Autor Wątek: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.  (Przeczytany 396939 razy)

Offline Jaxx

Odp: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.
« Odpowiedź #3405 dnia: Nd, 28 Styczeń 2024, 11:06:45 »
Odpowiedź Motyla wskazuje jednoznacznie, o jaki komiks chodzi. Jest tylko jeden komiks o tytule "Kongo", więc nie ma wątpliwości, co wskazuje Motyl. Na Gildii również widnieje samo "Kongo", a to często braliśmy jako decydujący argument. Opierając się o punkt 2 regulaminu, "zdroworozsądkowość i koleżeństwo", naszym zdaniem nie ma tutaj za bardzo nad czym dywagować.

Sytuacja z Cliftonem była inna, bo tam jest kilka tomów. Pomimo, że moja odpowiedź była prawidłowa, HaVoK w świetle regulaminu podał ją w sposób bardziej poprawny. Do tego odpowiedział 8 sekund po mnie, co daje jednoznaczny obraz, że on wiedział co to, podjął wysiłek przeszukania tomów i spisania tytułów. Nie wykorzystał mojej odpowiedzi do zbudowania własnej. Gdybym miał net wolniejszy o te 8 sekund i nie wtrącił się, punkt poszedłby do niego za zasłużony wysiłek i wiedzę. I to głównie zadecydowało o takiej a nie innej decyzji. Będę ją podtrzymywał nadal, chociaż widząc odzew graczy - jestem w mniejszości. Trudno, będę do niej podchodził "na sportowo" - coś jak zdobycie bramki przez Argentynę ręką Maradony. Ot, sól gry zespołowej :)

« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Styczeń 2024, 11:14:10 wysłana przez Jaxx »

Offline HaVoK

« Odpowiedź #3406 dnia: Nd, 28 Styczeń 2024, 11:07:53 »
Dziękuję Jaxx.

Offline Remy LeBeau

« Odpowiedź #3407 dnia: Nd, 28 Styczeń 2024, 11:20:46 »
Sytuacja z Cliftonem była inna, bo tam jest kilka tomów. Pomimo, że moja odpowiedź była prawidłowa, HaVoK w świetle regulaminu podał ją w sposób bardziej poprawny. Do tego odpowiedział 8 sekund po mnie, co daje jednoznaczny obraz, że on wiedział co to, podjął wysiłek przeszukania tomów i spisania tytułów. Gdybym miał net wolniejszy o te 8 sekund i nie wtrącił się, punkt poszedłby do niego za zasłużony wysiłek i wiedzę. I to głównie zadecydowało o takiej a nie innej decyzji. Będę ją podtrzymywał nadal, chociaż widząc odzew graczy - jestem w mniejszości. Trudno, będę do niej podchodził "na sportowo" - coś jak zdobycie bramki przez Argentynę ręką Maradony. Ot, sól gry zespołowej :)

Panie Moderatorze, z całym szacunkiem, ale ta argumentacja, to jest robienie kurwy z logiki  ;D

Offline Jaxx

« Odpowiedź #3408 dnia: Nd, 28 Styczeń 2024, 11:24:31 »
Panie Moderatorze, z całym szacunkiem, ale ta argumentacja, to jest robienie kurwy z logiki  ;D

Dziękuję, nie szukam poklasku.

Sytuacja z Cliftonem była inna, bo tam jest kilka tomów. Pomimo, że moja odpowiedź była prawidłowa, HaVoK w świetle regulaminu podał ją w sposób bardziej poprawny. Do tego odpowiedział 8 sekund po mnie, co daje jednoznaczny obraz, że on wiedział co to, podjął wysiłek przeszukania tomów i spisania tytułów. Nie wykorzystał mojej odpowiedzi do zbudowania własnej. Gdybym miał net wolniejszy o te 8 sekund i nie wtrącił się, punkt poszedłby do niego za zasłużony wysiłek i wiedzę. I to głównie zadecydowało o takiej a nie innej decyzji. Będę ją podtrzymywał nadal, chociaż widząc odzew graczy - jestem w mniejszości. Trudno, będę do niej podchodził "na sportowo" - coś jak zdobycie bramki przez Argentynę ręką Maradony. Ot, sól gry zespołowej :)

Offline HaVoK

« Odpowiedź #3409 dnia: Nd, 28 Styczeń 2024, 11:30:50 »
Punk za Cliftona zobyłem nie krzykiem, a wiedzą. Moją zastrzeżenia wyargumentowałem i już nie wracałem do sytuacji i nie zamierzam tego więcej robić. Jeżeli uważasz, że ktoś zdobywa punkty krzykiem lub krzykiem innych użytkowników to zwyczajnie go uprzedmiotawiasz. Twoje prawo. Twoja kultura Remy LeBeau.  Jaxxowi  podziękowałem za zrozumienie i wyartykuowanie tej sytuacji.

