Autor Wątek: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.  (Przeczytany 396403 razy)

Offline starcek

Odp: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.
« Odpowiedź #3300 dnia: Pt, 05 Styczeń 2024, 22:36:19 »
No pięknie - już widzę, że u mnie będzie jak zawsze. Zagadki na które znam odpowiedzi są zadawane, gdy mam inne obowiązki. :-D

Ktoś robił statystyki ile dni trwały poszczególne edycje?
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Remy LeBeau

« Odpowiedź #3301 dnia: So, 06 Styczeń 2024, 12:35:06 »
Hej. Korzystając z okazji, że przypomniałem sobie o konkursie (i zdążyłem już zrobić z siebie idiotę  ;D), chciałem wystawić nagrody zdobyte w 14 edycji na aukcję charytatywną WOŚP.

Komiksy nowe, zafoliowane. Podziękowania dla Kultury Gniewu za ufundowanie nagród i dla Kierpica za ich wysłanie!

Licytujemy:
https://allegro.pl/oferta/2-komiksy-od-kultury-gniewu-witajcie-w-nietypowie-insekt-15002022395
« Ostatnia zmiana: So, 06 Styczeń 2024, 12:42:18 wysłana przez Remy LeBeau »

Offline Leyek

« Odpowiedź #3302 dnia: So, 06 Styczeń 2024, 16:24:00 »
2 zagadki, 2 bany na razie dobra średnia :)

Offline vision2001

« Odpowiedź #3303 dnia: So, 06 Styczeń 2024, 22:24:29 »
2 zagadki, 2 bany na razie dobra średnia :)
I jeszcze ja! I ja poproszę!!!

Offline HaVoK

« Odpowiedź #3304 dnia: So, 13 Styczeń 2024, 21:42:22 »
"Konkurs opiera się na odgadnięciu komiksu, z którego pochodzi kadr. Nie rozróżniamy tutaj wydań, bo to już byłoby przegięcie - wówczas trzeba byłoby jeszcze podawać dane wydanie, bo przecież mamy inne tłumaczenia, rastery/brak rasterów, kolory nowe/stare itd. To nie ma sensu. Jeżeli kadr znajduje się w nowszym wydaniu, niż zdjęcie-zagadka, to wskazanie nowego wydania również uznawane jest za poprawne (identycznie w drugą stronę). Tak samo, jak na zagadkę z tm-semikowego Batman: Jad poprawną i uznaną odpowiedzią byłoby "Batman Knightfall, tom 1"."

Ogółem rozumiem regulamin i jest on dla mnie jasny od dawna. Rozumiem przyznanie punktu Kubiszowi (gratuluję). Ale uważam, że kadr ewidentnie pochodzi z TM-Semic. Wydanie Specjalne bodajże 3/93 Batmana/Sędzia Dredd Sąd nad Gotham a nie z Wszystkich Spotkań. Bo w nowych komiksach nie mamy takiego paskudnego liternictwa, a przecież w regulaminie stoi, że dymki nie mogą być ucięte itp. itd., bo są integralną częścią kadru. Liternictwo w dymkach też nią jest. A to jasno wskazuje z jakiego komiksu jest ten kadr. Wiem, że regulamin nie zostanie zmieniony (bo podniosą się głosy, że to będzie przegięcie), jednak według mnie należy zwrócić uwagę na to zagadnienie, np jeżeli w krótkim czasie (nie wiem jakim, kwestia doprecyzowania) dwóch graczy odpowie na zadaną zagadkę, punkt powinna dostać osoba, która wskazała pierwsze wydanie tego komiksu. Nagradzajmy wiedzę.

Dobrej nocy.

Offline Jaxx

« Odpowiedź #3305 dnia: So, 13 Styczeń 2024, 21:51:53 »

Ogółem rozumiem regulamin i jest on dla mnie jasny od dawna. Rozumiem przyznanie punktu Kubiszowi (gratuluję). Ale uważam, że kadr ewidentnie pochodzi z TM-Semic. Wydanie Specjalne bodajże 3/93 Batmana/Sędzia Dredd Sąd nad Gotham a nie z Wszystkich Spotkań. 

Co do tego, nikt nie ma wątpliwości i gdyby kubisz nie odpowiedział, punkt dla czytelnika byłby bezdyskusyjny. Ale mamy wydanie nowsze, zbiorcze, w którym ten kadr też występuje, a od dawna gramy tak, że odgadujemy komiks, w którym występuje kadr, a nie wydanie komiksu, w którym występuje kadr. Liternictwo jest inne, zgadza się. Ale kadr jest taki sam. To jest najprostsze wyjście z takiej sytuacji, bez dywagacji o wydaniach, tłumaczeniach, kolorach, rastrach itd.

