Autor Wątek: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.  (Przeczytany 321484 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alexandrus888

Odp: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.
« Odpowiedź #3645 dnia: Nd, 04 Sierpień 2024, 13:36:28 »
Po co? Już i tak raczej nie będzie roszad na podium :P

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #3646 dnia: Nd, 04 Sierpień 2024, 13:40:27 »
Naprawdę właśnie zapytałeś, czym różni się złoty medal od srebrnego i brązowego?  :o :o :o ::) :D

Offline Jaxx

« Odpowiedź #3647 dnia: Nd, 04 Sierpień 2024, 13:41:00 »
Po co? Już i tak raczej nie będzie roszad na podium :P

Podium wciąż może się nieźle przetasować ;) Jak to mówią - dopóki piłka w grze...

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #3648 dnia: Nd, 04 Sierpień 2024, 15:06:42 »
Ok, ok. Nie śledziłem klasyfikacji poprzednich edycji, to nie wiem, wierzę wam na słowo, w końcu macie większe doświadczenie :D

Offline death_bird

« Odpowiedź #3649 dnia: Wt, 06 Sierpień 2024, 22:57:14 »
Tak a propos tego co vision2001 napisał to myślałem, że kodeks honorowy konkursowiczów zabrania "guglowania" zagadek.  ;D
Inna sprawa, że mnie nie wyskakiwało - telefony mają lepsze wyszukiwarki?...  ???
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #3650 dnia: Śr, 07 Sierpień 2024, 00:23:57 »
Chłopaki używają guugle premium albo nie czyścili historii przeglądarki od czasów 1 edycji. Jedno z dwojga  ;D ;D ;D

W moim przypadku na 6 odpowiedzi przypadają 3 zgadnięte w oparciu o faktycznie przeczytane komiksy oraz 3 wydedukowane na podstawie stylistyki rysunków i z pomocą guuglowania.

Offline vision2001

« Odpowiedź #3651 dnia: Śr, 07 Sierpień 2024, 08:32:40 »
Tak a propos tego co vision2001 napisał to myślałem, że kodeks honorowy konkursowiczów zabrania "guglowania" zagadek.  ;D
Kodek honorowy wskazuje - "rób wszystko, by wygrać" ;)

Wiesz, ileś tam razy ślęczałem nad komiksami i je przeglądałem, a w międzyczasie ktoś rzuca "odpowiedź + ?" i tak 5 kolejnych osób i ktoś przypadkiem trafiał (bo odpowiedzi poszły np. po wskazanej wcześniej serii komiksowej). Ale rozumiem, że Twój "przytyk" jest humorystyczny.

Tak jak Rodrigues czasem googlam słownie po cechach z podanych kadrów (postaci, odnośniki do tekstu) i to też pomaga.

Od kilku edycji ja widzę, że ludzie nawet nie patrzą na półkę z komiksami (i nie piszę o tych, co mają pamięć fotograficzną ;) ) i strzelają. To dlaczego nie wykorzystywać innych narzędzi "pomocnych" w grze? I czasem to pomaga ;) Nie dziękujcie za podpowiedź, ze czasem coś można wyszukać obraz przez google'a ;)

I kończąc temat wskazany przez Ciebie: różne przeglądarki mają różne ustawienia w wyszukiwaniach. Kiedyś też mi się udało coś wygooglać, a innym nie i pisaliśmy o tym, kto ma jakie ustawienia (bo tam też chyba kontrola rodzicielska dochodzi i inne).

Choć miałem odpuścić, to napiszę: Gramy! Mam jeszcze tylko 6 punktów do zdobycia!!!

