Autor Wątek: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.  (Przeczytany 396936 razy)

Offline muaddib

Odp: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.
« Odpowiedź #1545 dnia: Pn, 26 Lipiec 2021, 10:44:05 »
Inaczej zrozumiałem ten punkt - myślałem, że obowiązek potwierdzenia dotyczy tylko odpowiedzi prawidłowej.

W sumie jak to teraz czytam to "potwierdzenie" rzeczywiście może odnosić się tylko do poprawnych odpowiedzi, ale jeśli by tak było to moderator musiałby zawsze znać odpowiedź :) Jak dla mnie punkt regulaminu do przedefiniowania w przyszłej edycji.

@Lyricstof jaki był zamysł tego zapisu w pierwszej edycji?
« Ostatnia zmiana: Pn, 26 Lipiec 2021, 11:40:26 wysłana przez muaddib »

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #1546 dnia: Pn, 26 Lipiec 2021, 11:52:35 »
W sumie jak to teraz czytam to "potwierdzenie" rzeczywiście może odnosić się tylko do poprawnych odpowiedzi, ale jeśli by tak było to moderator musiałby zawsze znać odpowiedź :) Jak dla mnie punkt regulaminu do przedefiniowania w przyszłej edycji.

@Lyricstof jaki był zamysł tego zapisu w pierwszej edycji?

Potwierdzenie poprawnej odpowiedzi. Tego dotyczy, zawsze tak było. Nikt tego inaczej nie interpretował.

brvk potwierdził, że nie jest to poprawna odpowiedź podając podpowiedź. Ja to tak rozumiem, czyli było wszystko ok. Sam też tak robiłem czasami.
« Ostatnia zmiana: Pn, 26 Lipiec 2021, 11:54:57 wysłana przez Lyricstof »
Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Offline muaddib

« Odpowiedź #1547 dnia: Pn, 26 Lipiec 2021, 11:59:20 »
Potwierdzenie poprawnej odpowiedzi. Tego dotyczy, zawsze tak było. Nikt tego inaczej nie interpretował.

To w takim razie cofam ostrzeżenie i odpływam na delfinach.

brvk potwierdził, że nie jest to poprawna odpowiedź podając podpowiedź. Ja to tak rozumiem, czyli było wszystko ok. Sam też tak robiłem czasami.

Tylko, że ta podpowiedź była po 12 godzinach, gdzie w przypadku niepotwierdzonej prawidłowej odpowiedzi moderator powinien zadać zagadkę. Tylko moderator nie zawsze wie czy odpowiedź jest prawidłowa... Myślę, że temat do przemyślenia przed kolejną edycją.

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #1548 dnia: Pn, 26 Lipiec 2021, 12:09:57 »
Oczywiście twoja wątpliwość jak najbardziej uzasadniona. Ogólnie raczej grający znają regulamin, w tym przypadku wszystko było zgodnie z regulaminem, brvk kontrolował sytuację. On wiedział, że odpowiedź jest błędna. Oczywiście można to ująć w regulaminie. Przekażę tę kwestię Motylowi - on będzie przygotowywał regulamin do kolejnej edycji.  8)

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #1549 dnia: Pn, 26 Lipiec 2021, 16:21:36 »
To ode mnie też coś prostego. Powodzenia :)

DOWN:
@Leyek - niestety nie.

Może być ciekawie z tym kadrem.  ;D Tylko musi ktoś odgadnąć, jaki komiks ma na myśli Remy LeBeau.
Jeżeli ten z którego rzeczywiście pochodzi ten kadr, no to słabo trochę.
@Remy LeBeau - sprawdź w tomie 5 czy rzeczywiście nie ma tego kadru?  ;D
« Ostatnia zmiana: Pn, 26 Lipiec 2021, 16:28:02 wysłana przez Lyricstof »

Offline Remy LeBeau

« Odpowiedź #1550 dnia: Pn, 26 Lipiec 2021, 16:37:13 »
Może być ciekawie z tym kadrem.  ;D Tylko musi ktoś odgadnąć, jaki komiks ma na myśli Remy LeBeau.
Jeżeli ten z którego rzeczywiście pochodzi ten kadr, no to słabo trochę.
@Remy LeBeau - sprawdź w tomie 5 czy rzeczywiście nie ma tego kadru?  ;D

Nie mam teraz pod ręką żadnego z tych tomów.
A jest ten kadr w 5 tomie???
W którym albumie?

Offline Edgar

« Odpowiedź #1551 dnia: Pn, 26 Lipiec 2021, 17:33:31 »
Ech, że też akurat się nie wbiłem w zagadkę z Tytusem. Zagadkę zobaczyłem już razem z odpowiedzią.  ;D

Offline Leyek

« Odpowiedź #1552 dnia: Pn, 26 Lipiec 2021, 17:44:40 »
Zostałem naprostowany przez chłopaków, że kadr ten znajduje się w 5 tomie, którego nie mam aktualnie pod ręką, więc nie sprawdzę.

