ale przyznam, że jednej rzeczy nie rozumiem: punkt 10 regulaminu jest wyjątkowo uznaniowy:
"10. W przypadku naruszenia regulaminu, a w szczególności usunięcia postu z odpowiedzią, następnie dodanie postu ze wskazaniem innego tytułu (niekoniecznie z prawidłową odpowiedzią) gracz może być pozbawiony przez moderatorów prawa udzielania odpowiedzi przez następne 120 godzin od momentu stwierdzenia takiego stanu rzeczy (nad egzekwowaniem tej czynności będą czuwać moderatorzy)."
I tak naprawdę ten przepis jest albo martwy albo niesprawiedliwy, bo sytuacja w której uznaniowo decydujemy komu wlepić karę a komu odpuścić najszczęśliwszym rozwiązaniem nie jest, bo to może sprawiać wrażenie, że jeśli "kogoś lubimy" to nic się nie dzieje a jeśli "kogoś nie lubimy" to nie ma zmiłuj.
Powinno być jasno i wyraźnie: łamiesz regulamin = dostajesz karę.
Jeżeli zauważymy usunięcie postu i wstawienie innego, to tak właśnie będzie - kara na 120 godzin. Na szczęście jak dotąd tego nie zaobserwowaliśmy.
Natomiast co do pozostałych przewinień - wiesz, to jak na boisku, nie za każdy faul dostaje się od razu żółtą czy czerwoną kartkę. Staramy się podchodzić zawsze na korzyść gracza i jeżeli przewinienie jest lekkie, wynikłe z roztargnienia czy niedopatrzenia i nie wpływa na grę i innych graczy, to dajemy upomnienia. Jak uzbiera się kilka upomnień, to nie ma zmiłuj - będzie kara (srogin... wiesz

). Natomiast w przypadku takich naruszeń regulaminu, które już wpłyną na grę znacząco, wówczas również sięgniemy po karę. Na szczęście jak dotąd nie musieliśmy tego robić - i mam nadzieję, że tak pozostanie, bo edycja jest bardzo fajna, wyrównana i chciałbym ją dobrze zapamiętać

Ale wiesz - moderowanie to jednak sędziowanie, jakby na to nie patrzeć. Zawsze trzeba będzie się zastanowić nad decyzją o ukaraniu, rozważyć rodzaj przewinienia itp. I zawsze decyzja będzie jednym się podobać, innym nie. Trudno, na to już nic nie poradzimy.
To po pierwsze.
Po drugie: punkt 14 regulaminu.
14. Uczestnik który: zamieści zagadkę niezgodną z pkt. 3 regulaminu lub w ciągu 12 godzin nie wstawi nowej zagadki lub w ciągu 12 godzin nie potwierdzi poprawności odpowiedzi na swoją zagadkę, dostaje pouczenie, a jeżeli sytuacja będzie się powtarzać będzie to traktowane jako naruszenie regulaminu (patrz punkt 10). W takich przypadkach nową zagadkę umieszcza moderator, a uczestnik pauzuje dwie tury (patrz punkt 11).
Ja ten punkt rozumiem w ten sposób, że jeżeli ktoś nie zada prawidłowej/nie zada prawidłowo zagadki, to traci do niej prawo i zadaje ją moderator. Czy to się zgadza czy źle interpretuję?
Tak, tak powinno być. I teoretycznie odrzucenie zagadki srogina z książki o Czereśniowej powinno skończyć się wstawieniem zagadki przez któregoś z moderatorów - tak byłoby poprawnie i zgodnie z regulaminem. Więc przyznaję, trochę to pokpiłem prosząc srogina o zmianę zagadki, przez co postąpiłem wbrew regulaminowi. Jeżeli ktoś poczuł się dotknięty - przepraszam.
Miałem się nie odzywać, bo grywam tutaj ogony,
Ale grywasz, co mnie osobiście bardzo cieszy, więc odzywaj się, ilekroć najdzie Cię ochota

Dobra. Covida chyba nie miałem, mgła covidowa szarych komórek raczej mi nie osnuwa - dlaczego zatem wcięło ostatni post Jaxxa?
Bo go umieściłem, zauważyłem, że wkleiła mi się tylko połowa tego co napisałem i wcięło resztę, więc usunąłem, aby napisać raz jeszcze i poprawnie