Offline LukCook

« Odpowiedź #3410 dnia: Pn, 29 Styczeń 2024, 08:13:10 »
Pudło. To nie jest Magma z New Mutants. Nie nadużywajcie google'a, bo prowadzi w niewłaściwe rewiry :)

Google! Na takie oskarżenie to już musisz mieć dowód  :D nawet nie można sobie strzelić, żeby nie zostać posądzonym o najgorsze.

Offline Motyl

« Odpowiedź #3411 dnia: Pn, 29 Styczeń 2024, 08:20:55 »
Och, najmocniej przepraszam :) tylko wskazuje drogę, dodając nieoczywistą podpowiedź ;)

Offline komiks

« Odpowiedź #3412 dnia: Pn, 29 Styczeń 2024, 10:09:01 »
Tak jest jak się czyta 2 komiksy Ghost Ridera (spotkanie z dr Strange) i 7 żołnierzy jednocześnie, halucynacja ;)
« Ostatnia zmiana: Pn, 29 Styczeń 2024, 10:11:12 wysłana przez Zwirek »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Jaxx

« Odpowiedź #3413 dnia: Wt, 30 Styczeń 2024, 10:30:51 »
Całkowicie się nie zgadzam z takimi argumentami, ale to wy moderujecie.
W moim odczuciu kierpic mógłby nawet nagrać filmik jak gra na ukulele i wyśpiewuje prawidłowy tytuł - byłoby przy okazji też trochę śmiechu (oczywiście nie dla wszystkich ;) )

Rozumiem i szanuję - masz inne zdanie, co jest w porządku. Ja uważam tak jak napisałem. W następnej edycji zapewne będziesz wśród moderatorów, to wtedy będziemy nagrywać filmiki z odpowiedziami ;)

Offline Leyek

« Odpowiedź #3414 dnia: Wt, 30 Styczeń 2024, 12:03:59 »
Nie pamiętam, aby taka sytuacja zdarzyła się w konkursie wcześniej - wrzucenie okładki zamiast odpowiedzi wydaje się być dużo bardziej skomplikowane, niż napisanie tytułu, nikt więc nie uwzględniał takiego przypadku w regulaminie. Cóż, jak widać, wiele jeszcze dziwów może nas czekać...

Niemniej, wrzucenie okładki zamiast podania odpowiedzi jest niewłaściwym sposobem odpowiedzenia na zagadkę. Pomimo, że wskazuje właściwy komiks, przyjęliśmy jednak podawanie pisanych tytułów jako normę i tego będziemy się trzymać. Za chwilę ktoś wrzuci linka do sklepu i też będzie oczekiwał punktu, a to będzie już zupełnie jazdą po bandzie. Tak więc proszę nie odpowiadać na zagadki w taki sposób. Podawanie tytułu wyrównuje wszystkim szanse i tak ma pozostać.

Serdecznie proszę o zacytowanie zapisu regulaminu, który mówi o tej części, którą wygrubiłem. Przecież @kierpic napisał "Odpowiedź" i wkleił okładkę, na której każdy może przeczytać tytuł. Czyli de facto podał tytuł. Wrzucenie linku z dodaniem np. "to ten tytuł:" też by było sensowne. Szczególnie jak nieraz mamy różnie, dziwne nieścisłości w tytułach (co innego na okładce, co innego nawet na oficjalnym sklepie wydawcy, np. Egmontu).

Ponieważ to pierwsza taka sytuacja, nie mamy ją w "rozpisce" kar. Nie sądzę też, aby miało się to powtarzać. Niemniej każde takie przewinienie będzie podlegało karze 2 zagadek pauzy. Tak więc kierpic - pauzujesz dwie zagadki.

A to już jest totalne przecięcie!!!! Za co ma pauzować? Za to że wkleił "obrazek"???!!! Przecież nieraz były podawane różne "śmieszen" odpowiedzi i wtedy było ok, a teraz za wklejenie obrazka ma być kara.
Kolejny raz pytam na jakiej zasadzie?!?!
I nie wyskakujcie tylko z tekstem, że jest moderatorem i mu nie zależy na punktach itp. Jako moderator może grać to i reszta zasad powinna go dotyczyć jak każdego innego gracza! A nie nagle jakieś "kary" za fikcyjne przewinienia wymyślane w środku gry!!!

Offline Jaxx

« Odpowiedź #3415 dnia: Wt, 30 Styczeń 2024, 12:28:03 »
Serdecznie proszę o zacytowanie zapisu regulaminu, który mówi o tej części, którą wygrubiłem. Przecież @kierpic napisał "Odpowiedź" i wkleił okładkę, na której każdy może przeczytać tytuł. Czyli de facto podał tytuł. Wrzucenie linku z dodaniem np. "to ten tytuł:" też by było sensowne. Szczególnie jak nieraz mamy różnie, dziwne nieścisłości w tytułach (co innego na okładce, co innego nawet na oficjalnym sklepie wydawcy, np. Egmontu).

