Autor Wątek: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.  (Przeczytany 396412 razy)

Offline muaddib

Odp: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.
« Odpowiedź #1230 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 19:45:42 »
Jestem też przekonany, że w ramach "fair play" jeden z graczy dostał od drugiego odpowiedź na priv (ale tego niestety nie jestem w stanie udowodnić).
Jeśli chodzi o zagadkę z Gangiem Hemingwaya to nic takiego nie miało miejsca i takie bezpodstawne oskarżenia są nie na miejscu.

Miałem tu coś jeszcze napisane, ale w międzyczasie Jaxx napisał wszystko co miałem do powiedzenia. A co do Prison Pita to żeby było fair to musiałyby być dozwolone tylko komiksy aktualnie w sprzedaży na gildii, bo mniej dostępne są np. ziny sprzed 15 lat czy komiksy wydawane przez różne muzea. Na szczęście takich zakazów nie ma przez co udało mi się poznać kilka ciekawych pozycji i kupić z drugiej ręki.

Emma_Frost usunął konto  ??? W ogóle to mam dziwne deja vu. Ciekawe czy tylko ja...
Jeśli chodzi ci o wrażenie, że Emma i Motyl to ta sama osoba, to też przemknęło mi to przez myśl, ale jest to raczej mało prawdopodobne.
« Ostatnia zmiana: Śr, 28 Kwiecień 2021, 20:03:15 wysłana przez muaddib »

Offline Leyek

« Odpowiedź #1231 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 20:04:21 »
@muaddib
Ale widzisz różnicę, między pozycją już wyprzedaną, a pozycją jeszcze niedostępną w szerokiej sprzedaży? ;)

Offline death_bird

« Odpowiedź #1232 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 20:11:22 »
Dobra. Covida chyba nie miałem, mgła covidowa szarych komórek raczej mi nie osnuwa - dlaczego zatem wcięło ostatni post Jaxxa?
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Jaxx

« Odpowiedź #1233 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 20:18:53 »
ale przyznam, że jednej rzeczy nie rozumiem: punkt 10 regulaminu jest wyjątkowo uznaniowy:

"10. W przypadku naruszenia regulaminu, a w szczególności usunięcia postu z odpowiedzią,  następnie dodanie postu ze wskazaniem innego tytułu (niekoniecznie z prawidłową odpowiedzią) gracz może być pozbawiony przez moderatorów prawa udzielania odpowiedzi przez następne 120 godzin od momentu stwierdzenia takiego stanu rzeczy (nad egzekwowaniem tej czynności będą czuwać moderatorzy)."

I tak naprawdę ten przepis jest albo martwy albo niesprawiedliwy, bo sytuacja w której uznaniowo decydujemy komu wlepić karę a komu odpuścić najszczęśliwszym rozwiązaniem nie jest, bo to może sprawiać wrażenie, że jeśli "kogoś lubimy" to nic się nie dzieje a jeśli "kogoś nie lubimy" to nie ma zmiłuj.
Powinno być jasno i wyraźnie: łamiesz regulamin = dostajesz karę.

Jeżeli zauważymy usunięcie postu i wstawienie innego, to tak właśnie będzie - kara na 120 godzin. Na szczęście jak dotąd tego nie zaobserwowaliśmy.

Natomiast co do pozostałych przewinień - wiesz, to jak na boisku, nie za każdy faul dostaje się od razu żółtą czy czerwoną kartkę. Staramy się podchodzić zawsze na korzyść gracza i jeżeli przewinienie jest lekkie, wynikłe z roztargnienia czy niedopatrzenia i nie wpływa na grę i innych graczy, to dajemy upomnienia. Jak uzbiera się kilka upomnień, to nie ma zmiłuj - będzie kara (srogin... wiesz ;) ). Natomiast w przypadku takich naruszeń regulaminu, które już wpłyną na grę znacząco, wówczas również sięgniemy po karę. Na szczęście jak dotąd nie musieliśmy tego robić - i mam nadzieję, że tak pozostanie, bo edycja jest bardzo fajna, wyrównana i chciałbym ją dobrze zapamiętać :)

Ale wiesz - moderowanie to jednak sędziowanie, jakby na to nie patrzeć. Zawsze trzeba będzie się zastanowić nad decyzją o ukaraniu, rozważyć rodzaj przewinienia itp. I zawsze decyzja będzie jednym się podobać, innym nie. Trudno, na to już nic nie poradzimy.   

To po pierwsze.
Po drugie: punkt 14 regulaminu.

14. Uczestnik który: zamieści zagadkę niezgodną z pkt. 3 regulaminu lub w ciągu 12 godzin nie wstawi nowej zagadki lub w ciągu 12 godzin nie potwierdzi poprawności odpowiedzi na swoją zagadkę, dostaje pouczenie, a jeżeli sytuacja będzie się powtarzać będzie to traktowane jako naruszenie regulaminu (patrz punkt 10). W takich przypadkach nową zagadkę umieszcza moderator, a uczestnik pauzuje dwie tury (patrz punkt 11).

