Autor Wątek: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.  (Przeczytany 396750 razy)

Kapral

• Gość
Odp: Konkurs – Z jakiego komiksu jest ten kadr? Komentarze, opinie, pytania.
« Odpowiedź #660 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 11:00:24 »
Wracając do analogii piłkarskiej - nawet najlepszym graczom zdarza się strzelić Panu Bogu w okno, ale gdyby wprowadzono ujemne gole za takie strzały to nikt by tego nie oglądał.

Nie bardzo rozumiem co ma wspólnego ten konkurs z meczem piłki nożnej. Analogia kulawa jak nieszczęście.
Tu raczej pasuje porównanie do teleturnieju, a w teleturniejach kary za złą odpowiedź to norma. Albo to jest konkurs dla znawców, albo toto-lotek :)

Offline kierpic

« Odpowiedź #661 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 12:32:48 »
Miałem się rozpisać na temat tzw. strzelnicy ale myślę, że najlepszym komentarzem będzie zaproponowanie modyfikacji do obecnego regulaminu.
Zaproponowane zmiany nie będą idealne dla wszystkich, ale chyba żadne takie nie będą.

Do rzeczy, w regulaminie napisano (tu już wersja edytowana przeze mnie z zaznaczonymi zmianami):
6. W jednym poście można podać tylko jedną odpowiedź. Postu z odpowiedzią nie można zmieniać, a każda taka zmiana będzie skutkowała nie uznaniem odpowiedzi. (jeżeli poprawiamy coś w poście skreślamy anulowaną część wypowiedzi i zapisujemy właściwą informację, tak aby wszystko było przejrzyste i jasne, jeżeli coś dodajemy do odpowiedzi, dopisujemy „dodaję:” lub „edit:”, nie można poprawiać odpowiedzi na zasadzie podania innego tytułu niż ten, który się podało przed edycją). Odpowiedź musi zawierać tytuł zawarty na okładce. Nie można bezpośrednio pod swoim postem ponownie udzielać odpowiedzi. Dopiero po odpowiedzi  upływie 30 min przynajmniej jednego uczestnika (odgadującego) lub dodaniu podpowiedzi (patrz pkt. 7) można udzielić ponownej odpowiedzi. Karencja 30 min jest liczona niezależnie od tego czy  w tym czasie zostanie udzielona odpowiedź przez innego uczestnika zabawy. Wyjątek! Jeżeli po upływie dwóch godzin nikt z uczestników nie udzieli odpowiedzi, ostatni odpowiadający może ponowić swoją odpowiedź, pod warunkiem, że jest udzielana sprawdzona, poprawna odpowiedź. EDIT: W przypadku stwierdzenia usunięcia postu z odpowiedzią, a następnie dodanie postu ze wskazaniem innego tytułu (niekoniecznie z prawidłową odpowiedzią) gracz zostaje pozbawiony prawa udzielania odpowiedzi przez następne 120 godzin od momentu stwierdzenia takiego stanu rzeczy (nad egzekwowaniem tej czynności będą czuwać moderatorzy).

Zmianą jest brak możliwości jakiejkolwiek edycji postu a podany tytuł ma być taki jak na okładce. Nie wyklucza to dodawania do podanego tytułu takich informacji jak np. wydanie zbiorcze, ekskluzywne, pomagających w identyfikacji komiksu. Na ten przykład zbiorczy „Funky Koval”, gdzie na okładce brak takiej informacji, a trudno powiedzieć żeby odpowiedź „Funky Koval zbiorczy” nie była prawidłowa.
Proponowany przeze mnie czas przerwy między udzielanymi odpowiedziami jednego gracza to 30 min i poddaje go dyskusji. Dla uproszczenia usunąłem zapis o 2 godzinach przerwy, żeby zbytnio nie gmatwać regulaminu.