Odpowiadamy tekstem, nie obrazkiem. Zawsze tak było i tak powinno być. Dodawanie czegoś do poprawnej odpowiedzi nie ujmuje jej. Wrzucenie obrazka przy braku odpowiedzi już tak. Dla mnie to niepoprawne i nigdy tak nie graliśmy. Aby nie było precedensów i dalszego "badania" jak tu można jeszcze naciągnąć regulamin, nie będziemy tego puszczać dalej. Jeżeli dla Ciebie wrzucenie obrazka jest ok, to spoko - Twoje zdanie. Dla mnie nie jest i dla mnie kierpic nie podał poprawnie odpowiedzi. I dlatego HaVoK powtarza zagadkę. Konsultowaliśmy się w tej sprawie z Guru i jest to nasza wspólna decyzja moderatorska.

A to już jest totalne przecięcie!!!! Za co ma pauzować?

14. W przypadku naruszenia regulaminu gracz zostaje pozbawiony prawa udzielania odpowiedzi przez następne:
- 5 zagadek – w przypadku usunięcia/modyfikacji postu z odpowiedzią
- 3 zagadki – w przypadku udzielenia odpowiedzi w momencie w którym pauzował
- 1 zagadki – w przypadku w którym udzielił więcej niż 2 odpowiedzi na jeden kadr

W przypadkach złamania regulaminu, w sposób nie ujęty w powyższym zestawieniu, kara pauzy będzie ustalona indywidualnie przez moderatorów

Może i kara nieco na wyrost i powinna być wprowadzona od następnego takiego przypadku, tu mogę się zgodzić. Co Ty na to Guru?
« Ostatnia zmiana: Wt, 30 Styczeń 2024, 12:34:59 wysłana przez Jaxx »

Offline starcek

« Odpowiedź #3416 dnia: Wt, 30 Styczeń 2024, 13:01:22 »

Odpowiadamy tekstem, nie obrazkiem. Zawsze tak było i tak powinno być. [...]

Drodzy Państwo, a co to za naginanie regulaminu? "Podać" w żaden sposób nie dyskwalifikuje zamieszczenia obrazka. To jest bardzo pojemne słowo. Leyek ma rację. Oczywicie protestowałbym, gdyby ktoś odpowiedział rebusem, a odpowiedź nie byłaby uznana, ale to też byłoby podanie odpowiedzi tyle, że to już byłaby maksymalna jazda po bandzie. :-)

Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Leyek

« Odpowiedź #3417 dnia: Wt, 30 Styczeń 2024, 16:07:54 »
Dla zainteresowanych. Prawidłowa odpowiedź to Punisher 1/97

Czyli @srogin podał nieprawidłową, bo jest tak:

TM-SEMIC The Punisher Komiks 1/1997

1900 różnicy, trochę dużo :P

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #3418 dnia: Wt, 30 Styczeń 2024, 19:21:04 »
Dzisiaj, w ramach programu „Jak bezsensownie marnować swój czas”, zamiast statystyk dotyczących zakończonej właśnie edycji, sporządziłem tabelę wszystkich forumowiczów, którzy kiedykolwiek odgadli przynajmniej 1 zagadkę w konkursie.

W ciągu 9 edycji, 76 graczy odgadło 1390 zagadek, co daje średnią 18,3 zagadki na osobę oraz 154 zagadki na konkurs (co mnie zaskoczyło, ponieważ w ostatniej edycji odgadliśmy ich „jedynie” 91).

Pierwsze zaskoczenie, liderem nie jest @srogin, a „Ojciec założyciel” – @Lyricstof!

Cała tabela:
140 pkt - Lyricstof
117 pkt – srogin
103 pkt - vision2001
101 pkt – Jaxx
89 pkt – kierpic
75 pkt - muaddib
73 pkt - Motyl
72 pkt – Leyek
67 pkt – Toranga
54 pkt – brvk
37 pkt - ramirez82
32 pkt – BosMan
31 pkt - Remy LeBeau
27 pkt – Yossarian,  Konrad
25 pkt – HaVoK
22 pkt – Pawelek
21 pkt – pokia
20 pkt - l_z_l
19 pkt - wilk
16 pkt – Reverith
15 pkt - Rafa
14 pkt – Kadet
12 pkt – Death, LordDisneyland, death_bird, Emma Frost
8 pkt – Koalar, Edgar, misiokles, kickic
7 pkt – avatar, amsterdream, MarcusSz
6 pkt – marcing
5 pkt - keram2, roble, starcek, JonasCrow
4 pkt - arczi_ancymon
3 pkt – Chmurny, ukaszm84, GoNzO, qprime, Bender, satchel, MODZEL, kubisz
2 pkt - Corto Maltese, neo789, Kapral, Deg, kenji, sad_drone, kosmoski, gashu, Necr09, szulig
1 pkt – rekin, kas1, parsom, Itachi, kaczogród, slaw, freshmaker, jotkwadrat, Gorzki, Sirius, Mruk, Eyeless, Palyszkiewicz, emedzi 12, AntekSocjalny, Nesumi, Pawelec83, Rodrigues

Zestawienie ma na celu zmobilizowanie kilku osób do wzięcia udziału w następnej edycji, 10, okrągłej.

