Autor Wątek: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.  (Przeczytany 396890 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline muaddib

Odp: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.
« Odpowiedź #1215 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 11:57:59 »
Prison Pit 6
A byłem przekonany, że to coś Świdzińskiego, ale nie mogłem znaleźć tego kadru :) Dobry jest ten komiks?

Offline muaddib

« Odpowiedź #1216 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 12:01:30 »
Wg gildia.pl Żywa biblioteka ma ISBN, a Hurra wydała chyba Dolna Półka, a od nich chyba wszystko ma ISBN.
Mazura nie czytam. Przejrzałem przykładowe plansze i tylko te dwie pozycje mi pasowały do zapodanych kadrów. Ale widocznie się pomyliłem. Nic to. Czekam na kolejną krótką podpowiedź, która pokaże nam, co czeka za drzwiami ;)
A widzisz - zasugerowałem się ostatnim zleceniem, który ISBNu nie ma https://www.komiks.gildia.pl/komiksy/ostatnie-zlecenie/1

Hmm... troszkę po bandzie, bo wrzuciłeś kadr z komiksu przed jego oficjalną premierą na polskim rynku, ale ok. Skoro wydawca już go rozsyła, to od biedy można uznać, że już się ukazał.
Była już podobna sytuacja z komiksem Centrali w tej edycji, więc nie sugerowałbym się za bardzo tymi datami na gildii :)
« Ostatnia zmiana: Śr, 28 Kwiecień 2021, 12:16:03 wysłana przez muaddib »

Offline Jaxx

« Odpowiedź #1217 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 12:20:15 »
Była już podobna sytuacja z komiksem Centrali w tej edycji, więc nie sugerowałbym się za bardzo tymi datami na gildii :)

Myślę, że jeżeli komiks jest wydrukowany, sprzedany i dystrybuowany, to oznacza, że "jest wydany w Polsce".

Dlatego też napisałem, że skoro rozsyła go wydawca, to można uznać, że już się ukazał ;) Spoko, zostawiamy jak jest.

W pierwszej chwili też pomyślałem o Prison Picie, ale takiego kadru nie było w 1-5. #6 nie przyszła mi do głowy właśnie z racji tej daty 14/05. No cóż, bywa i tak :) 

Offline muaddib

« Odpowiedź #1218 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 12:24:08 »
W pierwszej chwili też pomyślałem o Prison Picie, ale takiego kadru nie było w 1-5. #6 nie przyszła mi do głowy właśnie z racji tej daty 14/05. No cóż, bywa i tak :) 
Ja się zafiksowałem na Świdzińskiego, niestety, więc nawet nie strzelałem, bo nic mi nie pasowało z jego komiksów... Nawet zanurkowałem po Masziny :)

Offline kierpic

« Odpowiedź #1219 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 12:57:19 »
Przecież #5 ma taką samą datę wydania jak #6. To skąd ją masz?
Zagadka chwilę po 15.
Bez narzekania! ;)

Offline Toranga

« Odpowiedź #1220 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 13:01:43 »

Myślę, że jeżeli komiks jest wydrukowany, sprzedany i dystrybuowany, to oznacza, że "jest wydany w Polsce".
Naprawdę, moją intencją nie jest naginanie regulaminu.  :-\

Mamy Cię na celowniku. 🎯
😜

Offline Jaxx

« Odpowiedź #1221 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 13:04:19 »
Przecież #5 ma taką samą datę wydania jak #6. To skąd ją masz?
Zagadka chwilę po 15.
Bez narzekania! ;)

Mój błąd, myślałem, że #5 już jest i tylko #6 została do wydania :o Wtopę zaliczyłem...