Ale zgadzam się - to kwestia interpretacji. W tej edycji już nie będziemy niczego zmieniać, ale jeżeli w kolejnych przyszli moderatorzy będą chcieli się nad tym pochylić, to może coś fajnego wymyślą :)

Offline kubisz

« Odpowiedź #3306 dnia: So, 13 Styczeń 2024, 22:11:54 »
Będę się teraz trochę bronił, bo niby nie muszę, ale nie lubię takich sytuacji :(

Mnie też do końca nie podobają się zasady. Też chciałbym, żeby nagradzać wiedzę i pewnie podpisałbym się pod tym, co zaproponował pod koniec swego wpisu HaVoK. Tylko np. co z nieco innymi sytuacjami: kiedy ktoś podaje odpowiedź "Thorgal tom 3" (tak, wiem, tu są tytuły albumów, seria bardzo znana, ale chodzi mi o zasadę) i zaraz pojawiają się strzały "Thorgal tom 1", "Thorgal tom 8”, "Thorgal tom 4" itp. No i trafia ten ostatni, choć wcześniej nie wiedział nawet o istnieniu serii. Trafił, bo został naprowadzony przez kogoś, kto np. bo drobnym szczególe rysunku bezbłędnie odgadł rysownika, ale już nie tom. Takich budzących wątpliwości sytuacji pewnie znalazłoby się więcej.

A może, drodzy moderatorzy, w tym konkretnym przypadku dałoby się pozostawić czytelnikowi ten punkt?

Offline Jaxx

« Odpowiedź #3307 dnia: So, 13 Styczeń 2024, 22:15:54 »
A może, drodzy moderatorzy, w tym konkretnym przypadku dałoby się pozostawić czytelnikowi ten punkt?

Nie róbmy precedensów, ja jestem za takim właśnie podejściem. Więc decyzja już przyklepana, kadr się pojawił, jedziemy dalej :)

Offline Remy LeBeau

« Odpowiedź #3308 dnia: So, 13 Styczeń 2024, 22:24:34 »
Ciekawa sytuacja wyszła. Niech przemówią obrazy, żeby było wiadomo o co chodzi:

Inne kolory, liternictwo, tłumaczenie.
Jak dla mnie, to kadr pochodzi jednak z tego komiksu po lewej ;) ;D

@DOWN - Leyek
Chyba kpisz (ew. wciąż żartujesz) :P
Żeby nie było, ja też bym przyznał punkt kubiszowi, ale wyszko ciekawie, bo te kadry z nowej i starej edycji się jednak znacząco różnią :)
« Ostatnia zmiana: So, 13 Styczeń 2024, 22:31:05 wysłana przez Remy LeBeau »

Offline Leyek

« Odpowiedź #3309 dnia: So, 13 Styczeń 2024, 22:26:33 »

Chyba kpisz (ew. wciąż żartujesz) :P

Offline kaishaku

« Odpowiedź #3310 dnia: So, 13 Styczeń 2024, 22:48:08 »
Wrzucając kadr, spodziewałem się odpowiedzi ogólnej "B/JD Wszystkie..."
Dlatego, gdy padła poprosiłem o doprecyzowanie, powiedzmy "B/JD Wszystkie.../Sąd nad Gotham"

W tym czasie czytelnik wskoczył z precyzyjnym trafieniem.

Nie mam zbiorczego ale podejrzewałem, że zostało po 30 latach (sic!) inaczej przetłumaczone, literowane.

Cóż: Only Dredd can judge us ;) 

Offline kubisz

« Odpowiedź #3311 dnia: So, 13 Styczeń 2024, 22:54:22 »
Kurde, dajcie mi się choc trochę nacieszyć tym punktem... :( Nie mam nic przeciwko wprowadzeniu takich zmian do regulaminu, żeby podawać konkretne wydanie albo np. pierwsze, w którym dany kadr się pojawił. Ale póki co tenże regulamin jest taki, że prawidłową odpowiedzią jest zarówno "Kajko i Kokosz Złota kolekcja Tom 4", jak i "Kajko i Kokosz Szkoła latania".

