Tego rebusu też bym nie skojarzył

Pamiętnik/dziennik był oczywisty, ale ja bym kombinował raczej coś w stylu "Dziennik alkoholika". Nie połączyłbym picia alkoholu z "no to lu" - też nie słyszałem wcześniej takiego określenia... ale to pewnie dlatego, że mi z alkoholem na ogół jest nie po drodze

I dzięki chłopaki za wsparcie - myślałem, że tylko mi śni się rozwiązywanie zagadek

Natomiast nadal zastanawia mnie mała ilość chętnych graczy - chyba najmniejsza w historii. Czyżby forumowicze byli już trochę zmęczeni tym konkursem? Może warto byłoby po tej edycji zrobić dłuższą przerwę - do tej pory kolejne startowały około 2 tygodni później. Może np. miesiąc przerwy wpłynąłby pozytywnie na graczy - odpoczęliby, wygłodnieli stosownie i wówczas skoczyli do gry z nowymi siłami. Można by pokusić się o jakieś szybkie rozeznanie w tym temacie.
Nie jestem zwolennikiem drastycznych zmian w regulaminie - wydaje mi się, że obecna punktacja jest zbilansowana optymalnie. Przeciętnie edycja trwa około miesiąca i w każdej chwili każdy może się włączyć, więc raczej brak dużego zainteresowania nie jest efektem długości gry (a nasze narzekania, że gra jest czasochłonna dotyczą raczej przeszukiwania zbiorów, niż czasu samej gry

). Wprowadzenie podwójnego punktowania zagadek przy zgadnięciu bez podpowiedzi zburzyło by balans i byłoby "nieintuicyjne". Teraz reguła jest prosta - dobra odpowiedź = 1 punkt. Dodatkowo trzeba też pamiętać o "guglujących" się zagadkach (znajdywanie przez "wyszukiwanie obrazem") - nie każdy z graczy pamięta, aby przepuścić kadr przez Googla, aby wyeliminować automatyczne wyszukiwanie się komiksu i czasem takie kadry się trafiają. W przypadku 1 pkt za odpowiedź to nie jest problem, bo 1 punkt nie zachwieje tabelą, szybkie rozwiązanie napędza grę, a i nie za często trafia się "guglujący się" kadr. Natomiast jeżeli jeden gracz podejmie wysiłek, nie zdąży i dostanie 1 pkt po podpowiedzi, a drugi będzie miał szczęście i zbierze 2 pkt za przeoczenie zadającego, bo kadr będzie się "guglował", to raczej wpłynie to negatywnie na nastawienie graczy i na odbiór samej gry. Nie - ja bym przy punktacji nie dłubał.
Jeżeli już chcielibyśmy przyspieszyć edycje i skrócić czas ich trwania, to można by rozważyć powrót do pierwotnej zasady i kończenia gry, kiedy jeden z graczy osiągnie pułap 20 punktów. Kolejne osoby na liście zajmowałyby 2 i 3 miejsce, a jeżeli na którymś z tych miejsc byłoby kilku graczy, to można by zarządzić dogrywkę - np. do 10 zagadek. W takiej dogrywce mogliby grać wszyscy z miejsca nierozstrzygniętego, jak i poniżej - tak, aby nadal miały szanse osoby, którym do potencjalnego miejsca podiumowego brakowałoby punktu czy dwóch. Ale to tylko takie luźne przemyślenia - jak pisałem, nie jestem zwolennikiem takich zmian, obecny system wydaje mi się naprawdę dobry dla wszystkich, bo wszystkich traktuje równo.
No i mi też niezmiernie szkoda Yossariana - nie wydawało się, żeby był tak zmęczony forum, aby usuwać konto, ale najwyraźniej tak było. Cóż, gra bez niego sporo traci - tym bardziej, że wkładał w nią sporo wysiłku i energii.