I daleki jestem od narzekania  ;)

Offline srogin

« Odpowiedź #1222 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 13:15:39 »
Mamy Cię na celowniku. 🎯
😜

Będę stosować uniki ;)

Y

• Gość
« Odpowiedź #1223 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 18:39:02 »
@kierpic

Ty tak na serio?
Leyek zgadł z jakiego to jest komiksu (co nie było specjalnie trudne, bo ta strona pojawiała się w google po wpisaniu tekstu z kadru)
Jeżeli mu nie uznałeś, bo nie podał pełnego tytułu antologii, to muaddib też tego nie zrobił.
Punkt powinien zdobyć albo Leyek, albo ewentualnie ja (idąc Twoim tokiem rozumowania).
W przeciwnym razie to będzie jakaś abstrakcja…
« Ostatnia zmiana: Śr, 28 Kwiecień 2021, 18:40:35 wysłana przez Emma Frost »

Offline Jaxx

« Odpowiedź #1224 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 18:53:44 »
Moim zdaniem kiepric nie zrobił błędu. "Legenda o Królu Kraku" to tylko jedna z opowieści w antologii "Legendy", nie zaś tytuł komiksu. Do tego odnosi się do podpowiedzi, a zgadujemy przecież pierwszy kadr (podpowiedź może pochodzić nawet z innego komiksu, byleby naprowadziła na zagadkę - aczkolwiek w takim przypadku fair byłoby to wyraźnie zaznaczyć). Poprawne odpowiedzi to więc "Legendy" lub "Terra Nosta: Legendy" i w takim przypadku muaddib był pierwszy.

Gramy dalej!
« Ostatnia zmiana: Śr, 28 Kwiecień 2021, 19:08:29 wysłana przez Jaxx »

Y

• Gość
« Odpowiedź #1225 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 19:08:58 »
A ja się nie zgadzam.

Ja rozumiem, że regulaminu nikt nie przestrzega.
Że można wrzucać po 4 strzały zamiast 3, że można odpowiadać post pod postem, że można dopowiadać po sobie, że można wrzucać kadry z komiksów, które jeszcze nie wyszły, albo z książek z obrazkami i przymyka się na to oko. Jestem też przekonany, że w ramach "fair play" jeden z graczy dostał od drugiego odpowiedź na priv (ale tego niestety nie jestem w stanie udowodnić)

Ale przyznawanie punktów „koledze”, a nie temu, który odgadł nie mieści się już w moim pojmowaniu… Legendy to może być cokolwiek, np. Star Wars Legendy… Pełną odpowiedź zamieściłem dopiero ja. A i tak punkt powinien zdobyć Leyek.

Kiedyś była odpowiedź „Silver Surfer”, też wszyscy wiedzieli o jaki komiks chodzi, a odpowiedź nie została uznana… bo trafił ktoś z zewnątrz, a nie konkursowy kolega…

Widać lubicie sobie grać we własnym gronie 6-7 osób (w kółko tych samych), także grajcie sobie dalej...

Pewnie mnie zhejtujecie, ale zastanówcie się, z czego może wynikać to, że co edycję jest mniej grających...

See ya later :)

Online Leyek

« Odpowiedź #1226 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 19:20:16 »
@Emma ale ja nie powinienem dostać punktu. Bo podałem tytuł, ale komiksu z podpowiedzi. A pierwszy kadr był z czego innego. Jakbym tamtej historii podał tytuł to ew. można by myśleć, ale raczej też bym się skłaniał, że nawet wtedy nie byłaby to dobra odpowiedź. Dałem tyłka, ale wolałem szybko odpowiedzieć niż przemyśleć ;) Bywa.

Offline Jaxx

« Odpowiedź #1227 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 19:24:07 »
Że można wrzucać po 4 strzały zamiast 3, że można odpowiadać post pod postem, że można dopowiadać po sobie, że można wrzucać kadry z komiksów, które jeszcze nie wyszły, albo z książek z obrazkami i przymyka się na to oko.

Za to wszystko leciały upomnienia i odpowiedzi nie były brane pod uwagę, więc to nie jest tak, że na to przymyka się oko. A książkę z obrazkami podważyliśmy, więc gdzie tu przymykanie oka?

Ale przyznawanie punktów „koledze”, a nie temu, który odgadł nie mieści się już w moim pojmowaniu… Legendy to może być cokolwiek, np. Star Wars Legendy… Pełną odpowiedź zamieściłem dopiero ja. A i tak punkt powinien zdobyć Leyek.