Ok, ktoś powie, że kadry w obu wydaniach są identyczne. Jeżeli tak jest, to z kolei co w takim przypadku: "Kajko i Kokosz Złota kolekcja Tom 1" i "Kajko i Kokosz Złoty puchar"? Ktoś wrzuci czarno-biały kadr, więc prawidłowy będzie tylko ten drugi tytuł, prawda? Faktycznie ta zagadka kaishaku jest trochę wątpliwa. Bo gdzie postawić granicę w ustaleniu skąd rzeczywiście pochodzi kadr? Obecność kolorów to już wystarczająco mocny przyczynek, a zmienione liternictwo już nie?

Offline Jaxx

« Odpowiedź #3312 dnia: So, 13 Styczeń 2024, 23:24:43 »

Kadr, chociaż pochodzi z TM-S, to jednak jest ten sam, występuje w obu wydaniach. Jak już pisałem - punktujemy tytuł komiksu, gdzie występuje kadr. Taki jako pierwszy podał kubisz, więc on dostaje punkt. End of story :)

Kurde, dajcie mi się choc trochę nacieszyć tym punktem... :( Nie mam nic przeciwko wprowadzeniu takich zmian do regulaminu, żeby podawać konkretne wydanie albo np. pierwsze, w którym dany kadr się pojawił. Ale póki co tenże regulamin jest taki, że prawidłową odpowiedzią jest zarówno "Kajko i Kokosz Złota kolekcja Tom 4", jak i "Kajko i Kokosz Szkoła latania".

Ok, ktoś powie, że kadry w obu wydaniach są identyczne. Jeżeli tak jest, to z kolei co w takim przypadku: "Kajko i Kokosz Złota kolekcja Tom 1" i "Kajko i Kokosz Złoty puchar"? Ktoś wrzuci czarno-biały kadr, więc prawidłowy będzie tylko ten drugi tytuł, prawda? Faktycznie ta zagadka kaishaku jest trochę wątpliwa. Bo gdzie postawić granicę w ustaleniu skąd rzeczywiście pochodzi kadr? Obecność kolorów to już wystarczająco mocny przyczynek, a zmienione liternictwo już nie?

To już są skrajne przypadki, których nie da się ogarnąć regulaminem, bo wymienianie wszystkich możliwych kombinacji rozdęłoby go niemiłosiernie. Po to są moderatorzy, aby w takich nietypowych, wyjątkowych sytuacjach podjąć decyzję, co zrobić. W tym przypadku - podjęliśmy właśnie taką, bo kadr jest ten sam, a w tej konkretnej sytuacji liternictwo/tłumaczenie to marginalna sprawa.

Ciesz się punktem, jeszcze jeden i zwyciężasz :)
« Ostatnia zmiana: So, 13 Styczeń 2024, 23:28:42 wysłana przez Jaxx »

Offline death_bird

« Odpowiedź #3313 dnia: So, 13 Styczeń 2024, 23:30:31 »
Zwróciłbym tutaj uwagę na fundament konkursu:
"Z jakiego komiksu jest ten kadr"?
A nie
"Z jakiego wydania komiksu jest ten kadr"?

Jeżeli ktoś rozpozna kadr posiadając wydanie np trzecie a zadający pytanie odpowie "Nie", bo on oczekuje, że ktoś rozpozna jego wydanie pierwsze to mamy do czynienia z solidnym zawężeniem zakresu zabawy - bo nie każdy musi mieć to samo wydanie co autor zagadki. I w tym momencie odpowiadający jest niejako karany a ktoś inny dostaje punkt prawie za darmo, bo ma tytuł na tacy.
Wątpliwości interpretujmy na korzyść płynności gry. 

Edit: Jaxx - w punkt.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline kierpic

« Odpowiedź #3314 dnia: So, 13 Styczeń 2024, 23:33:05 »

Nadal nie są to dwa różne komiksy. Kolory na zdjęciu w największym stopniu zależą od aparatu i naświetlenia. A co, jeżeli na tym kadrze nie byłoby dymków? Wybór zdobywcy punktu zależałby tylko od dobrej woli zadającego zagadkę.

@DOWN - LeyekŻeby nie było, ja też bym przyznał punkt kubiszowi, ale wyszko ciekawie, bo te kadry z nowej i starej edycji się jednak znacząco różnią :)
Również popieram decyzję Jaxxa.

Kurde, dajcie mi się choc trochę nacieszyć tym punktem... :(
Ciesz się, na ten punkt na pewno zasłużyłeś  :)

Edit:
W zasadzie napisałem to samo co koledzy w dwóch postach powyżej, których wcześniej nie czytałem :)
« Ostatnia zmiana: So, 13 Styczeń 2024, 23:36:58 wysłana przez kierpic »