W wersji finalnej wygląda to tak:
6. W jednym poście można podać tylko jedną odpowiedź. Postu z odpowiedzią nie można zmieniać, a każda taka zmiana będzie skutkowała nie uznaniem odpowiedzi. Odpowiedź musi zawierać tytuł zawarty na okładce.
Nie można bezpośrednio pod swoim postem ponownie udzielać odpowiedzi. Dopiero po upływie 30 min lub dodaniu podpowiedzi (patrz pkt. 7) można udzielić ponownej odpowiedzi. Karencja 30 min jest liczona niezależnie od tego czy  w tym czasie zostanie udzielona odpowiedź przez innego uczestnika zabawy.
W przypadku stwierdzenia usunięcia postu z odpowiedzią, a następnie dodanie postu ze wskazaniem innego tytułu (niekoniecznie z prawidłową odpowiedzią) gracz zostaje pozbawiony prawa udzielania odpowiedzi przez następne 120 godzin od momentu stwierdzenia takiego stanu rzeczy (nad egzekwowaniem tej czynności będą czuwać moderatorzy).

Nie napiszę, że to najlepsze możliwe zmiany, ale mogą one ograniczyć strzelanie na tzw. czuja, bo co to za ostrzał co 30 min. A może czasem uda się strzelić?
Niestety, może to również doprowadzić do odpływu graczy „z pełnymi magazynkami”.
Trzeba pamiętać, że nasza gra opiera się również na zaufaniu do siebie i nie można przewidzieć takich sytuacji jak przy zagadce avatara, co nie zmienia faktu że moderatorzy muszą być czujni i niekiedy spowolnić akcję do wyjaśnienia sytuacji. Myślę że wystarczającym pretekstem było nie podanie przez avatara odgadniętego tytułu.

Chociaż jestem „świeży” w gronie, to po prostu nie uwierzę, że LordDisneyland może zrezygnować z walki ze mną o 7 miejsce w konkursie ;)
Nikt nie powinien rezygnować.

Jeżeli chodzi o oczekiwaną (lub nie) zagadkę, to dodam do godziny 16:00.

Offline vision2001

« Odpowiedź #662 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 12:39:12 »
kierpic - dzięki za zaangażowanie. Prace nad zmianami zmianami w zapisach trwają już w kuluarach. Przeczytamy, sprawdzimy, zastanowimy się, czy to, co zaproponowałeś jest optimum dla regulaminu (lub wymaga ciut zmian).
Działamy (choć z trudem, ja ostatnio w biurze i zawalony robotą...)

A co uważa reszta osób w sprawie zaproponowanego zapisu?

Offline Jaxx

« Odpowiedź #663 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 12:44:31 »
Moim zdaniem zbyt daleko idące zmiany, jak na stopień rozwoju tej edycji. Na tym etapie już bym tego tak drastycznie nie zmieniał. Można o tym pomyśleć przy następnej edycji, aczkolwiek 30 minut przerwy zabije konkurs.

Jak napisał vision, kombinujemy coś właśnie z chłopakami modami, co być może pogodzi zwaśnione strony i zachęci do dalszej gry bez tarć - bo to jest przecież najważniejsze.

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #664 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 12:45:11 »

Chociaż jestem „świeży” w gronie, to po prostu nie uwierzę, że LordDisneyland może zrezygnować z walki ze mną o 7 miejsce w konkursie ;)
Nikt nie powinien rezygnować.

Zmiany jak najbardziej na plus, jestem za :) Gwoli ścisłości, nie walczycie o 7 miejsce, macie realną szanse na podium, bo moderatorzy są poza podiumową stawką, więc do dzieła, zakasujcie rękawy i zgadujcie!

Offline vision2001

« Odpowiedź #665 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 13:10:21 »

Offline muaddib

« Odpowiedź #666 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 13:14:18 »
Odpowiedź musi zawierać tytuł zawarty na okładce.
A jak będzie komiksów o takim samym tytule? Czy podtytuł (np Rycerza Janka) też trzeba podać? Wydaje mi się, że właśnie zaostrzanie tego punktu prowadziło do kłótni i nieporozumień. Czy zapis o odpowiedzi takiej, żeby "zadający zagadkę nie miał wątpliwości, o jaki komiks chodzi autorowi odpowiedzi" i "zdrowym rozsądku" nie jest jednoznaczny i wystarczający? "Zaostrzenie" regulaminu w tym punkcie doprowadzi do jeszcze większego zamieszania.

