Autor Wątek: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.  (Przeczytany 397518 razy)

Offline death_bird

Odp: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.
« Odpowiedź #1440 dnia: Pn, 07 Czerwiec 2021, 23:47:20 »
Pozwolę sobie wyjaśnić ideę stojącą za zmianą z liczbą prób:
Z dwiema próbami chodzi mi o lekkie zmniejszenie tempa konkursu na zasadzie, że posiadając dwa strzały na każdy kadr/podpowiedź zamiast trzech trzeba bardziej rozsądnie dysponować "nabojami" co daje szansę załapania się na zagadkę większej liczbie uczestników.
Także wbrew temu co pisze brvk traktuję to właśnie jako próbę poszerzenia bazy graczy a nie zamykania jej do kilku specjalistów, którzy mając więcej prób są w stanie łatwiej trafić na bazie luźnych skojarzeń.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Leyek

« Odpowiedź #1441 dnia: Pn, 07 Czerwiec 2021, 23:48:07 »
I jeszcze jedno istotne. Nie czekanie na "przebitkę" odpowiedzi ograniczyłoby wkurzające sytuacje, gdzie zadający zagadkę, do naszej odpowiedzi zamiast "tak", "nie" napisze "ciepło", "gorąco", "blisko" tym samym innym dając podpowiedź, a ten co dobrze celował jest zablokowany.

Także wbrew temu co pisze brvk traktuję to właśnie jako próbę poszerzenia bazy graczy a nie zamykania jej do kilku specjalistów, którzy mając więcej prób są w stanie łatwiej trafić na bazie luźnych skojarzeń.

Ta a 500+ miało podnieść dzietność :)

Offline death_bird

« Odpowiedź #1442 dnia: Pn, 07 Czerwiec 2021, 23:58:31 »
No tak. 500+.  ;D
O tym nie pomyślałem.  ::)

Offline Toranga

« Odpowiedź #1443 dnia: Wt, 08 Czerwiec 2021, 00:01:58 »
@death_bird
@brvk

Moim zdaniem ograniczenie strzałów do dwóch nie zadziała na korzyść "speców", bo to oni (kimkolwiek są) często I dużo strzelają.

@Leyek

Miało podnieść wynik wyborczy. Skąd Ci się ta dzietność wzięła.

brvk

• Gość
« Odpowiedź #1444 dnia: Wt, 08 Czerwiec 2021, 00:22:48 »
Może macie rację z tymi dwoma próbami. Dla mnie to ograniczenie, bo ja lubię strzelać i zachęcam do tego wszystkich, zwłaszcza milczących obserwatorów. Nie ma głupich strzałów, są co najwyżej bardzo niecelne. Ale satysfakcja z trafienia w tarczę naprawdę duża.

Ale faktycznie, dwa strzały przystopują uczestników najbardziej aktywnych.

Leyek wspomniał o jednej rzeczy, za którą nie przepadam. Podpowiedzi, które nie są oficjalnymi podpowiedziami. Sam staram się powstrzymywać od takich komentarzy, albo daję podpowiedź, by osoba naprowadzająca na dobry trop sama też mogła nim podążyć.
« Ostatnia zmiana: Wt, 08 Czerwiec 2021, 00:26:14 wysłana przez brvk »

Offline kierpic

« Odpowiedź #1445 dnia: Wt, 08 Czerwiec 2021, 16:01:10 »
Dyskusja była gorąca, ale krótka. Rozumiem że nikt nie ma większych oporów co do zasady 2 strzałów, co może być ciekawym eksperymentem.

Moje pytanie dotyczy tego o czym pisali Leyek i brvk. Mianowicie podpowiedzi które oficjalnie nimi nie są. Chociaż sam nieraz z nich korzystałem i udzielałem, to również uważam że są szkodliwe. A tym bardziej będą przy ograniczeniu liczby możliwych odpowiedzi do dwóch.
W jaki sposób proponujecie to ukrócić?
Sam zapis w regulaminie będzie wystarczający?
Np. „Niedozwolone jest komentowanie przez zadającego udzielanych odpowiedzi, za wyjątkiem jej potwierdzenia lub zaprzeczenia”?
I co wtedy, dawać ostrzeżenia/karać znowu? Dużo tych punktów o karach.

A co uważacie o szybko udzielanych podpowiedziach? Takich np. co pół godziny? Ja za takimi nie przepadam, bo ograniczają liczbę uczestników danej zagadki do tych, którzy akurat są online.

