Autor Wątek: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.  (Przeczytany 397204 razy)

Offline Leyek

Odp: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.
« Odpowiedź #3285 dnia: Pt, 27 Październik 2023, 20:52:05 »
Nie chcę wyjść na przemądrzalca, ale to jest tak częsty błąd, że trzeba prostować kiedy się da:

Jeszcze siekiera była w obwodzie :)

Odwód – wydzielone siły i środki pozostające w dyspozycji dowódcy niezaangażowane początkowo w walce. Odwód tworzy się i zachowuje na wypadek konieczności wykonywania działań nieprzewidzianych, które mogą wyniknąć dopiero w toku działań bojowych bądź w celu użycia go w momencie działań rozstrzygających. Jest elementem ugrupowania bojowego.

Offline Jaxx

« Odpowiedź #3286 dnia: Pt, 27 Październik 2023, 20:54:41 »
Nie chcę wyjść na przemądrzalca, ale to jest tak częsty błąd, że trzeba prostować kiedy się da:

Odwód – wydzielone siły i środki pozostające w dyspozycji dowódcy niezaangażowane początkowo w walce. Odwód tworzy się i zachowuje na wypadek konieczności wykonywania działań nieprzewidzianych, które mogą wyniknąć dopiero w toku działań bojowych bądź w celu użycia go w momencie działań rozstrzygających. Jest elementem ugrupowania bojowego.

Fajnie to wziąłeś na "tapetę" ;D

Offline srogin

« Odpowiedź #3287 dnia: Pt, 27 Październik 2023, 21:10:35 »
Ja i tak jestem "fanem" określeń typu "epici", "Monici" i tym podobnych.
Ogółem jestem dyslektykiem, raz wiem jak coś się pisze, innym razem nie, ale czegoś takiego ojczystemu językowi nigdy bym nie zaserwoeał. Jak czytam te odmiany, za każdym razem ciary mi latają po kżyżu.

Offline Guru_Komiksu

« Odpowiedź #3288 dnia: Pt, 27 Październik 2023, 21:16:33 »

Dzięki za zwrócenie uwagi. Czasami sadzę takie babole.

Offline srogin

« Odpowiedź #3289 dnia: Pt, 27 Październik 2023, 21:20:15 »
Dzięki za zwrócenie uwagi. Czasami sadzę takie babole.

Spoczko. Najgorsi są ci od "epiciów" Spidermana ;)

Offline Jaxx

« Odpowiedź #3290 dnia: So, 30 Grudzień 2023, 21:49:11 »
Miałem zrobić to już dawno, ale zmobilizowałem się dopiero dzisiaj, bo podobno nowy konkurs zbliża się dużymi krokami.

Skoro już to przywołałeś, to tak - zbliża się wielkimi krokami edycja 16 naszego znienawidzonego uzależniającego ulubionego konkursu! Start jak zapowiadaliśmy wcześniej - 05.01.2024, godz. 20:00.

Będzie masa fajnych nagród, będą emocje, będą zagadki, które zbiją z tropu największych wyjadaczy, będzie fajna atmosfera, więc wbijajcie i grajcie z nami!

A czego nie będzie? Ano nie będzie zmian w regulaminie - skoro sprawdzał się wcześniej, to nie ma sensu przy nim dłubać. Gracze go już "czują" (z wyłączeniem visiona, ale się chłopak go nauczy), więc chyba najwygodniej dla wszystkich będzie, jeżeli zostanie jaki jest.

Zapraszam więc wszystkich do włączenia się do zabawy - nowych, stałych, a także dawnych, którzy ostatnio nie chcieli się włączać (Edgar, Toranga, Remy, kubisz - na Was patrzę!).

Za parę dni wrzucimy oficjalny wątek, tak więc - bądźcie czujni i gotowi!

Offline Leyek

« Odpowiedź #3291 dnia: Nd, 31 Grudzień 2023, 16:50:42 »
A czego nie będzie? Ano nie będzie zmian w regulaminie

Łeee, czyli wprowadzasz w błąd z tym 05.01 :P

Offline vision2001

« Odpowiedź #3292 dnia: Cz, 04 Styczeń 2024, 20:03:45 »
Regulamin 16 edycji konkursu „Z jakiego komiksu jest ten kadr?”
Akceptuję!

Offline Jaxx

« Odpowiedź #3293 dnia: Cz, 04 Styczeń 2024, 20:39:45 »
Akceptuję!