Trochę to pomówienie, więc przyznawanie punktów "koledze" jak to ujmujesz, przemilczę. Natomiast jeżeli komiks nosi tytuł "Legendy" i taki widnieje na okładce oraz wystarczy to zadającemu, to nie ma przeszkód by tego nie uznać. Silver Surferów było więcej i podtytuł był potrzebny (tak samo jak Kajko i Kokosz nie byłoby uznane, chociaż wszyscy by wiedzieli o jaki komiks chodzi). Natomiast tutaj - czy jest drugi komiks o samej nazwie "Legendy", z którym można by pomylić odpowiedź muaddiba?

Pewnie mnie zhejtujecie, ale zastanówcie się, z czego może wynikać to, że co edycję jest mniej grających...

Daleki jestem od hejtowania, każdy ma prawo wyrazić wątpliwość. Kwestią jest tylko ton, w jakim to robi. Nie zgadzasz się - ok, przyjmuję do wiadomości, ale swoje zdanie podtrzymuję. Jeżeli wygrasz i w przyszłej edycji będziesz moderować, ja również Twoje decyzje będę przyjmował, niezależnie czy będą mi się podobać czy nie.

Edit: Emma_Frost usunął konto  ??? W ogóle to mam dziwne deja vu. Ciekawe czy tylko ja...
« Ostatnia zmiana: Śr, 28 Kwiecień 2021, 19:34:08 wysłana przez Jaxx »

Online Leyek

« Odpowiedź #1228 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 19:34:59 »
Dla mnie dużo bardziej kontrowersyjna była poranna zagadka z Prison Pita. I oceniam to z perspektywy uczestnika mało zaangażowanego w tą edycję, więc w miarę obiektywnie. O ile zgodna z regulaminem, to jednak mało wpisująca się w ducha równej rywalizacji. Sam bym takiej nie zadał (co do zasady staram się zadawać z komiksów wydanych co najmniej z miesiąc wcześniej, żeby każdy zainteresowany miał w miarę dużą szansę taki tytuł już mieć). A tutaj grono osób, które mogły już posiadać już ten tytuł było b. małe (sam czekam na pojawienie się pakietu 5 i 6 w Gildii), a przeczytało go pewnie w kraju z 10 osób na krzyż :)

Offline death_bird

« Odpowiedź #1229 dnia: Śr, 28 Kwiecień 2021, 19:42:10 »
Miałem się nie odzywać, bo grywam tutaj ogony, ale przyznam, że jednej rzeczy nie rozumiem: punkt 10 regulaminu jest wyjątkowo uznaniowy:

"10. W przypadku naruszenia regulaminu, a w szczególności usunięcia postu z odpowiedzią,  następnie dodanie postu ze wskazaniem innego tytułu (niekoniecznie z prawidłową odpowiedzią) gracz może być pozbawiony przez moderatorów prawa udzielania odpowiedzi przez następne 120 godzin od momentu stwierdzenia takiego stanu rzeczy (nad egzekwowaniem tej czynności będą czuwać moderatorzy)."

I tak naprawdę ten przepis jest albo martwy albo niesprawiedliwy, bo sytuacja w której uznaniowo decydujemy komu wlepić karę a komu odpuścić najszczęśliwszym rozwiązaniem nie jest, bo to może sprawiać wrażenie, że jeśli "kogoś lubimy" to nic się nie dzieje a jeśli "kogoś nie lubimy" to nie ma zmiłuj.
Powinno być jasno i wyraźnie: łamiesz regulamin = dostajesz karę.

To po pierwsze.
Po drugie: punkt 14 regulaminu.

14. Uczestnik który: zamieści zagadkę niezgodną z pkt. 3 regulaminu lub w ciągu 12 godzin nie wstawi nowej zagadki lub w ciągu 12 godzin nie potwierdzi poprawności odpowiedzi na swoją zagadkę, dostaje pouczenie, a jeżeli sytuacja będzie się powtarzać będzie to traktowane jako naruszenie regulaminu (patrz punkt 10). W takich przypadkach nową zagadkę umieszcza moderator, a uczestnik pauzuje dwie tury (patrz punkt 11).

Ja ten punkt rozumiem w ten sposób, że jeżeli ktoś nie zada prawidłowej/nie zada prawidłowo zagadki, to traci do niej prawo i zadaje ją moderator. Czy to się zgadza czy źle interpretuję?
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".