Autor Wątek: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.  (Przeczytany 396824 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rodrigues

Odp: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.
« Odpowiedź #2385 dnia: Pn, 22 Sierpień 2022, 20:45:45 »
No, żeby zadawać zagadki z premier festiwalowych przed premierą sklepową  ;D ;D ;D
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2386 dnia: Pn, 22 Sierpień 2022, 20:48:26 »
Po pierwszym przeczytaniu skomplikowany mi się ten regulamin wydaje :P Powtórzę sobie bliżej startu, może będzie lepiej :D Ale nagrody zacne, nie powiem.

Offline Jaxx

« Odpowiedź #2387 dnia: Pn, 22 Sierpień 2022, 20:51:08 »
No, żeby zadawać zagadki z premier festiwalowych przed premierą sklepową  ;D ;D ;D

A, o to chodzi :D W sumie tego tematu nie poruszyliśmy... Moim zdaniem można, bo jak komiks jest dostępny na festiwalu, to można uznać, że już się ukazał. Ale możemy to jeszcze przedyskutować, jeżeli ma to być bolesny temat. Z drugiej strony, ile takich zagadek może się pojawić - jedna, góra dwie. Warto o to kruszyć kopie? ;)

Po pierwszym przeczytaniu skomplikowany mi się ten regulamin wydaje :P Powtórzę sobie bliżej startu, może będzie lepiej :D

Oj tam, oj tam :P Bardzo łatwy, przejrzysty i dostępny dla wszystkich. Nie ma handi-capu, co to go niektórzy nie lubili ;) Trzy tury, każda ze startem punktacji od zera i zsumowanie wszystkich punktów na koniec. Dzięki temu wszyscy przez całą edycję mają szansę na nagrodę.

Ale nagrody zacne, nie powiem.

Żebyś wiedział :) Normalnie aż żałuję, że jednak ukończyłem wcześniejszą edycję ;)

« Ostatnia zmiana: Pn, 22 Sierpień 2022, 20:57:02 wysłana przez Jaxx »

Online Leyek

« Odpowiedź #2388 dnia: Pn, 22 Sierpień 2022, 22:51:24 »
Świetny regulamin. Przynajmniej każdy może od początku grać. A i gra dłużej potrwa. Tak samo "wypadnięcie" (z powodów zawodowych/rodzinnych) na tydzień-dwa nie zabiera całkowicie szans. Może w generalce już będzie ciężej, ale zawsze można będzie w podetapach powalczyć. Choć jakbyście chcieli jeszcze pogmatwać/ułatwić to można by kiedyś rozważyć wariant jak w biathlonie, że najgorsze wyniki odpadają do generalki. Czyli np. gramy 5 rund, a do klasyfikacji końcowej liczą się każdemu 4 najlepsze wyniki ;)

Ciekawe podkonkursy, życzę cierpliwości w obserwowaniu like'ów (zawsze ktoś może jeszcze dodać je po 2-3 tygodniach od zagadki ;) ) i liczeniu czasów ;)

Ja już od dwóch tygodni jak coś czytam i mam pod ręką telefon to cykam na zapas fotki co ciekawszych/trudniejszych kadrów ;)

Offline Edgar

« Odpowiedź #2389 dnia: Pn, 22 Sierpień 2022, 22:55:07 »
Wszystko jasne i czytelne. Nagrody super, nowe zasady ich przyznawania bardzo ciekawe. Troszkę kontrowersyjna wydaje mi się tylko nagroda za ilość polubień, ale w związku z tym, że traktuję nasz konkurs jak dobrą zabawę, to przymykam na to oko.  ;D
Jedno tylko pytanie. Czy po rozwiązaniu zagadki publikujemy tylko tabelę etapu, czy równolegle zamieszczamy też "generalkę"?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2390 dnia: Pn, 22 Sierpień 2022, 22:55:37 »
Ja już od dwóch tygodni jak coś czytam i mam pod ręką telefon to cykam na zapas fotki co ciekawszych/trudniejszych kadrów ;)

Nie zapomnij wrzucać na forum opinii na temat świeżo przeczytanych komiksów :)

Online Leyek

« Odpowiedź #2391 dnia: Pn, 22 Sierpień 2022, 23:02:59 »
@ukaszm84 już od tygodnia się zbieram ;) W głowie mam nawet jako tako opinie ułożone, ale wiesz porządny post na forum to ze 20-30 min a to średnio pół albo i całodniowy czas na komiksy ;)

Offline Jaxx

« Odpowiedź #2392 dnia: Pn, 22 Sierpień 2022, 23:34:53 »
Troszkę kontrowersyjna wydaje mi się tylko nagroda za ilość polubień, ale w związku z tym, że traktuję nasz konkurs jak dobrą zabawę, to przymykam na to oko.  ;D

