Autor Wątek: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.  (Przeczytany 395988 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kierpic

Odp: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.
« Odpowiedź #1140 dnia: Pn, 19 Kwiecień 2021, 19:18:00 »
A mnie się wydaję, że odpowiedź jest tutaj:
Regulamin edycji 7 konkursu "Z jakiego komiksu jest ten kadr?":
9. Każdemu odgadującemu uczestnikowi przysługują 3 próby odgadnięcia tytułu. Kolejne prawo do 3 prób odpowiedzi na daną zagadkę, będzie możliwe wyłącznie w przypadku dodania podpowiedzi. W jednym poście można podać tylko jedną odpowiedź. Nie można bezpośrednio pod swoim postem ponownie udzielać odpowiedzi.

Ale może mi się wydaje?

Offline Jaxx

« Odpowiedź #1141 dnia: Pn, 19 Kwiecień 2021, 19:26:17 »
Dokładnie o to mi chodzi - nie można pisać zaraz pod sobą. Regulamin co prawda mówi o kolejnej odpowiedzi, ale moim zdaniem powinno to też dotyczyć doprecyzowania tego, co się napisało wcześniej.

Offline kierpic

« Odpowiedź #1142 dnia: Pn, 19 Kwiecień 2021, 19:31:57 »
Pytanie zostaje takie:
Ile razy odpowiadał już @srogin przed ewentualną podpowiedzią?

Offline muaddib

« Odpowiedź #1143 dnia: Pn, 19 Kwiecień 2021, 20:38:34 »
Na pewno o raz za dużo ;)

A żeby nie było, że tylko śmieszkuję w tym poście to pożalę się, że mi w tej edycji powiadomienia z TapTalka przychodzą z dużym opóźnieniem a powiadomienia z maila po przedostatniej edycji tak skutecznie wyłączyłem, że w ogóle nie przychodzą ;) Ale jak to wszystko naprawię i przeczytam wszystkie komiksy z mojej kupki wstydu to w przyszłej edycji już na bank wygram :P

Offline kierpic

« Odpowiedź #1144 dnia: Pn, 19 Kwiecień 2021, 20:53:21 »
Z całym szacunkiem do @srogina, to regulamin dotyczy wszystkich i chyba dobrze wiedzieć jak się zachować na przyszłość w takiej sytuacji?

Ale jak to wszystko naprawię i przeczytam wszystkie komiksy z mojej kupki wstydu to w przyszłej edycji już na bank wygram :P
Chyba nie rzucasz rękawicy? Każdy ma swoją kupkę wstydu, a ja swojej wcale się nie wstydzę. Chociaż jest spora i pewnych komiksów do śmierci nie przeczytam. A już je mam. 
Napiszę jeszcze że @srogin i tak wygra :o

Offline srogin

« Odpowiedź #1145 dnia: Pn, 19 Kwiecień 2021, 20:59:42 »
Ja myślę, że głównym problemem tej edycji nie jest żaden opóźniony TapTalk (co to jest, do diaska?!  :o ), czy problem z mailami, tylko zawodnik o nicku Emma Frost  :P
Co do mojej gry, będę uwżniejszy.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1146 dnia: Pn, 19 Kwiecień 2021, 21:11:39 »
Ja myślę, że głównym problemem tej edycji nie jest żaden opóźniony TapTalk (co to jest, do diaska?!  :o ), czy problem z mailami, tylko zawodnik o nicku Emma Frost  :P

Zróbcie Superligę i po problemie ;)

Offline Jaxx

« Odpowiedź #1147 dnia: Pn, 19 Kwiecień 2021, 21:21:10 »
Pytanie zostaje takie:

Opcje są dwie:

1) Taka odpowiedź nie jest brana pod uwagę, ale ponieważ łamie regulamin, to w charakterze "kary" wyczerpuje 1 z 3 szans strzału. Pozostaje więc już tylko 1 możliwa odpowiedź.

2) Intuicyjnie - skoro nie jest brana pod uwagę to w sposób kompletny, więc po prostu ją ignorujemy i graczowi nadal pozostają 2 szanse. Jeżeli jest dobra i ktoś inny ją podchwyci - trudno, trzeba było uważać :)

Osobiście byłbym za opcją 1.

Offline muaddib

« Odpowiedź #1148 dnia: Pn, 19 Kwiecień 2021, 21:40:20 »
Chyba nie rzucasz rękawicy? Każdy ma swoją kupkę wstydu, a ja swojej wcale się nie wstydzę...
Ja mam ten „problem”, że jak już zacząłem zmniejszać swoją kupkę wstydu to odkryłem zbiory biblioteki wojewódzkiej :) Wiec najpierw czytam te komiksy z biblioteki (bo trzeba oddać w terminie) a te co kupuję czekają. A jak się trafi taka promocja jak ostatnio w ceneo czy smyku to sterta znów rośnie. Zostaje naprawienie powiadomień ;)

Offline muaddib

« Odpowiedź #1149 dnia: Wt, 20 Kwiecień 2021, 07:39:59 »

Teraz zauważyłem, że Cubitusa napisał Dupa. Strach dzieciom pokazywać ;)

