcionka, tłumaczenie. Teoretycznie obie odpowiedzi mogły być uznane, ale skoro robiłem zdjęcia z Sagi klonów i nie miałem pojęcia o Benie Reillym?

Offline Arne

« Odpowiedź #123 dnia: Wt, 14 Kwiecień 2020, 20:11:29 »
No wlasnie :). Po twojej negatywnej odpowiedzi, myslalem, ze po prostu kadr byl z innego numeru, ale po pracy w domu postanowilem na wlasne oczy obejrzec kadr, ktory odgadlem :). Mysle, ze w takich przypadkach, gdy zostanie wniesiony sprzeciw, powinno sie przyznawac punkt graczowi, ktory jako pierwszy podal poprawna odpowiedz (nawet jesli nie z tego albumu, ktory autor zagadki mial na mysli.) Ale co z prawem do zadania zagadki, jesli blad zostanie zgloszony po dluzszym czasie? Trzeba to przemyslec ;)

Offline starcek

« Odpowiedź #124 dnia: Wt, 14 Kwiecień 2020, 21:11:32 »
Hmm powyższe przemyslenia skłaniają chyba do rozważenia opcji, gdy jedyną poprawną odpowiedzią jest "#149", a inne nie są uznawane?
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Koalar

« Odpowiedź #125 dnia: Wt, 14 Kwiecień 2020, 22:25:00 »
Ale zasady powinny być jasne i takie same dla wszystkich.
Dlatego wg. mnie osoby które wygrały w poprzedniej edycji, powinny pauzować.

Jak zasady powinny być takie same dla wszystkich, to nikt nie powinien mieć żadnych pauz (Barcelona ma rok pauzy po wygraniu La Liga?). A jak już się komuś odbiera możliwość wygrania nagród, to niech mu się przynajmniej nie odbiera możliwości zabawy (tylko dlatego, że jest w tym dobry).
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Arne

« Odpowiedź #126 dnia: Wt, 14 Kwiecień 2020, 23:04:49 »
gdyby drugi kadr był z innego zeszytu, nie byłoby problemu
W sumie, chyba mógłby być problem, bo nie podałeś, że kadr z podpowiedzią, jest z tego samego komiksu. Ja osobiście, myślałem przez jakiś czas, że podpowiedź ma tylko naprowadzić zgadującego na trop prawidłowej odpowiedzi (mnie naprowadziła - bez tego bym nie zgadł) :)
Ale regulamin chyba nie precyzuje, czy podpowiedzi obrazkowe muszą być z tego samego komiksu?

Offline vision2001

« Odpowiedź #127 dnia: Wt, 14 Kwiecień 2020, 23:21:18 »
Nie. Nie precyzuje. I dobrze. Wg mnie podpowiedź graficzna wcale nie musi być też kadrem z komiksu. W podpowiedziach powinna być dowolność.

Offline Pawelek

« Odpowiedź #128 dnia: Śr, 15 Kwiecień 2020, 12:41:20 »
Wyczuwam konsternację wśród uczestników  ;D Czy któryś z uczestników nie biorących udziału w walce o nagrody mógłby wpisać odpowiedź Mruka  ::)

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #129 dnia: Śr, 15 Kwiecień 2020, 12:51:14 »
W sumie, chyba mógłby być problem, bo nie podałeś, że kadr z podpowiedzią, jest z tego samego komiksu. Ja osobiście, myślałem przez jakiś czas, że podpowiedź ma tylko naprowadzić zgadującego na trop prawidłowej odpowiedzi (mnie naprowadziła - bez tego bym nie zgadł) :)
Ale regulamin chyba nie precyzuje, czy podpowiedzi obrazkowe muszą być z tego samego komiksu?

Chodziło mi o to, że gdyby drugi kadr był z tego komiksu (Saga klonów), ale innego zeszytu (nie #149, innego, którego nie było w tomie z Benem Reillym), to nie byłoby wątpliwości, że może chodzić o SBM: Ben Reilly. A ja akurat oba kadry dałem z #149.

Offline Arne

« Odpowiedź #130 dnia: Śr, 15 Kwiecień 2020, 13:14:40 »
Ale mi chodzilo o to, ze kadr z podpowiedzia wcale nie musi byc z tego samego komiksu co zagadka wlasciwa ( nie ma takiego wymogu). Kadr z podpowiedzia mogl pochodzic nawet z jakiegos zeszytu nie wydanego w Polsce, wazne zeby naprowadzal na trop. :) A ty nie uscisliles, ze pochodzi z tego samego woluminu :). O to mi chodzililo.

Offline Leyek

« Odpowiedź #131 dnia: Pt, 17 Kwiecień 2020, 11:31:57 »
Podpowiedź resetuje kolejkę? (teoretycznie nie ma wtedy postu pod postem)
Bo teraz Conana też chciałem odpowiedzieć, ale że jako ostatnia odpowiedź była moja to się wstrzymałem, żeby w razie czego nie zamącić.

Offline Pawelek

« Odpowiedź #132 dnia: Pt, 17 Kwiecień 2020, 11:41:07 »
Dopiero po odpowiedzi przynajmniej jednego gracza (odgadującego) można udzielić ponownej odpowiedzi.
Czyli wychodzi na to, że ani informacja o błędnej odpowiedzi ani podpowiedź nie uprawniają do ponownego udzielenia odpowiedzi.
Moim zdaniem reset po podpowiedzi byłby sprawiedliwy - każdy z odgadujących powinien móc skorzystać z podpowiedzi.
« Ostatnia zmiana: Pt, 17 Kwiecień 2020, 11:47:47 wysłana przez Pawelek »

Offline srogin

« Odpowiedź #133 dnia: Pt, 17 Kwiecień 2020, 16:47:00 »
Znowu dość znacznie "odskoczyłem" od reszty, dlatego postanowiłem napisać w związku z tym tego posta.
Zaglądam na to forum od dłuższego czasu, ale założyłem konto wyłącznie ze względu na zabawę ze zgadywaniem kadrów. Chciałem w niej uczestniczyć. W trakcie gry okazało się, że jestem w "te klocki" trochę lepszy od reszty, w związku z czym wygrałem pierwszą edycję.
W tej edycji jest to jeszcze bardziej widoczne, nie wiem, czy dlatego, że Vision i Ramirez odpuścili, czy dlatego, że mam większego farta.
W każdym razie piszę, żeby wytłumaczyć, że poprzez swoją grę nie chcę nic nikomu udowadniać, ani nikogo zniechęcać do uczestniczenia w zabawie. Na nagrodach też mi zbytnio nie zależy (chociaż "Syndrom Abla" rzeczywiście wygląda fantastycznie). Chcę tylko grać i bawić się w odgadywanie komiksów, ponieważ sprawia mi to wielką przyjemność.

Offline vision2001

« Odpowiedź #134 dnia: So, 18 Kwiecień 2020, 11:45:25 »
Czy w przypadku nieodgadnięcia zagadki przez Użytkowników forum, zadający zagadkę musi podać rozwiązanie? (w szczególności po 3 podpowiedziach, a nie w sytuacji: zagadka-brak odpowiedzi-mija 48h).