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #3652 dnia: Śr, 07 Sierpień 2024, 09:12:25 »
Jest też jedna zaleta (albo w sumie wada) guuglowania - podczas przeglądania wyskakujących wyników dochodzi dużo nowych pozycji do kupienia  ;D ;D ;D

Offline vision2001

« Odpowiedź #3653 dnia: Śr, 07 Sierpień 2024, 09:15:03 »
Jest też jedna zaleta (albo w sumie wada) guuglowania - podczas przeglądania wyskakujących wyników dochodzi dużo nowych pozycji do kupienia  ;D ;D ;D
Panie. Ja już miejsca nie mam, żona mi torby wystawia za drzwi, bo w salonie makulatura, w sypialni makulatura i dzieciom też makulaturę wcisnąłem w postaci 2xbilly i z 50 kartonów i kartoników.
I ciągle przymierzam się co i jak sprzedać. Gorzej jeśli sama zacznie sprzedawać po cenie, którą jej mówiłem ;) lub po prostu na kilogramy (po 10 pln/kg...)...
A że wszedłem obecnie w zakupy compendiów i omnibusów... Ech...

Offline Dracos

« Odpowiedź #3654 dnia: Śr, 07 Sierpień 2024, 14:44:51 »
Wiesz zamiast tak drastycznie to zawsze jest opcja wziąć kredyt i kupić większe mieszkanie/dom  8)

Offline vision2001

« Odpowiedź #3655 dnia: Śr, 07 Sierpień 2024, 14:50:50 »
Temat juz poruszany.
Ale! Wiek dzieci i lokalizacja (a tez i przez to aktualne ceny mieszkan w mojej okolicy) wyklucza te ewentualnosc na najblizsze kilka lat.
Poza tym wierzysz, ze jak bede mial nowe miejsca do upchania makulatury, to bym przestal kupowac (lub kupowal mniej)?
Byl tez temat magazynow na wynajem, ale dla mnie to bez sensu. Przeciez nie bede jezdzil wymieniac kartonu za kartony (zawartosci). ;)
Lekko to juz bylo ;)

Offline death_bird

« Odpowiedź #3656 dnia: Śr, 07 Sierpień 2024, 15:28:23 »
Ale przecież chodzi o to, że jak już będziesz miał więcej miejsca to będziesz mógł więcej kupić.  8)

komiksowej). Ale rozumiem, że Twój "przytyk" jest humorystyczny.

Z mojej wiedzy nt internetów wynika, że jeżeli na końcu zdania jest szczerząca się emota to zdanie jest humorystyczne.  ???

"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #3657 dnia: Śr, 07 Sierpień 2024, 20:46:23 »
Kolejna garść statystyk dla nerdów od Zakładów Bukmacherskich Happy Rodrigues Entertainment:

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #3658 dnia: Cz, 08 Sierpień 2024, 23:38:44 »
Podsumowanie Etapu III.

III etap rozegrał się na przestrzeni 20 dni, 7 godzin, 7 minut i 28 sekund. Rozwiązano 52 zagadki, co daje średnią 2,6/dzień.
Punkty zdobyło 17 graczy, a 11 z nich rozwiązało więcej niż 1 zagadkę.

Forumowicze odpowiadali 251 razy i potrzebowali 63 podpowiedzi, aby zgarnąć punkty.

Najdłużej wiszącą zagadkę ("Człowiek bez szyi - 1 - Włókna grozy") wrzucił Leyek. Trwała ona przez 37 godzin 38 minut i 55 sekund oraz wymagała największej liczby podpowiedzi w tym etapie, czyli aż 9.

Zagadki Lyricstofa ("Krzyżacy - 1 - W cieniu czarnych kniei") i visiona2001 ("Hellboy - Opowieści niesamowite") zgromadziły odpowiednio 24 i 17 prób odpowiedzi. Suma prób odpowiedzi dla tych dwóch zagadek (41) to ponad 16% wszystkich prób odpowiedzi w III etapie. Wow.

LukCook nie był pewny swojej dominacji czasowej dlatego na wszelki wypadek dorzucił wyniki 61 sekund ("Most Heksagon") i 96 sekund ("Deadpool - 3 - Dobry, zły i brzydki").

