Autor Wątek: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.  (Przeczytany 396221 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline laf

Odp: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.
« Odpowiedź #2760 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 13:45:29 »
Celny strzał laf :)
1 pkt - laf
Uff, plan minimum wypełniony  ;D

Niestety na zagadkę będziecie musieli poczekać  :(. Jestem w pracy, tak więc wrzucę coś ok. 18.00. Stay tuned  :) Tymczasem będę napawał się swoim skromnym punkcikiem  8)

Offline death_bird

« Odpowiedź #2761 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 17:23:44 »
Zamiast się napawać na pościg za Torangą się szykuj. ;)
Te końcówki konkursowe są najbardziej emocjonujące.  8)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Leyek

« Odpowiedź #2762 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 18:35:22 »
@laf
Gratki ze zdobycia punktu, kibicowałem temu, nawet próbowałem pomóc dając Prometheę od Moore'a, ale ktoś Cię ubiegł wtedy. Wytrwały byłeś i w końcu się odpłaciło :)

Offline vision2001

« Odpowiedź #2763 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 19:32:15 »
Henryk Kaydan Kosmiczne Patałachy?
Chyba to nie ma ISBNu...

Henryk Kaydan Post Scriptum?
A to na 100% nie ma ISBNu.
« Ostatnia zmiana: Śr, 05 Październik 2022, 19:40:33 wysłana przez vision2001 »

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #2764 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 19:50:01 »
Rzeczywiście nie ma ISBN. Nie sądziłem, że może nie mieć.

Czekam na decyzję Rady Moderatorskiej w pokorze.  ;)

Jakby, co mam nowy kadr przygotowany.
Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2765 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 19:53:08 »

:D :D :D
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Jaxx

« Odpowiedź #2766 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 20:00:55 »
Rzeczywiście nie ma ISBN. Nie sądziłem, że może nie mieć.

Czekam na decyzję Rady Moderatorskiej w pokorze.  ;)

Uno momento, my friend, chwilka konsultacji i zaraz wracamy!

Offline Edgar

« Odpowiedź #2767 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 20:13:24 »
A który z nas trafił?  ;D

Offline laf

« Odpowiedź #2768 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 20:14:11 »
Aaaa, czyli to nie JR JR   :-[

Czyżby z komiksu Powrót Mrocznego Rycerza. Ostatnia Krucjata?  ;)
« Ostatnia zmiana: Śr, 05 Październik 2022, 20:17:12 wysłana przez laf »

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #2769 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 20:18:38 »
Tak, ale tutaj nie odpowiadamy.  :P
Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Offline HaVoK

« Odpowiedź #2770 dnia: Cz, 06 Październik 2022, 06:11:19 »
Zagadkę wrzucę za godzinkę.

Offline laf

« Odpowiedź #2771 dnia: Cz, 06 Październik 2022, 09:21:50 »
Zagadka:

A może Marvel Origins tom 1 Spider-Man ?

Mam świadomość, że komiks nie jest dostępny w szerszej dystrybucji, dlatego też jeśli ktoś poczuł się delikatnie oszukany w tej sytuacji, to jak najbardziej miał do tego prawo. Z tego powodu chciałem Wam nakreślić krótką* historię tego, dlaczego kadr akurat z tego komiksu wybrałem jako (jedyną ?) zadaną zagadkę w tej edycji konkursu.