Przepraszam wszystkich za zamieszanie, a najbardziej Leyka :)

Nie ma za co. Szczególnie, że kadr w tomie 5 znajduje się w dodatkach (poniżej foto z francuskiego wydania, mój tom nie wiem w którym mam kartonie :) ). Do tego w tym francuskim jest jeszcze ścięty. Tak więc co najmniej wątpliwy jest ten punkt dla mnie (a sam kadr kłopotliwy, bo gdzieś indziej w dodatkach chyba też się pojawiał jako taka "strona tytułowa"). Niech się wypowiedzą modzi. Nie będę miał żadnych zastrzeżeń jak zagadka będzie powtórzona a punkt odjęty.

Offline srogin

« Odpowiedź #1553 dnia: Pn, 26 Lipiec 2021, 17:50:14 »
Nie mam teraz pod ręką żadnego z tych tomów.
A jest ten kadr w 5 tomie???
W którym albumie?

Mógłbyś napisać z jakiego albumu wziąłeś ten kadr?

W 5 zbiorczym mieszczą się:
- Na granicach
- Żywa broń
- Kręgi władzy
« Ostatnia zmiana: Pn, 26 Lipiec 2021, 17:54:09 wysłana przez srogin »

Offline Remy LeBeau

« Odpowiedź #1554 dnia: Pn, 26 Lipiec 2021, 18:04:01 »
Mógłbym :)
Kadr pochodzi z albumu Ambasador cieni.

Moje zdjęcie jest z fragmentu tego albumu zamieszczonego w Świecie komiksu.

Mam ten problem, że jestem aktualnie na urlopie.
Miałem przygotowany „na zapas” jeden kadr razem z podpowiedziami (ten z X-Men), ale nie spodziewałem się, że uda mi się rozwiązać 2 zagadki w ciągu jednego dnia.
Przebywam aktualnie u rodziców i jedyne komiksy jakie miałem pod ręką, to stare wydania TM-Semic, Komiksu Fantastyki i właśnie Światu komiksu.
Jedyne co mogłem zrobić, to wrzucić kadr "z czasopisma", w przeciwnym razie nie wyrobiłbym się w czasie przeznaczonym na zamieszczenie zagadki.

Specjalnie wybrałem kadr, który wydawał się bardzo łatwy do odgadnięcia. Nie sądziłem, że zrobi się z tego problem…

Jeżeli złamałem w ten sposób regulamin, to proszę o ukaranie mnie odjęciem punktów i/lub czasowym zawieszeniem możliwości odgadywania.

Jeszcze raz przepraszam za zamieszanie.

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #1556 dnia: Pn, 26 Lipiec 2021, 20:16:46 »
Jeżeli mógłbym coś podpowiedzieć. To po prostu grajcie dalej.
Rzeczywiście jest ten kadr w tomie 5 Valeriana w artykule, ale jest i jest to kadr z komiksu. Jeżeli Leyek kartkując komiks znalazł ten kadr, moim zdaniem miał prawo tak odpowiedzieć, jeżeli strzelił, to mu się udało.
Co do zdjęcia ze "Świata komiksu", to pamiętam sporo zdjęć z wydań oryginalnych np. amerykańskich, które też są niedozwolone.  ;D Co też było uznawane.
Na spokojnie grajcie dalej.  8)

Offline Leyek

« Odpowiedź #1557 dnia: Pn, 26 Lipiec 2021, 20:58:40 »
Wrzuciłem zagadkę, żeby nie blokować. Remy się pospieszył o 20 min :) Bo planowałem po 17.20 powtórzyć z tomem 3 zbiorczego wydania, gdzie jest już prawilny kadr w Ambasadorze Cieni (choć po jakości druku i wątpliwościach Lyricstofa podejrzewałem, że to jest wersja ze Świata Komiksu).

Offline Toranga

« Odpowiedź #1558 dnia: Pn, 26 Lipiec 2021, 21:58:10 »
To jedynka, już sprawdziłem w komiksie ;) Strzeliłem w miarę pewnie, pamiętając że w dwójce czy pod koniec jedynki bohater stracił swoją "moc" :)  Ten komiks na szczęście miałem na wierzchu, czeka na półce z odłożonymi do przeczytania przez moją żonę (i znając ją pewnie jeszcze poooczeka :) i pewnie szybciej ja powtórzę czytanie).

Taki dobry jest? Przewinął mi się przez ręce (wspólne zakupy z kumplem), ale nie przeczytałem, bo jakoś mnie opis nie zachęcił.
A teraz znowu promka w NSC i na pewno parę rzeczy wezmę to mogę jeszcze coś dorzucić. 🤔

PS Dałeś znak zapytania to strzeliłem drugi tom.  ;) Na wszelki wypadek.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1559 dnia: Pn, 26 Lipiec 2021, 22:22:13 »
PS Dałeś znak zapytania to strzeliłem drugi tom.  ;) Na wszelki wypadek.

Bardzo prawidłowe zachowanie ;)

Mi bardzo podszedł (dałem nawet jakoś chyba ok. 3-5 miejsca w mojej rocznej topce). Fajny pomysł, ciekawe rysunki. Rozrywka, ale na wysokim poziomie.