Gdzie na przykład zapodział się @brvk, nr 10 na liście wszechczasów?
Dlaczego @BosMan, „człowiek od trudnych zagadek”, się obraził i zrezygnował z udziału?
Co się stało z jedyną kobietą w konkursie - @Reverith, która rozpłynęła się jak kamfora?
Czy @LordDisneyland po powrocie na forum, wróci do odgadywania?
@HaVoK, czy naprawdę wstawienie zagadki na forum jest takie trudne, żeby całkowicie odpuścić zabawę?

Jeżeli w którymś momencie popełniłem błąd, to proszę o zwrócenie uwagi. W razie czego, wybaczcie, dużo tych cyferek.
Pozdrawiam Was wszystkich!
Popełniłem błąd przy sumowaniu punktów z wszystkich konkursów i pominąłem wyniki trójki zwycięzców 2. edycji. Przez co @muaddib, @Leyek i @I_z_I mają o 20 pkt za mało.
Oczywiście zrobiłem to celowo, żeby @muaddib i @Leyek byli niżej ode mnie w tabeli. Niestety, nie udało się i zauważyłem to ewidentne oszustwo.

Poniżej poprawna kolejność na czołowych miejscach:
140 pkt - Lyricstof
117 pkt – srogin
103 pkt - vision2001
101 pkt – Jaxx
95 pkt – muaddib
92 pkt – Leyek

89 pkt – kierpic
73 pkt - Motyl
67 pkt – Toranga
54 pkt – brvk
40 pkt - l_z_l

Lista wszech czasów po 15-tej Edycji:

W ciągu 15 edycji, 87 graczy odgadło 2304 zagadki, co daje średnią 26 zagadek na osobę oraz (wciąż) 154 zagadki na konkurs.

ZJKJTK - Lista wszech czasów:
214 pkt - Lyricstof
184 pkt - srogin
176 pkt - Jaxx
160 pkt - kierpic
145 pkt - Leyek
143 pkt - muaddib
126 pkt - vision2001
117 pkt - Toranga
89 pkt - Motyl
64 pkt - Remy LeBeau
55 pkt - brvk
49 pkt - HaVoK
47 pkt - Rodrigues
46 pkt - ukaszm84
43 pkt - pokia
40 pkt - l_z_l, Konrad
37 pkt - ramirez82
36 pkt - Edgar, Death, wilk
32 pkt - BosMan
28 pkt - LukCook
27 pkt - Yossarian
24 pkt - Pawelek
20 pkt - Reverith
18 pkt - Kadet
17 pkt - death_bird
16 pkt - Rafa, kubisz
13 pkt - Chmurny, Guru_Komiksu
12 pkt - LordDisneyland, Emma Frost, JonasCrow
10 pkt - Necr09
9 pkt - starcek
8 pkt - Koalar, misiokles, kickic, roble, marcing
7 pkt - avatar, amsterdream, MarcusSz
5 pkt - keram2
4 pkt - arczi_ancymon, kosmoski, Eyeless, laf
3 pkt - GoNzO, qprime, Bender, stachel, MODZEL, kenji, pablomas
2 pkt - Corto Maltese, neo789, Kapral, Deg, sad_drone, gashu, szulig, emedzi 12, Boro
1 pkt - rekin, kas1, parsom, Itachi, kaczogród, slaw, freshmaker, jotkwadrat, Gorzki, Sirius, Mruk, Palyszkiewicz, AntekSocjalny, Nesumi, Pawelec83, elitarnyy, adamarluk, Tcoldmeat, Warpath, czytelnik, Sędzia
« Ostatnia zmiana: Wt, 30 Styczeń 2024, 19:35:32 wysłana przez Rodrigues »
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Sędzia

« Odpowiedź #3419 dnia: Śr, 31 Styczeń 2024, 14:43:53 »
Panowie Moderatorzy, jeśli na wklejonym zdjęciu okładki jest pełen (akceptowany) tytuł komiksu, to jak najbardziej jest to prawidłowa odpowiedź. Gdyby okładka nie zawierała żadnego tekstu, to można by uznać, że brak jest tekstu (a więc i odpowiedzi), ale jeśli na obrazku jest tekst, to jest to tylko forma obrazkowa udzielenia odpowiedzi.