Z ciekawości:
Czy ten Upadek to ten Upadek?
"14. Jeżeli zagadka z danego komiksu już była, to nie umieszczamy ponownie innych kadrów z tego samego tytułu."
Dobrze, że nie ma już tego punktu w regulaminie, bo znów byłoby zamieszanie :D
« Ostatnia zmiana: Cz, 17 Grudzień 2020, 13:19:32 wysłana przez muaddib »

Offline srogin

« Odpowiedź #667 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 13:18:43 »
Z ciekawości:
Czy ten Upadek to ten Upadek?
tak

Offline kierpic

« Odpowiedź #668 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 13:37:03 »
A jak będzie komiksów o takim samym tytule? Czy podtytuł (np Rycerza Janka) też trzeba podać? Wydaje mi się, że właśnie zaostrzanie tego punktu prowadziło do kłótni i nieporozumień. Czy zapis o odpowiedzi takiej, żeby "zadający zagadkę nie miał wątpliwości, o jaki komiks chodzi autorowi odpowiedzi" i "zdrowym rozsądku" nie jest jednoznaczny i wystarczający? "Zaostrzenie" regulaminu w tym punkcie doprowadzi do jeszcze większego zamieszania.

Ale chyba jest wymagane podanie tytułu? Podtytuł jeżeli jest to też jest składową tytułu. Również nr tomu, jeżeli jest podany.
Specjalnie dodałem "musi zawierać", co znaczy że może być podane za dużo (wydanie zbiorcze itp.) ale nie może w tytule czegoś brakować.
Myślę zresztą że nie to jest najistotniejsze, a edycja postów, która nie powinna mieć miejsca. I wtedy zadający uznaje czy jest ona wystarczająca.

Down:
Moim zdaniem w dobrym tonie przed udzieleniem odpowiedzi jest spojrzenie na okładkę (nawet w internecie) a nie opieranie się jedynie na opisie w księgarni. I tu muszę się przyznać ze okładki do Spider mana serial tv, przed odpowiedzią nie znałem, ale wszystkie składowe tytulu zawarłem w odpowiedzi + tytuł serialu. Motyl nie robił problemu i mi zaliczył.
« Ostatnia zmiana: Cz, 17 Grudzień 2020, 13:55:11 wysłana przez kierpic »

Offline muaddib

« Odpowiedź #669 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 13:45:58 »
Podtytuł jeżeli jest to też jest składową tytułu.
Podtytułu Rycerza Janka nie ma nawet na gildii i alei komiksu. I wszyscy wiedzą o jaki komiks chodzi :) Wydaje mi się, że zapis tego punktu regulaminu w tej edycji jest optymalny i najbardziej sprawiedliwy.

A co do nałożenia limitu czasowego na odpowiedzi to może doprowadzić do absurdalnych sytuacji jak (znów analogia piłkarska) ta z podpisaniem kontraktu przez Grosickiego 21 sekund po zamknięciu okienka transferowego. Ktoś prawidłowo odpowie sekundę za wcześnie i będzie przez to poszkodowany. Jeśli chcecie zmienić ten punkt to można zwiększyć ilość innych odpowiedzi między odpowiedziami jednego gracza. Chociaż tak jak ktoś wcześniej wspomniał - "kanonady" nadają kolorytu tej zabawie i myślę, że jak ktoś zadaje zagadkę z serii kilkunasto- lub kilkudziesięciotomowej to się nawet tego spodziewa :)

Offline muaddib

« Odpowiedź #670 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 14:05:01 »
I tu muszę się przyznać ze okładki do Spider mana serial tv, przed odpowiedzią nie znałem, ale wszystkie składowe tytulu zawarłem w odpowiedzi + tytuł serialu. Motyl nie robił problemu i mi zaliczył.
I bardzo dobrze - podałeś jednoznaczną odpowiedź (przeklejoną z alei komiksy) i została zaliczona. Nie wiem gdzie tu konflikt z tym co napisałem. Gdyby na okładce był "Doctor Octopus - armed and dangerous" a twoją odpowiedzią byłoby "Spider-Man Serial TV 2/1998" to wg Twojej propozycji byłaby to błędna odpowiedż, mimo że wiadomo o jaki komiks chodzi.