Komiks odebrałem z paczkomatu raptem godzinę przed umieszczeniem zdjęcia jako zagadki w konkursie, a wyciągając paczkę nawet nie wiedziałem co jest w środku. Podejrzewałem, że będzie tam jakiś komiks (choć nawet tego nie byłem pewny), ale zupełnie nie miałem pojęcia jaki. Przysłał mi go nasz forumowy kolega @michał81 w ramach zadośćuczynienia za pewną uprzejmość, którą wyświadczyłem mu na niedawnej Emefce.
Mianowicie, jak część z Was pamięta, w Łodzi uczestniczyłem w komitecie kolejkowym z nawet niezłym miejscem 14 (choć nawet tak wysoka pozycja na liście nie pozwoliła mi na uzyskanie wrysu od Kasprzaków  :(). Przy odbiorze numerków do autorów mój wybór padł na: Andrzeja Nowakowskiego (od którego dostałem swój pierwszy festiwalowy wrys  :D), wspomnianych Kasprzaków i Grega Ruckę. Tak więc miałem jeszcze dwa wolne nazwiska do wyboru i na szybko rzuciłem tylko nazwisko Jakuba Rebelki, do którego dostałem 4. lub 5. numerek. Wybaczcie moją ignorancję, ale przed festiwalem znałem tego rysownika wyłącznie z Diuny niedawno wydanej przez NSC. Teraz, po przejrzeniu jego przykładowych prac, znam tych komiksów znacznie więcej i widzę, że gość ma przysłowiową petardę w ręce  :). Bądź co bądź numerek przytuliłem, ale i tak raczej nie nastawiałem się na spotkanie z p. Jakubem.
Los chciał, że na festiwalu umówiłem się z @michał81 po odbiór zakupionego komiksu. Zgadaliśmy się telefonicznie, spotkaliśmy się face to face i pogadaliśmy. Okazało się, że Michał jest fanem Rebelki (pamiętam jego zachwyceniem Miastem Psów), więc bez zastanowienia i z pełną świadomością oddałem mu swój numerek. W zamian nie oczekiwałem zupełnie niczego, serio, w końcu i tak tego numerka bym nie wykorzystał. Jakież było moje zdziwienia kiedy po kilku dniach Michał napisał mi priva z prośbą o maila i paczkomat, bo chciałby się jakoś odwdzięczyć za ten numerek (ok, wiem jak to brzmi  ;D, ale wszyscy wiemy o jaki "numerek" chodzi  :P). Ja, jak to ja, nie chciałem absolutnie żadnego zadośćuczynienia, ale Michał był nieugięty i sobie tylko znanymi sposobami zdobył info o paczkomacie, w którym zazwyczaj obieram swoje przesyłki. No i wczoraj odebrałem paczkę, z której, ku mojemu niekłamanemu zaskoczeniu, wyciągnąłem naprawdę pięknie wydany komiks z pierwszymi przygodami jednej z najbardziej ikonicznych postaci amerykańskiego mainstreamu. Długo się nie zastawiałem: po szybkim przejrzeniu tomu wybrałem kadr, zrobiłem zdjęcie i wrzuciłem jako zagadkę w konkursie.
The End

@michał81, jeszcze raz wielkie dzięki z tą niespodziankę  :)

*Wyszło jednak trochę dłużej niż planowałem  :P

Offline laf

« Odpowiedź #2772 dnia: Cz, 06 Październik 2022, 09:27:43 »
@laf
Gratki ze zdobycia punktu, kibicowałem temu, nawet próbowałem pomóc dając Prometheę od Moore'a, ale ktoś Cię ubiegł wtedy. Wytrwały byłeś i w końcu się odpłaciło :)

Dzięki za gratulacje  :). Kadr z Promethea przegapiłem, ale więcej komiksów Moore'a w konkursie jest jak najbardziej pożądane  :)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2773 dnia: Cz, 06 Październik 2022, 09:43:54 »
Pierwsza moja myśl to było właśnie to, ale standardowo pomyślałem sobie, że nie, chyba nikt nie wrzuciłby rzutu testowego i strzeliłem epic. Więc żądam bana ;) To oczywiście żarty, ale tak na serio, to gdybym w tej edycji zawsze od razu strzelał moją pierwszą myśl to na pewno bym był na podium. Nie wiem czemu tak jest, że im więcej myślę tym gorzej strzelam.

Offline Leyek

« Odpowiedź #2774 dnia: Cz, 06 Październik 2022, 10:06:33 »
Michał był nieugięty i sobie tylko znanymi sposobami zdobył info o paczkomacie, w którym zazwyczaj obieram swoje przesyłki.

Chyba Menadżer nadawania paczek Inpostu podpowiada Paczkomat odbiorcy jak podasz numer telefonu/maila, przynajmniej kiedyś tak było. Taka to nasza anonimowość w cyfrowym świecie :)

Miałem wczoraj coś napomknąć odnośnie kadru z komiksu dostępnego tylko w części kraju, ale już sobie odpuściłem, żeby nie wyjść na marudę ;)