Autor Wątek: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.  (Przeczytany 396239 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Toranga

Odp: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.
« Odpowiedź #750 dnia: Pt, 22 Styczeń 2021, 07:23:57 »
@HaVoK
Możesz napisać o co chodziło z tą ostatnią podpowiedzi, bo nie mam pod ręką tego numeru żeby sprawdzić.
Ja strzeliłem Batmana, bo zasugerowałem się autorem rysunku tej okładki. Cam Kennedy rzadko gościł na łamach TM-Semic.

Offline Arne

« Odpowiedź #751 dnia: Pt, 22 Styczeń 2021, 07:27:56 »
Krotka historia z Daredevil annual nr 6 byla zamieszczona w The Punisher 6/91 ( historia z Typhoid Mary)
Wiedzialem, ze znam ten kadr z zagadki, ale dopiero po ostatniej podpowiedzi zadzialalo skojarzenie :)
Skojarzylem postac potwora z okladki
« Ostatnia zmiana: Pt, 22 Styczeń 2021, 07:31:13 wysłana przez BosMan »

Offline HaVoK

« Odpowiedź #752 dnia: Pt, 22 Styczeń 2021, 08:07:41 »
Toranga - mam.nadzieję, że wyjaśnienie BosMana wyczerpuje temat:)

Offline Toranga

« Odpowiedź #753 dnia: Pt, 22 Styczeń 2021, 09:07:45 »
Krotka historia z Daredevil annual nr 6 byla zamieszczona w The Punisher 6/91 ( historia z Typhoid Mary)
Wiedzialem, ze znam ten kadr z zagadki, ale dopiero po ostatniej podpowiedzi zadzialalo skojarzenie :)
Skojarzylem postac potwora z okladki

Dzięki.
Też kojarzyłem ten pierwszy kadr, ale zupełnie w zła stronę poszły poszukiwania. Rork, Pelissa, Torment, Funky.  :D

A tą krótką historyjkę z Mary pamiętam, ale na Alei komiksu nie wpisali Annuala w źródłach stąd nie byłem pewien, bo swojego numeru jak pisałem nie mam pod ręką.

@HaVoK
Jasne  ;)

Offline Arne

« Odpowiedź #754 dnia: Pt, 22 Styczeń 2021, 09:25:02 »
Tez szukalem tego Punishera na Alei i nie znalazlem, ale wpisalem w wyszukiwarke "typhoid mary w the punisher" i wyszukalo :)

Offline kierpic

« Odpowiedź #755 dnia: Pt, 22 Styczeń 2021, 22:55:20 »
Może  ktoś chętny na strzał? ;)

Edit:
Dziękuję brvk
« Ostatnia zmiana: Pt, 22 Styczeń 2021, 23:10:55 wysłana przez kierpic »

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #756 dnia: So, 23 Styczeń 2021, 08:25:56 »
Star Wars Komiks - Wydanie specjalne 3/2009 - Jango Fett: Łowy

Kierpicu, bardzo interesująca odpowiedź (trafiona rzecz jasna), biorąc pod uwagę, że SWK Wydanie Specjalne to czasopismo. A z tego co napisane w regulaminie
Nie można zamieszczać kadrów z czasopism, czy komiksów publikowanych wyłącznie w internecie.

Offline kierpic

« Odpowiedź #757 dnia: So, 23 Styczeń 2021, 09:00:55 »
Kierpicu, bardzo interesująca odpowiedź (trafiona rzecz jasna), biorąc pod uwagę, że SWK Wydanie Specjalne to czasopismo. A z tego co napisane w regulaminie

Witaj Motylu.
Zapewne masz rację i jest to czasopismo, co za tym idzie, ta zagadka nie tyle nie mogła być przeze mnie odgadnięta, tylko po prostu nie powinna być zadana.
Jeżeli moderatorzy tak uznają, to oczywiście przyjmę to z pokorą i zagadka będzie powtórzona.

Jak jesteśmy przy tym temacie, to podpytam Ciebie, bez złośliwości, o komiks który kiedyś miałem przyjemność odgadnąć. No właśnie, to był komiks czy czasopismo?
http://alejakomiksu.com/komiks/14125/Spider-Man-Serial-TV-2-2_1998-Doctor-Octopus-armed-and-dangerous/

Abstrahując od wyników komisji, to ubolewam nad tym, że nikt nie udzielił trafnej odpowiedzi między moimi, a było na to pół godziny.
Uważam że odpływ sześciu NAJLEPSZYCH graczy tego konkursu, którzy wspólnie odgadli 105 zagadek, tj. 54% wszystkich zadanych, jest znaczący i obala twierdzenie, że ludzie nie grają ze względu na dużą konkurencję. To właśnie pokazuje że konkurencja jest najfajniejsza i wtedy odgadnięte zagadki naprawdę cieszą.