Ja ten punkt rozumiem w ten sposób, że jeżeli ktoś nie zada prawidłowej/nie zada prawidłowo zagadki, to traci do niej prawo i zadaje ją moderator. Czy to się zgadza czy źle interpretuję?

Tak, tak powinno być. I teoretycznie odrzucenie zagadki srogina z książki o Czereśniowej powinno skończyć się wstawieniem zagadki przez któregoś z moderatorów - tak byłoby poprawnie i zgodnie z regulaminem. Więc przyznaję, trochę to pokpiłem prosząc srogina o zmianę zagadki, przez co postąpiłem wbrew regulaminowi. Jeżeli ktoś poczuł się dotknięty - przepraszam.

Miałem się nie odzywać, bo grywam tutaj ogony,

Ale grywasz, co mnie osobiście bardzo cieszy, więc odzywaj się, ilekroć najdzie Cię ochota ;)

Dobra. Covida chyba nie miałem, mgła covidowa szarych komórek raczej mi nie osnuwa - dlaczego zatem wcięło ostatni post Jaxxa?

Bo go umieściłem, zauważyłem, że wkleiła mi się tylko połowa tego co napisałem i wcięło resztę, więc usunąłem, aby napisać raz jeszcze i poprawnie :D

Offline muaddib

« Odpowiedź #1234 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 20:24:23 »
@muaddib
Ale widzisz różnicę, między pozycją już wyprzedaną, a pozycją jeszcze niedostępną w szerokiej sprzedaży? ;)
Ale komiksy z muzeów i połowa zinów też nie są dostępne w szerokiej dystrybucji.
„Panic! Dziennik pandemiczny z Wloch” też w momencie zadawania z niego zagadki na gildii był przed premierą a na ceneo był już w innych sklepach. Wiem, że gram tutaj „adwokata diabła” ale komisy z przedsprzedaży od wydawcy czy z kickstarterów mogłyby być zakazane ale po co?

Offline Leyek

« Odpowiedź #1235 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 20:31:57 »
No te muzealne czy darmówki (coś tam o złotym z NBP ostatnio było np.) to dla mnie też takie naciągane są, ale nie czepiam się jak reszcie pasują i tak jak pisałeś wcześniej dają szansę poznać coś nowego (to że często artystycznie mają znikomą wartość to już inna kwestia).

Ale rzeczy jeszcze nie rozdystrybuowane po hurtowniach, które 90% zainteresowanych będzie miała u siebie za 2 tygodnie czy za miesiąc raczej takiej wartości dodanej już nie posiadają.

Offline Jaxx

« Odpowiedź #1236 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 20:34:33 »
Prison Pit #6 był zgodny z regulaminem - co do tego, to nie ma co tutaj dywagować. Skoro wydawca zaczął już go rozsyłać, to można uznać, że miał premierę, pomimo, że w oficjalnej dystrybucji jeszcze go nie ma. Czy to jest koleżeńskie wrzucać z takiej pozycji kadr - na to już musi odpowiedzieć sobie każdy sam, ale jakby nie patrzeć - bywały tu pozycje szalenie niszowe i niedostępne, które mogły być rozpoznane przez 1-2 osoby, a jednak przechodziły :)

Jeśli chodzi ci o wrażenie, że Emma i Motyl to ta sama osoba, to też przemknęło mi to przez myśl, ale jest to raczej mało prawdopodobne.

Cóż, myślałem, że uda się przejść tę edycję na spokojnie, tak jak Wy swoją, a tu deja vu z pretensji, jakie znosiliśmy z visonem i Lyricstofem dwie edycje temu. Ot, to miałem na myśli ;)
« Ostatnia zmiana: Śr, 28 Kwiecień 2021, 20:36:48 wysłana przez Jaxx »

Offline kierpic

« Odpowiedź #1237 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 20:43:51 »
Od wstawienia tabeli byłem poza siecią, jak co środę,  a tu taki burdel się zrobił!
Przecież ja bym nawet wolał żeby ten punkt zdobył Leyek i nie będę tego ukrywał.
Muaddib wstawił okładkę i jaki jest tytuł na niej?
Legendy, po prostu "Legendy".
Jestem w szoku.

Offline muaddib

« Odpowiedź #1238 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 20:49:13 »
Przecież ja bym nawet wolał żeby ten punkt zdobył Leyek i nie będę tego ukrywał.
To jakby ktoś jeszcze uważał, że uprawiamy tu „kolesiostwo” ;)

Offline srogin

« Odpowiedź #1239 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 20:51:07 »
Ej, zadałem ZAGADKĘ!!!

Offline Toranga

« Odpowiedź #1240 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 21:15:44 »

Ja już miałem napisać to Gościa o nicku "Y": Motyl to Ty? Ale zorientowałem się, że to Emma Frost usunął konto. Szkoda, bo kibicowałem mu/jej i fajna końcówka się zapowiadała.
Naprawdę szkoda.