Ponieważ ta kategoria nagrody to był mój pomysł, czuję się niejako wywołany do odpowiedzi :) Generalnie ideą nagród specjalnych miało być to, aby miał na nie szansę każdy jeden uczestnik, nawet bez gromadzenia góry punktów. Z pierwszą nagrodą sytuacja była jasna, kategoria nasuwała się sama. Z drugą zaś pomyślałem sobie, że często mówiliśmy sobie, że ten czy tamten kadr był taki fajny, że skłonił nas do zakupu komiksu (sam też tak miałem). Więc chciałem to właśnie wykorzystać - nagrodzić kadr, który będzie najciekawszy, najbardziej intrygujący, czy też po prostu świetnie narysowany. Taki, który wywrze na graczach jakiś efekt. I to jest sens tej kategorii - wybrać najfajniejszy kadr zagadkę i nagrodzić uczestnika za jego wybór. Tak więc grajcie i plusujcie kadry, które Was poruszą w taki, czy inny sposób i które uznacie, za warte wyróżnienia, bo Wasze głosy wyłonią najlepszy kadr edycji i jednocześnie zwycięzcę tej kategorii, nawet jeżeli będzie to jedyny punkt, jaki ten ktoś zdobędzie :)  I nie traktujcie tego jako nagrody za lajki, a za wyjątkowy kadr, na który głosujecie lajkami - ot, mała różnica :)

Czy po rozwiązaniu zagadki publikujemy tylko tabelę etapu, czy równolegle zamieszczamy też "generalkę"?

Tylko tabelę etapu, aby było czytelniej. Generalką zajmiemy się my i wrzucimy na koniec po zakończeniu Etapu III (ale zapewne i tak każdy grający będzie śledził jej rozwój na własną rękę). I tu by fajnie pasowała ta animacja a'la livescore Rodriguesa, pokazująca jak się generalka rozwijała ;)

Offline death_bird

« Odpowiedź #2393 dnia: Wt, 23 Sierpień 2022, 00:55:16 »
Z czystej i zdrożnej ciekawości: o nagrody trzeba robić podchody pod Wydawnictwa czy też renoma, rozpoznawalność i popularność Konkursu skłaniają owe Wydawnictwa do samodzielnego zgłaszania się w charakterze sponsorów? ;)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Jaxx

« Odpowiedź #2394 dnia: Wt, 23 Sierpień 2022, 07:06:18 »
Z czystej i zdrożnej ciekawości: o nagrody trzeba robić podchody pod Wydawnictwa czy też renoma, rozpoznawalność i popularność Konkursu skłaniają owe Wydawnictwa do samodzielnego zgłaszania się w charakterze sponsorów? ;)

Niestety, nie mamy jeszcze tak dobrze, że wydawcy walą do nas drzwiami i oknami, zasypując komiksami z prośbą o umieszczenie ich w konkursie ;) Nie, kierpic jako szef edycji uderzył do kilku wydawców przedstawiając sytuację i poprosił o jakieś tytuły. Lost in Time oraz Kultura Gniewu okazały się otwarte na taką akcję i przekazały komiksy za co z tego miejsca jako współmoderator już teraz chciałbym obu wydawnictwom serdecznie podziękować!

A dla kierpica oczywiście szacun za wystaranie się, by było o co grać  ;D
« Ostatnia zmiana: Wt, 23 Sierpień 2022, 07:08:10 wysłana przez Jaxx »

Offline laf

« Odpowiedź #2395 dnia: Wt, 23 Sierpień 2022, 08:04:02 »
16. Zwycięzcy konkursu z klasyfikacji generalnej mają jedną edycję przerwy od nagród przy następnej edycji, tzn. przyjmują obowiązki moderatorów.
Wychodzi na to, że w kolejnej przyszłej edycji konkursu nie będę mógł się z Wami pobawić  ;)

Offline Edgar

« Odpowiedź #2396 dnia: Wt, 23 Sierpień 2022, 08:55:25 »
A ja myślałem, że to moderatorzy muszą oddawać swoje komiksy jako nagrody i oczywiście tylko dlatego dotąd nie wygrałem żadnej edycji. W tym sezonie nie będę się już powstrzymywał!  ;D

Offline kierpic

« Odpowiedź #2397 dnia: Wt, 23 Sierpień 2022, 10:25:22 »
Wychodzi na to, że w kolejnej przyszłej edycji konkursu nie będę mógł się z Wami pobawić  ;)
A ja myślałem, że to moderatorzy muszą oddawać swoje komiksy jako nagrody i oczywiście tylko dlatego dotąd nie wygrałem żadnej edycji. W tym sezonie nie będę się już powstrzymywał!  ;D

Wygląda na to, że w klasyfikacji generalnej do obsadzenia zostało już tylko jedno miejsce na podium.
Ten konkurs się skończy, zanim się zacznie ;)

Offline muaddib

« Odpowiedź #2398 dnia: Wt, 23 Sierpień 2022, 13:37:19 »
graczowi, którego zagadka otrzyma największą ilość „polubień”. Polubienia dotyczą podstawowego kadru i nie sumują się z „polubieniami” otrzymanymi w podpowiedziach. Pod uwagę będą brane wszystkie polubienia, które zbierze zagadka, zarówno udzielone przez graczy, jak i przez obserwujących, z zastrzeżeniem, że nie można udzielić więcej niż 1 polubienie na zagadkę.
Szkoda, że nie ma nagrody za najlepszy rebus - kreatywność w tym temacie to sól tego konkursu :D

Offline laf

« Odpowiedź #2399 dnia: Wt, 23 Sierpień 2022, 13:41:37 »
Szkoda, że nie ma nagrody za najlepszy rebus - kreatywność w tym temacie to sól tego konkursu :D
Przecież z góry wiadomo kto w takiej kategorii zwycięży - @srogin!!!