W tym etapie padły 2 najdziwniejsze tytuły komiksów jakie widziałem: "Vision, a nie przeoczyłeś Ty czasem mojej odpowiedzi powyżej? ;)" od Jaxxa oraz "Żyrafa bez szyi" od Brvka. Nie były to poprawne odpowiedzi, dlatego nie sprawdzałem czy wskazane tytuły mają ISBN, ale wierzę, że autorzy odpowiedzi nie popełniliby takiej gafy i nie podali komiksów bez tego numeru (XD).

Zwycięzcą III etapu został Jaxx (znany również pod pseudonimem "Walec Konkursowy"), czyli zawodnik, który uzyskał serię 5 punktów pod rząd (WTF?) zaczynając na zagadce no94 ("Tytus, Romek i A'Tomek - Księga XXVI: Podróż poślubna Tytusa") a kończąc na zagadce no106 ("Żywe trupy - 10 - Czym się staliśmy").

Jaxx rozwiązał zadania od 8 graczy:
Leyek - "Blade Runner 2029"
Lyricstof - "Krzyżacy - 1 - W cieniu czarnych kniei"
vision2001 - "Tytus, Romek i A'Tomek - Księga XXVI: Podróż poślubna Tytusa"
kosmoski - "Dylan Dog - Zabójcy"; "Żywe trupy - 10 - Czym się staliśmy"
Spiff - "Gnat - 1 - Dolina, czyli równonoc wiosenna"
Rodrigues - "Hubert"
kierpic - "Sztorm w sercu – W sercu sztorm"; "Wonder City. Miasto cudów"
LukCook - "Flash - 2 - Zaćmienie"

Został odgadnięty przez 5 graczy:
kosmoski - "Opowieści makabryczne"
pokia - "Cienie z Thule"
wilk - "Urban tom 4: Nieruchome śledztwo"
LukCook - "Dwie Maski"; "Most Heksagon"; "Deadpool - 3 - Dobry, zły i brzydki"
Leyek - "Lady S #7 - Sekunda wieczności"; "Catwoman. Samotne miasto"

To by było na tyle ziomki, kolejne atrakcje będą pojawiać się stopniowo w miarę ich ukończenia. Pozdro & stay tuned :P

« Ostatnia zmiana: Cz, 08 Sierpień 2024, 23:46:33 wysłana przez Rodrigues »

Offline PabloWu

« Odpowiedź #3659 dnia: Nd, 11 Sierpień 2024, 19:11:27 »
     Dziękuję wszystkim za grę i rywalizację, pierwszą i ostatnią w mojej forumowej karierze , za dużo zdrowia mnie to kosztowało, w ogóle nie zdawałem sobie sprawy że to może być tak czasochłonne, absorbujące, momentami frustrujące zajęcie, przechodzące w uzależniające klikanie forum. Nie spodziewałem się że uda mi się skończyć na pudle pomimo dwóch banów, ale jak widać trochę kombinatoryki, szczypta wiedzy i kojarzenia dały efekt i wynik znacznie przewyższający moją znajomość obrazkowego medium.
    Kilka słów o rywalach-Leyek, LukCook - z Wami przegrać to jak wygrać, Jaxx- jechałeś z tematem w 3 etapie tak że szczęka opadała, jakbyś odpalił wcześniej to byłoby grubo.
 Szacunek Panowie  8)
    Kilka słów o moderacji- pomimo pewnych różnic i niuansów interpretacyjno-regulaminowych była czujna i mimo wszystko prawa i sprawiedliwa.  8)
    Całej reszcie uczestników szczerze gratuluję, zdobyć jakiekolwiek punkty w tym konkursie to nie lada sztuka ,tu sama pasja do komiksów i dziesiątki tysięcy przeczytanych stron pomaga , ale mimo wszystko nie wystarcza.
  Na koniec odrobinę prywaty -jak powiedziałem swojej Samicy w czym biorę udział tłumacząc że to taka komiksowa "jaka to melodia"... dla tego widoku warto było ten jeden raz zagrać :D
 Z kronikarskiego obowiązku wypada napisać że z puli nagród wybrałem dwa komiksy: Celestię i Brygadę.
Może kiedyś przeczytam. ;)
Pozdro.