Autor Wątek: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.  (Przeczytany 397344 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leyek

Odp: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.
« Odpowiedź #2085 dnia: Pt, 27 Maj 2022, 10:18:39 »
@laf Dzięki za pomoc :) Od tamtego czasu na pewno się nie zmieniło, bo miałem dość intensywne 2 tygodnie a przy tym komiksie obiecałem sobie, że czytam tylko na spokojnie. Jakbym usiadł to pewnie szybko bym doszedł gdzie skończyłem. Staram się ostatnio nawet używać zakładek, ew. w miarę pamiętam, gdzie skończyłem. Choć nie przeczę, że nieraz zdarzyło się po dłuższej przerwie przeczytać coś jeszcze raz i dopiero po paru stronach się zorientować, że to już było ;) Nieraz oczywiście powtórzenia świadome, żeby przypomnieć sobie o co biega.

Tutaj przy Prosto z piekła jest dodatkowy czasowy problem, bo jakieś 2 rozdziały temu uświadomiłem sobie, że fajnie czyta się przypisy od razu po zakończeniu rozdziału, a i stwierdziłem, że w przypisy do tych wcześniejszych rozdziałów chcę przeczytać zanim skończę całość, póki coś tam się jeszcze w głowie kałacze ;)

Offline laf

« Odpowiedź #2086 dnia: Pt, 27 Maj 2022, 10:23:58 »
Jakbym usiadł to pewnie szybko bym doszedł
Wybacz, ale w tym to akurat Ci nie pomogę  ;)

Tutaj przy Prosto z piekła jest dodatkowy czasowy problem, bo jakieś 2 rozdziały temu uświadomiłem sobie, że fajnie czyta się przypisy od razu po zakończeniu rozdziału, a i stwierdziłem, że w przypisy do tych wcześniejszych rozdziałów chcę przeczytać zanim skończę całość, póki coś tam się jeszcze w głowie kałacze ;)
Ja czytam każdy przypis tuż przed przeczytaniem właściwych kadrów i wydaje mi się to najbardziej sensowne. Na pewno po lekturze całości odświeżę sobie jeszcze prolog.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2087 dnia: Pt, 27 Maj 2022, 10:34:44 »
Ja czytałem przypisy per rozdział po przeczytaniu rozdziału powracając jednocześnie do konkretnych kadrów.

Offline Leyek

« Odpowiedź #2088 dnia: Pt, 27 Maj 2022, 10:41:36 »
Ja czytam każdy przypis tuż przed przeczytaniem właściwych kadrów i wydaje mi się to najbardziej sensowne. Na pewno po lekturze całości odświeżę sobie jeszcze prolog.

Na pewno jest sensowne, ale sposób zawarcia tych przypisów w komiksie już sensowny do końca nie jest. Blok tekstu na końcu i jeszcze nawet na górze strony nie jest wskazane, którego rozdziału te przypisy dotyczą. Żeby czytać tak jak Ty to trzeba trzymać otwarte w 2 miejscach na raz. Sam wolałbym przypisy od razu po końcu rozdziału, ale zdaję sobie sprawę jaki wtedy byłby krzyk ;) W książkach jest to jednak dużo przyjemniej rozwiązane, choć wiem, że przy komiksie jest to cięższe do rozwiązania, szczególnie jak u Moore'a przypisy treściwe.

Offline laf

« Odpowiedź #2089 dnia: Pt, 27 Maj 2022, 10:47:09 »
Żeby czytać tak jak Ty to trzeba trzymać otwarte w 2 miejscach na raz.
Dokładnie tak. Jakoś mi to nie przeszkadza. Co więcej Moore'a czytam w pociągu wracając do domu z pracy i za każdym razem ktoś obok mnie siedzi, ale i tak daję sobie z tym radę  8)

u Moore'a przypisy treściwe.
Oj zdecydowanie. Nie wyobrażam sobie czytania tej cegły bez przypisów.

Tak w ogóle to jest to kapitalny komiks.  :D

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #2090 dnia: Pt, 27 Maj 2022, 11:02:39 »
Batpig Zobaczyła świnka niebo Tom 1?

Polemizowałbym czy to napisał "światowej sławy scenarzysta" ;)

Offline kierpic

« Odpowiedź #2091 dnia: Pt, 27 Maj 2022, 11:44:24 »
To znaczy, że nie znasz srogina ;)

Offline laf

« Odpowiedź #2092 dnia: Pt, 27 Maj 2022, 12:47:42 »
Ej no! Gdzie w tych komiksach nasz Relax czy Hegemon?!
Ja już po prostu mam mgłę covidową i walę tytułami na chybił trafił  ;)

Offline laf

« Odpowiedź #2093 dnia: Pt, 27 Maj 2022, 14:23:36 »
Blueberry. Tom 5.
Kurcze, ja myślałem, że to jakiś wybuch statku w przestrzeni kosmicznej, a to faktycznie jakiś wóz  ;D

Online pokia

« Odpowiedź #2094 dnia: Pt, 27 Maj 2022, 17:32:02 »
Kurcze, ja myślałem, że to jakiś wybuch statku w przestrzeni kosmicznej, a to faktycznie jakiś wóz  ;D
Na komórce widziałem tylko to koło. Na monitorze widzę też gąsienice, więc to nie może być Blueberry.

Offline Jaxx

« Odpowiedź #2095 dnia: Pt, 27 Maj 2022, 17:35:26 »
To jest efektowna kolizja wozu i czołgu ;)

Offline Edgar

« Odpowiedź #2096 dnia: So, 28 Maj 2022, 16:03:33 »
Po odpowiedzi srogina zacząłem przeglądać w internecie strony z Endgame i znalazłem samolot.
Jednocześnie cały czas się zastanawiałem, jak można było przetłumaczyć Endgame jako Gra końcowa? Jakieś to takie nie teges. Ostateczna rozgrywka na przykład brzmiałaby według mnie znacznie lepiej jako tytuł.
Ale nie o tym chciałem w sumie mówić, tylko o tym, że zagadkę wrzucę najwcześniej o dwudziestej, bo nic przy sobie teraz nie mam.  :)

Offline Toranga

« Odpowiedź #2097 dnia: Nd, 29 Maj 2022, 11:45:24 »
Zgroza 1 Lód?

Kurde, a brakło mi paru sekund, bo musiałem wygrzebać ten zeszyt z szafki.
Brawo, Death!

Offline Death

« Odpowiedź #2098 dnia: Nd, 29 Maj 2022, 12:11:05 »
Pochwalę się tylko, że nigdy nie wyciągnąłem żadnego albumu z szafki i te 7 pkt to jakiś kurde cud. Dlatego nie mam szans tego wygrać, ale dobrze się bawię. :) Prawie zawsze wchodzę na forum w pracy i kiedyś mnie przez to forum wyrzucą, nie będę miał na komiksiki i może wreszcie przestanę mieć kupki wstydu. :D

Offline Edgar

« Odpowiedź #2099 dnia: Nd, 29 Maj 2022, 22:38:00 »
Kurczę, patrzyłem na tę Ekspozyturę Rygor, ale przykładowe plansze wszystkie były w takiej żółtawej tonacji i mi nie pasowały. :)