Uff, już się bałem...  ;)
« Ostatnia zmiana: Cz, 04 Styczeń 2024, 21:58:28 wysłana przez Jaxx »

Offline death_bird

« Odpowiedź #3294 dnia: Pt, 05 Styczeń 2024, 21:13:44 »
Jeżeli mógłbym zgłosić prośbę oraz wniosek racjonalizatorski:
1. Prośba - czy w pkt 14 regulaminu ktoś mógłby zmienić sformułowanie "3 zagadek" na "3 zagadki"? Wiem, że to detal, ale w takich sytuacjach jestem jak ten Sheldon - odczuwam swędzenie mózgu.
2. Wniosek - patrząc na listę zbanowanych w I etapie zastanawiam się czy ban nie mógłby częściowo wygasać, tzn. po zakończeniu tej edycji trzech najwcześniej zbanowanych mogłoby wrócić do pełnej gry. Pula "ukaranych" byłaby stała bo na każdych trzech powracających kolejnych trzech byłoby wrzucanych do limbo. Tymczasem w obecnej sytuacji jeszcze chwila i bana będą mieli już wszyscy którzy mają jakiekolwiek pojęcie o komiksach. :)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline kierpic

« Odpowiedź #3295 dnia: Pt, 05 Styczeń 2024, 21:28:54 »
1. Prośba - czy w pkt 14 regulaminu ktoś mógłby zmienić sformułowanie "3 zagadek" na "3 zagadki"? Wiem, że to detal, ale w takich sytuacjach jestem jak ten Sheldon - odczuwam swędzenie mózgu.
Popieram! Że też ten zapis przetrwał tyle edycji ;)
Pewnie jak Jaxx zagada z Mateuszem albo stachelem, uda się to zmienić już teraz.

2. Wniosek - patrząc na listę zbanowanych w I etapie zastanawiam się czy ban nie mógłby częściowo wygasać, tzn. po zakończeniu tej edycji trzech najwcześniej zbanowanych mogłoby wrócić do pełnej gry. Pula "ukaranych" byłaby stała bo na każdych trzech powracających kolejnych trzech byłoby wrzucanych do limbo. Tymczasem w obecnej sytuacji jeszcze chwila i bana będą mieli już wszyscy którzy mają jakiekolwiek pojęcie o komiksach. :)
Żeby uczestniczyć w konkursie nie potrzeba mieć "jakiekolwiek pojęcie o komiksach", ale chęci żeby odgadnąć zadany kadr.
Determinacja!

Offline Jaxx

« Odpowiedź #3296 dnia: Pt, 05 Styczeń 2024, 22:09:23 »

Wow, nie spodziewałem się, że ktoś tak dokładnie czyta regulamin  :o Za to należą się ekstra punkty :D Poproszę Mateusza, nie ma sprawy

Żeby uczestniczyć w konkursie nie potrzeba mieć "jakiekolwiek pojęcie o komiksach", ale chęci żeby odgadnąć zadany kadr.
Determinacja!

Dokładnie! Ja nie przeczytałem z 90% komiksów, których kadry odgadłem - wola walki się liczy ;) A tak w ogóle - ja to w ogóle uważam, że taki handicap powinien być na stałe usunięty. Ale że się przyjął, to go i teraz zostawiliśmy... Ale pomysł ciekawy - można "zapauzować" (ban to takie brzydkie słowo) do np. trzech edycji wstecz (z pominięciem ostatniej, bo tu moderzy i tak nie grają aktywnie). Ale to już do rozpatrzenia przez kolejnych moderatorów.

Offline Leyek

« Odpowiedź #3297 dnia: Pt, 05 Styczeń 2024, 22:11:35 »
A tak w ogóle - ja to w ogóle uważam, że taki handicap powinien być na stałe usunięty. Ale że się przyjął, to go i teraz zostawiliśmy...

Jeszcze się okaże, że każdy tak uważa, ale zostaje, bo nikt nie chce zmieniać :P

Offline Jaxx

« Odpowiedź #3298 dnia: Pt, 05 Styczeń 2024, 22:21:35 »
Jeszcze się okaże, że każdy tak uważa, ale zostaje, bo nikt nie chce zmieniać :P

Do pozostawienia go przekonał mnie w sumie kierpic wskazując przykład Guru - wygrał pierwszy etap i wciągnął się tak w grę, że wylądował na pudle. Więc się opłaciło, bo wciąganie nowych graczy było oryginalnym zamysłem tego handicapu. No więc mamy go nadal...

Offline Leyek

« Odpowiedź #3299 dnia: Pt, 05 Styczeń 2024, 22:23:10 »
@up

Wiadomo, co złego to @kierpic ;)