Offline kierpic

« Odpowiedź #1241 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 21:22:27 »
Moim zdaniem kiepric nie zrobił błędu. "Legenda o Królu Kraku" to tylko jedna z opowieści w antologii "Legendy", nie zaś tytuł komiksu. Do tego odnosi się do podpowiedzi, a zgadujemy przecież pierwszy kadr (podpowiedź może pochodzić nawet z innego komiksu, byleby naprowadziła na zagadkę - aczkolwiek w takim przypadku fair byłoby to wyraźnie zaznaczyć). Poprawne odpowiedzi to więc "Legendy" lub "Terra Nosta: Legendy" i w takim przypadku muaddib był pierwszy.

Gramy dalej!
Tu już w ogóle nie wiem o co chodzi. Kadr z podpowiedzi pochodził również z "Legend". Nigdy nie daję kadrów z innych komiksów jako podpowiedzi.
Nie znam takich komiksów jak: "Legenda o Królu Kraku" oraz "Terra Nostra: Legendy".
Proszę o wstawienie ich okładek.
Masakra.

Offline Jaxx

« Odpowiedź #1242 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 21:36:14 »
Tu już w ogóle nie wiem o co chodzi. Kadr z podpowiedzi pochodził również z "Legend". Nigdy nie daję kadrów z innych komiksów jako podpowiedzi.
Nie znam takich komiksów jak: "Legenda o Królu Kraku" oraz "Terra Nostra: Legendy".
Proszę o wstawienie ich okładek.
Masakra.

Spokojnie, temat już jest zamknięty - w sposób prawidłowy uznałeś właściwą odpowiedź muaddiba, nie ma co się już gorączkować. Emmie się to nie spodobało (ale tylko jemu), bo chyba uznał, że odpowiedź Leyka, wskazująca jedną z opowieści z antologii "Legendy", powinna być wystarczająca do uznania całego tomu. Drugi kadr pochodził z "Legendy o Królu Kraku", ale to była tylko podpowiedź - chciałem mu wyjaśnić, że zawsze zgaduje się pierwszy kadr (który nie pochodził z "Legendy o Królu Kraku"), a podpowiedzi jako takie mogą być różne, nawet z innych komiksów. Może nie jasno to napisałem.

W opisie "Legend" jest "Kolejna antologia z cyklu Terra Nostra.", więc odpowiedź "Terra Nostra - Legendy", też byłaby poprawna, ale niestety była druga.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1243 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 21:40:50 »
Jeżeli zauważymy usunięcie postu i wstawienie innego, to tak właśnie będzie - kara na 120 godzin. Na szczęście jak dotąd tego nie zaobserwowaliśmy.

Natomiast co do pozostałych przewinień - wiesz, to jak na boisku, nie za każdy faul dostaje się od razu żółtą czy czerwoną kartkę. Staramy się podchodzić zawsze na korzyść gracza i jeżeli przewinienie jest lekkie, wynikłe z roztargnienia czy niedopatrzenia i nie wpływa na grę i innych graczy, to dajemy upomnienia. Jak uzbiera się kilka upomnień, to nie ma zmiłuj - będzie kara (srogin... wiesz ;) ). Natomiast w przypadku takich naruszeń regulaminu, które już wpłyną na grę znacząco, wówczas również sięgniemy po karę.

No ok, ale czy nie byłoby bardziej obiektywnie gdyby wprowadzić od następnej edycji jakiś taryfikator kilku najbardziej powszechnych przewinień?
Bo wtedy sprawa jest prosta: niewielkie wykroczenie = niewielka dolegliwość. Ale owa dolegliwość jest i jest egzekwowana automatycznie wobec wszystkich na tych samych zasadach.
W efekcie gdy czołówka idzie łeb w łeb każdemu będzie zależało na trzymaniu się regulaminu, bo karne pauzowanie przez np. 1-2 zagadki może wpłynąć na rezultat końcowy edycji (coś jak karne sekundy na pit stop).
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Jaxx

« Odpowiedź #1244 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 21:45:34 »
No ok, ale czy nie byłoby bardziej obiektywnie gdyby wprowadzić od następnej edycji jakiś taryfikator kilku najbardziej powszechnych przewinień?
Bo wtedy sprawa jest prosta: niewielkie wykroczenie = niewielka dolegliwość. Ale owa dolegliwość jest i jest egzekwowana automatycznie wobec wszystkich na tych samych zasadach.
W efekcie gdy czołówka idzie łeb w łeb każdemu będzie zależało na trzymaniu się regulaminu, bo karne pauzowanie przez np. 1-2 zagadki może wpłynąć na rezultat końcowy edycji (coś jak karne sekundy na pit stop).

Jest to jakaś myśl i może warto się nad nią pochylić. Coś w stylu bana na dwie kolejne zagadki przy podaniu 4 odpowiedzi, albo na 6 zagadek przy wrzuceniu błędnego kadru. Ciekawe - będziemy mogli to przegadać :)