Edit:
Z zadaniem zagadki powstrzymam się do czasu potwierdzenia przez któregoś z moderatorów że mogę to zrobić.
« Ostatnia zmiana: So, 23 Styczeń 2021, 09:10:08 wysłana przez kierpic »

Offline Arne

« Odpowiedź #758 dnia: So, 23 Styczeń 2021, 09:14:22 »
Być może przegapiłem, ten punkt w regulaminie o czasopismach.
Niech moderatorzy rozstrzygną, czy ta zagadka powinna być w ogóle zadana.
Ale rozstrzygając, niech wezmą pod uwagę fakt, że  w takim wypadku komiksy TM-Semic również podpadają pod definicję czasopisma  i wiele z zadawanych poprzednio zagadek (Batman, Punisher, Tomb Rider i wiele innych) nie powinno być zadanych.
A wtedy nikt jakoś nie protestował.

Offline srogin

« Odpowiedź #759 dnia: So, 23 Styczeń 2021, 09:34:31 »
Czy wszystkie TM-Semiki nie były czasopismami? Ja bym ten punkt regulaminu interpretował w kontekście czasopism niekomiksowych - Playboy, itp...

Offline Arne

« Odpowiedź #760 dnia: So, 23 Styczeń 2021, 09:42:57 »
Oczywiście, że praktycznie wszystkie Semiki były czasopismami. Gdyby interpretować ten punkt regulaminu w ten sposób, to i wszystkie kolekcje były czasopismami.

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #761 dnia: So, 23 Styczeń 2021, 09:46:09 »
Jasne, z tym że Star Wars Komiks Wydanie Specjalne to twór stworzony przez Egmont, nazwany kwartalnikiem, w którym ukazywały się historie z różnych komiksów, różne miniserie, nie ma ciągu jednej serii. Z kolei TM-Semic zachował model amerykańskiego zeszytu i dokonywał ich przedruków. Można tu mówić o czasopiśmie, ale bardziej pasuje zeszyt komiksowy. Zresztą w Ameryce zeszyty danych serii również ukazują się w odstępach miesięcznych, a nawet częściej, ale nadal są nazywane komiksem, zeszytem komiksowym. W stopce TM-Semica nie widnieje słowo czasopismo, tylko komiks. Rzecz oczywiście dyskusyjna.

Offline Arne

« Odpowiedź #762 dnia: So, 23 Styczeń 2021, 10:01:37 »
Rzecz zdecydowanie dyskusyjna.
Jeżeli coś jest wydawane przykładowo 12,  6, 4 razy do roku - cyklicznie w takich samych odstępach, to nie jest "czaso-pismem" bo w stopce nie napisano że jest miesięcznikiem, dwumiesięcznikiem, kwartalnikiem, a jedynie, że "wydawany jest 12 (6, 4) razy do roku"?
Zresztą na stronach klubowych niejeden raz nazywano Semiki miesięcznikami, dwumiesięcznikami, kwartalnikami.

A tak w ogóle, to pokaż, gdzie w stopce w Star Wars Komiks jest napisane, że jest to czasopismo (lub miesięcznik, dwumiesięcznik, kwartalnik). Ja znajduję tam tylko słowo "magazyn".
« Ostatnia zmiana: So, 23 Styczeń 2021, 10:05:56 wysłana przez BosMan »

Offline Leyek

« Odpowiedź #763 dnia: So, 23 Styczeń 2021, 10:31:59 »
@kierpic wrzucaj zagadkę. Przestańcie się ludzie przejmować frustratem co już ma przyjemność od soboty z rana zrobić zadymę. Modzi jak my wszyscy mają rodziny, obowiązki czy swoje hobby na co im ciągle zawracać głowę takimi pierdołami. Najpierw Motyl sam nawrzucał kadrów z półamatorskich Semiców, a teraz kadr z zamkniętej historii - pełnej miniserii mu przeszkadza.

Z kolei TM-Semic zachował model amerykańskiego zeszytu i dokonywał ich przedruków. Można tu mówić o czasopiśmie, ale bardziej pasuje zeszyt komiksowy. Zresztą w Ameryce zeszyty danych serii również ukazują się w odstępach miesięcznych, a nawet częściej, ale nadal są nazywane komiksem, zeszytem komiksowym.

Fajnie naginać fakty do swoich potrzeb nie?
- Były Semici dystrybuowane tak jak amerykańskie zeszyty w specjalistycznych sklepach komiksowych, gdzie i po roku możesz kupić dany wcześniej wydany zeszyt?
- Marvel/Dc też numeruje swoje numery w postaci 6/98? (nie wspominając że ten 6/98 mógł zawierać przedruk z Batman, a 7/98 już z Shadow of the Bat, całkowicie oderwane od poprzedniego, nie jako część crossovera; no jak w mordę ciąg jednej serii)

Offline vision2001

« Odpowiedź #764 dnia: So, 23 Styczeń 2021, 10:36:45 »
@kierpic - proszę o zagadkę.
Jak widzę, to dyskusja wyczerpała całość wątpliwości, czy SWK traktować "regulaminowo" w naszej zabawie jako czasopismo, czy jednak jako pełnoprawny komiks.

Wracając zarzutów odnośnie SWK jako "nie-komiksu".
Zatem i ta zagadka nie spełniałaby zapisów z regulaminu.
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/z-jakiego-komiksu-jest-ten-kadr-edycja-4/msg97827/#msg97827
i odpowiedź samego Motyla w temacie czasopismo vs komiks:
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/z-jakiego-komiksu-jest-ten-kadr-edycja-4/msg97841/#msg97841

Tyle ode mnie w temacie.