Offline Toranga

« Odpowiedź #1446 dnia: Wt, 08 Czerwiec 2021, 16:23:47 »
Dyskusja była gorąca, ale krótka. Rozumiem że nikt nie ma większych oporów co do zasady 2 strzałów, co może być ciekawym eksperymentem.

Moje pytanie dotyczy tego o czym pisali Leyek i brvk. Mianowicie podpowiedzi które oficjalnie nimi nie są. Chociaż sam nieraz z nich korzystałem i udzielałem, to również uważam że są szkodliwe. A tym bardziej będą przy ograniczeniu liczby możliwych odpowiedzi do dwóch.
W jaki sposób proponujecie to ukrócić?
Sam zapis w regulaminie będzie wystarczający?
Np. „Niedozwolone jest komentowanie przez zadającego udzielanych odpowiedzi, za wyjątkiem jej potwierdzenia lub zaprzeczenia”?
I co wtedy, dawać ostrzeżenia/karać znowu? Dużo tych punktów o karach.

A co uważacie o szybko udzielanych podpowiedziach? Takich np. co pół godziny? Ja za takimi nie przepadam, bo ograniczają liczbę uczestników danej zagadki do tych, którzy akurat są online.

Ja bym nie przesadzał z zakazywaniem tych mini podpowiedzi.
Zresztą czemu miały by być zakazane.
Ale oczywiście Wy rządzicie. 👍

Offline kierpic

« Odpowiedź #1447 dnia: Wt, 08 Czerwiec 2021, 16:29:05 »
Rządzi muaddib, ja tu tylko sprzątam.
Albo robię syf, jak kto woli ;)

Offline death_bird

« Odpowiedź #1448 dnia: Wt, 08 Czerwiec 2021, 16:47:38 »
"Mini podpowiedzi/komentarze do odpowiedzi" na razie można wrzucić do worka pt. "gramy po koleżeńsku i staramy się tego nie robić" natomiast jeżeli w trakcie okaże się to być problemem to zawsze można skorzystać z kar czasowych za nieprzewidziane regulaminem wykroczenia.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1449 dnia: Wt, 08 Czerwiec 2021, 17:09:56 »
Rozumiem że nikt nie ma większych oporów co do zasady 2 strzałów, co może być ciekawym eksperymentem.

Ja mam wielkie opory.

Zamiast ułatwiać przepisy to co kolejną rundę są one dodatkowo zagmatwywane.

Offline kierpic

« Odpowiedź #1450 dnia: Wt, 08 Czerwiec 2021, 18:21:44 »
Ile strzałów do dyspozycji byśmy nie ustalili, to zawsze będzie tylko prawie sprawiedliwie. Nigdy prawo i sprawiedliwie.

Nesumi

• Gość
« Odpowiedź #1451 dnia: Wt, 08 Czerwiec 2021, 19:14:30 »
Prawo prawem, ale sprawiedliwość musi być po naszej stronie...

Offline Motyl

« Odpowiedź #1452 dnia: Wt, 08 Czerwiec 2021, 19:14:48 »
Ja mam wielkie opory.

Zamiast ułatwiać przepisy to co kolejną rundę są one dodatkowo zagmatwywane.

Och, ułatwienie jest bardzo proste. Pisałem o tym nie raz. Jeden kadr, jedna odpowiedź gracza. Co w tym zagmatwanego i trudnego do zrozumienia? Nic a nic. I wtedy będzie sprawiedliwie, nie będzie kombinowania i  żebrania w stylu: "niech ktoś poda byle jaki tytuł, bo już znalazłem właściwy". Powtórzę się, strzelanie nie ma nic wspólnego z konkursem, a taką nazwę ma ta zabawa. Można zawsze zmienić na "Loteria - Skąd ten kadr" :)

Offline kierpic

« Odpowiedź #1453 dnia: Wt, 08 Czerwiec 2021, 22:57:30 »
Wow! Dzień świstaka! A nawet północy jeszcze nie ma :)

brvk

• Gość
« Odpowiedź #1454 dnia: Wt, 08 Czerwiec 2021, 22:58:09 »
Motyl, Twoje postulaty, jak każde inne, można przedyskutować, ale sposób, w jaki je komunikujesz sprawia, że odechciewa się jakiejkolwiek rozmowy z Tobą. Masz wiedzę i jesteś wartościowym uczestnikiem konkursu, ale jako dyskutant prezentujesz wszystko, co złe w komunikacji internetowej. Modelowo reprezentujesz też pieniacki charakter wielu komiksowych fanów. Cieszę się, że mam kontakt z Tobą tylko za pośrednictwem forum.

Powodzenia w konkursie!