TapTalk (co to jest, do diaska?!  :o )
Też nie wiedziałem do czasu, aż ktoś się tutaj pożalił, że mu przestał wysyłać powiadomienia. To jest taka aplikacja do for internetowych. Jak powiadomienia mailowe w telefonie już za bardzo mi przeszkadzały (bo inne maile niż z konkursu nie wymagały ode mnie natychmiastowej reakcji)  to zacząłem z tego korzystać. Ale teraz już mogę zapomnieć o biciu rekordu najszybszej odpowiedzi :P
« Ostatnia zmiana: Wt, 20 Kwiecień 2021, 07:46:24 wysłana przez muaddib »

Offline Lyricstof

« Odpowiedź #1150 dnia: Wt, 20 Kwiecień 2021, 08:43:19 »
Teraz zauważyłem, że Cubitusa napisał Dupa. Strach dzieciom pokazywać ;)

Musisz być młodym człowiekiem, że teraz to zauważyłeś. Dawniej rzeczywiście trochę raziło teraz się przyzwyczaiłem tak samo jak do nazwy pewnej firmy produkującej żarówki.  ;D Niech w końcu ktoś wyda tego Cubitusa, w jakiejkolwiek formie.  8)
Pierwszy wydany u nas Cubitus miał na okładce imię i nazwisko autora, co w zasadzie wiele nie zmieniało, kojarzyło się od razu.

Mógł sobie zrobić pseudo jak Bedu, wtedy by miał Ludu, ale skąd mógł przypuszczać, że wydadzą go u nas.  ;D

A pamiętacie taki serial animowany Domel?

Też nie wiedziałem do czasu, aż ktoś się tutaj pożalił, że mu przestał wysyłać powiadomienia. To jest taka aplikacja do for internetowych. Jak powiadomienia mailowe w telefonie już za bardzo mi przeszkadzały (bo inne maile niż z konkursu nie wymagały ode mnie natychmiastowej reakcji)  to zacząłem z tego korzystać. Ale teraz już mogę zapomnieć o biciu rekordu najszybszej odpowiedzi :P

Gram bez tych udogodnień od samego początku.  ;D I na razie z tego nie zrezygnuję.  ;)
Elle est retrouvée! Quoi? l’éternité. C’est la mer mêlée Au soleil.

Offline muaddib

« Odpowiedź #1151 dnia: Wt, 20 Kwiecień 2021, 09:38:32 »
Musisz być młodym człowiekiem, że teraz to zauważyłeś.
Dzięki :D Coraz rzadziej to słyszę :P  W czasie wydawania (tego drugiego) Cubitusa nie interesowałem się zbytnio komiksami, a jak już po coś sięgnąłem to był to Thorgal albo Sandman. Moim konikiem był zawsze film, ale w ostatnich latach szala przeważyła się na stronę komiksów.

A co do udogodnień to gdyby nie one to co chwilę bym zerkał na telefon czy nie pojawił się nowa podpowiedź, trop albo zagadka. Szkoda czasu na patrzenie na telefon jak w tym czasie można przeczytać jakiś komiks ;)

Offline pawlis

« Odpowiedź #1152 dnia: Wt, 20 Kwiecień 2021, 10:38:55 »
A pamiętacie taki serial animowany Domel?

No oczywiście. To właśnie stąd znam Cubitusa. Miałem kasetę VHS, na której mieliśmy z siostrą wyłącznie odcinki Dommela (plus odcinek Kubusia Puchatka). Po latach powtórzyłem na tubie wciąż się trzyma i jest nadal zabawny. Swoją drogą świat przedstawiony przypomina Polskę, bo populację stanowią głównie wąsate i krewkie Janusze z mięśniami piwnymi, a w jednym odcinku Dommel ogląda film z lektorem (swoją drogą jedyna taka sytuacja w polskim dubbingu). Mogłaby TVP ABC wznowić, ale znając życie na pewno zrobiliby nowy dubbing, co byłoby ogromną stratą.

Odnośnie ksywy Dupanlopa, to nawet w dodatkach do Bernarda Prince'a od Kurca, gdy byli wymieniani belgijscy rysownicy, to wszyscy po ksywach, a Dupanloc w pełnym nazwisku :).

Offline Jaxx

« Odpowiedź #1153 dnia: Wt, 20 Kwiecień 2021, 11:20:37 »
Ale jak to wszystko naprawię i przeczytam wszystkie komiksy z mojej kupki wstydu to w przyszłej edycji już na bank wygram :P

Chyba trzeba dodać Ci trochę dopingu, jak ostatnio Torandze :) Więc - muaddib do dzieła! Do końca edycji jeszcze daleko i szanse nadal masz spore. Nie poddawaj się, drugi tom Yiu czeka ;)   

Offline muaddib

« Odpowiedź #1154 dnia: Wt, 20 Kwiecień 2021, 11:30:18 »
Nie poddawaj się, drugi tom Yiu czeka ;)   
Dzięki za doping :D Drugi tom już sobie kupiłem :) Myślałem, że była tylko jedna sztuka w konkursie, a poza tym wiedziałem, że przy takiej konkurencji ciężko będzie znów wspiąć się na podium....