Offline kierpic

« Odpowiedź #671 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 16:24:18 »
Ok muaddibie, jeżeli mogą być jakieś braki w tytule i uznanie odpowiedzi zależy od zadającego i jego oceny, to po co w takim razie zezwolenie na edytowanie postów? Nie można w razie czego poczekać na odpowiedź innego gracza i doprecyzować tytuł w następnym poście? Ktoś zgarnie punkt sprzed nosa bo napisze pełen tytuł? Nie sądzę, zauważyłem raczej że gra odbywa się w przyjaznej atmosferze i w takich przypadkach sobie pomagamy specjalnie podając błędną odpowiedź, żeby taka osoba mogła się poprawić. Ktoś postąpi inaczej? Regulamin na to pozwala, kto szybszy ten lepszy. Jak na strzelnicy.

Zmiany jak najbardziej na plus, jestem za :) Gwoli ścisłości, nie walczycie o 7 miejsce, macie realną szanse na podium, bo moderatorzy są poza podiumową stawką, więc do dzieła, zakasujcie rękawy i zgadujcie!

Dzięki za słowa otuchy :) Jak tak dalej będziesz przechodził obok zagadek, to i Ciebie dopadnę ;)

Offline Leyek

« Odpowiedź #672 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 17:14:43 »
Moim zdaniem w dobrym tonie przed udzieleniem odpowiedzi jest spojrzenie na okładkę (nawet w internecie) a nie opieranie się jedynie na opisie w księgarni.

Po co się ograniczać tylko do okładki. Można przecież i ISBN jeszcze sprawdzić, itd.

Wystarczyłby zapis, że tytuł musi być na tyle sprecyzowany, że bez problemu da się zidentyfikować tytuł, który wskazuje odgadujący i tyle. Czy będzie "Jeremiah t. 20" czy "Jeremiah t. 20 Najemnicy" każdy wie o co chodzi i z niczym innym nie można pomylić.

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #673 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 17:48:50 »
Dzięki za słowa otuchy :) Jak tak dalej będziesz przechodził obok zagadek, to i Ciebie dopadnę ;)

Liczę na to, dopadaj :) Nie preferuję strzelania do upadłego, jak coś wiem, to zgaduję, jak wiem, w którym kościele dzwoni, ale nie jestem pewien, to sprawdzam lub podam jeden z kojarzących mi się tytułów. Kilka punktów udało się w ten sposób zdobyć.

Po co się ograniczać tylko do okładki. Można przecież i ISBN jeszcze sprawdzić, itd.

Wystarczyłby zapis, że tytuł musi być na tyle sprecyzowany, że bez problemu da się zidentyfikować tytuł, który wskazuje odgadujący i tyle. Czy będzie "Jeremiah t. 20" czy "Jeremiah t. 20 Najemnicy" każdy wie o co chodzi i z niczym innym nie można pomylić.

Weźmy hipotetyczną sytuację - Jeremiah: Noc na bagnach i Jeremiah: Karabin w wodzie. Może ISBN jest zbędny, ale wrzucenie kadru z pierwszej wersji z innym tłumaczeniem w kadrach, inną jakością wydruku, innym ISBN i innym tytułem, należy uznać przy podaniu tego drugiego tytułu czy nie?

Offline Leyek

« Odpowiedź #674 dnia: Cz, 17 Grudzień 2020, 18:04:49 »
Przytoczony przez Ciebie przykład nijak ma się do sytuacji, którą opisałem.
Bo czy by się napisało Jeremiah t. 22 albo Jeremiah t. 22 Karabin w wodzie, a kadr byłby z Nocy na bagnach to byś miał pretensje :)

A od zawsze było ustalone, że odpowiedź jest poprawna jeśli kadr jest w innym wydaniu niż posiada zadający zagadkę. To przecież nie konkurs "Z jakiego wydania komiksu jest ten kadr".